Linsestek (Veganmisjonens julestek 2012)

Oppskrift Vegansk Julemat Julestek Linsestek Nøttestek Vegetar Julemiddag Kjøttfri Jul
O helga natt, her er årets julemiddag!
Det er ikke hvilken-som-helst middag som har blitt laget på kjøkkenet mitt i kveld. Nei nei, det er årets julemiddag, på forskudd! Det har vært ekstra god vin i glasset, ekstra fin julemusikk på høyttalerne, ekstra gode tanker og ekstra mange minusgrader ute. Slikt blir det fort ekstra god julestek ut av.

Årets julestek er som en blanding av linsestek og nøttestek, og den er særdeles saftig og full av godsaker. Her snakker vi linser, mandler, valnøtter, sellerirot, purre, løk, fløte, persille, laurbærblad, hvitløk og mmmmasse muskat!


* Se mine andre veganske julestek-oppskrifter her:
- julestek 2011 (nøttestek)
- julestek 2013 (quinoastek)

Oppskrift Vegansk Julemat Julestek Nøttestek Linsestek Vegetar Julemiddag Kjøttfri Jul

Jeg har hatt min egen lille julaften her i kveld, og herlighet så mett jeg ble!
Men det er vel et godt tegn at man blir stappmett av julemiddagen. Linsesteken er mye mat og jeg vil anta at den er nok til 4 julesultne personer. Resten av steken skal bli med meg til Hedemarken om få dager. Siden det er første gang jeg lager den, er jeg ikke sikker på hvordan det funker å fryse den ned i mellomtida, men jeg satser på at det går bra. Hadde det kun vært et par dager til den skulle spises hadde jeg satt den i kjøleskapet.
*Notis: Det fungerte fint å fryse den. Tok den opp på lillejulaften kveld og lot den tine i kjøleskapet over natta. Den ble kanskje litt tørrere enn før frysing, men like god.

I år skal julaften feires sammen med kjøresten og hans familie. De er (heldigvis) ikke annet enn positiv til at jeg ikke spiser kjøtt. Hele julemiddagen er planlagt, så dette skal nok gå fint. Resten av selskapet spiser ribbe og medister, men vi møtes på halvveien. Mor i huset lager rosenkål og pottit, fruktsalat pluss pluss og jeg fikser veggishovedmåltid og soyakremfløte. Veldig bra ordning synes jeg. Jeg skal ha med meg vegisterkaker og linsestek, og jeg passer selvsagt på å ta med mer enn nok, slik at alle kan få smake.

Veggis på julaften.
Det føles godt å bli møtt og respektert for den man er, spesielt på en dag som julaften. 24. desember er jo ikke som alle andre dager. Jeg vet hvordan det er å sitte der som ensom veggis, når mye dreier seg om mat og huset er fullt av pinnekjøtt og svor. Da er det kjekt å kunne en oppskrift på noe ekstra godt som passer inn i julematkategorien, som for eksempel julestek! Ja! Jeg vil ikke sitte der og spise gulrot og salat. Nei og nei, jeg skal kose meg. Og jeg vil at DU skal kose deg! Derfor er det ekstra viktig for meg å dele oppskrifter som dette.

Kanskje er familien din veggiser, kanskje ikke. Kanskje er dette din første jul som veganer/vegetarianer? Kanskje du har lyst til å prøve noe nytt, noe mer spennende, sunnere eller kanskje du ikke liker ribbekjøtt? Det er mye godt å velge i, og her kommer en oppskrift som er julaften verdig.

Oppskrift Vegansk Julemat Julestek Linsestek Vegetar Nøttestek Julemiddag Kjøttfri Jul

Tips:
- For en glutenfri stek, bruk glutenfritt brød og glutenfrie havregryn.
- Vegansk matfløte fås kjøpt på mange vanlige dagligvarebutikker eller på helsekost. Jeg kjøpte min på Rema. OBS: Pass på at det ikke er kremfløte-varianten du kjøper.
- Når det gjelder kryddermengde, så er det bare å justere som du vil. Miks og triks og smak deg fram til den mengde krydder som passer for deg.
- Lag gjerne linsesteken en dag eller to i forveien, så blir det minimalt med jobb å gjøre på julekvelden. Den holder seg fint i kjøleskap noen dager.

