Vurger

Oppskrift Veganburger Vegetarbruger Hjemmelaget Burger Mungbønner Bønneburger
V for Vurger!
Får aldri nok burger. Åh nei, jeg går aldri lei! Her kommer enda en burgeroppskrift. Helt uten kjøtt såklart.

Med bønner som hovedingrediens.
Mungbønner er navnet. Små, grønne og livfulle. De brukes oftest til spiring av bønnespirer, noe de egner seg ekstremt godt til. De er etter min erfaring de aller enkleste bønnene å få til å spire. På asiatiske butikker kan du også finne nudler laget av mungbønner. MEN, gjett hva. De er perfekte i burgere også!


Oppskrift Veganburger Vegetarbruger Hjemmelaget Burger Mungbønner Bønneburger


Mungbønner er lett å få tak i, selv her i trauste Norge. Jeg vedder på at din nærmeste helsekost eller innvandrerbutikk har dem i hyllene. De fås ikke kjøpt i ferdigkokt tilstand på boks, slik som kikerter og mange andre bønner, kun som tørket. Det betyr at du må bløtlegge og koke dem selv. Men det er lett som en lek. Jeg lover.

Siden mungbønnene er så små trenger de nemlig bare 10 minutters koking. Veldig praktisk. Og bløtlegging er jo ingen sak. Bare å legge dem i vann på kvelden før du legger deg, så står de og godgjør seg over natta.

Her har de ligget i vann over natta. 
De sveller og blir tykkere rundt midjen av bløtleggingen. Så er de klare til å kokes.

Oppskrift Bløtlegging Bønner Veganburger Vegetarbruger Hjemmelaget Burger Mungbønner Bønneburger
 
Men hvordan lage burger av bønnene?
Det er slett ikke så vanskelig skal jeg si deg. Bare følg oppskriften så blir det bra.

Ha de kokte mungbønnene i en bolle sammen med stekt sopp og vårløk. Mos med stavmikser. Bland inn krydder og urter, form farsen til seks burgere og stek!

Oppskrift Veganburger Vegetarbruger Hjemmelaget Burger Mungbønner Bønneburger

Tips:
- Mungbønner fås kjøpt i enhver helsekost eller på innvandrerbutikker. Også enkelte større dagligvarebutikker kan ha dem.
- Næringsgjær tilfører en ekstra god og osteaktig smak. Fås kjøpt i helsekostbutikker. Om du ikke får tak i, blir det knallbra burgere uten også. (Les mer om næringsgjær HER)


(6 stk)
1,5 dl tørre mungbønner  (= 5 dl ferdig kokte bønner)
6 medium sopp, i biter
3 hvitløksfedd, hakket
4 medium vårløk, grovhakket
en god neve hakket persille
1 toppet ss næringsgjær
1 toppet ts paprikapulver
1 toppet ts vegansk buljongpulver
1/2 krm chilipulver
litt salt og pepper
2 dl små havregryn

1. Legg mungbønnene i bløt i kaldt vann over natta, eller i 8 timer. Ingen fare om de står et døgn. Skyll de bløtlagte bønnene godt og sil av vannet. Kok bønnene i rikelig med vann i 10 min. Skyll i kaldt vann, sil av vannet og sett til side. Nå har du ca 5 dl ferdig kokte bønner.
2. Stek soppen gyllen i litt olje. Ha sopp, KUN 2,5 dl av mungbønnene, hvitløk og vårløk i en bolle. Mos med stavmikser eller food processor til det er en jevn mos.
3. Tilsett persille, næringsgjær, paprikapulver, buljongpulver, chilipulver og litt salt og pepper, resten av mungbønnene og havregryn. Gni det hele godt sammen med en sleiv. La det stå og hvile i 15 min.
4. Form burgere av farsen og stek dem gylne på begge sider. La dem renne av seg ekstra olje på kjøkkenpapir.* Se flere veganske burgeroppskrifter i arkivet.


Jeg har laget denne burgeren mange ganger, for den er så god! Og jeg har tatt bilder av den i diverse sammenhenger den har opptredd i. Derav alle serveringsforslagene. Sjekk bare her.

Serveringsforslag 1:
Avokadovurger!
Hjemmebakte burgerbrød med sesamfrø, ajvar, vurger, salat, avokado. Ovnsstekte potetbåter ved siden av og litt mer ajvar på siden. Oh yeah!


