Nøttestek (Veganmisjonens julestek 2011)

Oppskrift Veganmisjonens Julestek Vegansk Nøttestek Julemiddag Vegetarisk Julemat
"Nøttestek" er et ord som ofte kommer opp når det er snakk om hva veganere og vegetarianere spiser på julaften.
Første gang jeg smakte nøttestek var ingen positiv opplevelse... Jeg hadde kjøpt med meg en utgave av arten fra en vegetarisk restaurant her i byen, som jeg tok med hjem til Skien. Stekte den i skiver og spiste med mammas tilbehør; poteter, ertestuing, rosenkål og gulrøtter. Det smakte tørt og kjedelig, og jeg ble ikke videre fan må jeg innrømme.


Jeg har verken smakt eller laget nøttestek siden. Og jeg hadde heller ikke tenkt å lage nøttestek denne jula. Punktum.
Men en vegansk julekalender uten nøttestek? Det går rett og slett ikke an. Og siden mange av leserne har ønsket seg oppskrift på nettopp vegansk julestek/nøttestek, fikk jeg bare se å lage en. Mitt syn på nøttestek er herved endret til det positive, for dette ble jo KNALLBRA!

* Flere oppskrifter på vegansk julestek finner du her:
- veganmisjonens julestek 2012
- veganmisjonens julestek 2013

Oppskrift Veganmisjonens Julestek Vegansk Nøttestek Julemiddag Vegetarisk Julemat

Min versjon av nøttestek er full av godsaker. Her snakker vi linser, grønnsaker, steinsopp, ris, rødvin og selvfølgelig en dugelig andel nøtter. Den er helt glutenfri og sannsynligvis sunnere enn alt annet du kommer til å spise i jula. Litt nøttete, litt soppete, litt linsete, litt risete og fremfor alt; skikkelig nom nom!

Oppskrift Veganmisjonens Julestek Vegansk Nøttestek Julemiddag Vegetarisk Julemat

(4 pers)
ris og linser:
2 dl basmatiris eller annen type hvit ris
2 dl brune eller grønne linser
1/2 ts salt
1 laurbærblad
4 dl vann

nøtter:
2 dl mandler
2 dl cashewnøtter

grønnsaker:
30 g tørket steinsopp
2 dl varmt vann, til bløtlegging av soppen (NB: bløtevannet skal også brukes i oppskriften)
1 purre, hakket (= ca 6 dl)
2 stangselleri, hakket (= ca 1 dl)
1 rød løk, hakket

krydder:
1 ts finhakket chili
2 hvitløksfedd, finhakket
1 ts salt
1 ts malt muskatnøtt
litt pepper
ev litt ekstra salt (smak til helt til slutt)

du trenger også:
1/2 dl rødvin (kan erstattes med vann)
2 dl små havregryn


Forberedelser:
1. Ha først ris og linser i en kjele sammen med salt, laurbærblad og vannet. Kok i 20 min på lav varme. Du kan gjerne skru av varmen siste 10 min og bare la det dampe seg ferdig.
2. Rist nøttene i tørr panne. Mal til de er veldig småsmulet i food processor.
3. Legg steinsoppen i en liten bolle og hell over 2 dl varmt vann fra springen, det skal såvidt dekke over. La det stå og bløte seg.
4. Kutt opp purre, stangselleri, løk, chili og hvitløk.

Så er det klart for farselaging!
1. Ha den ferdigkokte ris- og linseblandingen i en stor bakebolle (fjern laurbærbladet).
2. Tilsett nøttesmulene, steinsoppen med bløtevann, resten av grønnsakene, krydder, vin og havregryn.
3. Mos det hele med stavmikser eller food processor til det er en jevn farse. Smak til med pepper og ev. litt ekstra salt.
4. Kle en brødform med bakepapir og dytt farsen godt nedi formen. Det skal være skikkelig kompakt.  Jeg brukte en brødform på 1,4 liter. Stek på 200 grader i ca 50 min.

Oppskrift Veganmisjonens Julestek Vegansk Nøttestek Julemiddag Vegetarisk Julemat


* La julesteken avkjøles helt før du skjærer i den. Den trenger litt tid på å "sette seg".

* Del julesteken i tykke skiver med en skarp kniv. Stek skivene gylne og sprø på begge sider i olje.

* Jeg har servert julesteken med en nydelig ertesaus, skivede rødbeter og kokt rosenkål. Peppersaus med fløte anbefales også!

* Bønnepanne med steinsopp er også deilig tilbehør.

* Se min oppskrift på linseloff, også velegnet som julestek.