(4 pers)
2 dl brune eller grønne linser (= ca 6 dl ferdig kokte linser)
2 laurbærblad
1 dl mandler
1 dl valnøtter
2 dl brødsmuler (= ca 3 brødskiver kjørt til smuler i food processor)
1 medium purre, kuttet smått
1 rød løk, kuttet smått
2 dl revet sellerirot
2 dl små havregryn
2 hvitløksfedd, finhakket
et par never finhakket frisk persille
1 krm chilipulver
litt revet muskatnøtt, smak til
salt + pepper
2 dl vegansk matfløte


1. Ha linser og laurbærblad i en kjele og hell på rikelig med vann. Kok i 20 min, eller til linsene er helt møre. Sil av vannet. Avkjøl og fjern laurbærbladene. Ha linsene over i en food processor og kjør kjapt til de er passe most. Ikke fullstendig mosh, det skal være noen hele linser igjen.

(trykk på bildene for å se dem større)
Oppskrift Vegansk Julemat Julestek Linsestek Nøttestek Vegetar Julemiddag Kjøttfri Jul

2. Mens linsene koker, rist mandler og valnøtter i en tørr stekepanne. Mal dem til småsmuler i food processor.
Mal også brødskivene til smuler i food processor.

Oppskrift Vegansk Julemat Nøttestek Julestek Linsestek Vegetar Julemiddag Kjøttfri Jul

3. Varm opp en veldig god dæsj rapsolje i en stor stekepanne. Stek purre, løk og sellerirotrasp på litt over middels varme i et kvarters tid. Litt mer olje gjør susen. Det skal bli gyllenbrunt og krympe til ca halvparten (se bildet under).

Oppskrift Vegansk Julemat Julestek Nøttestek Linsestek Vegetar Julemiddag Kjøttfri Jul

4. Ha de moste linsene, nøttesmuler, brødsmuler og grønnsaker i en stor bolle. Bland inn havregryn, hvitløk, persille, chili, muskat, litt salt og pepper og til slutt matfløte. Arbeid litt med farsen og mos godt sammen med en sleiv.
Smak! Kanskje trengs mer salt, mer chili, mer pepper, mer muskat.

Oppskrift Vegansk Julemat Julestek Linsestek Vegetar Nøttestek Julemiddag Kjøttfri Jul

5. Dekk en brødform eller annen ildfast form med bakepapir. Dytt farsen godt ned i formen med sleiv. Jeg brukte en brødform som rommer ca 1,5 liter.
Her er steken klar til å gå i ovnen:

Oppskrift Vegansk Julemat Julestek Nøttestek Linsestek Vegetar Julemiddag Kjøttfri Jul

6. Stek på 200 grader midt i ovnen i 40 min. Den skal bli gyllenbrun på toppen.

Oppskrift Vegansk Julemat Julestek Linsestek Nøttestek Vegetar Nøttestek Julemiddag Kjøttfri Jul

Slik lager du til steken før servering:
* La steken avkjøles før du skjærer i den. Del den forsiktig i tykke skiver med en skarp kniv og stek skivene i litt olje til de er sprø og gylne på begge sider.

* Server med ditt favoritt juletilbehør. Skvett mer enn gjerne noen gode dråper kvalitets-olivenolje over steken ved servering. Peppersaus med fløte er sterkt anbefalt!

* Se her for flere juleoppskrifter (julesauser, tilbehør, hovedretter, desserter, snacks, bakst m.m).

* Om du vil pakke steken inn i butterdeig, se oppskriften på  julestek 2013 og finn ut hvordan.

