Ovnsbakt linsepostei

Oppskrift Ovnsbakt Linsepostei Hjemmelaget Vegansk Pålegg Cashewnøtter Levepostei
Du trenger ikke lever når du har linser! 
Enda et nytt pålegg har sett verdens lys hjemme på kjøkkenet mitt denne uka. Jeg har laget flere typer linsepålegg tidligere, men nå hadde jeg lyst til å lage en ovnsbakt versjon. Det ble full klaff ved første forsøk! 

Posteien er rik og fyldig, full av smak og umami. Den har myk, smørevillig konsistens, smuldrer ikke og smaker knallgodt på brødskiva. I tilllegg inneholder den hele 22 % protein. Samboeren min mente den smakte skikkelig likt på leverpostei, bare uten leversmaken. Akkurat det er ikke noe minus, spør du meg. Jeg har aldri likt leverpostei, men denne her er allerede en ny favoritt. 


Oppskrift Ovnsbakt Linsepostei Hjemmelaget Vegansk Pålegg Cashewnøtter Levepostei

Hvorfor spise mer linser. 
Linser er en naturlig del at et plantebasert kosthold, og det er mange grunner til å øke inntaket av denne belgfrukten. Her er noen av dem.

- Linser er supersunne. De holder deg mett lenge, er rike på protein, fiber, jern og folat, har lav glykemisk indeks og lite fett. 100 gram kokte linser inneholder omlag 120 kalorier, 8 gram protein, 15 gram karbohydrat, 1 gram fett og 9 gram fiber.

- Linser er enkle å tilberede og passer til mye. De krever ingen bløtlegging før koking, så det går kjapt å koke opp en porsjon, 10 - 20 minutter avhengig av linsetype. De er svært anvendelige og kan brukes i nesten alt. Jeg bruker dem for eksempel i burger, pålegg, sauser, supper, gryter, lasagne, taco, pannekaker, vafler og mye mer. 

- Linser er billige, særlig om du kjøper tørre linser og koker selv. Jeg pleier å kjøpe store sekker med linser på grønnsaksbutikker til en rimelig penge. De tørre linsene holder så å si evig, om de oppbevares tørt. 

Oppskrift Ovnsbakt Linsepostei Hjemmelaget Vegansk Pålegg Cashewnøtter Levepostei

Posteien er kjempeenkel å lage. Bare å koke linser, kjøre dem i en food processor sammen med cashewnøtter og krydder og ovnsbake i 20 minutter. Plutselig har du en aldeles hjemmelaget, supersunn, billig og knallgod postei som smaker mye bedre enn hva du får kjøpt på butikken.

Oppskrift Ovnsbakt Linsepostei Hjemmelaget Vegansk Pålegg Cashewnøtter Levepostei

Tips:
- Du kan bruke ferdigkokte linser om du vil, men merk at da skal ikke ekstra vann tilsettes.
- Du trenger en ildfast form som rommer 4 dl for denne oppskriften.
- Husk å bruke cashewnøtter naturell, dvs ikke sånne som er ristet og saltet.
- Smak deg fram med soyasaus, den inneholder en del salt og det kan hende du ønsker en mindre salt postei enn hva jeg foretrekker. Det er også lurt å senke saltinnholdet om du lager posteien til små barn.
- Lag gjerne dobbelt porsjon, dette er snadder!
- Etter tilbakemelding fra leserne, må jeg legge til at ovnsbakingen gjerne kan droppes. Posteien blir kjempegod uansett!


100 g tørre brune eller grønne linser (= ca 1 dl)
3 dl vann, til koking av de tørre linsene
75 g cashewnøtter naturell (= litt over 1 dl)
3 ss næringsgjær
2 ss løkpulver
ca 1/2 dl soyasaus (= 3,3 ss), smak til
litt nykvernet sort pepper, smak til
ca 2 ss olje eller vann, for å gjøre farsen smoothere