* Steken egner seg også til å pakkes inn i butterdeig. Se veganmisjonens julestek 2013 for å finne ut hvordan.

* Se mine andre oppskrifter på julestek:
- linsestek
- quinoastek i butterdeig~~ ~~~~ ~ ~ Jul på VeganMisjonen ~ ~ ~~~~ ~~

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @veganmisjonen.

72 kommentarer :

 1. Nå klødde jeg meg i hodet - skar du nøttesteken i skiver og skte den? Da er jeg ikke overrasket over at den blir tørr. For så vidt jeg veit, så skal man ikke det. Jeg gjør i hvert fall aldri det.

  ...og jeg gleder meg til å spise nøttesteken mamma lager til meg på julaften!

  SvarSlett
 2. Tja, det var det jeg fikk beskjed om å gjøre der jeg kjøpte den...
  Denne her blir iallefall ikke tørr når den stekes, bare sprø og god ;)

  Så heldig du er som har en mamma som lager nøttestek til deg! Kos deg! :D

  SvarSlett
 3. Pga sykdom spiser jeg ikke bønner, linser, belgfrukter, erter sopp etc. Lurte på om du har et godt forslag til hva jeg kan erstatte linser og sopp med? Kommer nok alltids på noe selv, men tar gjerne imot tips!:)

  SvarSlett
 4. Hei. Jeg også lurer på hva jeg erstatte linsene med, da min svigerinne er allergisk mot soya, kikerter, linser og peanutter...

  SvarSlett
 5. Har alle ingrediensene, så dette vil jeg gjerne forsøke i julen. Har en annen favorittstek men hvorfor ikke 2 dager med veggis-stek i julen?

  SvarSlett
 6. Du har reddet julen min ihvertfall, alle maser om hva jeg skal spise på juleaften og om jeg bare skal se alle andre spise, bla bla bla. Så, tusen takk :)

  SvarSlett
 7. Fytti rakker'n, detta er mye bra mat på en gang! Et virkelig maraton av julemat, du er god altså =)

  SvarSlett
 8. Ser kjempegodt ut! Tror jeg må prøve dette på julaften. Men jeg bare lurte på om linsene er tørre eller ferdig lagt i vann? På forhånd takk :)

  SvarSlett
 9. Anonym og Tuva: Ifht å erstatte linser og sopp. Det går kanskje an å prøve med noen form for korn istedenfor linsene, feks kokt bokhvete eller bulgur? Aner ikke hvordan resultatet vil bli da, så kan ikke stå inne for at det funker.
  Soppen kan feks erstattes med rotfrukter, feks revet sellerirot, gulrot, persillerot e.l.

  Setter stor pris på tilbakemelding om dere tester :)

  SvarSlett
 10. supermatforbarn: Ojess! 2 ganger veggis-stek må jo bare bli knall! God fornøyelse :)

  SvarSlett
 11. Jasså: Maraton er et passende navn ja, hehe. Gøy gøy, og nå nærmer vi oss mål her!

  SvarSlett
 12. Heisan, er målene i oppskriften korrekte? Jeg fylte opp to store brødformer?? Har fulgt oppskriften helt nøyaktig....

  SvarSlett
 13. Nå måtte jeg sjekke brødformen min her. Den formen jeg brukte var det plass til 1,4 l vann oppi, og jeg fikk trykket hele sulamitten oppi der :)

  SvarSlett
 14. Skrev inn 1,4 liter istedenfor 1 liter i oppskriften nå.

  SvarSlett
 15. Jeg lager alltid nøttestek til jul, og den blir kjempegod! Den er ikke vegansk, men i det minste vegetarisk. Oppskriften finner du på denne bloggen:

  http://ekstremtbra.blogspot.com/2011/12/nttestek-til-julaften.html

  SvarSlett
 16. Tusen takk for oppskriften! Lagde denne til julaften, og den ble så god at selv de mest hardbarka kjøtteterne forsynte seg. :)

  SvarSlett
 17. Hei. Jeg tenkte å prøve denne steken. Jeg lurer litt ang linsene. Du bruker tørre linser skriver du i et svar lenger opp. Bløtlegger du ikke mer enn tiden angitt som koketid i oppskriften? Er det mulig å bruke hermetiske linser i stedet?

  SvarSlett
 18. Marit Emilie: Linser trenger ikke å bløtlegges, bare kokes møre. Det fungerer sikkert med hermetiske linser også, bare prøv å sile av mest mulig av vannet. Mulig du må justere med litt mer havregryn dersom farsen blir for våt pga at linsene kanskje innholder mer vann etter hermetisering.

