Vegansk pizzabacon

Oppskrift Vegansk Bacon Soyamince Soyabacon Pizzabacon Kjøttfri Pizzafyll Vegetarpizza Kjøttfri bacon på pizzaen!
Da jeg vokste opp på åttitallet, hadde vi hjemmelaget pizza på menyen hver eneste lørdag. Mamma var (og er søren meg fortsatt) verdens beste pizzabaker, og jeg husker hvordan jeg smugspiste på deigen der den lå til heving under kjøkkenhåndkleet og luktet himmelsk. Hvordan hun får til den pizzabunnen er fremdeles et mysterium...


Jeg var en liten veggis-spire som ikke ville spise kjøtt, og det var heldigvis greit, så lenge jeg spiste grønnsakene mine. Så når det kom til hva vi skulle ha oppå pizzaen, fikk jeg min helt egen del å bestemme over, alltid nedover på høyre side. Min del besto som regel av tomatsaus, oregano, paprika og ost. Ikke noe kjøtt nei, og for guds skyld ikke løk. Nåde den som kom i skade for å miste en bit løk eller skinke på min side av pizzaen!

Som voksen har jeg lært meg å elske løk, men kjøtt har jeg ikke behov for. Jeg har derimot eksperimentert med mye annet og har lenge hatt lyst til å lage en kjøttfri versjon av pizzabacon. Noe à la smårettbacon liksom. Og vet dere hva, nå er oppskriften i boks!

Salt og røkt, stekt og sprøtt.
Jeg digger små, baconsmakende biter på pizzaen. Laget av bønner og ikke nøff-nøff!

Oppskrift Vegansk Bacon Soyamince Soyabacon Pizzabacon Kjøttfri Pizzafyll Vegetarpizza

For å lage vegansk pizzabacon trenger du et par ingredienser som kanskje ikke er så vanlige for "folk flest". Men de er ikke vanskelig å få tak i om du legger turen innom en helsekostbutikk. Eventuelt kan de kjøpes på nett. For meg er dette standardingredienser i kjøkkenskapet, og de fleste veganere har dem tilgjengelig vil jeg tro. Her kommer uansett en rask innføring:

1. Du trenger en form for tørr soyafarse.
Ofte kalles den soyamince, soyakjøttdeig eller soyaprotein, eller man bruker forkortelsene TSP (textured soy protein) eller TVP (textured vegetable protein). Dette er en tørrvare som består av avfettede, dehydrerte soyabønner. Finnes både i større biter (chunks) og som farse / "kjøttdeig" (mince). Det kjekke med soyamince er at den etter tilbereding får en flott konsistens helt lik kjøttdeig, eller som vi prøver å oppnå her, små baconbiter!

Om du synes det høres uekte og skummelt ut med slikt "juksekjøtt", sjekk ingredienslista til frossenpizzaen grandiosa. Pizzakjøttet på den folkekjære grændisen inneholder bl.a. følgende: "40 % storfekjøtt, vann, soyaprotein, krydder og konserveringsmiddel". Nordmenn flest har god erfaring med soyaprotein på pizza med andre ord, kanskje uten å være klar over det selv.

Jeg brukte for anledningen soyamince fra Bob's red mill, kjøpt på iherb. Soyakjøttdeig fås også kjøpt på helsekostbutikker rundt om i Norge og i enkelte innvandrerbutikker. Tips: I butikken, sørg for at du kjøper soyamince, altså den småsmulete "kjøttdeig"varianten, ikke soyabiter/-chunks.

Oppskrift Vegansk Bacon Soyamince Soyabacon Pizzabacon Kjøttfri Pizzafyll Vegetarpizza

2. Du trenger liquid smoke.
Liquid smoke er røykkonsentrat av kondensert hickoryrøyk, dvs vann med heftig mye røyksmak. Et par teskjeer er alt vi trenger for å få skikkelig god røkt smak på vårt veganske bacon. Veldig kjekt når man ikke har et røkeri i bakgården.

Kunstig røykaroma er forresten mye brukt som smaksetter i helt vanlige norske kjøttprodukter, spist av nordmenn flest. Les bare her eller se ingredienslista for gildes smårettbacon.

Liquid smoke fås kjøpt på større Meny//ICA (feks den i bunnen av kjøpesenteret Oslo City) og liknende større dagligvarebutikker. Har også sett den på enkelte innvandrerbutikker (feks Sultan på grünerløkka).

Oppskrift Vegansk Bacon Soyamince Soyabacon Pizzabacon Kjøttfri Pizzafyll Vegetarpizza

3. Du trenger næringsgjær.
Gir ekstra rik og fyldig smak til pizzabaconet. Heter nutritional yeast på engelsk. Kjøpes på helsekostbutikk eller på nett, feks iherb eller kinsarvik. Jeg har skrevet mer utfyllende om næringsgjær her.