1. Ha linser og vann i en kjele og kok til de er møre, ca 20 min. PS: Det kan hende de trenger lenger koketid, det kommer an på type linser. Kok uansett til de er helt møre. Sil av vannet. Ev. kan du bruke ferdigkokte linser på kartong, da trenger du ca 240 gram.
2. Kjør cashewnøttene i food processor til de er finsmulet.
3. Tilsett de kokte linsene og resten av ingrediensene i food processoren sammen med de malte nøttene. PS: Smak til med mengde soyasaus, det kan hende du liker mindre salt i posteien enn meg. Kjør til det er en ganske jevn mos. Smak til med litt pepper. Du må dytte ned innholdet med en slikkepott et par ganger underveis.Tilsett ev. litt olje eller vann. Farsen skal være saftig.
4. Dekk en ildfast form med bakepapir og ha oppi linseblandingen. Formen må romme minst 4 dl. Kvern litt ekstra pepper på toppen og bak posteien på 225 grader i 20 min.


* Holdbarhet ca 5 dager i kjøleskap.

* Posteien kan fryses, så gang gjerne opp oppskriften og frys ned i porsjoner.Nom nom!

Oppskrift Ovnsbakt Linsepostei Hjemmelaget Vegansk Pålegg Cashewnøtter Levepostei

* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebookinstagram @veganmisjonen eller snapchat: janesmat.

51 kommentarer :

 1. Vil nesten anbefale å doble denne oppskriften by default, for det er en ganske liten porsjon og jeg kommer til å spise opp ALT med en gang, så god var røra! :p Kanongodt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Den ble fort borte her hjemme og, så burde kanskje legge inne en notis i oppskriften med anbefaling om å doble ja :D Knall at du likte den! <3

   Slett
 2. Har du tips til hva jeg kan bruke i stedet for cashewnøtter? Går det med mandler? Peanøtter? Griljermel?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg vile prøvd med mandler. Peanøtter blir litt markant smak vil jeg tro, så ville ikke brukt det. Ev. kan du prøve med solsikkefrø. Griljermel funker ikke på samme måte som nøtter.

   Slett
 3. Update etter å ha spist meg ihjel: DETTE VAR SINNSYKT GODT, beste pålegget jeg har smakt til nå. Og om man steker det enda lenger og lager en slags "kjøttpudding" i brødform, ser det ut til at man faktisk kan spise den til middag og!? Skjære i skiver og servere med tilbehør, som middag. Min nye favoritt. <3

  SvarSlett
  Svar
  1. Wow, så gøy :D Tusen takk for knallfin kommentar! Tenkte tanken at det kunne likne "kjøttpudding", om man lager den større. Ingen dum idé det altså :)

   Slett
 4. Nom Nom! Nå står den i ovnen. Smakte på " deigen" og dette blir en favoritt. Takk for oppskrift. Hilsen Eva Hanne

  SvarSlett
  Svar
  1. Nom nom! Koooos deg! Lager den selv akkurat nå, helt hekta :D

   Slett
 5. Jeg har ikke næringsgjær i hus nå. Kan jeg bruke noe annet, evt sløyfe det? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Næringsgjær har en helt unik smak og jeg kjenner ikke til noe som kan erstatte det. Men du kan selvfølgelig også lage posteien uten, feks smake deg fram med litt mer løkpulver. Blir sikkert god uansett, bare ikke heelt like god som med næringsgjær :)

   Slett
 6. Har du forslag til hva jeg kan bytte med soyasausen? Er dessverre allergisk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Soyasausen har nok en viktig rolle i denne oppskriften er jeg redd. Men du kan jo prøve deg på en annen linsepostei, for eksempel Linsepostei med gressløk eller denne varianten. Begge disse er uten soyasaus og kjempegode på smak.

   Slett
 7. Denne er fantastisk god, ny favoritt!

  SvarSlett
 8. Jeg droppet å ovnsbake den nå sist, den blir så fast i formen og virker egentlig ovnsbakt før den settes i ovnen så jeg gjør ikke det lenger. Sparer tid og. Vi er avhengige av denne her i huset nå, sambo elsker nesten denne posteien mer enn han elsker meg! Jeg må ha den på jobb hver dag. Nom!

