Bad Ass Bønneburger

Oppskrift Vegan Vegetar Burger Bønneburger Møllbønner Kjøttfri Give it to me, baby! Aha aha!
Er du en av dem som tenker at bønner er for bleikinger og smaker høgg og sagflis? Da utfordrer jeg deg herved til å prøve disse!

Denne burgeren er kanskje den festeste burgeren jeg har laget. Og da mener jeg ikke fet som i at den er full av fett, men som i at den er tykk og tøff og har attitude som en gangster med gullkjeder og bredt glis. Jessda :D


Oppskriften på den fete burgeren har også æren av å være med i (og pryde forsiden på) en like fet kokebok, nemlig Hege Ulstein og Yngve Ekerns "Kjøttfrie dager". Sjekk den ut!

Av utseende likner den en sabla kjøttfull hamburger. Men vet du hva? Her er det bønner som er bossen!

Oppskrift Vegan Vegetar Burger Bønneburger Møllbønner Kjøttfri

Sjefsbønnene heter moth beans.
På norsk blir det møllbønner. Møllbønner er knøttsmå brune bønner, ikke stort større enn lubne riskorn. De har en aldeles nydelig nøttete smak og er en av mine favorittbønner.

Bor du i en passe stor by, er det god sjanse for at du finner disse bønnene i en utenlandsk butikk, såkalt grønnsakssjappe/ innvandrerbutikk. Se etter en pose med påskriften moth beans. Jeg kjøper dem i flere av Oslos mange innvandrersjapper. Et konkret tips er Grønland Frukt og Grønt. De har alt.

Har du sett, så sykt fin og fet og saftig og deilig da. 

Oppskrift Vegan Vegetar Burger Bønneburger Møllbønner Kjøttfri

Fra ingredienser til burgerfarse.
Bønner, løk, krydder og mel er hva du trenger. Mos det hele med stavmikser eller i food processor. Enkelt og greit. Plutselig har du en feiende flott burgerfarse - klar til å møte stekepanna di.
 
Oppskrift Vegan Vegetar Burger Bønneburger Møllbønner Kjøttfri

Tips:
- Om du ikke får tak i møllbønner, bruk mungbønner isteden. (Jeg har testet, og det funker knall). Mungbønner er enkle å få tak i, de selges i så å si alle norske helsekostbutikker. Eller de kan kjøpes på nett, feks kinsarvik eller iherb
- Bønnene trenger ikke å kokes. Bløtlegging over natta er nok. Å bruke bløtlagte (ukokte) bønner i matlagingen er en kjent teknikk i bl.a. en del falafeloppskrifter. Dette gir en fastere konsistens på burgerne.
- Kikertmel (også kalt gram flour) finner du i innvandrerbutikker eller helsekostbutikk. En god investering (ihvertfall om du lager en del av veganmisjonens oppskrifter). Får du ikke tak i kikertmel, bruk vanlig hvetemel isteden.(6 stk)
2,5 dl (tørre) møllbønner, legges i bløt over natta (tilsvarer ca 6-9 dl bløtlagte bønner)
2,5 dl hakket sjalottløk (ev. bruk vanlig gul løk)
4-5 hvitløksfedd, hakket
1 liten ss malt spisskummen
1 ss paprikapulver
1,5 ts salt
1 ts malt koriander
1 ts hele spisskummenfrø
1 liten ts kardemomme
1/2 krm chilipulver
1 ss bakepulver
1 ts natron
1 dl kikertmel

1. Legg møllbønnene i bløt i kaldt vann over natta, eller i minst 7 timer. NB: Bruk nok vann, de kan utvide seg til nesten det firedobbelte.
2. Skyll de bløtlagte bønnene godt og la dem renne av seg vannet i en sil.
3. Ha bønnene og resten av ingrediensene i en stor bakebolle og bland godt. Bruk en stavmikser og mos det kjapt sammen til en farse. Eventuelt bruk en food processor. La farsen stå og godgjøre seg i minst 15 min.
4. Varm opp litt olje i en stekepanne. Bruk en stor spiseskje eller sleiv, form en stor ball av burgerfarse i skjea og klatt den ned i stekepanna. Flat den litt ut på toppen. Disse burgerne kan lages skikkelig tykke, ca 3 cm er bra. Farsen virker ganske løs, men ingen grunn til bekymring. Dette ordner seg så snart den kommer i panna. Trust me.
5. Stek burgerne gyllenbrune på begge sider.