* Se mine andre oppskrifter på julestek her:
nøttestek
- quinoastek i butterdeig


Jeg ønsker med dette alle mine kjære lesere en riktig god jul!
Ta vare på hverandre og kos dere!
~~~~~~~~Jul på VeganMisjonen~ ~~~~~~~

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @veganmisjonen.

90 kommentarer :

 1. Hei
  Dette så snadder ut :) Tror du det funker å pakke den inn i butterdeig å få alla nøttesteik av denne?

  SvarSlett
 2. Da er julematen i boks:-) Gleder meg skikkelig til å lage og spise denne. Men tenker å ta matlaginga dagen før, hva kan være beste måten å varme den opp?

  Tusen takk for super oppskrift, og god jul!

  SvarSlett
  Svar
  1. Lurt å lage den dagen før ja, siden den jo tar litt tid. Dessuten blir den bare bedre etter å ha fått satt seg en dag eller to :)
   Sett den i kjøleskapet fram til den skal brukes, og før middagen, skjær den i skiver og stek i stekepanne med litt olje. Enkelt og greit.

   Slett
 3. Og jeg som allerede hadde planlagt å lage steika du la ut i fjor! Nå ble jeg plutselig usikker på om jeg kanskje skal gå for denne i stedet.. Hva slags saus bruker du til denne, om du bruker noe? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Valgets kvaler. Begge to er gode :)
   På blidene her brukte jeg bare en yoghurtdressing med persille som jeg hadde stående, men på julemiddagen blir det nok brokkolisaus for min del.
   Lykke til og god julemiddag!
   Slett
 4. Ooooo s¨godt dette så ut! :D jeg elsker linser! :D

  SvarSlett
 5. Jeg har akkurat laget nøttestek i butterdeig jeg, triste greier. Tror jeg må ta linsestek på nyttårsaften når samboer koser seg med kalkun :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Synd ;) Men denne vil passe perfekt som nyttårsmat også ja :D

   Slett
 6. Det så kjempegodt ut! Ser ut som den, vegisterkakene og ertesausen blir en del av julemiddagen i år!

  SvarSlett
 7. ÅÅh Denne hadde jeg veldig lyst til å lage! Hvordan blir denne hvis man lager den med røde linser på boks i stedet for grønne eller brune tørka linser? (Fikk ikke tak i noe annet :( ) Vil den bli veldig rar på smak tro?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det vil sikkert gå fint. Bare skyll av laken de ligger i før bruk. Mulig du vil trenge litt mer brødsmuler/havrergyn dersom linsene er veldig fuktige.
   Smaksmessig blir det garantert bra. Røde linser smaker veldig som grønne eller brune. Det blir kanskje noe mindre tyggemotstand i steken, ettersom røde linser på boks pleier å være gjennom-myke. Et tips kan kanskje være å ikke kjøre nøttene helt til småsmuler, for å få litt å tygge på.
   Lykke til!

   Slett
 8. Herregud så fristende dette var. Etter ganske mange år som veggis har jeg begynt å miste piffen. Jeg er litt alene i venneflokken og har begynt å trekke meg litt tilbake i sosiale sammenhenger. Men med sånne oppskrifter som dette (samt mange av de andre nydelige oppskriftene dine) så får jeg skikkelig piffen tilbake og har lyst til å invitere ikke-vegetarianere på middag. Nam!

  - C

  SvarSlett
  Svar
  1. :) Blir så glad for å høre at mine oppskrifter kan hjelpe :) Nettopp det jeg ønsker å oppnå.
   Jeg kan av egen erfaring fortelle at ikke-veggiser elsker veggismat, så kjør på! Det er jo så sykt mye god og spennende mat man kan lage. Samtlige av mine ikkeveggisvenner har ihvertfall satt stor pris på den maten jeg har laget når de kommer på besøk :)
   Og om de er så imot at du ikke spiser kjøtt at det blir et problem, vel, da er de kanskje ikke ekte venner...?

   Maten er jo en viktig faktor, spesielt i høytidene, så kjenner følelsen at man føler seg ensom. Når alt handler om svor og ja... Men heldigvis blir det jul også uten gris! Kjør på!

   Slett
 9. Sååå god den høres ut!! På julaften lager jeg bare mat til megselv, så da blir det alltid enkelt. Men en dag i romjula (i år blir det i morgen) lager jeg vegan middag til familien og da blir det noe mer spennende og festelig.