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjekt! Kanskje jeg skal skrive det inn som tips i oppskriften at den ikke nødvendigvis må ovnsbakes. Men at samboeren elsker posteien mer enn deg var jo ikke så bra da, haha :DDD

   Slett
 9. Å finne denne oppskriften var bedre enn gull! Leker litt med diverse krydder og friske urter. Steker den ikke lenger jeg heller.. smørepålegg delux. Hvis man har den litt grovere i konsistensen så kan den være god i fylt paprika eller annet. Takk for oppskriften!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! :) Har hørt flere si de ikke steker den, og det er jo i grunn like greit, så slipper man å vente så altfor lenge på fersk postei :) Spennende å variere med urter og krydder!

   Slett
 10. Denne skal jeg prøve så snart som mulig! Har et barn på snart 2 år, så jeg dropper nok også stekingen - da det virker overføldig. Flott du oppgir at den kan fryses! Før jeg går i gang; kan/vil du anbefale noen former for "tilpassing" av smak/krydder/salt mht lite barn? Han liker leverpostei, men jeg er så lite glad for å servere ham det... Siden han også er allergisk mot melk, har vi ikke så mange "vanlige" alternativer på påleggsfronten.

  SvarSlett
  Svar
  1. For å tilrettelegge den for gutten din på 2 år, ville jeg brukt litt mindre soyasaus for å redusere saltmengden i posteien. Og ikke brukt så mye pepper / ev. ingen pepper. Smak deg fram :) Og lykke til, håper dere begge liker posteien!

   Slett
 11. Tusen takk for svar! Det var i de baner jeg tenkte selv. Gleder meg til å prøve!

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig :) Hører gjerne fra deg hvordan det gikk!

   Slett
 12. Ida Marie Iversen25. juni 2017 kl. 13:54

  Vi har ikke helt klart å finne noen veldige gode erstatninger til pålegg her i huset etter vi ble veganere for 1,5 år siden, men denne var en innertier! Min kresne datter på 5 år (som er alt-eter og elsker kjøtt) likte også denne :) Veldig glad for å kunne tilby henne et vegansk og næringsrikt alternativ som pålegg.
  Til og med pappen min som ikke liker eller spiser særlig med grønnsaker og i tillegg er imot det veganske kostholdet sa dette pålegget smakte som vanlig leverpostei :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt å høre at linseposteien falt i smak, også hos femåringen <3 Herlig!

   Slett
 13. Laget denne for første gang nå, og den er suuuperdupergod! Hadde ikke så mye løkpulver igjen, så brukte siste rest og en spiseskje hvitløkspulver. Ble supergodt! Så glad for at du deler så mange fantastiske oppskrifter, kuttet ut kjøtt for tre uker siden, og beveger meg sakte, men sikkert inn i det veganske landskapet. En ting av gangen tenker jeg :) Bloggen din er til stor hjelp!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra den falt i smak! Litt hvitløkspulver kan jeg tenke meg ble godt ja :) Tusen takk for at du følger og bruker bloggen <3 Og masse lykke til med valget ditt om å spise mer plantebasert!

   Slett
 14. Takk! Du har herved redda meg fra 5 års leverpostei-med-sylteagurk-abstinens! Denne var kjempegod.

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha, så bra! :D Nå kan du sylteagurke i vei så mye du orker! :)

   Slett
 15. Prøvde meg på dobbel oppskrift med 1 løk og 1 fedd hvitløk i stedet for løkpulver og med solsikkekjerner i stedet for cashewnøtter. Det funka veldig bra! Utrolig digg:)

  SvarSlett
 16. Laget den med grønne linser, siden jeg bare hadde grønne og orange. De brune ser ut til å gi en mer delikat farge på posteien. Lager jeg med grønne igjen, tror jeg at jeg skal prøve å ha i litt tomatpulver (oppmalte soltørkede tomater), vil sikkert gi en dypere farge... Var i tvil om jeg skulle steke den pga kommentarene. Endte med å steke den, og jeg synes den ble bedre av stekingen, konsistensen ble bedre og smaken mer rund, så jeg synes den er verd en tur i ovnen. Ellers er det jo et riktig lettvint pålegg! Tusen takk for masse kjekke oppskrifter! 😊

  SvarSlett
  Svar
  1. Aha, interessant med fargene, det har jeg ikke tenkt på før. Har kun brukt brune linser til denne selv. Enig i at den er best etter ovnsbaking ;)
   Tusen takk for at du bruker bloggen!