  SvarSlett
 19. Hei Jane! Jeg lagde denne til nyttårsmiddag, og det ble kjempesuksess! Den er veldig god! Men til neste gang tror jeg kanskje at jeg kommer til å løse opp en buljongterning også i bløtevannet til soppen, og/eller salte en del mer. Den ble litt undersalta, og det gjorde at alle de fine smakene ikke så lett kom fram. Vi løste det bare ved bordet, og kjørte på med godt urtesalt, men det hadde vært gøy om den ble HELT perfekt neste gang ;)

  SvarSlett
 20. Herlig å høre den ble en suksess! Saltingen må man nesten smake seg fram til før den stekes ja, bra det løste seg med å salte ved bordet :)

  Har vært veldig spent på tilbakemeldingene på denne, siden julemiddagen jo er "hellig" for de fleste. Så skikkelig gøy å få så mange positive tilbakemeldinger :)

  SvarSlett
 21. Denne ble middag i dag. Skikkelig god! Skal absolutt lages flere ganger. Mmmm!
  Men jeg lurer på en ting: har du prøvd å fryse den? Det ble jo mer enn nok så har mye til overs :) Satt å funderte litt på om den kom til å bli litt tørr om jeg fryser den siden det er ris i

  SvarSlett
 22. Jeg har faktisk aldri prøvd å fryse den. Den holder seg jo bra i kjøleskapet noen dager, og vi spiser den opp innen den rekker å bli for gammel!

  SvarSlett
 23. De rødbetene på bildet, er de ferske eller sylta? Og om de er sylta, gjør du det selv(oppskrift)?

  SvarSlett
 24. Hei Jane
  Tusen takk for utrolig god inspirasjon til julemiddagen.
  Men.....lurer veldig på hva som står på ditt spisebord på julaften?

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, bare hyggelig!
   Ja, det kan du lure på ;) Har jo lyst på ALT! :D
   Jeg skal reise bort til familie, så kommer til å ta med meg en haug med vegisterkaker
   Ellers må jeg bare ha rødbeter i en eller annen form og selvfølgelig rosenkål. Sausen blir kanskje brokkolisaus. Vi får se.

   Blir ganske sikkert denne julesteken også, muligens i en ny variant(!)
   Kan røpe at det kommer noen nye juleoppskrifter i år også! :D

   Hva skal du ha på tallerkenen på julekvelden?

   Slett
 25. Hi hi.... har vel samme problem som deg, så alt for mye godt :-) Har ikke helt bestemt meg enda.
  Må nok prøve disse vegisterkakene dine men er litt usikker på all den risen. Ikke alltid den er helt enig med magen min, mulig jeg må prøve med tofu isteden.
  Min første vegetar jul og familien er ganske oppgitt, må nok svinge frem med noe som er så utrolig godt at selv den mest hardbarka pinnekjøtt elsker blir overbevist at grønt er best :-)
  Men... Jeg gleder meg både til jul og nye oppskrifter fra deg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Masse lykke til med første jul som vegetar, det kommer sikkert til å gå kjempebra! Lurt å forberede seg litt, lage et par gode retter og en dessert, så er du sikra :)

   Tipper forresten det går fint å bytte ut noe av risen med tofu i vegisterkakene.

   Slett
 26. Jeg driver og planlegger så smått hva jeg skal finne på til julaften i år, og tenkte kanskje at denne her kunne være en idé. Jeg har imidlertid det problemet at kjøkkenet er off-limits for meg stort sett hele julaften siden mamma holder på med ribbesteking og andre ekle greier. Derfor trenger jeg noe som kan lages ferdig på forhånd. Går det fint å lage denne dagen før, og steke den i skiver kjapt før servering?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Smart å planlegge litt før julemiddagen. Jeg er som regel i akkurat samme situasjon som deg; er hos familien og mor i huset har okkupert kjøkkenet med diverse ribbe- og andre fleskeaktiviteter.

