Hei hå, fine folk!
Julemiddagen er vel overstått antar jeg. Her ble det cava til forrett og deretter deilig julestek og vegisterkaker med diverse tilbehør. Altfor mye soyavaniljeis med altfor syndig karamellsaus til dessert. Kjenner det ennå i magen, så mett er jeg.
Jula kommer alltid så plutselig. Seks grader og regn, kan det virkelig stemme at det bare er tre dager igjen? Oslos gater har vært julepyntet med lys og glitter en måned allerede, men den siste uka har det skjedd noe mer: Julestjerner i alle vinduer. Bussen er full av folk med svettedråper i panna og beinplassen er opptatt av poser med gaver i. Rødt er det eneste rette. De fleste smiler. Jeg hører på julemusikk. Begynner å tenke på julekjolen. Og jeg lager julestek!
Hovedattraksjon: Grillet aubergine.
Jeg tok med meg den største auberginen jeg fant i butikken. Delte den i to og grillet den i stekeovnen. Med litt olje, salt, krydder og revet ost ble det perfekt!
Tilbehøret kan varieres etter hva man har lyst på.
Jeg synes auberginen kler veldig godt en frisk og småsyrlig tomatsaus, i dag med et lite utvalg urter og søte maiskorn. Quinoa og hummus på siden gjør at det ikke bare blir en deilig middag, men også en mettende middag. Og rosenkål da, nom! Her er det lov å improvisere med hva man har i skapet.
Omelett uten egg.
Se! En deilig omelett med tomat og rødløk. Helt uten egg. La oss kalle den nomelett.
Et dryss med ost på toppen, smeltet. Deilig til frokost, lunch eller på tapasbordet. Ta den gjerne med i matboksen, den smaker like godt varm som kald.
En herlig litt-av-hvert-middag.
Med masse deilige smaker som matcher og utfyller hverandre. Mild og myk blomkålsuppe, sprø grønnkålchips med småspicy ostesmak, sødme fra søtpotet og asparges med syrlighet fra balsamico.
Få med deg årets julehappening!
Førstkommende søndag, 8. desember arranger Norsk Vegetarforening vegetarisk julemesse for andre år på rad. Dagen blir stappfull av spennende kokekurs, foredrag, utstillere, vegetarmat og grønn julestemning!
Sted: Vulkan (like ved mathallen), Maridalsveien 13, Oslo. Tid: Søndag 8. desember 2013.
Facebookside for eventet her.
Program for dagen her.
Har du tre grønnsaker og linser i hus?
Da er du ikke langt unna en deilig liten suppemiddag. Smakfullt, varmende og sup(p)erenkelt!
Gulrot, brokkoli og purre er grønnsaker som ofte finnes i kjøleskapet. Bytt gjerne ut gulrot med potet eller annen rotgrønnsak. Brokkolien kan erstattes av blomkål. Her er det fritt fram for å improvisere. Purren bør derimot være med synes jeg, den gir veldig god smak til suppa.
Små godbiter som alle liker.
Jeg blir aldri lei pizza og alle dens muligheter. I dag ble det et litt annerledes fyll. Ideen om å blande inn bønner i tomatsausen skulle vise seg å bli stor suksess!
Perfekt ta-med-mat.
Om du er invitert i selskap og skal ha med deg noe mat, er disse et hett tips. De passer like godt til party med øl og potetgull som til familietreff med hvitdukede koldtbord og gamle tanter. Og en praktisk ting: De smaker like godt kalde som varme.
Utenomjordisk grønn pesto.
Den er så heftig grønn at man skulle tro den var fra mars.
Spinat er en næringsbombe av en bladgrønnsak som passer til så mangt. Jeg bruker den i alt fra burgere til wok til (vegansk) omelett til juice. Herved også i pesto!
Pasta med tomatsaus som ikke finnes på glass.
Verdens enkleste og friskeste tomatsaus lager du helt selv. Helt uten koking. Helt uten fabrikk. Helt uten maskiner og tilsetningsstoffer.
Prøv en ny type taco i kveld!
Den typiske norske tacoen lages som regel med kjøttdeig og tacokrydder fra pose. Den dominerende smaken er oftest spisskummen, noe som absolutt er kjempegodt, men tacoen trenger slett ikke alltid ha spisskummen i seg for å smake skikkelig nom nom.
Bring fram det beste i rødbeten.
Min barndoms rødbete var riflet og lå nedsyltet i lake på glass. Jeg var ikke særlig begeistret for smaken, men den hadde en kjempefin rosa farge som svev ut på tallerkenen når man skar i den, og den kunne til en viss grad brukes som leppestift.
Blomkålsuppe, ekstra krydret versjon.