  Håper du har hatt en fin jul så langt, kos deg videre :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Mmmm, den var god ja :D Hadde denne og vegisterkaker på julaften. Lagde hele sulamitten selv om det var bare jeg som var veganer jeg da. Men alle smakte og syntes det smakte veldig godt, så det var jo litt gøy.
   Lykke til med veganmiddagen i romjula! Jeg skal lage veganmiddag til familien på nyttårsaften i år, det gleder jeg meg til!
   God jul videre til deg også og godt nytt år (om ikke vi bloggsnakkes innen den tid) :D

   Slett
 10. Du har en helt fantastisk blogg og et veldig talent med mat ser det ut som.
  Jeg har lånt noen av oppskriftene dine til min nettsiden www.matmonsen.nl, men jeg har selvsagt lenket dem til din side:)
  Oppskriftene dine er veldig inspirerende og jeg tror jeg skal ta meg god til til å gå gjennom og prøve mange av dem, så blir det kanskje litt vegetarianer av meg også:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Vegetarisme er en spennende verden med mye god mat.
   Ser du har lånt både bilder og oppskrifter herfra ja, men ser ingen kred eller link til oppskriftene...???

   Slett
 11. Denne ser veldig god ut:-) Jeg vurderer å lage denne og ta med dit jeg skal på nyttårsaften, så slipper vertskapet å føle de må styre med noe ekstra til meg. Men jeg lurer, må denne skjæres opp og stekes i stekepanne, som du skriver? Eller kan den pises rett fra formen som den er? Tenkte kanskje lage den rett før jeg drar, slik at den fortsatt er litt lunken når jeg kommer til selskapet. Så jeg slipper legge beslag på kjøkkenet hvor det sikkert er travelt med å lage mat til resten av gjestene.

  Takk for en inspirerende blogg og riktig godt nytt år!

  SvarSlett
  Svar
  1. Den kan jo spises rett fra formen, men da får du ikke med noe av det beste, nemlig den sprø skorpa! :D
   Det eneste du trenger å be om å låne er en stekepanne, litt olje og en stekespade. Tar bare få minutter å steke opp noen skiver.
   Godt nyttår til deg også :)

   Slett
 12. Romjulsmiddag 2012 for kjæresten og undertegnede. Jeg serverte den med potetmos og ertesaus. Det var Ikke så lurt... Jeg-er-så-mett! Phu! Jeg har laget den vanlige linseloffen mange ganger, og mens den smaker kjernesunt så smakte denne her ordentlig julemiddag. Fantastisk!

  Det er så gøy å følge bloggen din. Etterhvert som du blir bedre og bedre så blir jeg (og sikkert de andre leserne dine) óg flinkere, og maten dertil bedre. Takk for nok en kjempegod middag. Kveldens rester blir nyttårsmiddagen min :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Mer mektig denne her ja, hihi, men det er jo sånn julemat skal være ;P Første gang jeg lagde den og spiste NESTEN TREDJEPARTEN helt alene... trodde jeg skulle DØ etterpå, så mett var jeg :O)

   Moro at du følger! Og moro at du ser utvikling. Det merker jeg selv også, bli stadig tryggere og flinkere, og det må jo deles! Med dere!

   Kos deg på nyttår med resten av steika!

   Slett
  2. Hahaha, dét tror jeg på. En tredjedel helt alene er MYE. Men akk så godt da. For øvrig funka den veldig bra på brødskiven også. Jeg "bare måtte ha bittelitt" i dag tidlig. Det er viktig å sjekke at maten ikke har blitt bedervet etter å ha tilbrakt en natt i kjøleskapet, må vite ;-)

   Slett
  3. Kan tenke meg den var god på brødskiva også! Jeg spiste resten kalde inni lefse! Nom!

   Slett
 13. Nam-nam. Takk for at du reddet min første veganske julaften. Denne julesteken ble svært god. Så god at den må lages til nyttårsselskap hos kjæresten også.

  :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Yay! Så gøy at du lagde linsestek på din første julaften som veganer, jeg blir stolt :)
   Godt nyttår!

   Slett
 14. Har tjuvsmakt på farsen som nettop ble satt i ovnen. Omg, nå gleder jeg meg enda mer til i morgen! Denne, vegisterkaker og grønn ertesaus skal serveres meg kålrabistappe, rosenkål (og pinnekjøtt til carnivorene) i morgen. HURRA! Nomnomnom. Tusen takk skjønne deg for alle de fantastiske oppskriftene som jeg bruker til inspirasjon til det meste jeg kokkelerer til meg selv. <3 Ønsker deg en fantastisk nyttårsfeiring!