   Den gode nyheten: julesteken kan lages på forhånd. Den blir faktisk bedre av å stå et par dager. Jeg lager julesteika mi hjemme hos meg selv, 1-2 dager før julaften, tar den med og steker skiver, og alle blir happy ;)

   Slett
 27. Finner ikke steinsopp på noen butikker her. Har du noen ide for hva jeg kan bruke istedet?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ville prøvd med vanlig sopp som du steker i skiver for å få fram aromaene.
   Eller gi meg adressen din, så skal jeg sende deg en pose i posten! :)

   Slett
 28. Hei! Denne så veldig god ut og jeg gleder meg masse til å prøve den og vegisterkakene på julaften! Men har et lite spørsmål i og med at jeg aldri har spist vegetarmat til jul før; funker denne med pinnekjøtt-tilbehøret? Hører ofte at nøttestek er en god ribbeerstatning i og med at den går perfekt sammen med tilbehøret, men hva med kålrabistappe og poteter, fungerer den til det også? Og hvis ikke, har du et forslag til noe som gjør det? Vil helst kunne spise noe av det samme som familien spiser...
  God jul :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Julesteken passer supert til kålrotstappe og poteter også. For min del MÅ jeg bare ha kokte rosenkål og rødbeter i en eller annen form, men det har har nok mest med tradisjon å gjøre hva man bruker som tilbehør.
   Forresten, har du tenkt på saus? Tradisjonell pinnekjøttsaus er vel ikke akkurat vegetarisk, så der ville jeg laget en egen versjon.
   Jeg kommer til å lage brokkolisaus til julemiddagen i år. Den er veldig "julete" :) Ellers er sausen du ser på bildet her (rask grønn ertesaus) veldig god til steken også.
   Lykke til med din første gang med vegetarmat på julaften! Kos deg! :D

   Slett
 29. Herlig! Blir nok litt mer julestemning med stek istedenfor taco ;) Masse lykke til med steika og god jul! :D

  SvarSlett
 30. Herlig med denne bloggen. Har problemer med å lage mat, synes det er så kjedelig, men nå kan jeg bare følge oppskrifter Takk, takk

  SvarSlett
 31. Hei Jane,

  Er nøttesteik/vegansteik noko du berre et til jul eller er har du også kvardagsversjonar av slike steiker? Somme tider er det litt mas å steike vegetarburger, særleg om det skal steikast til mange, då hadde det vore greit å slenge det i ei brødform i ovnen og late det passe seg sjølv. Fekk du ikkje veldig lyst til å teste ut dette? Kva med juiceraspsteik med bønner/nøtter/linser eller noko? Eg stemmer for! ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei hei :)
   Godt spørsmål. I grunn så lager jeg kun nøttesteken til jul, den har liksom blitt tradisjonsjulemat. Men for et supert innspill!

   Har faktisk en annen oppskrift av samme slaget, som du beskriver, som jeg ser på som litt mer hverdagslig, nemlig linseloff.

   Ideen din er herved tatt imot med åpne armer og jeg fikk VELDIG lyst til å teste dette mer!
   Tusen takk :D

   Slett
 32. Eg vart inspirert av mitt eige spørsmål til å teste, så eg har faktisk prøvd det og det fungerte! (http://www.camillaiverda.net/?p=1096) Eg er ikkje så driven på korkje det blogg- eller kokkeleringstekniske, så eg seier meg godt nøgd med eit middelmådig resultat sånn i første omgang. Å vete at der er potensiale er godt nok for meg! Eg brukte egg sidan eg ikkje er veganer, ikkje vegetarianer ein gong, berre glad i vegetarmat. Om du kan komme med inspirasjon til ein betre variant som kan overbevise min kjøthungrige mann om at dette er vel så bra ville det vere eit bidrag til det større gode ;) Dette med inspirasjon er du uhorveleg flink på! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fin den ble! :) Fin tekstur. Også så smart å bruke juicerester oppi. Takk for inspirasjonen tilbake :)) Jeg tar utfordringen!

   Slett
 33. Hei, Jane!

  Skal lage denne til meg og kjæresten (som ikke er veganer), men lurer på hvor jeg kan finne steinsoppen? Jeg bor i Oslo :)

  Tusen takk for svar!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!
   Du finner tørket steinsopp til en bra pris på Sultan frukt og grønt-butikken på Grunerløkka, Olav Ryes Plass.
   Ellers finner du det i større matvarebutikker, Meny, Ica feks.

   Slett
 34. Kjære Jane! Dette blir min første kjøttfrie jul. Jeg skal lage vegisterkaker og nøttestek. Mitt problem er at jeg tåler ikke løk. Kan jeg lage nøttestek uten løk? Alle oppskrifter jeg har funnet inneholder løk... :(

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Så spennende med din første kjøttfrie jul! :D

   Skal vi se her. Nøttestek uten løk... Tåler du purre? Jeg har tre ulike oppskrifter på vegansk julestek, og løken kan du fint bytte i tilsvarende mengde purre.
   Her er oppskriftene:
   - Linsestek
   - Quinoastek i butterdeig
   - Nøttestek

   Slett
 35. Hei!
  Skal test-lage denne i dag, prøver å smake meg frem til den beste julemiddagen første år som veganer.. ;-) Jeg bare lurer på hvor i ovnen du steker nøttesteken?
  Hildegunn

  SvarSlett
 36. Hei
  Tror du jeg kan bruke røde linser i stede for grønne/brune? Er det smaksforskjell?

