fredag 21. april 2017

Ovnsbakt linsepostei

16 Kommentarer
Oppskrift Ovnsbakt Linsepostei Hjemmelaget Vegansk Pålegg Cashewnøtter Levepostei
Du trenger ikke lever når du har linser! 
Enda et nytt pålegg har sett verdens lys hjemme på kjøkkenet mitt denne uka. Jeg har laget flere typer linsepålegg tidligere, men nå hadde jeg lyst til å lage en ovnsbakt versjon. Det ble full klaff ved første forsøk! 

Posteien er rik og fyldig, full av smak og umami. Den har myk, smørevillig konsistens, smuldrer ikke og smaker knallgodt på brødskiva. I tilllegg inneholder den hele 22 % protein. Samboeren min mente den smakte skikkelig likt på leverpostei, bare uten leversmaken. Akkurat det er ikke noe minus, spør du meg. Jeg har aldri likt leverpostei, men denne her er allerede en ny favoritt. 


Oppskrift Ovnsbakt Linsepostei Hjemmelaget Vegansk Pålegg Cashewnøtter Levepostei

Hvorfor spise mer linser. 
Linser er en naturlig del at et plantebasert kosthold, og det er mange grunner til å øke inntaket av denne belgfrukten. Her er noen av dem.

- Linser er supersunne. De holder deg mett lenge, er rike på protein, fiber, jern og folat, har lav glykemisk indeks og lite fett. 100 gram kokte linser inneholder omlag 120 kalorier, 8 gram protein, 15 gram karbohydrat, 1 gram fett og 9 gram fiber.

- Linser er enkle å tilberede og passer til mye. De krever ingen bløtlegging før koking, så det går kjapt å koke opp en porsjon, 10 - 20 minutter avhengig av linsetype. De er svært anvendelige og kan brukes i nesten alt. Jeg bruker dem for eksempel i burger, pålegg, sauser, supper, gryter, lasagne, taco, pannekaker, vafler og mye mer. 

- Linser er billige, særlig om du kjøper tørre linser og koker selv. Jeg pleier å kjøpe store sekker med linser på grønnsaksbutikker til en rimelig penge. De tørre linsene holder så å si evig, om de oppbevares tørt. 

Oppskrift Ovnsbakt Linsepostei Hjemmelaget Vegansk Pålegg Cashewnøtter Levepostei

Posteien er kjempeenkel å lage. Bare å koke linser, kjøre dem i en food processor sammen med cashewnøtter og krydder og ovnsbake i 20 minutter. Plutselig har du en aldeles hjemmelaget, supersunn, billig og knallgod postei som smaker mye bedre enn hva du får kjøpt på butikken.

Oppskrift Ovnsbakt Linsepostei Hjemmelaget Vegansk Pålegg Cashewnøtter Levepostei

Tips:
- Du trenger en ildfast form som rommer 4 dl for denne oppskriften.
- Husk å bruke cashewnøtter naturell, dvs ikke sånne som er ristet og saltet.
- Smak deg fram med soyasaus, den inneholder en del salt og det kan hende du ønsker en mindre salt postei enn hva jeg foretrekker. Det er også lurt å senke saltinnholdet om du lager posteien til små barn.
- Lag gjerne dobbelt porsjon, dette er snadder!
- Etter tilbakemelding fra leserne, må jeg legge til at ovnsbakingen gjerne kan droppes. Posteien blir kjempegod uansett!


100 g tørre brune eller grønne linser (= ca 1 dl)
3 dl vann
75 g cashewnøtter naturell (= litt over 1 dl)
3 ss næringsgjær
2 ss løkpulver
ca 1/2 dl soyasaus (= 3,3 ss), smak til
litt nykvernet sort pepper, smak til

1. Ha linser og vann i en kjele og kok til de er møre, ca 20 min. Sil av vannet. Ev. kan du bruke ferdigkokte linser på kartong, da trenger du ca 240 gram.
2. Kjør cashewnøttene i food processor til de er finsmulet.
3. Tilsett de kokte linsene og resten av ingrediensene i food processoren sammen med de malte nøttene. PS: Smak til med mengde soyasaus, det kan hende du liker mindre salt i posteien enn meg. Kjør til det er en ganske jevn mos. Smak til med litt pepper. Du må dytte ned innholdet med en slikkepott et par ganger underveis.
4. Dekk en ildfast form med bakepapir og ha oppi linseblandingen. Formen må romme minst 4 dl. Kvern litt ekstra pepper på toppen og bak posteien på 225 grader i 20 min.