   Slett
  2. Jeg laget først en batch, og fryste ned en del for å gi bort om noen dager. Men nå måtte jeg lage mer, for den forsvant så fort. Jeg hadde forresten ikke rå cashewnøtter inne, bare ristede fra butikken (Eldorado). Gikk helt fint å bruke dem, men som ofte når jeg bruker dem, kan det være en idé å tilsette litt olje fordi ristede nøtter er litt tørre. Jeg hadde nå i en liten skvett rapsolje i miksen, det vil nok gjøre posteien litt saftigere. Mem, det er bare bagateller, den er jo knallgod! Hadde godt med nykvernet pepper i, minnet meg om en knallgod leverpostei fra Danmark som vi alltid pleide å ha til jul for lenge siden... Nam-nam! 😊

   Slett
  3. Kjekt å høre! Elsker denne posteien selv og lager den ganske ofte. Litt rapsolje i tillegg er sikkert ikke dumt om man bruker ristede nøtter, godt tips :)

   Slett
 17. Hei! Hva kan man erstatte nøtter med når man er nøtteallergiker? :)

  SvarSlett
 18. Dette må prøves idag. Siden jeg ikke har cashewnøtter, men har pekannøtter, mandler, peanøtter og solsikkekjerner er jeg i tvil hva som passer best. Etter å ha lest kommentarene kan mandel og/eller solsikkekjerner kanskje passe best? Og litt vanlig løk må vel passe bra istedenfor løkpulver?

  Å ha røren i en liten form av aluminium med lokk kan sikkert være greit hvis det skal være en vertinnegave eller for å fryses ned. Da er det jo i tillegg mulig å steike den hvis det er aktuelt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hmm, Jeg ville gått for mandler / solsikkekjerner :) Litt løk kan kanskje funke, men da får du mer væske i posteien. Ikke sikkert det gjør noe :D Send rapport om du prøver.

   Slett
  2. Hvis røren blir for løs av løken er det vel mulig å bruke noe havregryn eller malde linfrø for å få den rette konsistensen? Jeg får prøve halve med og halve uten.

   Slett
  3. Tja, jeg ville nok ikke ha blandet inn havregryn i den, da blir det liksom noe helt annet. Får du ikke tak i løkpulver?

   Slett
 19. Hei! Jeg har noen hvite linser, koker de som røde linser. Vet du noe om de? Googler, men hvite linser er tydeligvis ikke en greie. Så håper ikke det er noe bleket greier��

  SvarSlett
  Svar
  1. Hmm, det er sikkert en type dal. Om du søker på urad dal og ser på bilder, kommer det opp en del. Linker det på de? Jeg ville prøvd med de linsene jeg :) De er nok ikke bleket, har aldri hørt om at linser blekes.

   Slett
 20. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 21. Hvor mye linser skal man bruke om man bruker hermetiske isteden for tørre? :)

  SvarSlett
 22. Lager alltid denne posteien på løk i stedet for løkpulver, dvs. At vi koker løken sammen med linsene og har i både pepper og aromat noe som blir utrolig godt! Oppskriften er helt super og veldig bra at man kan tweake den litt:) smaker nydelig med sylteagurker på

  SvarSlett
 23. Denne oppskriften er min absolutte favoritt innen plantebaserte pålegg, superdigg!

  SvarSlett
 24. Hei! Denne er virkelig kjemepgod! Du har ikke oversikt over kaloriinnnholdet? :-)

  SvarSlett
 25. Tusen hjertelig takk for hele oppskriftsarkivet, og denne posteien spesielt. Har virkelig slitt med å finne noe lignende uten hvitløk, som fortsatt bugner av fyldig smak. Takk :)

  SvarSlett
 26. Hele familien liker denne, også ikke-veganere!

  SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...