Ovnsbakt rødbete med venner

Oppskrift Ovnsbakte Grønnsaker Rødbete Potet Gulrot Hvordan Bake Tilberede Rotgrønnsaker
Bring fram det beste i rødbeten.
Min barndoms rødbete var riflet og lå nedsyltet i lake på glass. Jeg var ikke særlig begeistret for smaken, men den hadde en kjempefin rosa farge som svev ut på tallerkenen når man skar i den, og den kunne til en viss grad brukes som leppestift.


Det var først som voksen jeg oppdaget hvordan en ordentlig rødbete ser ut, men jeg måtte bli veganer før jeg kjøpte og tilberedte min aller første rødbete, tenk det. Jeg ble raskt en stor fan, fortsatt fascinert over fargen, og den første rødbeteoppskriften jeg lagde var en vegansk versjon av (blodig) carpaccio som jeg kalte overkjørt rødbete.

Stek den, kok den, bak den eller spis den rå. Rødbeten er nydelig i suppe, stuing, salater, relish eller i burger. Etterhvert har jeg havnet på konklusjonen at rødbeten smaker aller best bakt. Det bringer nemlig fram en nydelig sødme og deilig rundhet. 

Spis mer rødbete.
Hjerterød og intens er den en av de vakreste grønnsakene jeg vet om. Foruten å ha utseendet med seg er den også rik på kostfiber, antioksidanter, kalium, jern, magnesium, folat og C-vitamin. Den er lav på kalorier og så å si fettfri. NB: Bør ikke gis til barn under 6 mnd pga høyt nitratinnhold. (kilde: plantebasert ernæring)

Alle som har vært i nærkontakt med en fersk rødbete vet hvor mye farge den legger fra seg på skjærefjøl og hender (gud forby hvite klær når du holder på med dette)! Det er fargepigmentet betanin som lager fargen, og det er så kraftig at det har fått sitt eget E-nummer. E162 er navnet, og det brukes til å sette rødfarge på godteri og annet.

Oppskrift Rødbete Hvordan Bake Tilberede Steke Ovnsbakt

I dag ovnsbakte jeg rødbeten sammen med potet og gulrot. Andre rotgrønnsaker som egner seg til ovnsbaking er feks persillerot, sellerirot, søtpotet og pastinakk. Det praktiske er at så lenge disse er kuttet i omtrent like store biter, blir de ferdigstekt samtidig.

Spis dem akkurat som de er, kanskje med en urtedressing ved siden av, eller server som tilbehør til andre middagsretter.

Oppskrift Ovnsbakte Grønnsaker Rødbete Potet Gulrot Hvordan Bake Tilberede Rotgrønnsaker

Tips:
Mengden på bildene er passe til 1 person. Jeg har brukt omtrent lik mengde rødbete, potet og gulrot. Ikke vær redd for å lage for mye, dette går fort unna!


(2 pers)
1 stor rødbete
2-3 poteter
2-3 gulrøtter
dæsj rapsolje
litt salt

Sett først stekeovnen på 225 grader.
Vask/skrubb grønnsakene godt og kutt i omtrent like store biter. Ikke nødvendig å skrelle. Spre dem i en ildfast form eller på en bakeplate. De bør ha litt plass rundt seg (se bildet).
Dæsj over litt rapsolje og salt. Bak på 225 grader i 30 min. Vend på dem sånn ca halvveis.

Oppskrift Ovnsbakte Grønnsaker Rødbete Potet Gulrot Hvordan Bake Tilberede Rotgrønnsaker

Steketiden kan variere utfra størrelsen på grønnsakene og hvordan ovnen din funker. Stikk en spiss kniv i dem for å kjenne etter om de er møre tvers igjennom. Hvis ikke, bak videre noen minutter til.

Her er de ferdigbakte grønnsakene, rett ut av ovnen. Myke og møre inni, gylne og fine med lett sprø skorpe utenpå.

Oppskrift Ovnsbakte Grønnsaker Rødbete Potet Gulrot Hvordan Bake Tilberede Rotgrønnsaker

* Jeg serverte for anledningen de ovnsstekte godbitene med lime- og persillelinser m/ soltørkede oliven, brun ris, tomater, grønn salat og soyayoghurt.

* Prøv også rødbete i
- blodrøde rødbeteburgere med couscous
- rødbeterelish
- rødbeteravioli med pinjekjerne- og valnøttkrem

* Se flere oppskrifter på ovnsbakte grønnsaker her:
- grillede grønnsaker til pasta
- ovnsbakt søtpotet med spisskummen
- ovnsstekte rotgrønnsaker
- bakt gulrotsalat med quinoa
- bakte småpoteter med hele rødløk og hvitløksfedd


Nom nom nom!

Oppskrift Ovnsbakte Grønnsaker Rødbete Potet Gulrot Hvordan Bake Tilberede Rotgrønnsaker

Oppskrift Ovnsbakte Grønnsaker Rødbete Potet Gulrot Hvordan Bake Tilberede Rotgrønnsaker

* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @veganmisjonen.

11 kommentarer :

 1. Ovnsbakt rødbete<3 Jeg hadde faktisk tenkt å lage det selv i dag, men Meny her i Valdres er virkelig så dårlig (i forhold til Meny andre steder iallefall) , og de hadde ikke ferske rødbeter :( Så det får bli en dag senere når jeg får tak i det :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Du får hamstre med deg noen neste gang du er i Oslo :D Rødbeter holder seg jo kjempelenge, så velegnet til oppbevaring.

   Slett
 2. Navnet på denne retten er fantastisk! :D

  SvarSlett
 3. Hei, hva er lime- og persillelinser m/ soltørkede oliven? Er det noe en får kjøpt, eller noe du lager? Hvordan lager du det?
  Mvh fan

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er rett og slett kokte linser (bruk gjerne en kartong ferdigkokte) med en skvett limesaft og masse frisk persille og soltørkede oliven som jeg kjøpte på iherb. Ferske oliven er også topp. :)

   Slett
 4. Aha, takk for svar! :)

  SvarSlett
 5. Lager dette nå, rødbete er jo faktisk veldig godt utensom sånn syltet på glass, haha.

  SvarSlett
  Svar
  1. Oppreisning til Rødbeten kreves herved! Jeg vokste opp i troen på at rødbete var slike riflede rundinger i syrlig lake på glass. Ikke akkurat slik de smaker best nei ;)

   Slett
 6. Ååå! Dette så lekkert ut ja! Skal prøves denne uka! 😊😊😊

  SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...