Gro en avokadoplante, del 2

Gro En Avokado Hvordan Spire Avokadoplante Guide
Her har det skjedd saker og ting.
Seks uker har gått fra jeg startet prosjektet "gro en avokadoplante". I begynnelsen virket det like sannsynlig som å få en gråstein til å smile, men det gikk til slutt!

Det tok omlag 3-4 uker før jeg så livstegn, litt tålmodighet har vært påkrevd. Da de endelig begynte å gro, gikk det til gjengjeld fort og nå har jeg plantet mine første avokadobabyer i jorda :D
SPIRING AV AVOKADO, uke 1 - 6.
Se gro en avokadoplante, del 1 for grundig beskrivelse av hvordan det gjøres helt fra starten.

Uke 1 - 2: Null action.
(bare å smøre seg med tålmodighet og bytte vannet ca hver tredje dag).

Gro En Avokado Hvordan Spire Avokadoplante Guide

Uke 3: Steinen begynner å sprekke. Skallet blir lett å pille av.
(når du fjerner skallet, er det lettere å se hvordan steinen sprekker).

Gro En Avokado Hvordan Spire Avokadoplante Guide

Uke 4: En rot vokser ut i bunnen.
(fortsett å la steinene stå i vann og bytt vannet som vanlig).

Gro En Avokado Hvordan Spire Avokadoplante Guide

Uke 5: Rota vokser. Steinen sprekker ytterligere rundt det hele og en grønn liten spire begynner å vokse oppover.
(fortsatt i vann. obs: på varme sommerdager fordamper vannet raskt, følg med og fyll på ved behov. ca annenhver dag ble det i praksis her).

Gro En Avokado Hvordan Spire Avokadoplante Guide

Uke 6: Spiren vokser seg lenger og lenger på toppen av steinen, små blader kommer fram. Nå går det fort! I løpet av uka blir den nesten 10 cm høy. Rota fortsetter å gro med mange små forgreininger.

Gro En Avokado Hvordan Spire Avokadoplante Guide

Gro En Avokado Hvordan Spire Avokadoplante Guide

På tide å plante i jord!
Jeg tok med meg jord, lecakuler og planter ut på solverandaen og plantet tre avokadoer sammen i én potte. To av dem hadde fått lang grønn spire med blader på toppen. Den tredje hadde såvidt begynt å skyte fram en halv centimeter spire. 

Gro En Avokado Hvordan Spire Avokadoplante Guide

Gro En Avokado Hvordan Spire Avokadoplante Guide

Gro En Avokado Hvordan Spire Avokadoplante Guide

Et lite lag med lecakuler i bunnen av potta sørger for drenering. Plant steinene så de stikker med mesteparten opp av jorda (som på bildene).

Var litt spent på hvordan det skulle gå med den minste som ikke hadde fått spire med blad på ennå, men nå har det gått noen dager og alle tre vokser og koser seg.

Hvor stor sjanse er det for at avokadoen spirer?
Etter å ha holdt på med dette prosjektet i et par måneder har jeg nå skaffet meg et ganske godt grunnlag for å si noe om hvor stor sjanse det er for å lykkes med å spire en avokado. Jeg har tatt vare på steinene fra alle avokadoene jeg har spist og satt dem til spiring. Hele tretti avokadosteiner har blitt med i prosjektet, og det har gitt resultater (ja, jeg spiser mye avokado).

Per dags dato har femten av tretti fått rot, hvorav fem har fått grønn spire på toppen. De vokser fryktelig raskt nå. Av de resterende steinene har omlag halvparten begynt å sprekke, noe som betyr at det er i ferd med å skje små under inni dem.

Gro En Avokado Hvordan Spire Avokadoplante Guide

Konklusjon:
- Etter min erfaring er det meget god sjanse for å få en avokadostein til å spire. Vær tålmodig, ha troen og følg fremgangsmåten beskrevet i del 1, så vil du mest sannsynlig lykkes.

- Størrelsen på steinen har ikke noe å si for hvor fort den spirer.

- Dersom det ikke har skjedd noe innen seks uker, er avokadosteinen spireudyktig og kan kastes. Sett gjerne flere til spiring, så er du garantert en plante eller to. Eller tretti ;)

Planen videre.
- Når resten av avokadobabyene mine blir store nok, skal de plantes i potter. Blir spennende å se om alle vokser opp. Og om noen vil adoptere en avokadoplante er det bare å stikke innom i august... Det blir helt sikkert noen til overs her etterhvert, haha.