Hjemmelaget blomkålsuppe er noe av det beste jeg vet. Så enkel og delikat, sunn og god.
I dag har blomkålsuppa blitt freshet opp med litt ekstra krydder. Jeg fant fram en rekke gullkorn fra krydderskuffen, smakte meg fram og resultatet ble denne: En nydelig blomkålsuppe med indiske krydder.
Den trauste gulrota trenger slett ikke alltid være kokt. Prøv å bake den neste gang, det gir nemlig ekstra god smak.
Alt du trenger å gjøre er å spre gulrotskiver ut over en bakeplate, dæsje på litt rapsolje og krydre med salt og pepper. 25 minutter i stekeovnen og du får en ny dimensjon av gulrot.
Ikke bare er portobellosoppen den største av alle sopper du finner på butikken, den smaker også ekstra godt. Foruten å være aromatisk, er den en perfekt praktisk skål som kan fylles med hva du vil og gratineres i ovnen. Og jo større sopp... jo mere fyll!
Ett blikk på denne, og fantasien løper løpsk. Tenk så mye godt det går an å putte oppi der! Herligheten vil ingen ende ta.
En ordentlig god hverdagsgrateng.
Under overflaten er den saftig og ostete. Den har en ekte grateng-konsistens, litt som en blanding av omelett og ostesaus. Veldig fornøyd med den, for her er verken egg eller melk involvert. Og midt i det hele, små biter av deilig brokkoli og snerten løk. For ikke å glemme kikertene! Det er ekstra godt at de ligger på toppen synes jeg, da blir de nemlig en anelse ristede og får yummy konsistens.
En panne full av pannekake.
Rykende varm, deilig myk pannekake. Jeg blir i godt humør bare av tanken :)
Pannekaker gjør allting bra. Har du en dårlig dag, lag pannekaker! Visp sammen en røre og stek, så skal du se at det ordner seg.
Pannekaker med smak.
Disse pannekakene skiller seg litt ut fra den vanlige pannekakehopen. Vanlige pannekaker er knallgodt, det er ikke det, men disse er rett og slett litt ekstra gode.
Give it to me, baby! Aha aha!
Er du en av dem som tenker at bønner er for bleikinger og smaker høgg og sagflis? Da utfordrer jeg deg herved til å prøve disse!
Denne burgeren er kanskje den festeste burgeren jeg har laget. Og da mener jeg ikke fet som i at den er full av fett, men som i at den er tykk og tøff og har attitude som en gangster med gullkjeder og bredt glis. Jessda :D
Farger til middag!
Hjemmelaget pastasaus med hele biter av friske, røde tomater. Krydret sprøstekt tofu med finfin gulfarge fra gurkemeie. Perfekt kokt knallgrønn brokkoli og oransje gulrot. Et dryss med bønner og vegansk parmesan på toppen.
Avokado er nok det jeg spiser oftest som hverdagspålegg.
Vanligvis skufler jeg den rett ut av sitt gode skall med kniv og smører rett på skiva. I dag ble det en liten improvisert variasjon.
Jeg vet ikke helt hvordan det skjedde, men plutselig sto jeg der med en avokadomos iblandet bønnespirer og kremost. Lysegrønn og fager.
Omelett er rask å lage og smaker alltid godt. Denne er toppet med sorte sorte bønner, vårløk, papkikaflak og revet ost.
Nyt den som frokostomelett eller ta den med i matpakka. Sammen med en brødskive og en grønn salat blir den en deilig lunch. Om du i tillegg serverer stekte poteter, tomatbønner og en stor salat ved siden av, har du en mettende middag.
Saftig eplekake med store eplebiter og himmelsk glasur.
Den er som en blanding av krydderkake og eplekake, og jeg kan love det lukter godt når den kommer ut av ovnen. Eple og kanel smaker jo bare helt herlig sammen, og med kremostglasur på toppen... Aaaaah sukk, sier jeg bare.
Nudel-dudel-dei!
Nudler er og blir godt. Men det er vel egentlig hva nudlene serveres sammen med som avgjør om det blir spennende eller ei.
Her har jeg laget en småhot marinade av blant annet soyasaus, hvitløk og chili. Den lukter bare sykt godt og passer perfekt til alle typer nudelretter.
Middagsform har blitt den nye hiten her hjemme i sommer. Det er en måte å servere middagen på som er ganske morsom synes jeg. Konseptet er: Masse godsaker servert i én og samme form. Nesten som et stort tapasfat.
På tide med en ny rask og enkel hverdagsoppskrift.
Denne gangen er den full av søte maiskorn, sprø salat, enda sprøere vannkastanjer, saftig tomat og den beste tofuen jeg vet om.
