Peppersaus med fløte

Oppskrift Peppersaus Fløtesaus Melkefri Saus Peppermiks Havrefløte Vegansk
O Perleport, for en peppersaus! 
Jeg er egentlig ikke noe sausemenneske, men fra og med i dag er jeg omvendt. Jeg måtte bruke slikkepott i kjelen for å smaske i meg siste dråpe. 

Den har en pirrende smak av nykvernet pepper og en myk rundhet fra fløten. Deilig deilig deilig. 

Mmmmmmasse saus over nyttårssteken! 

Oppskrift Peppersaus Fløtesaus Melkefri Saus Peppermiks Havrefløte Vegansk

Her er margarinen smeltet, og jeg har vispet inn mel, vann, buljong og peppermiks. Nå mangler bare vegetabilsk fløte og et par andre ingredienser. 

Oppskrift Peppersaus Fløtesaus Melkefri Saus Peppermiks Havrefløte Vegansk

Oppskriften kan lages helt uten kufløte, for vegetabilsk basert matfløte kommer nemlig i flere varianter. Soyafløte, havrefløte og risfløte er de mest vanlige. Fås kjøpt på dagligvarebutikker som meny, rema, kiwi, coop og ica. 

Pepper må man selvfølgelig også ha for å lage peppersaus, og nykvernet pepper er best. Jeg har brukt min egenkomponerte favoritt peppermiks, som jeg synes smaker ekstra godt. Den består av fire slag pepper pluss korianderfrø og einebær. Om du ikke har denne tilgjengelig, får du kjøpt peppermiks på kvern på de fleste butikker, ellers kan du bruke kun sort pepper også. 

Oppskrift Peppersaus Fløtesaus Melkefri Saus Peppermiks Havrefløte Vegansk

Tips:
- Jeg brukte vegansk havrefløte fra Oatly i oppskriften. Pass på at du bruker matfløte og ikke kremfløte.
- Det trengs ikke mange dråpene sukkerkulør for å sette farge på sausen, så vær forsiktig så ikke du ender opp med en svart saus.
- Smak til med buljongpulver/terning.


(2 pers)
2 ss vegansk margarin
1 ss hvetemel
1/2 dl vann
ca 2 ts vegansk buljongpulver (eller ca 1/2 grønnsaksbuljongterning)
2 ts peppermiks
noen dråper sukkerkulør
1,5-2,5 dl Oatly havrematfløte eller annen vegansk matfløte
ca 1 ts soyasaus

1. Smelt margarinen i en kjele på svak varme. Visp raskt inn hvetemel til det er jevnt og ingen klumper. Visp inn vann, buljongpulver og pepper. NB: Smak til med buljongpulver, det varierer gjerne hvor salt dette er, så start heller med 1 teskje og tilsett mer etterhvert.
2. Tilsett noen dråper sukkerkulør og spe med matfløte mens du koker opp. Visp visp!
3. Tilsett soyasaus og smak til om det trengs mer peppermiks. Kanskje trengs litt salt også.
4. Juster ev. fargen på sausen med mer sukkerkulør. Jeg synes det er fint at den er litt lys, for å gjenspeile at det er en fløtesaus. Spe med mer fløte eller vann til ønsket konsistens.* Nydelig som tilbehør til diverse middagsretter. 

* Perfekt til julemat som vegisterkaker, linsestek, nøttestek, quinoastek eller nyttårsstek (bildet under).


Nom nom!

Oppskrift Peppersaus Fløtesaus Melkefri Saus Peppermiks Havrefløte Vegansk


Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @veganmisjonen.

34 kommentarer :

 1. Så bra med en skikkelig god saus uten kjøttkraft og melkeprodukter! Og så flotte bilder! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Nå var jeg nettopp inne på din blogg og tittet på auberginesilden din! :DD
   Takk for det, god saus kan lages uten kjøttkraft og kufløte, det er sikkert og visst ;)

   Slett
 2. Åh! Gleder meg til oppskrift på nyttårssteken! Lagde vegisterkaker for første gang denne uka, de ble kjempe gode! :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra du likte vegisterkakene! :) Tror det er veldig mange som lager dem til jul i år.

   Slett
  2. Fantastisk fin blogg!!! Men trenger stekeråd for vegisterkakene. Mine ble klissete inni selv om jeg brukte svak varme. De jeg stekte lengre, ble for brune utenfra. Men kjempegode på smak.
   Hilsen Karen

   Slett
  3. Hei :) Rådet for å få ikke-klissete vegisterkaker handler om risen og hvordan du moser farsen. Som nevnt før, bruk basmatiris og la den lufte godt fra seg fuktighet etter koking. Og ikke mos farsen til grøt. :)

   Slett
 3. Hei, denne ser knallgod ut! Kan den passe til søtpoteter og nøttestek tror du? Og hva er vegansk buljongpulver..grønnsaksbuljong? Skal lage til i morgen..:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Trakk for det :) Den vil passe perfekt til søtpotet og nøttestek!
   Vegansk buljong er grønnsaksbuljong ja. Jeg kjøper i pulverform på helsekost, enklere å dosere og mindre salt. Om du har grønnsaksbuljongterninger, bruk 1/2 og enten knus den til pulver eller bland ut med vannet som skal i sausen.
   Lykke til i morgen og god jul! :)

   Slett
 4. Kan man lage dette en dag i forkant, eller burde man lage det på dagen?