- Det ser ut til at de liker sol og varme! Ikke så rart siden de jo egentlig er tropiske planter som stammer fra Mexico. Lar dem stå midt i solsteiken på verandaen hele dagen.

- Jeg har knepet av toppskuddet på den ene planta for å se om det kan stimulere til fyldigere vekst fra bunnen av. Har lest at avokadoplanter naturlig blir veldig høye og tynne, så mer vekst fra bunnen hadde vært fint. Foreløpig har den furtet i fem dager på grunn av amputasjonen stakkars liten, men jeg håper den kommer seg og at det gir bra resultat.

- Om de gir frukt noensinne gjenstår å se. Etter hva jeg har forstått kan det ta både tid og sol. Uansett moro å se dem vokse.

- Oppdatering på hvordan det går med avokadoplantene kommer etterhvert som de gror. Imens kan du jo spise en avokado, sette steinen i vann, nyte sommeren og se hva som skjer! 

Gro En Avokado Hvordan Spire Avokadoplante Guide

fortsettelse følger...

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @veganmisjonen.

51 kommentarer :

 1. Kult! Blir spennende å se om det blir skikkelige trær. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. :D Ja, det spørs, i det norske klimaet kan de ikke stå ute på vinteren, men noen fine småtrær innendørs håper jeg på at det blir :)

   Slett
  2. Jeg har en avokadoplante som jeg plantet for nesten 5 år siden! Jeg har klippet den, så nå er den omtrent 150 cm høy

   Slett
 2. Hei!
  Nå har jeg endelig noe å gi tilbake til deg for alle utrolig gode matoppskrifter- og opplevelser jeg har fått siden jeg oppdaget bloggen din!
  Tips til (avokado)planting:
  # Om du skal plante noe i en potte, pass på at det er hull i potta. Så lenge du bruker lecakuler blir det drenasje, men det blir fortsatt tett og det oppstår fort råte og mugg i både jord og røtter, som til slutt kan gjøre at planten dør
  # Avokadoplanter trenger masse plass, så om du skal plante tre i én potte, må potta være romslig og god! Rotsystemet til avokadoplanten er ganske stort og trenger mye plass. Da kan du også reise på ferie noen dager uten at du trenger noen til å vanne, siden mer jord holder på mer fuktighet også.
  # Tips til neste avokadoplante: ikke knip noe som helst. Jeg droppet pinseringen av en av mine planter, og den ble en meterhøy tett busk! Det var helt rått.
  # Gjødsle med organisk næring på våren og sommeren, gjødsle lite eller ingenting på høsten eller vinteren (jo mer lys - jo mer gjødsel).
  # Bytter du vann hver dag på steinen når den dypper rumpa i vannet får planten mer oksygen og du kan kanskje få opp statistikken på planter litt!
  Det var mine avokadoplantetips! Fortsatt lykke til! Og regn god plass i vinduskarmen, for de blir store! :-) Og igjen, tusen takk for masse bra oppskrifter!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!
   Wow! Tusen takk for tips! :D Supert!!
   Ser at de vokser sykt fort nå, så kommer til å måtte potte dem om snart, da får jeg sørge for å bruke stor potte med hull.

   Kos deg videre med oppskriftene :)

   Slett
 3. Så herlig å se! forsøkte dette selv for noen måneder siden, men etter 2-3 uker uten livstegn gav jeg opp. Nå vet jeg at det er håp, må bare bruke alle stenene så jeg er sikker på at noen kommer opp :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er håp! Jeg vil anslå 95% sjanse for suksess!
   Prøv igjen mens sommeren ennå er her, så får du resultat helt sikkert. Og hvis ikke, adopter gjerne noen av mine ;)

   Slett
 4. Hvordan går det med plantene dine? Har en stein som jeg tror det kommer røtter på nå. Har stått i tre uker.
  Lar du dem stå i vinduskarmen eller på kjøkkenbenken?
  Gry

  SvarSlett
  Svar
  1. De spirer og gror :D
   Så spennende at det begynner å skje ting med din også. Jeg hadde dem stående på kjøkkenbenken.
   De trenger ikke spesielt med lys så lende de bare er steiner.
   Da jeg plantet dem i jord satte jeg dem i vinduskarmen. De liker masse sol og lys :)

   Lykke til med spiren!

   Slett
 5. Min Avokadostein såg ut til å ha det fint: Fekk rot og har fått spire opp av steinen. No har det stått meir eller mindre stille i nokre veker. Frykter det byrjar å bli litt kaldt for avokadoplanting i Trøndelag... Får prøve att neste vår. Takk for gode tips til metode! :)

  Kristin

  SvarSlett
  Svar
  1. Hmm, kanskje sesongen for å få ting til å spire er over nå ja.
   Du får prøve igjen til våren! :)) Da vet du ihvertfall at det funker.