Kjøttfri bacon på pizzaen!
Da jeg vokste opp på åttitallet, hadde vi hjemmelaget pizza på menyen hver eneste lørdag. Mamma var (og er søren meg fortsatt) verdens beste pizzabaker, og jeg husker hvordan jeg smugspiste på deigen der den lå til heving under kjøkkenhåndkleet og luktet himmelsk. Hvordan hun får til den pizzabunnen er fremdeles et mysterium...
Dette er faktisk den beste utgaven av squash jeg har smakt noensinne. Så saftig og lekker, også med den dressingen da... Squash i seg selv smaker jo ikke så veldig mye, ihvertfall ikke i rå tilstand, men prøv denne varianten og la deg overraske!
En stabel med nystekte lapper.
Gjør ikke akkurat vondt det.
Deilig til frokost eller til ettermiddagsteen. Nyt dem med syltetøy, friske bær eller nøttesmør. Peanøttsmør med banan og et dryss kanel er en av mine favoritter. Eller hva med lune lapper og soyaiskrem til dessert? Eller med varm kakao! Mmmmmm.
Røra egner seg også til å lage tynne, store pannekaker. De blir myke og rullbare og til å spise opp.
For å gjøre det enkelt kan du smelle sammen røra før du legger deg og la den overnatte i kjøleskapet. Da er det ingen sak å lage luksusfrokost dagen etter.
Ovnsbakt søtpotet er godsaker. Her har jeg laget tykke søtpotetskiver og gitt dem en snerten topping av små røde linser, urter og rødløk i tomatsaus med en touch av røkt paprika.
Spis dem som hovedrett med salat, guacamole og brød ved siden av eller server dem til tapas eller tilbehør til andre middagsretter.
Snadder på en tallerken.
Bloggen og jeg har hatt sommerferie! Alt som heter hverdag og internett har vært byttet ut med sol, sand, tynne kjoler, boklesing og en varme som ennå sitter i kroppen. Håper dere har hatt fine dager og forsynt dere av godsaker fra oppskriftsarkivet så lenge!
Ferie er deilig, men jammen er det godt å komme hjem også. Jeg har savnet kjøkkenet mitt spesielt. Borte bra, hjemme(laget) best, ikke sant? Fint å være tilbake i Norge med nye ideer, fulladede batterier og D-vitaminnivåer og en boblende lyst til å kokkelere, skrive og dele nye oppskrifter. Og her kommer en skikkelig snadderoppskrift til dere!
Hjemmebakt er best!
Ingen protest. Ekstra saftige ble disse med revet gulrot og havregryn.
Og depasser like godt som rundstykker med pålegg som til burger.
Burgerbrød kjøpt på butikken smaker bare svamp synes jeg, derfor baker jeg dem heller selv. Mye bedre. Og når man er den lykkelige eier av en kjøkkenmaskin som har mastergrad i elting er det ihvertfall ingen sak.
V for Vurger!
Får aldri nok burger. Åh nei, jeg går aldri lei! Her kommer enda en burgeroppskrift. Helt uten kjøtt såklart.
Med bønner som hovedingrediens. Mungbønner er navnet. Små, grønne og livfulle. De brukes oftest til spiring av bønnespirer, noe de egner seg ekstremt godt til. De er etter min erfaring de aller enkleste bønnene å få til å spire. På asiatiske butikker kan du også finne nudler laget av mungbønner. MEN, gjett hva. De er perfekte i burgere også!
Middagssalat!
Nå i sommervamen smaker det godt med en frisk salat til middag. Varm og tung mat som gryter og supper frister ikke like mye når sola steker, og det frister heller ikke å bruke tid innendørs på utagerende matlaging.
Her hjemme går det derfor mye i salater for tida, STORE salater :D
Når man skal spise salat som middag holder det såklart ikke med salatblader og agurk. Nei, her er det bare å fylle opp med alt man har lyst på.
Hjemmelaget, grønt og skjønt.
Jeg er fullstendig hekta på dette nydelige pålegget om dagen. Og det kan brukes til mer enn bare på brødskiva. Prøv det som pesto på pizza, som tilbehør til middagsretter, på salater, i wraps, til tapas, pasta, grillmat eller som topping på både det ene og det andre.
Min store favoritt akkurat nå er ruccola-mandelpålegg på ferske rundstykker med avokado, salt og pepper.
Her har det skjedd saker og ting.
Seks uker har gått fra jeg startet prosjektet "gro en avokadoplante". I begynnelsen virket det like sannsynlig som å få en gråstein til å smile, men det gikk til slutt!