  Jeg skal jobbe kvelden på Juleaften, og vil gjerne ha med julemat på jobb - så må lage maten på forkant.

  SvarSlett
  Svar
  1. Sausen kan du fint lage dagen før om du vil, og varme opp når du skal servere.

   Slett
 5. Hvor kjøper du pulverbuljongen, Jane? Gunerius? Jeg har vært ganske skuffet over buljongterningene jeg har funnet på andre helsekostbutikker i Oslo; altfor mye salt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Du får kjøpt buljongpulver flere steder, også på gunerius ja, eller på røtter. Terninger er ofte så salte at fy, helt enig! ;)

   Slett
 6. Dette så godt ut! Hvor kjøper du vegansk smør, og hvilke sorter er gode (samme spørsmålet gjelder forresten for ost også)? :) Lagde forresten julecookiesene dine her om dagen, de ble en suksess ;) Hilsen Nina

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, kan love den smaker skikkelig nom nom!
   Vegansk margarin/smør får du kjøpt på meny, ica, coop, enkelte rema og alle helsekostbutikker. Her har jeg brukt margarin fra Alpro, kjøpt på meny. Samme med ost, selv om den for det meste fås kjøpt på helsekost eller på nett.
   Så bra at julecookiesene falt i smak <3

   Slett
  2. Rapskokos. Coop-butikkene

   Slett
 7. Ladge denne sausen til jul sammen med quionastek, det var kjempegodt. Du reddet jula for meg og mannen min :) Tusen takk for dette skal du ha

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Tuti!
   Det stemmer at du har etterspurt kokkekurs i Stavanger, ikke sant? :) Ville bare tipse deg om at vi setter opp kurs der 24. januar! Les mer her.

   Slett
 8. Hei Jane, knallgod blogg! Kan hvetemelet erstattes med maizenna tror du? Mvh Marte

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det!
   Hmm, godt spørsmål. Det har jeg ikke testet. Er det for å få den glutenfri? Isåfall kan du bruke glutenfri fin melblanding fra Toro eller Schar. Men maizena er jeg neimen ikke sikker på at gir samme resultat.
   Si ifra hvordan det gikk da, om du tester :)

   Slett
 9. Hei igjen, med maizenna gikk fint det (jeg hadde ikke mel for hånd!) :) Med hjelp fra min mor, blandet jeg kvernet pepper, salt, soyasaus, sukkerkulør, buljongen og fløten, mens det kokte opp, og blandet maizenna i vannet for å deretter blande det med resten av sausen. Siden jeg ikke hadde mel, brukte jeg heller ikke smør :) Ble en suksess! Igjen, takk for en super blogg! Marte

  SvarSlett
 10. De potetene så helt sykt gode ut! Hele tallerkenen også, for øvrig.

  SvarSlett
 11. Lagde denne med mandelfløte og sortkvernet pepper. Herregud for en saus!! NOM NOM!! Og jeg klarte det også!!!

  SvarSlett
 12. Jeg er også omvendt og måtte hente slikkepotten for å få i meg hver siste dråpe! Må på butikken igjen etterpå for å kjøpe en ny matfløte slik at jeg kan lage den igjen imorgen. Er det mulig å smake så digg? WOW!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Herlig! Takk for knall tilbakemelding, jeg er helt enig med deg! :D

   Slett
 13. Får flashbacks til den episoden av The Simpsons der Lisa blir vegetarianer og Homer blir sur. Rundt frokostbordet vil ikke Lisa gi Homer sausenebbet hvis han skal bruke det på kjøtt, og Homer svarer: "Si til Lisa at jeg bare vil drikke et glass saus som jeg gjør hver morgen". Jeg syns alltid tanken på å drikke et glass saus var kvalmende...og så kom denne oppskriften her!!! (nei, har aldri drukket et glass saus, men det frister!) SPØRSMÅL: kan denne fryses i porsjonspakker? At jeg lager dobbel/trippel oppskrift og har oppi begre og i frysen? På forhånd takk :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, den episoden har jeg ikke sett, høres morsom ut :D Drikke saus høres ikke helt digg ut, men ja, om jeg skulle drikke en saus, måtte det ha vært denne ;)
   Frysing i porsjonspakker funker utmerket!

   Slett
 14. Hei igjen! Det var ikke saus Homer drakk, det var sirup :P men episoden heter Lisa the Vegetarian og tar ting ganske på kornet!

  SvarSlett
 15. Vurderer å lage denne til helgen, men skal lage saus til 7 stk, noen av oss skukkelig sausehuer. ;-) (Sausehuer er slike som spiser like mye saus som to "normale" folk. Minst!) Lurer litt på hvor mye jeg skal lage...

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, sausehuer blir de fleste når de får smake denne sausen :D Oppskriften gir litt over 2 dl saus, som jeg synes er passe til 2 personer. Jeg ville ganget med 5 (da trenger du akkurat 3 putter med oatly matfløte), og du får ca 1 liter saus - ca 1,4 dl per person.

   Slett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...