Oppskrift Hva Er Næringsgjær Bjästflingor Vegan Ostesmak(pizzabacon nok til 1 stor pizza)
2 dl soyamince
3 dl kaldt vann
2 toppa ts næringsgjær
2 ts paprikapulver
1 ts salt
2 ts liquid smoke


Ha alle ingrediensene i en bolle.

Oppskrift Vegansk Bacon Soyamince Soyabacon Pizzabacon Kjøttfri Pizzafyll Vegetarpizza

Bland godt.

Oppskrift Vegansk Bacon Soyamince Soyabacon Pizzabacon Kjøttfri Pizzafyll Vegetarpizza

Sett til side i 10 min.

Oppskrift Vegansk Bacon Soyamince Soyabacon Pizzabacon Kjøttfri Pizzafyll Vegetarpizza

Etter 10 minutter har det meste av vannet trukket inn og den er klar for steking.

Oppskrift Vegansk Bacon Soyamince Soyabacon Pizzabacon Kjøttfri Pizzafyll Vegetarpizza

Varm 1 ss olje i en stekepanne. Stek blandingen tørr, dvs vannet skal koke/steke inn.
Ca 5 min under stadig omrøring. Ikke for varmt, det skal ikke bli brent.

Oppskrift Vegansk Bacon Soyamince Soyabacon Pizzabacon Kjøttfri Pizzafyll Vegetarpizza

Sånn.

Nå er det bare å slenge pizzabaconet på pizzaen, putte den i ovnen og glede seg!


* Prøv også Nom-noms raske pizzakjøttboller.

Oppskrift Vegansk Bacon Soyamince Soyabacon Pizzabacon Kjøttfri Pizzafyll Vegetarpizza

* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @veganmisjonen.

17 kommentarer :

 1. Spennende!!! digger den røykte smaken. :D

  SvarSlett
 2. Nam!!
  Liquid smoke er en så rar og morsom ting som jeg har veldig lyst til å prøve. Jeg har så lyst til å teste å lage aubergine-bacon, så jeg tror det er på tide at jeg kjøper en flaske :) Røke-smak er jo så godt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Var ganske skeptisk første gang jeg prøvde liquid smoke, og husker jeg nesten falt i bakken da jeg tok et skikkelig luktedrag av den. Hehe, det lukter jo sykt mye RØYK!! :O)
   Aubergine-bacon er jeg også veldig nysgjerrig på! Og kokosnøtt-bacon!

   Slett
 3. Oi, dette ser spennende ut! Jeg har soyamince men den røyksaken har jeg ikke sett noe sted før.
  Kan det lages uten i tilfelle hva kan jeg erstatte med?

  SvarSlett
  Svar
  1. Du kan såklart lage det uten liquid smoke, men det blir jo ikke den samme røyksmaken.
   Du kan eventuelt erstatte med litt soyasaus og røkt paprikapulver.Eller om du finner røkt salt (finnes i merket Maldon i større matbutikker), så gir det også litt av den røkte smaken.

   Slett
 4. Elsker liquid smoke. Jeg bruker som regel litt soyasaus også, og av og til røkt paprikapulver i stedet. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Liquid smoke er heftig <3 Soyasaus og røkt paprikapulver blir også knall!
   Overraskende mye røyksmak på det paprikapulveret.

   Slett
 5. Hahaha kjenner meg SÅ igjen i det du sier om løk. Eneste forskjellen er at jeg er litt sånn fortsatt... haha. Spiser det meste unntatt løk og kjøtt pleier jeg å si hvis folk spør :P

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, var sånn lenge for meg også. Er ikke så mange år siden jeg lærte meg å like løk faktisk ;)

   Slett
 6. Hei! Bruker du røkt paprikapulver eller "vanlig" fra matbutikken? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bruker vanlig paprikapulver i denne. Liquid smoke bidrar med mer enn nok røyksmak :)

   Slett
 7. Åå dette er så godt! Bare MÅ ha det av og til:) Skulle til å bestille noen tørkede "baconsmuler" fra iherb, men da jeg så ingredienslisten så er det jo omtrent det samme som dette:) likegodt å lage det selv da:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Mmmmm, ja dette er snadder! Morsomt at det var nesten de samme ingrediensene som den fra iherb da :)

   Slett
 8. Jeg prøvde meg på dette i dag og den ble veldig "deigete". jeg doblet porsjonen, men ellers fulgte jeg oppskriften. Har du noen råd? Brukte forresten marinaden fra soya steaks til soya chunks og det var så godt, var som små "kjøttboller" Bloggen din har blitt min to go i vegansk mat:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hmm, jeg lager denne ofte, og opplever den ikke som deigete, så det var rart. Er jo ikke noe mel i den, så da kommer det kanskje av typen soya mince du bruker? Hvilken type bruker du? :)

   Slett
  2. Jeg bruker den fra vantastisc foods. Nå er jeg en nybegynner i bruk av soya så det er vel en del triks jeg vil lære meg mens jeg lager det:)

   Slett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...