  SvarSlett
  Svar
  1. Høres ut som en førsteklasses nyttårsmiddag! :D Kos deg masse!!!
   Tusen takk du og, for så fine ord, jeg smiler langt inn i hjertet av slikt <3
   Godt nyttår!!

   Slett
 15. Lagar denne her for fyrste gong no - det luktar svært digg! :- ))

  SvarSlett
 16. Nam, Jane, dette her var veldig smakfullt; tusen takk for nok en god oppskrift! Serverte linsesteken med stekt sopp (stekt i vegansmør og krydret med salt og pepper), butternutsquashpuree samt dampede erter og rosenkål - ble en herlig og fargerik festmiddag! :D
  Som en glutenfri variant økte jeg heller mengden med nøtter og havregryn istedenfor å bruke glutenfritt brød, og det funket fint :)

  SvarSlett
 17. Fest i munnen! Linsesteka ble utroooolig god, og passet perfekt sammen med vegisterkakene dine, fløtegratinerte poteter, kålrabistappe, soppsaus og kokte grønnsaker. Hjertelig takk for enda en inspirerende og nydelig oppskrift :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra å høre! Høres ut som et herrrrlig måltid :D

   Slett
 18. Dette blir julemiddagen for meg i år, ser kjempe god ut og gleder meg til både å lage og smake denne ;)

  SvarSlett
 19. I natt sto jeg på kjøkkenet med rødvin i glasset og maulet linsedeig ;-p Jeg har ikke laget denne steken siden påske og hadde helt glemt hvor f.a.n.t.a.s.t.i.s.k god den er - selv før den er stekt. Til nyttår i fjor laget jeg også denne, men da hadde jeg bare med meg nok mat til meg selv (pluss litt til) da jeg dro i selskap. I år tar jeg med hele formen og forventer at det bare er smuler igjen når vi går fra bordet. Min mat er nemlig mye bedre enn dyrene til de andre - uavhengig om man er veggis eller ei.

  Jeg er ikke innom her hos deg så ofte. Dvs jeg er innom og henter favorittoppskriftene mine, men istedenfor å prøve dine nye kokkeleringer er jeg i gang med egne eksperimenter på kjøkkenet. Det hadde nok aldri hendt dersom ikke du og de andre bloggerne hadde lært meg å bruke det som en gang var fremmede og rare ingredienser. Tusen takk for at du ikke er som meg og gir opp bloggingen etter noen år. Jeg er sikker på at jeg er alene om å ha bytte kosthold takket være deg og dine medkokkebloggere.

  Godt nyttår Jane - og tusen, tusen takk for at du har tro på at du kan endre verden :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Mmmmm, linsestekdeig! :D Kjenner meg igjen der. Maule maule!
   Så koselig at du lager hele og tar med så alle kan få smake.

   Eksperimentering på kjøkkenet er det beste! Kos deg!

   Godt nyttår!!! :D

   Slett
 20. Herregud :-p "IKKE er alene om" skal det stå. Huff.

  SvarSlett
 21. Ahh, du detta blir middagen nå på torsdag som kommer! :)
  Første påske som ikkekjøttspisende! :) Å denne siden din her har hjulpet meg masse! :)
  Takk takk for at DU finnes <3

  SvarSlett
  Svar
  1. Så spennende med første påske som ikkekjøtteter da! Kos deg maks med deilig vegansk påskestek :D Supert at veganmisjonen er til hjelp <3 Tusen takk tilbake <3 <3

   Slett
 22. Hei! Er det mulig å lage denne uten valnøtter?

  SvarSlett
  Svar
  1. Javisst, bare å bytte ut valnøttene med andre nøtter eller frø. Jeg ville prøvd med solsikkefrø eller pinjekjerner feks :)

   Slett
 23. Passer denne sammen med poteter og brun saus? Jeg har så lite peiling på hvordan jeg lager andre innvikla sauser. x)

  SvarSlett
  Svar
  1. Linsesteken kan du servere med alt det vanlige julemattilbehøret, så den passer utmerket til brun saus og poteter.

   Slett
 24. Hei! Har bestemt meg for at dette blir årets julemiddag. Gler meg til å teste!:-D Men kan eg kutte ut brødet og heller erstatte det med meir havregryn, feks? Isåfall, kor mykje, trur du? Og vil det funke å blande sammen steika dagen i forvegen, og så vente med å steike den i ovnen til neste dag?

  SvarSlett
  Svar
  1. Brødet kan du fint erstatte med havregryn. Ville prøvd med tilsvarende mengde. Og du kan lage farsen dagen i forveien, oppbevare i kjøleskap og steke dagen etter. Null problem. :)