Det tok omlag 3-4 uker før jeg så livstegn, litt tålmodighet har vært påkrevd. Da de endelig begynte å gro, gikk det til gjengjeld fort og nå har jeg plantet mine første avokadobabyer i jorda :D
En vellykket date mellom pastaskruer og asparges.
Så enkelt og SÅ godt! Noen bønner slenger vi også med. Ja såklart, det er alltid plass til noen bønner.
Noen ganger får jeg bare ikke sove.
I natt for eksempel. Jeg lå og tenkte og tenkte og fikk bare mer og mer lyst på den grapefrukten som lå og ropte på meg i kjøleskapet. Etter tre timer gav jeg opp.
Ned på kjøkkenet med seg! Der var det mye som fristet. Noen sykt modne tomater, avokado, kikerter, valnøtter og... Ja, så var vi i gang igjen ;)
Nesten altfor godt!
Jeg har forløpig til gode å møte noen som ikke digger smaken av bakt søtpotet. Og med dette krydderet... Jeg sier bare nom!
Lag et par smekkfulle brett av dette og og server med en frisk yoghurtdip til gjester. Jeg lover det blir stor suksess. MYE bedre (og sunnere) enn potetchips og ostepop!
Det er lov å forsyne seg flere ganger.
Nudler med småhotte "kjøtt"boller på topp. Ta så mange du vil!
En neve vårløk, noen striper hot chilisaus og himmelen er nær.
Jeg er så ekstremt fornøyd med denne oppskriften, og jeg håper virkelig at mange av dere kommer til å lage den, for den er så BRA!! Jeg vil kalle den en av de oppskriftene. Prøv den!! Hadde bare smak vært overførbar gjennom pcen...
Det spirer og gror på kjøkkenbenken.
Det er ikke bare matlaging som foregår her i huset om dagen. Jeg er minst like glødende opptatt av å gro avokadoplanter!
Jeg er nok over gjennomsnittet forelsket i avokado, og som følge av denne min store kjærlighet blir det naturlig nok en del avokadosteiner til overs. For de spiser man jo ikke.
Tidligere har steinene bare gått i søpla, men så kom jeg over et tips om at det går an å plante dem. Det måtte jeg selvsagt prøve!
Slik får du ekstra gode grønnsaker til pastaretten.
Tomatene og paprikaen blir deilig sødmefylte, saftige og myke. Løken blir sånn at den ikke smaker skarp løk lenger, bare godt og nesten søtt, samtidig som den beholder spenstigheten. Server med din favorittpasta og nyt!
Nå kan vi vel endelig si at det er sommer.
Hurra for det! Her på verandaen min er det store doser sol om dagen. SÅ herlig!
Ok... Akkurat idet jeg begynte å bli ferdig med å grille og var i ferd med å fotografere denne tallerkenen, kom det noen oppmerksomhetssugne skyer forbi og dryppet dråpene sine ned fra himmelen. Tunge fine dråper. Det var iallefall varmt nok til å sitte ute. Og det er jo bare å omfavne. Fram med markisen.
Nei, det er nok ikke verdens vakreste pålegg.
Men som vi alle vet, det er det indre som teller.
Dette kræsjet av en gusjegrønn mos smaker faktisk veldig godt.
Og det er superenkelt å lage. To ingredienser - mos - ferdig! Hjemmelaget pålegg på null komma niks.
Tacokrydder. Sorte bønner. Salsa. Tortillachips. Avokado. Og så lå de aspargesene i kjøleskapet... Og portobellosoppene... Hmmmm, helst ville jeg ha alt på én gang.
Kan det fikses? Ja, det kan!
To store portobellosopper, skapt til å fylles med gode ting. Løsningen ble å lage et meksikanskinspirert fyll av sorte bønner, tomater og hjemmelaget tacokrydder. Oppi soppene med det, stappfullt! Asparges oppå, litt revet ost og pepper på toppen og til slutt gratinerte jeg herlighetene i ovnen.
Disse passer perfekt som påleggskjeks, som tilbehør til gryteretter eller til å dyppes oppi suppa. Spis dem som de er, til tapas, i matpakka, til ost og vin eller, som på bildet over, med soltørket tomatpesto.
Ikke bare smaker de godt, de er også kjempelette å lage. Du trenger ingen kjevle, ingen heving, ingen elting. Bare å smooshe sammen deigen på tre sekunder, trykke dem flate på en stekeplate og la stekeovnen gjøre resten av jobben.
Parmegan!
Om ikke den er nøyaktig lik originalen, er den ihvertfall en veldig veldig god erstatning.
Strø den over pastaretter, linseretter, risotto, paier, supper, pizza, gryteretter, ris, salater m.m. for å tilføre det lille ekstra. Kan brukes overalt der du ellers ville ha brukt vanlig parmesan.