   Slett
 6. Hei, er stor fan av bloggen din, og lurer veldig på hvordan det går med disse avokadoplantene? Kommer det et oppfølgningsinnlegg?

  Takk for en super blogg, vh. Guro

  SvarSlett
  Svar
  1. Avokadoplantene gror og koser seg! Kanskje på tide med et oppfølgerinnlegg ja :D
   Skal se om jeg får knipset litt bilder av dem, så dere kan se så store de har blitt!

   Slett
 7. Kjempeflotte innlegg om disse avokadospirene :) Dette var meget interessant. Jeg har et lite "mini-prosjekt" med mine elever i Mat og helse nå, som går på dette med å få avokadosteiner til å spire...har 4 steiner stående, og vi gjør som du har beskrevet. 3 stykker har nå begynt å sprekke etter ca 4 uker, jeg har også to steiner stående hjemme, og de sprakk bare etter 2 uker (er nok litt varmere hjemme hos meg enn på skolen).

  Håper det kommer en del 3 snart, så jeg får se hvor store plantene har blitt.
  Takk for supre tips, mvh Nina Elisabeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Oi, så spennende!
   Trodde kanskje det var for seint å spire dem nå som det er såpass seint på året, men om dere får de til å sprekke og skyte ut rot er det jo bare å krysse fingrene.
   Lykke til!! Hører gjerne fra deg om hvordan det går.

   Slett
 8. Husk å toppe plantene når de er ca 40cm høye så den forgrener seg til to eller tre grener, ellers så kan du få en rett tynn flaggstang pga for lite lys. Mye bedre å toppe de en gang i året og heller lage de små og sterke. Du får mange flere blomsterskudd etter hvert da også som blir enda bedre når trærene er 5-7 år gammle =) lykke til videre

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tips! De vokser ikke så mye nå på vinteren, men noen av de har blitt vel lange...
   Har stusset noen av dem, men valgt å la andre vokse fritt. Håper å se blomster!! :D Kanskje til sommeren! Eller om 5 år ;))

   Slett
 9. Svar
  1. Ikke forløpig. Får sette av en dag til foto-shoot av dem snart ;)

   Slett
 10. Jeg ønsker meg også en del 3! Har satt min første stein ikveld - er kjempespent!

  SvarSlett
 11. Dette er spennande :) Kva trur du er sannsynligheita for at du faktisk får avokado på den? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Etter det jeg har lest om avokadoplanter så trenger de å bo i tropiske strøk og bli ca 10 år gamle før de gror frukt på seg, så har ikke kjempestore håp om at det blir frukt med det første ;)

   Slett
 12. Hei
  Kom tilfeldig over denne siden ang avokado .
  Jeg bor i Thailand , helt nord nesten på grensa til Burma .
  Og eg har 3 stk avokado tre som eg har planta steinen direkte i jord for 2 år sia .
  Det ene som er planta i god jord er ca. 5 meter høyt . De 2 andre som er planta i leirjord er ca 3 meter høye .
  Men alle er veldig rette og har masse greiner , men det som er så fint at de aldri mister bladen og er veldig pene å se på .
  Ang når de vil bære frukt så har jeg hørt ca. 5 år . så det skal bli artigt å se ...

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!
   Så gøy å høre om avokadoplantene dine! 5 meter da gitt! Det er nok mye mer enn hva mine kommer til å måle om år. Du må skrive tilbake om de begynner å bære frukt da :D

   Slett
 13. Hei!
  Hvor ofte skal man vanne plantene når de er satt i jord? :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kommer jo helt an på hvor varmt det er i været. Følg med på de og se hvor mye de "drikker" Når bladene begynner å henge / se slappe ut, kan du vanne litt. Men ikke for mye heller, de trenger ikke å stå i fuktig jord konstant.

   Slett
 14. Kan jeg plante de når de har fått spirer på undersiden men ikke helt vokst ut på toppen enda? Har 4 stykker som har stått i ca 5 uker nå å tre av dem ser ut som de skal klare seg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jada, det skal gå bra. Plantet selv noen i jord som ikke hadde fått noe særlig spire på toppen, og det gikk fint :)
   Lykke til!

   Slett
 15. Takk da skal jeg Gjøre dette I kveld :) veldig spennende :)

  SvarSlett
 16. Hos meg tok det ca. 8 uker å spire.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bra den kom til slutt da! :) Er veldig variasjon for hvor lang tid det tar har jeg skjønt. Tidligere i vår fant jeg en avokadostein som hadde begynt å spire inni mens den fremdeles lå inni avokadoen. Den tok ikke lange tida før den kunne plantes i jord.

