Gro en avokadoplante, del 1

Hvordan Gro En Avokadoplante Spire Avokado Det spirer og gror på kjøkkenbenken.
Det er ikke bare matlaging som foregår her i huset om dagen. Jeg er minst like glødende opptatt av å gro avokadoplanter!

Jeg er nok over gjennomsnittet forelsket i avokado, og som følge av denne min store kjærlighet blir det naturlig nok en del avokadosteiner til overs. For de spiser man jo ikke.

Tidligere har steinene bare gått i søpla, men så kom jeg over et tips om at det går an å plante dem. Det måtte jeg selvsagt prøve!


Jeg startet prosjektet for en måneds tid siden med høye håp og entusiasme. Det skulle vise seg at det kom til å ta litt tid... Det er ikke bare bare å få dem til å spire nemlig. Neida, de er stridige små bastards. Jeg var i ferd med å gi opp hele skiten da det endelig begynte å skje ting.

Det trengs en spesiell teknikk for å hjelpe dem på vei. Veldig enkelt, alle kan få det til, det eneste som trengs er en dose omsorg og tålmodighet.

HVORDAN GRO EN AVOKADOPLANTE, trinn for trinn.

1. Få steinen helberget ut av avokadoen.
Kutt et snitt rundt avokadoen og vri de to delene fra hverandre. Så er det bare å vippe steinen ut. Pass på å ikke kutte for hardt så du skader steinen (litt knivkutt tåler den altså).

Hvordan Gro En Avokadoplante Spire Avokado

2. Vask steinen.
Bruk en svamp eller børste for å fjerne rester av avokadokjøttet.

Hvordan Gro En Avokadoplante Spire Avokado

3. Finn ut hva som er opp-ned.
Dette er viktig. Den spisse delen er opp, den butte er ned. Bunnen av steinen har en liten rund lys flekk midt under. Det er denne som skal ned, og det er der rota vil komme ut.

Hvordan Gro En Avokadoplante Spire Avokado

4. Finn et egnet glass å sette steinen i.
Shotglass som dette er perfekt. Fyll med vann og sett steinen nedi med spissen opp. Bunnen ned i vannet altså. Vannet skal dekke fra i underkant av halve til to tredjedeler av steinen.

Hvordan Gro En Avokadoplante Spire Avokado

5. Et triks.
Stikk tannstikkere inn i steinen som vist på bildet under. Tre stykker, bare såvidt inn, 2-3 mm kanskje. Slik kan du sette den i et vanlig glass og fylle på vann uten at hele faller nedi.

Hvordan Gro En Avokadoplante Spire Avokado

...og du får plass til flere i ett glass. Praktisk når det begynner å samle seg mange steiner på avokadofarmen.

Hvordan Gro En Avokadoplante Spire Avokado

6. Så er det bare å vente...
Skift vannet og vask stein og glass hver 2-3 dag. Fort gjort, bare bruk hendene. Dette for å forhindre at det samler seg alger og uhumskheter i vannet. Pass på at det aldri går tomt for vann. Steinene må stå med "foten" i vann hele tida.

Mens du venter kan du lage noe godt ut av avokadoene. For eksempel dette :D

Oppskrift Vegan Lunch Lunsj Enkel Avokado Tomat Knekkebrød

7. Etter 3-4 uker begynner det å skje saker og ting.
Første tegn på at steinen er i ferd med å spire er at skallet blir lett å pille av. Og ikke minst at hele steinen begynner å sprekke. Først i bunnen og så sakte men sikkert rundt hele.

Så, plutselig skjer dette!
En rot.

Hvordan Gro En Avokadoplante Spire Avokado

8. Og det gror.
Fortsett å bytte vannet hver andre dag som vanlig. Omtrent en uke seinere vil en sterk liten grønn spire bryte seg vei ut på toppen av steinen. Da er det på tide å plante den i jord. Så langt har ikke mine avokadoplanter kommet ennå, så historien slutter her foreløpig.

Hvordan Gro En Avokadoplante Spire Avokado

Dette er status for mine avokadobabyer akkurat nå.
To av 20 stykker har fått rot, og inni midten av dem ser jeg en lysegrønn spire som er på vei opp! :D

Hvordan Gro En Avokadoplante Spire Avokado


Fortsettelse følger...

gro en avokadoplante, del 2
- gro en avokadoplante, del 3* * * Kjøkkentips på VeganMisjonen * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @veganmisjonen.

41 kommentarer :

 1. Håhåhå spennende! Gleder meg til å lese del 2! Haha :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjempespennende! Årets sommerkrim dette :D Kommer med oppdateringer i del 2 når det har skjedd mer.
   Tar sin tid ;P

   Slett
 2. Så kult! venter spent på fortsettelsen nå;) Avokado er bare så snadder:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Avokado er best! Du får følge med, del 2 om en ukes tid kanskje, vi får se hva som skjer her :D

   Slett
  2. Min avocado er nå 3 år og 2 meter høy. Har overvintret den inne, og plantet den ute i bakken på sommeren. den drikker mye vann og vokser veldig. spennende. Har hatt mange planter,alltid lagt steinen rett i jord, alle har spirt. ikke de tungvinne greiene med vannglass og tannpirkere. Naturen er enkel

   Slett
 3. Kult! Har prøvd flere ganger, uten hell. Har ikke tenkt på det med toppen og bunnen, og har bare prøvd med én av gangen. Skjønner det lønner seg å prøve med fler! Takk for tips, nå skal det prøves igjen :)

  SvarSlett
 4. SÅ GØY!!! Har tenkt tanken mange ganger,men visste ikke om det gikk :D

  SvarSlett
 5. Jeg får litt assosiasjoner til aliensegg og tentakler som snor seg ut når jeg ser det siste bildet! Men hva slags plante blir det egentlig, til slutt? Noe spiselig eller bare til pynt?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hihi, avokadoaliens! Det skal bli en grønn plante som fint kan leve i Norge, inne på vinteren såklart, ute på sommerdager.
   Om den noen gang kommer til å få avokadoer, er vel heller tvilsomt i dette klimaet. Blir mer til pynt, oluss at det er litt stas å ha dyrket frem avokado fra en stien da (synes jeg) ;)

   Slett
 6. Så spennende!!! Dette skal jeg prøve :D

  SvarSlett
 7. kult!! lykketil glede mæ til å følge med!!