   Lykke til og god jul(emiddag)! :D

   Slett
 25. Hei,
  Veganmisjonen er en av favorittbloggene mine!
  Håper jeg kan få noen gode praktiske innspill: I år skal hele familien feire julaften hos en slektning. Der i huset er de helt ualminnelig fiendtlige til veggis/veganer mat og holdninger, så jeg vet godt hva jeg går til. I år er vi en veggis til og jeg har påtatt meg å lage nøttestek og ta med. Vi får ikke tilgang til oppvarming i noen form eller benkeplass, alt må være helt ferdig og kunne settes direkte på bordet etter reisen, som kan ta opptil 2 timer. En løsning kan selvfølgelig være å ta med spritkjøkken til bruk i hagen, men ....
  Gode råd noen?
  Saus på termos?
  Kan jeg steke nøttestekskiver på forhånd og holde dem lune? Isåfall hvordan?
  På forhånd takk for svar ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det <3
   Oida, ingen mulighet til å varme opp noe? Hmmm. Må si de gir gjestene litt av en utfordring.
   Da ville jeg ha laget vegisterkaker, de smaker godt selv om de ikke er helt varme. Saus på termos var jo kjempelurt :) Om du skal lage nøttestek, så ville jeg ha laget en uten butterdeig isåfall. Den blir fort dvask og våt om den fraktes i poser og fordamper. Så denne her kan være en kandidat, absolutt. Steke den ferdig og ta den med.

   Lykke til!!

   Slett
 26. Takk for svar og god jul!

  SvarSlett
 27. Jeg og søsteren min lagde denne på julaften og den var helt nydelig! Vi spiste den sammen med kålrotstappe, potet og brun saus.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så koselig at dere lagde linsesteken på julaften og at den falt i smak <3 Godt nyttår!

   Slett
 28. Hei, laget denne sammen med søtpotetpure og peppersausen din. Ville sjekke om jeg kunne lage en vegetarisk julemiddag, og det ble kjempe godt! Skal overbevise familien min om å ha et slikt alternativ til neste jul :) Søtpotetpure er å anbefale forresten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy å høre det smakte! Du må prøve deg på vegisterkaker også da, de er supre :)

   Slett
 29. Vi hadde denne til middag for et par dager siden -sammen med DIN peppersaus og DIN karameliserte rødløk. Helvegansk aften, altså! Til og med ikke-veganerne virket (etter forholdene) fornøyde. Takk for alle supre oppskrifter du deler med oss nordmenn (som bare har godt av noen kjøttfrie middager i ny og ne)!

  SvarSlett
  Svar
  1. Herlig å høre :) Ja, å redusere kjøttinntaket har alle og en hver godt av :D

   Slett
 30. Wow dette her så altså SÅ utrolig godt ut :D Denne skal prøves snarest, for den går vel like bra som hverdags mat som julemat? :) Gratulerer så mye med kokeboken foresten :) You GO girl :) Ha en fin dag videre :) Og tusen takk for en herlig blogg

  SvarSlett
  Svar
  1. Like god til hverdags som til fest! :D Tusen takk for gratulasjon, det er SÅ stas at boka mi endelig har kommet <3 Ha en nydelig uke!

   Slett
 31. Tror du det kunne blitt bra å bytte ut mandler og valnøtter med frø/kjerner? (Pga allergi) hvilke ville du isåfall anbefalt?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det skal gå fint å bytte ut nøttene. Jeg ville feks prøvd med 50/50 pinjekjerner og solsikkefrø.
   Eller du kan sjekke ut denne oppskriften på julestek, som er helt nøttefri.

   Slett
  2. Hm, tåler heller ikke pinje (eller sesam), men kanskje gresskarkjerner? Eller så så den andre steka veldig god ut, ville bare prøve en uten butterdeig :)

   Slett
  3. Da kjører du solsikkefrø og gresskarkjerner, blir sikkert bra det også :)))

   Slett
 32. Kan jeg bruke griljermel istedenfor vanlig brød?

  SvarSlett
 33. Svar
  1. DU kan bruke røde linser, men de blir mer grøtete etter koking, så jeg anbefaler grønne eller brune, sor å få litt mer struktur og tyggemotstand i steken. Du finner dem på de fleste vanlige butikker :)

   Slett
 34. Kjøpte 10 pakker fra GoGreen med grønne linser. Krysser fingrene!

  SvarSlett