  SvarSlett
  Svar
  1. Du kan bruke røde linser istedenfor grønne eller brune, men jeg vil anbefale deg grønne/brune altså. Det er fordi røde linser blir mer grøtete i konsistensen, mens grønne/brune holder formen etter koking og gir bedre struktur i steken. Bruker du røde linser, får du en mer "grøtete" og myk stek, ikke så fast i fisken.

   Slett
 37. Veldig god julestek! Jeg brukte quinoa og grønne hermetiske linser, og det fungerte bra.

  SvarSlett
 38. Hei! Takk for en super blogg!
  Tenkte på å lage denne som bursdagsmiddag første juledag, men min mor er allergisk mot cashewnøtter. Vil jo gjerne at hun skal ha muligheten til å smake, så har du noen ideer til hva jeg kan bruke i stedet? Tenkte først på å bare ha i mer mandler, eller vet du kanskje om evt andre nøtter som er milde i smak og som kunne passet?

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare å bytte ut cashewnøttene med andre nøtter. Mandler eller macadamia feks :)

   Slett
 39. Takk for svar! De hadde visst ikke macadamia her, så da blir det mandler, og hermetiske linser, men ser andre har fått bra resultat med det :) Gleder meg til å smake!

  SvarSlett
 40. Hei igjen, nå føler jeg meg fryktelig masete :P
  Men, regner med målene gjelder kun for tørre linser i oppskriften, hvor mye vil man trenge når man bruker ferdig hermetiske linser?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, nå fikk jeg ikke svart deg så raskt, håper du ikke sto midt oppi matlagingen ;)
   Skal vi se her. 2 dl tørre linser tilsvarer ca 5-6 dl ferdigkokte linser.

   Slett
 41. Hei! Har du noe forslag på hva man kan erstatte stangselleri med? Er veldig lite glad i stangselleri, hehe!

  SvarSlett
  Svar
  1. Steken smaker ikke stangselleri, jeg lover. Men om du ikke vil ha stangselleri i, kan du prøve å erstatte det med en blanding av løk og purre eller gulrot og sjampinjong. Da kan det hende du må justere mengden havregryn noe da, men tror det skal gå fint. :) Lykke til og fortell meg gjerne hvordan det går!

   Slett
 42. Hei, jeg har min første jul som vegetarianer i år og tenkte å prøve meg på nøttesteken allerede i dag. Dessverre fikk jeg ikke tak i tørket steinsopp, men fant tørket sitake sopp, tror du dette fungerer like fint?☺

  SvarSlett
  Svar
  1. Så spennende! Jada, tørket shiitakesopp er helt konge! Lykke til!

   Slett
 43. Hei! Elsker bloggen din😊 Jeg finner ikke tørket steinsopp. Hva kan jeg bruke istedenfor? Tørket kantarell? Fersk aromasopp? Hvor mye isåfall? På forhånd takk for svar!
  Hilsen trofast følger😊

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, så koselig <3
   Bruk gjerne annen type tørket sopp :) Feks kantarell eller shiitake. Kan ikke erstattes av fersk sopp.

   Slett
  2. Hei :) eg brukte 400g fersk sjampinjong steikt med soyasaus. Vart kjempegodt :)

   Slett
  3. Ah, så topp at det funket bra! Takk for tilbakemelding :)

   Slett
 44. Denne hadde vi her til jul i Glasgow sammen med veggis haggis, saus og ovnsbakte grønnsaker - helt fantastisk, og vegansk 🌱 takk for oppskrift! Har skrevet den ned i oppskriftsboken min 😃

  SvarSlett
 45. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 46. Denne er en veldig god grunnoppskrift! Jeg justerer den fra år til år, litt etter hva jeg har og hva jeg har lyst på. Legger til nellik og stjerneanis i kokevannet, f.eks. og krydrer med hvit pepper og worcestershiresaus. Og i år ble det brødsmuler i stedet for havregryn og frisk sopp (stekt sammen med løk og selleri) og sopp-pulver i stedet for tørka sopp, og litt ekstra nøtter (pecannøtter og valnøtter) er det ofte plass til. Tas med som vegansk rett til morgendagens julemiddag, sammen med et stort glass vegansk saus. God jul og takk for at du har lært meg å lage nøttesteik!

  SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...