* Digg innpå burgerne akkurat som de er. Sweet Jesus, en nystekt burger i hånda er min favoritt!

* Server i burgerbrød med ønsket tilbehør.

* Eller i pitabrød sammen med kebabsaus eller hummus, salat og saktebakte minitomater.

* Prøv også møllbønner i møllpanne med tofu.

Oppskrift Vegan Vegetar Burger Bønneburger Møllbønner Kjøttfri

Omtrentlig næringsinnhold per burger:
Kcal: 131
Prot: 8,8 g
Karb: 21,7
Fett: 0,8 g

* olje fra stekingen er ikke medberegnet* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @veganmisjonen.

51 kommentarer :

 1. Haha, dette innlegget fikk meg i godt humør :D Bønner er for bleikinger :D :D Også den sangen da!! Minner meg om "gamledager".
  Burgerene ser så gode ut og virkelig saftiger. Og tykke! Nam!
  God dag til deg Jane<3

  SvarSlett
  Svar
  1. :D Bønner for bleikinger ja, hihi. Måtte bare slenge med den låta, passer så bra til disse burgerne ;P
   Ha en strålende dag du også! <3

   Slett
 2. Herregud, de ser helt ville ut!! :D

  SvarSlett
 3. Burgere ble så mye mer morsomt etter at jeg la om til grønt kosthold! Så mange muligheter. Burgerne dine ser kjempe fristende ut!:)

  SvarSlett
  Svar
  1. :D Uendelig mye man kan lage burger av om man tenker litt lenger enn kjøtt ja!
   Takk, disse er virkelig knallgode ;)

   Slett
 4. Jeg er så glad for at jeg har funnet bloggen din. Med cøliaki, melke- og fiskeallergi hos forskjellige familiemedlemmer er det ikke alltid like lett å finne gode oppskrifter - men du har dem! Jeg har virkelig fått utvidet min horisont når det gjelder god mat. Alt jeg har prøvd av dine oppskrifter har smakt kjempegodt :-) Tusen takk!

  SvarSlett
  Svar
  1. Åh, så fint å høre! Nå ble jeg glad :)
   Veganmat er toppers for mange type allergikere også, og god mat fortjener jo alle :D

   Slett
 5. Jeg får masse gode ideer av bloggen din. Og har laget gode ting med inspirasjon herfra. Men en ting sliter jeg med. Har ikke prøvd akkurat denne oppskriften, men bl.a falafeloppskriften. Samt diverse bønneburgere, linseburgere, tvpburgere osv. med ulik temperatur under steking.De ser jo så gode ut på bildene. Mesten alltid det samme resultatet for meg; De blir gylne og fine utenpå, men deigete/rå inni :-/ Steker jeg dem litt ekstra lenge blir de bare mørke/brent utenpå. Jeg har prøvd kornete farse (da har de en tendens til å smuldre i kantene når jeg skal snu dem i panna), og jevnere farse. Regulert med mer mel, vann, linfrøvann o.l. Hvis jeg skal få dem gjennomstekt må jeg klemme dem flate (til 1 cm el mindre). Men da blir de jo tørre... Bruker du mye olje i panna? Kanskje jeg bruker for lite, de virker som burgerne trekker til seg all oljen i løpet av kort tid og blir tørrstekte (teflonpanne). Vil ha vellykkede burgere! :-)

  SvarSlett
  Svar

  1. Bra spørsmål!
   Når det gjelder veggisburger vs burger av kjøtt, så er det bare sånn at de er forskjellige.
   En kjøttklump som stekes kan bli helt gjennomstekt, mens en mos av feks kikerter og div grønnsaker ikke har sammme struktur og evne til å bli gjennomstekt slik en biff kan.

   Jeg tenker at man på en måte må redefinere hvordan en burger skal være. Veganburgere blir rett og slett annerledes enn de med kjøtt.
   Tenk på det sånn at de ingrediensene du bruker i veg.burgeren ikke er farlig å spise uansett. Det er jo ofte prekokte bønner, linser, ris, quinoa og grønnsaker -kokte eller rå som er ingredienser, og disse er noe du fint kunne spist som de var. Bare at her er de blandet og stekt som en burger.