  Svar
  1. Oi, 10 pakker! Det var mye. Du trenger bare 2 dl tørre linser da ;)

   Slett
  2. Skulle hatt nr ditt og ringt...steken ble lagd i dag. Tre pakker fra GoGreen ble brukt..

   Slett
  3. Ah, du brukte ferdig kokte linser. Det går helt fint det, så lenge du ike brukte alle 10 pakkene :)))

   Slett
 35. Hei Jane,
  Tusen takk for denne oppskriften! Nå har jeg laget farsen og det smaker kjempegodt. Men det ble litt vanskelig å blande før jeg tok i matfløten (det var litt tørt med alle smulene). Er det sånn det skal være? Jeg er litt redd det skal bli veldig tørt etter 40 min i ovnen (det er så godt nå at jeg blir kjempe skuffet hvis det skjer :p). Takk for tips :) God jul!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei :) Jeg tror det skal gå helt fint. Har du fulgt oppskriften og får en sammenhengende, fuktig farse av det hele, blir det sikkert bra!

   Slett
 36. Fuktig vet jeg ikke helt, men sammenhengende, ja det er det^^ Det står i ovnen nå. Gleder meg! :) Takk for hjelpen!

  SvarSlett
 37. Hei! Tenkte å lage denne i morgen og spise den både på julaften og 2. juledag:-) Ser du anbefaler å lage den en dag eller to i forveien, men siden det går tre dager frem til 2. juledag, lurer jeg på om du anbefaler å fryse den? Eller tror du det går greit hvis den står i kjøleskap? Skal selvfølgelig også lage vegisterkaker<3 Har allerede spist de fire ganger i desember:-) Takk for fantastisk inspirerende blogg (og bok)!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Litt sent svar her nå, du har kanskje laget den allerede? :) Jeg ville bare latt den stå i kjøleskapet, den holder seg fint noen dager.
   God jul med linsestek og vegisterkaker! <3

   Slett
 38. Det gikk fint å oppbevare i kjøleskap, smakte like godt 2. juledag:-)
  Men den falt litt fra hverandre når jeg skar den opp, noen tips til hvordan jeg kan unngå det neste gang?

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra :) For å få den sammenhengende, er det viktig å arbeide godt med farsen før steking, slik at den blir litt seig på en måte. Pluss å trykke den godt ned i formen før steking.

   Slett
 39. Heisann.
  Vi skal ha "syklubb" julebord og min ene venninne med kavaler er begge vegetarianere. Og oss andre 8 som skal ha julestek/skinkestek. Vil gjerne lage ordentlig julemat de også kan spise. Så de slipper å sitte å spise tilbehør. Oppskrifta ser bra ut men jeg har aaaldri kjøpt linser! Hva skal jeg kjøpe? :o hvordan ser det ut. Gikk på butikken å følte meg som et spørsmålstegn..
  Går dette greit med brunsaus eller burde det være noe annet?

  Mvh. Ny på veganer/vegetarianer matlage fronten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Så koselig at du vil lage en ordentlig julestek til veggisene som kommer på besøk <3

   Om du er heeeelt ny, vil jeg kanskje heller anbefale deg den nyeste julesteken min som jeg la ut på bloggen denne uka: Vegansk feststek med sopp og erter. Den er laget med måk om å være superenkel og alle ingrediensene finner du i vanlig butikk.

   Hvis du vil lage linsestek allikevel, finner du tørre linser på de fleste vanlige butikker, rema, meny osv. De ser ut som små ... hva sjkal jeg si... steiner? Hehe.

   Du kan se et bilde av linser i denne artikkelen, bilde nummer 3: Ovnsbakt linsepostei

   Slett
  2. Når det gjelder saus, så er brun saus perfekt ved siden av! Jeg anbefaler denne: Peppersaus med fløte. Den er magisk god!
   Eller så kan du lage en mer vanlig brun saus uten fløte, litt mindre mektig: Brun saus.

   Masse lykke til!

   Slett
 40. Hei, allergisk mot både purre, sellerirot og all løk. Hehe. Tenker å erstatte selleriroten med sopp, men hva kan erstatte purre og rødløk, og hvilken mengde? :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt spørsmål. Oppskriften må nesten lages på nytt om man ikke skal bruke verken purre, sellerirot eller løk.

   Slett
 41. Hva kan jeg erstatte sellerirot med? :)

  SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...