* Holdbarhet ca 5 dager i kjøleskap.

* Posteien kan fryses, så gang gjerne opp oppskriften og frys ned i porsjoner.Nom nom!

Oppskrift Ovnsbakt Linsepostei Hjemmelaget Vegansk Pålegg Cashewnøtter Levepostei

* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebookinstagram @veganmisjonen eller snapchat: janesmat.

16 kommentarer :

 1. Vil nesten anbefale å doble denne oppskriften by default, for det er en ganske liten porsjon og jeg kommer til å spise opp ALT med en gang, så god var røra! :p Kanongodt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Den ble fort borte her hjemme og, så burde kanskje legge inne en notis i oppskriften med anbefaling om å doble ja :D Knall at du likte den! <3

   Slett
 2. Har du tips til hva jeg kan bruke i stedet for cashewnøtter? Går det med mandler? Peanøtter? Griljermel?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg vile prøvd med mandler. Peanøtter blir litt markant smak vil jeg tro, så ville ikke brukt det. Ev. kan du prøve med solsikkefrø. Griljermel funker ikke på samme måte som nøtter.

   Slett
 3. Update etter å ha spist meg ihjel: DETTE VAR SINNSYKT GODT, beste pålegget jeg har smakt til nå. Og om man steker det enda lenger og lager en slags "kjøttpudding" i brødform, ser det ut til at man faktisk kan spise den til middag og!? Skjære i skiver og servere med tilbehør, som middag. Min nye favoritt. <3

  SvarSlett
  Svar
  1. Wow, så gøy :D Tusen takk for knallfin kommentar! Tenkte tanken at det kunne likne "kjøttpudding", om man lager den større. Ingen dum idé det altså :)

   Slett
 4. Nom Nom! Nå står den i ovnen. Smakte på " deigen" og dette blir en favoritt. Takk for oppskrift. Hilsen Eva Hanne

  SvarSlett
  Svar
  1. Nom nom! Koooos deg! Lager den selv akkurat nå, helt hekta :D

   Slett
 5. Jeg har ikke næringsgjær i hus nå. Kan jeg bruke noe annet, evt sløyfe det? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Næringsgjær har en helt unik smak og jeg kjenner ikke til noe som kan erstatte det. Men du kan selvfølgelig også lage posteien uten, feks smake deg fram med litt mer løkpulver. Blir sikkert god uansett, bare ikke heelt like god som med næringsgjær :)

   Slett
 6. Har du forslag til hva jeg kan bytte med soyasausen? Er dessverre allergisk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Soyasausen har nok en viktig rolle i denne oppskriften er jeg redd. Men du kan jo prøve deg på en annen linsepostei, for eksempel Linsepostei med gressløk eller denne varianten. Begge disse er uten soyasaus og kjempegode på smak.

   Slett
 7. Denne er fantastisk god, ny favoritt!

  SvarSlett
 8. Jeg droppet å ovnsbake den nå sist, den blir så fast i formen og virker egentlig ovnsbakt før den settes i ovnen så jeg gjør ikke det lenger. Sparer tid og. Vi er avhengige av denne her i huset nå, sambo elsker nesten denne posteien mer enn han elsker meg! Jeg må ha den på jobb hver dag. Nom!

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjekt! Kanskje jeg skal skrive det inn som tips i oppskriften at den ikke nødvendigvis må ovnsbakes. Men at samboeren elsker posteien mer enn deg var jo ikke så bra da, haha :DDD

   Slett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!