   Så altså. Ja, ikke alle veganburgere blir "gjennomstekt" på samme måte som en biff, men de kan bli skikkelig sprø og gode utenpå og myke inni.
   Så lenge de smaker godt, er jeg happy :) Og myke inni er jo bare deilig synes jeg :))

   (og jeg pleier ikke å være gnien på olja)

   Slett
 6. Du slutter aldri å imponere! Og du skriver så bra og humørfylt :)
  Burgerne ser fantastiske ut!

  SvarSlett
 7. Disse skal jeg prøve meg på nå. Hadde tilfeldigvis lagt mungbønner i vann i går kveld (til å ha i salat). Men burgeren din frister bare så mye mer enn en salat akkurat nå! Gleeeeder meg!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt! Slett ikke alle som bare tilfeldigvis har bløtlagte mungbønner klare :D
   Håper den falt i smak!

   Slett
 8. Noen som vet hvor man får kjøpt møllbønner i Trondheim?:)

  SvarSlett
  Svar
  1. "fruktkorga" i Dronningens gate 19 (rett over prinsens fra rema) :)

   Slett
 9. Åh, disse er knallgode! Jeg har blogget om dem hos meg tidligere:
  http://matvrak.avenannenverden.no/?p=214

  SvarSlett
 10. Dessa ær FANTASTISKA!!! Jag hade soltorkade tomater, (finhakkade) oppi smeten oxå! Nam! Och TACK!!
  Mvh Jenny

  SvarSlett
  Svar
  1. Woop woop! :DD
   Bare hyggelig å dele på godsakene! Og med soltørka tomat da, det var sikkert nomnomnom!

   Slett
 11. Disse var supergode! Takk for mye god inspirasjon :) Hilsen ikke-vegetarianer som pluteslig oppdaget at hun ikke har spist kjøtt eller kylling siden juli..

  SvarSlett
  Svar
  1. Supert ! Ja, sånn kan det gå når man begynner å lage deilig veggismat! :D Før man vet ordet av det er man nesten veggis.

   Slett
 12. Kjempegode!! :D tusen takk <3

  SvarSlett
 13. Veldig spent på denne oppskriften! Første gang jeg prøver denne oppskriften i dag, har lagt bønner i bløt over natten, men syns de virker litt harde ennå? Er det vanlig? Syns ikke de har blitt sååå mye større fra i går?

  SvarSlett
  Svar
  1. Om du følger oppskriften og de har ligget i minst 7 timer, skal det bli så bra så :)
   Lykke til!

   Slett
 14. Disse skal jeg lage i morgen! :D Kommer til å bruke kidneybønner i stedet.. Leste et sted (kommer ikke på hvor) at man burde steke veggisburgere i stekeovnen først for å få dem gjennomstekte. Har du, eller noen andre for den saks skyld, prøvd dette, og hva er evt. deres erfaringer med det? Mine veggisburgere blir alltid "rå" inni. Ikke misforstå, er nomnom det også, men er nysgjerrig på å prøve. ^_^

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt spørsmål!
   Jeg har laget temmelig mange veggisburgere de siste årene og jeg pleier ikke å steke dem i ovnen først. Det har hendt jeg ovnssteker, for å spare tid når jeg skal lage til mange. Se Albondigas.

   Veggisburgere er jo ikke er kjøtt og oppfører seg dermed ikke som kjøtt. En veggisburger oppleves kanskje ikke alltid "gjennomstekt" på samme måte som en kjøttburger, men det gjør heller ikke noe synes jeg. Tenk på at ingrediensene i en veggisburger som regel er kokt/stekt/klar til å spises før de stekes, så det er helt trygt å spise den selv om den er myk inni. Og det er jo smaken som teller :)

   Slett
  2. Vet ikke om det var noe bra svar ;) Men ja.
   Disse møllbønneburgerne blir suverent gjennomstekt ihvertfall. Du vil få en ganske annen burger med kidneybønner, men godt blir det sikkert :) Lykke til!

   Slett
 15. Jeg brukte mungbønner i stedet for møllbønner (for jeg får ikke tak i dem her:/), og brukte samme framgangsmåte og kvantum som du beskrev for møllbønner... Har lagt dem i bløt over natta, men de har IKKE utvidet seg så mye at de tilsvarer 9 dl. Må jeg koke dem i tillegg da? Hvordan gjorde du det? Skal lage burgermiddag til foreldrene mine i dag (som IKKE er veggiser), så håper å få til et bra resultat ;) takk for oppskrifter for øvrig, du er god som gull!