Oppskrift Veganburger Vegetarbruger Hjemmelaget Burger Mungbønner Bønneburger

Serveringsforslag 2:
Dobbeldekker-burger!
Burgerbrød (her brukte jeg faktisk quinoabrød), gul paprikasaus (oppskrift kommer, ev bruk annen egnet burgerdressing), vurger, vegan osteskive, salat, tomatskive, rødløk, burgerbrød, vurger, osteskive igjen, salat, burgerbrød. Oh MY!

Oppskrift Veganburger Vegetarbruger Hjemmelaget Burger Mungbønner Bønneburger

Serveringsforslag 3:
Open-faced-vurger:
Burgerbrød med havre og gulrot, salat, soltørket tomatpesto, tomatskiver, vurger, agurkskiver, rå rødløk. Nom nom!

Oppskrift Veganburger Vegetarbruger Hjemmelaget Burger Mungbønner Bønneburger

* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @veganmisjonen.

39 kommentarer :

 1. Ser nydelig ut :)

  SvarSlett
 2. Ser faantastisk ut!!!

  SvarSlett
 3. Svar
  1. Ja, ikke sant! Fikk det som tips fra en som følger facebooksiden til veganmisjonen. Husker ikke hvem det var, men har spsrt på det lenge og gledet meg til å ta det i bruk ;)

   Slett
 4. Flinke Jane!!! Du kan å friste! Disse ser dødsgode ut<3

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk :DD Dette er en skikkelig nom burger, jeg mener vurger!

   Slett
 5. Det var litt av et fristende burgertårn! Det ser superdigg ut! Har aldri prøvd mungbønner før, men nå fikk jeg jo lyst til å prøve det! :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk :D Det største tårnet der var spesielt gøy å lage ;) Om å gjøre å bygge høyest mulig uten at det falt.
   Ja, test ut mungbønner :) De er kjempegode å lage bønnespirer av også!

   Slett
 6. øjøj jeg bliver helt sulten nu, det ser virkelig lækkert ud...jeg elsker også burgere uhm. De sidste par gange har jeg ikke haft nogen bøf, men stegte champignon og den anden dag stegte skiver aubergine :-) ypu know me og aubergine

  SvarSlett
  Svar
  1. Burgere er noe av det beste jeg vet også, mmmm nom :)
   Og stekt aubergine.... Det er godt det! Kan sikkert fungere som en burger det.

   Slett
 7. Mmmm!!!
  Men du? Kan ikke du lage en post med vegeburgertips? For jeg får ALDRI vegeburgere til! De blir alltid så smulete og rare og de går helt i oppløsning og det blir bare tull. Hva gjør jeg galt? Har du kanskje et krasjkurs i vegeburgerlaging å komme med?
  (Jeg leste forresten et sted at produktnavn som begynner på "v" sjelden slår an, siden det er gjort undersøkelser på at v-en får folk til å tenke på vagina.... Jeg vet ikke jeg altså, men "vurger" gir i alle fall meg litt rare assossiasjoner...;-)Kanskje har jeg skitten fantasi... )

  Hilsen Ingvild

  SvarSlett
  Svar
  1. Hmmm. Jeg prøver å beskrive veldig nøye hvordan jeg lager burgerne, så om du leser oppskriften nøye og gjør som jeg sier, skal det funke (tror jeg da!) ;)
   Men et lynkurs i burgermekking hadde kanskje vært noe. Takk for tipset!

   Haha, for meg står "V for Vegan", men det er klart, vi har alle forskjellige preferanser ;) hohohooho.
   Takk for dagens latter :D

   Slett
 8. Takk igjen for inspirerende tekst og bilder! Fantastisk med alle serveringsforslagene! Jeg strever også (som Ingvild rett over her) litt med å få dem til å henge sammen! Har du tips til noe mer vegansk bindemiddel vi kan bruke, vi som ikke har den samme innebygde burgervurgerschwungen som deg? :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Burgerschwung! :) Mitt beste tips for å få burgerschwung er å tilsette mel (kikertmel funker spesielt bra, men gjerne hvetemel) eller havregryn i deigen.
   Og så må man gni og moshe det sammen da :)

   Slett
 9. Hei og takk for alle fantastiske oppskrifter og inspirasjon! Jeg er mor til en vegans sønn på 16, du har vært min redning! Lurer på om det er virkelig nok å koke mungbønnene 10 når det står 20 min på pakken? Mvh Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for hyggelige ord :) Glad jeg kan være til inspirasjon <3

   Når det gjelder koking av mungbønner, så står jeg ved 10 minutter, ihvertfall i denne oppskriften.
   Har testet begge deler, og kokes de 20 min går de fullstendig i oppløsning og blir bare grøt.
   I burgeren egner det seg mye mye bedre med litt fastere bønner, og de er fortsatt gjennomkokte med kun 10 minutters koking.
   Dessuten har de jo ligget i bløt over natta.

