11 oppskrifter du kan lage med linser

Oppskrifter Med Linser Hvordan Koke Tilberede Linseoppskrifter Belgfruktens År
Er det én ting du alltid bør ha i kjøkkenskapet, er det linser.
Linser er en naturlig del av et plantebasert kosthold, og disse små perlene av struttende næring kan brukes til så å si alt.

2016 er belgfruktenes år.
Linser er, sammen med blant annet erter og bønner, en belgfrukt. Belgfrukter har mange helsemessige og ernæringsmessige fordeler. De er ifølge FN sentrale aktører i kampen mot sult og underernæring og er viktige i forbindelse med matsikkerhet, miljø- og helsespørsmål. FN har utropt 2016 til det internasjonale året for belgfrukter og ønsker gjennom dette å øke kunnskapen om linser og bønner. Målet er å bidra til at hele verden får et økt inntak av denne fantastiske matressursen i kostholdet. (kilder: unric.org, bistandsaktuelt.no)

Røde Linser Linseoppskrifter Splittlinser Hvordan Koke Oppskrifter med

Hvorfor jeg elsker linser:
1. Linser er små og trenger derfor ikke å bløtlegges før koking. Bare å slenge dem rett i gryta. Bønner må til sammenlikning bløtlegges over natta.

2. De trenger veldig kort koketid. Hele linser ca 20 minutter, splittlinser kun 10 minutter.

3. Tørre linser holder seg kjempelenge i skapet og går så å si aldri ut på dato, så lenge de oppbevares tørt. Ferdigkokte hermetiserte linser holder også lenge, og er kjekt å ha et lite lager av.

4. Linser er billig og metter mange. Kjøp gjerne større 1-2-kilos poser med tørkede linser på grønnsaksbutikker, da får du MYE mat for pengene.

5. De er supersunne! Mye protein, lite fett, lav glykemisk indeks, rike på B-vitamin, spesielt rike på jern (dobbelt så mye som bønner) og inneholder også andre mineraler som folat, kalsium, fosfor, sink og magnesium. I tillegg holder de deg mett lenge.

6. Fungerer ypperlig som kjøtterstatning, med et proteininnhold på 20-30 % i tørkede linser og 8-9  % i ferdigkokte linser.

7. Linser er miljøvennlig mat. Det krever enormt mye mindre energi å produsere plantevekster enn kjøtt, og det gir mye mindre utslipp av klimagasser.

8. De er veldig anvendelige og passer til det meste. De smaker ganske mildt i seg selv, men er flinke til å mingle med andre smaker og kler alle krydder man måtte ønske å benytte seg av.
(kilder: framtiden.nooptimaltkosthold.no, nrk.no, plantebasert ernæringnhi.no)


Her er mine 11 favorittoppskrifter med linser:

1. Linsegrateng med sopp, brokkoli og potetmos på toppen
Mettende og mild grateng som passer for store og små. Her finner du brune linser kokt med løk, brokkoli, krydder og tomat, toppet med et lag hjemmelaget potetstappe.


2. Smaker usunt, er sunt
Linser med dampede grønnsaker, hummus og soltørket tomatpesto. Raskt, sunt og superdigg når du egentlig ikke gidder å lage middag. Bruk en kartong ferdigkokte linser, så har du mat på 10 minutter! 


3. Lindrende linsesuppe
En suppe å lengte etter! Nydelig, rik smak av indiske krydder og med små biter av gulrot og stangselleri.


4. Rask linsetaco
Ferdigkokte linser. Oppi panna med dem. Litt olje, et dyss tacokrydder og stek opp. En hakket tomat om du vil. Har du tortillalefsene klare?


5. Røde linselus
En av veganmisjonens klassikere. Uimotståelige små linseboller proppet av smak. De har en touch av soltørket tomat og hvitløk og passer perfekt til pasta.


6. Hummus av røde linser
Linsehummus har en litt kraftigere smak enn tradisjonell hummus av kikerter, og den smaker nydelig som dipp eller tilbehør til det meste.


7. Linseloff
En kjøttfri variant av meat loaf, med linser og bokhvete i hovedrollen. Skjær den i skiver, brun i litt olje i panna og himmelen er nær. Smaker også kjempegodt kald som pålegg på brødskiva.


8. Lasagne med spinat, linser og gulrot
Istedenfor kjøttsaus, kan man lage verdens beste lasagnefyll av linser og tomat.


9. Linsepostei
Mens folk flest tenker på lever når de hører ordet postei, tenker jeg på linser. Dette er trendy pålegg som er ferdig på null komma niks!


10. Frokostvafler
Med linser i vaffelrøra får du ekstra sunne og mettende vafler. Du tror det ikke før du har smakt det, men de smaker altså aldeles nydelig.


11. Mettende linsegryte med grønne erter og minimais
Varmende gryterett med to slag linser, tørket sopp, erter, gulrot og mais. Mmmm!


Ikke mett på linse-inspirasjon ennå? Ta en titt i arkivet, der finner du enda flere oppskrifter med linser.

Ha et linserikt 2016!


* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebookinstagram @veganmisjonen eller snapchat: janesmat.

7 kommentarer :

 1. I hvilke land produseres linser og bønner? Kan dette produseres i Norge?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jeg neimen ikke sikker på. Noen andre lesere som vet?

   Slett
 2. For de av oss som ikke vil kutte ut kjøtt helt, så er det også fint å bruke linser sammen med kjøtt. Jeg pleier å erstatte noe av kjøttet med linser i alle tex-mex-retter, gryteretter, pastasauser, lasagne osv. Veldig godt :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Alle monner drar, kjempesupert at du "tynner" ut kjøttet med linser :D Funker til det meste, som du nevner her.

   Slett
 3. Hadde aldri vært borti bloggen din før, men lagde linsetacoen i dag, og den falt så i smak at jeg tror jeg blir å titte innom her igjen ;) Bloggen er lagret i bokmerkeraden!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hjertelig velkommen inn hit <3 Så gøy at du likte linsetacoen, den er jo bare superenkel og supergod :))) Du er velkommen til å stikke innom for mer inspirasjon, anytime!

   Slett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...