  SvarSlett
  Svar
  1. Du trenger ikke å koke de. Bare følg oppskriften som det står, så skal det gå bra :) Lykke til og tusen takk for at du liker oppskriftene mine <3

   Slett
 16. Tusen takk for kjapt svar :) men mungbønnene har ligget i bløt siden i går kveld, og nesten ikke utvidet seg... 2,5 dl tørre bønner ble ca 4 dl etter bløtlegging, og det er jo under halvparten av det de skal være :/ Bør jeg supplere med kikerter eller noe annet? Hva ville du gjort?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hmmm, så rart. Er de myke så du lett kan tygge gjennom de?
   Jeg ville tilsatt andre bønner som du foreslår, kikerter feks. Og så justerer du konsistensen med kikertmel, altså dersom farsen er for løs og ikke henger bra sammen i panna, ha i mer mel.

   Slett
 17. tusen hjertelig :) det blir nok bra!

  SvarSlett
 18. Bløtla brune og røde bønner i går som blir bønne kaker i dag . Tenkte og bake noen inn i en form for Glutenfri deig, (tar det jeg har) og servere med skvalderkålsalat

  SvarSlett
  Svar
  1. Det hørtes spennende ut! Og skvalderkål, det har jeg til gode å smake. Hmmm.

   Slett
 19. Har fått sånn noia for å få forgifting av bønner som ikke er kokte. Vet du om disse kan lages med brune bønner? Eller om det vil funke hvis jeg koker dem litt?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det skal være helt trygt med ukokte møllbønner altså. Jeg tenker på dem som bønnespirer, de er jo ikke kokt de heller, bare lagt i vann. Men om du ikke tør, kan du såklart bruke kokte bønner, bare at da blir de litt softere i konsistens. Du må sannsynligvis putte i litt mer mel eller litt havregryn. Blir helt sikekrt godt det også :)

   Slett
 20. Heihåi. Sikkert et teit spørsmål, jeg vet ikke. Hvor lenge kan "ferdigbløtede" bønner ligge, ca? Kan man klargjøre mer enn man trenger og oppbevare resten på et tett glass i x antall dager? "Åh promp, glemte å legge bønnene i vann..." i det jeg skal til med middagen skjer alt for ofte.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Ingen spørsmål er dumme :)
   Bønner kan fint ligge i bløt i to døgn, men da må du skylle og bytte ut vannet et par ganger underveis.
   Et triks som jeg ofte benytter meg av er å bløtlegge bønnene, skylle og sile av vannet, og deretter fryse de ned. Funker utmerket.

   Slett
 21. Fantastisk gode burgere! Perfekt utseende, perfekt konsistens, perfekt smak! Og så lett å steke!

  SvarSlett
 22. Aight :D Testa denne i dag... Blodfersk veganer og er fortsatt i "lære og lage mat på ny fasen".. Denne var helt fantastisk. Brukte hot & smoked paprika og det var helt vanvittig godt! Var litt bekymret for grillsesongen en stund, men pfffft... Skal greie meg veldig fint gjennom sommeren med denne.. og den og den.. og deeeen.. Så TAKK :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Hey, så kult at ditt første forsøk med denne ble topp! :D Jeg ELSKER denne burgeren! Er noe med de bønnene som er helt unikt. Nyt grillsesongen, det skal jeg også! ;)

   Slett
 23. Jeg lagde disse for andre gang i går og pimpet dem opp ved å bruke 50/50 møll og mung-bønner. Hadde også oppi liquid smoke, worschestersaus og næringsgjær og da ble de helt fantastiske! Om jeg skal være ærlig tror jeg det er de beste burgerne jeg har smakt noengang :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kult med endringene du har gjort på burgeren! Elsker når folk tweaker og koser seg med å improvisere med oppskriftene mine :D Høres knallgodt ut, en versjon jeg definitivt må prøve :)

   Slett
 24. Det er flere år siden jeg laget denne burgeren, og har ikke gjort det siden, men husker at den var mettende og overraskende god. Jeg fikk tak i møllbønnene i Trondheim. Pr. dags dato har jeg ingen kjøkkenmaskin eller stavmikser (tror jeg), men det kan jeg fikse med tida.

  SvarSlett
  Svar
  1. Mmmm, ja de er gode! :D Du får skaffe den en stavmikser eller food processor så du får laget de igjen :))

   Slett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...