   Slett
  2. Men det er klart det kan være forskjell på bønnene, så smak på dem etter 10 min, og de fortsatt er harde og kjennes ukokte, kok noen minutter til.

   Slett
 10. Hei Jane, først og fremst: TUSEN TAKK for det fantastiske arbeidet du legger i å formidle veganerglede til verden! Hadde aldri fått mannen med på kjøttfrie ukedager uten oppskriftene dine! ;)

  Så til spørsmålet: Jeg har en pose tørkede "split mung beans" i skapet, antar at de kan brukes i denne oppskriften hvis jeg bare koker de litt kortere tid? I tillegg til å bløtlegges over natta?

  SvarSlett
  Svar
  1. Supert å høre! Og når mannen er med på laget i tillegg er det jo dobbelt-bra :D
   Skal vi se. Splittede mungbønner funker perfekt. Bare å bløtlegge og koke til de er møre.
   Lykke til!

   Slett
 11. Jeg ELSKER dine burgeropskrifter! Jeg tror snart jeg har prøvet dem alle i arkivet, og jeg slet ikke blevet træt endnu! I aften bliver det disse, selvom der stadig er rester fra i går af lunchkaker, som vi spiste med persillehummus og saftigt bagte tomater. Manden var udelt begejstret, det er jo skønt at familien helt frivilligt hopper med på den grønne bølge, der hersker her i huset. Burgere er så godt, og de kan serveres med alt muligt tilbehør, så fortsæt endelig med flere opskrifter, som jeg kan prøve og som vi kan spise med store smil om vores munde!
  God forårsdag til dig i Norge her fra lille Danmark.
  VH Dorthe

  SvarSlett
  Svar
  1. Åh, takk! :D Så gøy å høre! Jeg rett og slett ELSKER burgere selv, morsomt å lage og man kan jo nesten bruke hva som helst i farsen.
   Kult at mannen også liker de, det er viktig ;)

   Ha en strålende dag videre i DK <3

   Slett
 12. Nu har jeg lavet disse fantastiske vurgere flere gange og jeg har også testet dem med sortøje-bønner. Det fungerede også fint!

  VH
  Dorthe (igen)

  SvarSlett
 13. Denne var ubeskrivelig god! Tusen takk for oppskrift=D

  SvarSlett
 14. Jeg har en visst en pakke splittede mungbønner liggende( kjøpte feil) , har du noe forslag til hva jeg kan bruke de til?

  SvarSlett
  Svar
  1. Bruk dem til denne oppskriften da vel :D Gjør ikke noe om de er splittet.

   Slett
 15. Prøvde denne oppskriften til middag idag. Kanongode!! 😀 hadde dessverre ikke tid til å lage burgerbrød, så ble med søtpotetmos. Tenkte jeg kunne ha rester i morgen som burger, men jeg og ungene slukte rubbel og bit.

  SvarSlett
 16. Prøvde denne oppskriften til middag idag. Kanongode!! 😀 hadde dessverre ikke tid til å lage burgerbrød, så ble med søtpotetmos. Tenkte jeg kunne ha rester i morgen som burger, men jeg og ungene slukte rubbel og bit.

  SvarSlett
 17. Steketips: Bruk mye olje/smør i panna og la dem gjerne få litt stekeskorpe før du snur dem. Funker ihvertfall på kikertburgere.

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt riktig! Pleier å gi det tipset om å la burgeren få en stekeskorpe under før man snur den, på kokkekurs :)

   Slett
 18. Så ble det jammen en burgerkokebok! Du er litt av en tøffing som jobber på med matlagingen. Og bra er det. Da kan vi nyte alle deilige oppskriftene. 👍🏿💪🏿

  SvarSlett
  Svar
  1. Jammen ble det burgerbok! :D Tusen takk, det er mye hard jobbing, men gøy å prestere en hel bok :D

   Slett
 19. I mitt hjemmeland Jemen lager vi akkurat samme den oppskriften spesielt i Ramadan og vi kaller det "Bagje" 😍😍
  Jeg har blitt overrasket da har jeg funnet din oppskrift 😦

  Jeg bare søkte om mungbønner så jeg kjenner hvor kan jeg finne det her i Norge :)

  SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...