Bakte småpoteter med hele rødløk og hvitløksfedd

Oppskrift Bakte Småpoteter Poteter Amandine Bakt Hvitløk
Bakt er best!
Jeg snakker om poteter. Bakt potet er og blir milevis bedre enn kokt potet, spør du meg. Det er noe med potetsmaken som på magisk vis blir noe helt annet når den bakes.


Jeg har som mange andre vokst opp med klamme kokte poteter på barndommens middagstallerken. Jeg var mye hos besteforeldrene mine, og der var middag synonymt med potet. Kokt potet. De ble spist med lange tenner, aller nødigst. Jeg slapp som regel unna kjøttet så lenge jeg spiste opp potetene, så da måtte jeg jo bare "trøkke de ned". En kresen liten veggis var jeg nok...

Barndommens kokte poteter gjorde sitt til at jeg aldri ble noen potetelsker. Men det fantes unntak: De gangene jeg og storesøsteren min var alene hjemme. Hun visste nemlig hvordan potet kunne bli snacks!

Vi hentet en haug med poteter fra kjelleren, skrubbet dem, pakket dem inn i sølvpapir og bakte dem i ovnen. Maks varme helt til det duftet uimotståelig godt i kjøkkenet. De lagde så fin lyd da vi tok dem ut av ovnen, og når vi åpnet hver vår sølvpakke, flommet en varm damp av forventning opp i ansiktet. Vi moste det myke potetkjøttet og rørte inn smør og salt. Nesten som en potetmos ble det. Og etterpå tok vi en til :)

Jeg synes fortsatt bakt potet er å foretrekke fremfor kokt. Får jeg tak i små poteter, havner de ofte i en ildfast form slik som i denne oppskriften. Sleng med noen hele hvitløksfedd og små rødløk i tillegg, og det blir skikkelig snadder! Hvitløk og rødløk passer nemlig også perfekt til å bakes og tilfører det lille ekstra.

Oppskrift Bakte Småpoteter Poteter Amandine Bakt Hvitløk

Inni er potetene saftige og myke med den herligste, møreste, luftigste bakt-potet-konsistens.
Utenpå, deilig saltet og pepret med sprøtt skall.

Oppskrift Bakte Småpoteter Poteter Amandine Bakt Hvitløk

Tips:
- Baketiden må du se an ut fra hvor store potetene dine er. Mine poteter var på ca eggestørrelse, noen større og noen mindre.
- Strø gjerne over en neve hakkede friske urter mot slutten av steketida, feks estragon, rosmarin, timian, dill. Poteten kler alt.


(3-4 pers)
ca 20 småpoteter (jeg brukte amandinepoteter)
ca 15 hele små rødløk (ev. 1 vanlig stor rødløk i båter)
7 hvitløksfedd
litt flaket havsalt + nykvernet pepper, smak til

1. Sett ovnen på 225 grader. Vask/skrubb potetene godt og legg dem i en ildfast form med skrellet på. Dæsj over en god dose rapsolje, salte og pepre. Vend på potetene så alle får et lag olje på seg.
2. Bak midt i ovnen på 225 grader i 15 min. Imens kan du fjerne skallet på rødløken og hvitløken. Knus hvitløkene lett med flatsiden av en kniv.
3. Når potetene har bakt i 15 min, skru ned varmen til 200 grader og ta ut formen. Bland inn rødløken og hvitløksfeddene og dæsj over litt olivenolje. Bak videre i 15-25 min, eller til de er ferdige. Vend på dem iblant. De skal være helt gjennommyke, en kniv skal gå lett igjennom og skallet skal være sprøtt og gyllent.


* Nyt bakte småpoteter som snacks, middagstilbehør eller til tapas.

* Server gjerne med en god saus eller dip ved siden av, for eksempel tzatziki, grønn basilikumpesto eller soltørket tomatpesto.Her er potetene med rosenkål og estragon-/spinatsaus.

Oppskrift Bakte Småpoteter Poteter Amandine Bakt Hvitløk

* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @veganmisjonen.

10 kommentarer :

 1. YUM! Hadde potetplaner i dag og de er herved alternert ;)
  Dette så helt nydelig ut og nå gleder man seg enda mer til middag :) OM nom nom

  SvarSlett
 2. ÅÅå, nam nam nam! Kunne ikke vært mer enig! Kokte poteter er fryktelig trist, men å bake dem er noe helt annet! Da blir de jo til skikkelig kosemat plutselig :)

  SvarSlett
 3. ALT du lager ser så godt ut! Nå må jeg på jakt etter småpoteter!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, det tar jeg som et stort kompliment!
   Du får tråle byen etter småpoteter nå ja :) Jeg fant mine på Meny.
   Kan jo fint bruke større poteter også, men det blir aller aller best med små pottis synes jeg. Masse sprøtt og deilig skall! Og så tar de jo kortere tid å bake jo mindre de er :)

   Slett
 4. Ser snadder ut!

  Apropos mat: Kan ikke du lage en oppskrift med gresskar? (bakt?) lurer litt på hvordan det kan brukes.

  SvarSlett
  Svar
  1. Gresskar ja, det finnes faktisk ingen oppskrifter (foreløpig) med gresskar her på veganmisjonen, tenk det! Hmmm. Det bør jeg jo få gjort noe med. Kanskje det dukker opp noe her etterhvert.
   Takk for tipset!

   Slett
 5. Det bildet der du har tatt et tygg.. der ser poteten knalldeilig ut! Det overbeviste meg, så nå må jeg snart prøve å bake poteter :) Jeg vokste også opp med kjedelige kokte poteter og var aldri glad i dem. Potetmos derimot, det elsket/elsker jeg! Når mamma faktisk lagde fra bunnen av, istedenfor å bruke Mills sin ekle pose-stappe. Takk for inspirasjon, det er kanskje greit med andre måter å spise poteter på for meg ^^ Blir mye potetmos i lengden, hehe

  SvarSlett
  Svar
  1. Mmmm, det bildet liker jeg også. Ser liksom hvor deilig poteta er inni og det sprø skallet <3
   Godt å høre det er flere enn meg som har samme erfaring med de kjipe kokte potetene fra bardommen :p Enig med deg i at hjemmelaget potetmos var (og fortsatt er) topp! Men ja, du MÅ bare prøve disse her bakte småpotetene!!

   Slett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...