   Slett
 17. En av mine har fått rot, etter 6-7 uker. Venter spent på spiren:-) Ser ut som at det vil komme rot på to av de tre andre jeg også har. Spennende:-)


  (Må bare si at for at jeg kunne publisere denne kommentaren, måtte jeg bevise at jeg ikke er en robot. Det kom opp ni bilder, hvor jeg skulle markere alle som var bilder av "biff". Jeg har aldri spist biff og visste ikke helt hvilke bilder det var. Først valgte jeg for få, og deretter feil, så jeg fikk en ny "test". Tipper du ikke vet hva slags tester det er vi lesere må løse, så sikkert artig for deg å vite:-) )

  SvarSlett
  Svar
  1. Spennende! Lykke til med spiren! :)

   I all verden, det var veldig rart, for jeg har ikke stilt inn slik at folk må bevise at de ikke er roboter. Men litt komisk var det jo :P

   Slett
 18. Endelig kunne jeg plante den i jorda denne uka. Satte steinen i vann i midten av mai. Ting har tatt tid, bl.a. var jeg uheldig og knakk av den første rota da jeg skulle bytte vann. Men tålmodigheten har ikke vært nytteløs og nå skal jeg ta godt vare på avokadoplanten min:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så koselig :D Lykke til med den "nyfødte"! Kjedelig at den første knakk rota, men når de først er godt plantet i jord, er de sterke og voksevillige planter.

   Slett
 19. Hei
  Hvor mye skal de vannes? Har mange små planter nå og noen av de mister bladene sine. Andre henger med bladene og visner.

  SvarSlett
  Svar
  1. La jorda tødke ut før du vanner, og ikke dynt med vann, de liker ikke å ha det altfor vått i potta. Et tps er å sørge for drenering i bunn.

   Slett
 20. Jeg har også fulgt oppskriften din på avakado -planting .. Og det har godt kjempefint.. Men du har tatt toppen av bladverket for at planten skal bli kraftigere...Hvor stor skal planten bli når dette skal gjøres ?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har testet å knipe toppen på ulike stadier, men det virker som om de tåler det best om de rekker å bli ca 30 cm høye og få minst tre sett med blad før man kniper.

   Slett
 21. Bruker du vanlig blomsterjord. Hvilke type jord bruker du?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har brukt vanlig blomsterjord, men spurte om en "luftig type" på gartneriet. Husker ikke hva den het, kanskje noen mer erfarne lesere kan svare bedre enn meg på akkurat det? Pluss drenering i bunn av pottene i form av lecakuler. Avokadoplantene liker ikke å ha det klamt i potta, etter hva jeg har skjønt :)

   Slett
 22. Hei! Takk for spennende blogg, jeg har fulgt oppskriften din nå i vår, riktignok bare med én stein :) Nå har min blitt lang, 29 cm, men den ser ganske tynn og rar ut! Bare 4 blader rett oppå toppen, blei noen av dine slik? Kommer eventuelt greiner og blader lenger ned på stilken senere?

  SvarSlett
  Svar
  1. De avokadoplantene lever sine egne liv ser det ut til. Mange av mine har også vært lange og tynne og kun noen skudd i toppen. Lykke til!

   Slett
 23. Heisann :) jeg kom over denne posten og ville bare dele min avokadostatus, plantet to stener i vannglasset i starten av året, og først nå er det kommet en spire, stenen deltte seg i to relativt raskt men det stoppet liksom der, så for noen uker siden hev jeg den ene i søpla og tok vare på den siste som et lite håp, og plutselig kom rota og nå spiren.... så har brukt nesten et år på det dere har brukt noen uker på :-) hihi men endelig ble det artig å stelle med denne avokado stenen, men snakk om å ha vært tolmodig da dere!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det tok sin tid ja! :D Skal si du har tålmodighet! Er kanskje ikke alle avokadosteiner som egner seg like godt til spiring kan det virke som. Jeg har testet sikkert hundre steiner til sammen med ulikt resultat. Noen av de er sterke og staute og hardføre, mens andre bukker under.
   Lykke til med tålmodighetsspiren din! <3

   Slett
 24. Hvordan går det med trærene dine?

  SvarSlett
  Svar
  1. Har for øyeblikket bare én, den trives i vinduskarmen :)

   Slett
 25. Min er 1 meter høy med 4 store og 3 små blader samlet i toppen. Neste gang skal jeg knipe toppskudd! ��

  SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...