  SvarSlett
 8. Det funker like bra å bare putte steinen ned i jorda med en gang. Og den skal ligge sidelengs :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Aha :) Jeg har lest at den også kan spire i vanlig jord, det er jo slik det foregår i naturen, men at det da vil ta minst 3 måneder før den spirer og den må ligge i god og varm jord.

   Slett
 9. Gøy! Fikk lyst til å prøve selv. Er det enklest med shotglass eller like greit med vanlig?
  Takk for all fantastisk inspirasjon du gir, skjønne deg <3
  Hilsen Karen

  SvarSlett
  Svar
  1. Går fint med vanlig glass også, men da må du sette inn noen tannstikker i dem, så de ikke faller ned i vannet.
   Lykke til om du prøver :)

   Takk <3

   Slett
 10. Hei, Dette må jeg prøva, men ska de stå lyst eller mørkt/i vanlig romstemperatur eller varmere/kallere?
  Hilsen Ulrika

  SvarSlett
  Svar
  1. Vanlig romtemperatur er bra . Hadde mine stående på kjøkkenbenken.
   Når de begynner å vokse seg til, vil de ha masse sol og varme :)

   Slett
 11. Enkelt og greit bare å legge stein i jord og glem hele planten. Bare vanne litt når du vanner de andre plantene. Når du har gitt opp å få den til å spire er d på tide å se etter en bitteliten spire. Husk bare å ikke ha den i direkte sollys. Da henger den med blarne. ☺

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tips! Hørte fra en annen leser også at han hadde fått den til å spire rett fra jorda, så da vet vi fllere har fått det til :)

   Slett
 12. Hei
  Hvor mye skal de vannes? Har mange små planter nå og noen av de mister bladene sine. Andre henger med bladene og visner.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jorda skal ikke være mettet med vann, de liker ikke for mye fuktighet, best å vente til de har tørket med å vanne. De tåler å tørke litt. Og så liker de lys. Har funnet ut at de som står i skygge har en tendens til å miste blader, så sett dem i vinduet, om ikke du gjør det allerede da :)

   Slett
 13. Så bra :) Men du KAN faktisk spise avokadosteinen også.... Den er næringsrik. Du kan knuse den og tilsette den i smoothie, eller koke te på den, for å nevne noe..

  SvarSlett
 14. Avokadosteinen er ikke bare spiselig, den er faktisk full av vitaminer og mineraler og bør absolutt spises.....

  SvarSlett
  Svar
  1. Interessant! Jeg har aldri spist selve avokadosteinen, men kanskje en grunn til å teste det da :)

   Slett
 15. Startet for noen uker siden med dette.
  Det gikk ikke så bra i min kald og litt mørke kjellerleilighet.
  Fikk et råd om å ha de på badet med lys og varmekabler på.
  Nå har stein nr 1 begynt å sprekke og jeg kan se en liten rot inne i steinen.

  SvarSlett
 16. Fått til selve springen flere ganger og det kommer opp en stilk på 30-40cm med noen blader. Men så visner de. Tydeligvis gjør jeg noe feil når jeg setter de i vanlig jord og med romtemperatur på rundt 20 grader. Passer på å hode jorden lett fuktig. Tips? Noen som har kommet så langt at de har fått en "stabil" plant?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har opplevd det samme når jeg prøvde å få til planter i vinterhalvåret, det ble for tørt innendørs tror jeg. Men når jeg har plantet på vår/sommertid, har det gått fint. Kanskje det har noe med det å gjøre?

   Slett
 17. Nå har jeg akkurat satt min første avokadostein i et shotglass! Spennende tider! :)

  SvarSlett
 18. Fikk en slik avocadoplante. Den var ca 2o cm høy og sto i en dl potte. Den var helt tørr. Men grønn og fin. Plantet den om i en stor potte og ga den vann. Etter to uker begynte bladene å tørke. Tenkte den hadde fått for mye vann, og ventet til jorden var tør før den fikk mer. Den bare fortsatte å tørke. Nå er alle bladene tørre og den har ikke vokst i det hele tatt på to måneder.

  SvarSlett
  Svar
  1. Stakkars planten, den tålte ikke miljøskiftet kanskje? Har opplevd noe liknende da jeg hadde mine, de likte ikke å bli flyttet på eller byttet potte på :P Håper den kommer seg igjen snart da, du får være litt gnien på vannet framover. De trenger jo ikke så mye nå som det er vinter heller. Lykke til!

   Slett
 19. Min advokadoplante stod ute i sommer, da den var ca.1m klippet eg toppen av den og nye grener vokste ut, men bladene har en tendens til og krølle seg og falle av, og det samme skjer da den ble tatt inn i høst, så formen er tydelig vis ikke på topp..:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. De er følsomme vesener de avokadoplantene.Prøv deg litt fram med plasseering, den liker ikke kulde og ikke å stå over en ovn på vinteren. Og ikke for mye vann heller :)

   Slett
 20. prøv å farge med avokadoskall og stein da, du har sikkert alt for mange til å plante alle: http://granheim2.blogspot.com/2012/09/avocado-dye.html

  SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...