Soppburger med soyakjøtt

Oppskrift Soppburger Soyakjøtt TVP Vegetarburger Soyaburger Hjemmelaget Burger Uten Kjøtt Kjøtterstatning
Smellgod soppburger! 
Om du har fulgt med på VeganMisjonen en stund, har du kanskje lagt merke til at det finnes ganske mange burgeroppskrifter her på bloggen. Jeg er selv veldig glad i veggisburgere, og jeg kommer stadig på nye måter å sette sammen burgeroppskrifter på. Variasjonsmulighetene er uendelige og smaksmessig er det ingenting som slår en deilig hjemmelaget veggiburger, spør du meg!


I det siste har jeg fått en del mailer fra dere med etterspørsel etter oppskrifter med kjøtterstatning. Tiden er dermed inne for å lansere en burgeroppskrift med soya"kjøtt". Sopp funker også knallbra som kjøtterstatning, så her får du i både pose og sekk!
Denne burgeren er av den typen som nesten kunne gått for å være en kjøttburger, (med trykk på nesten). Den har knallbra konsistens og er veldig enkel å steke; dvs burgerne faller ikke fra hverandre eller blir til mos i panna.

Foruten soyakjøtt, også kalt tvp eller soyamince, er det sopp som er hovedkomponenten her. (Jeg har for anledningen brukt aromasopp, men bruk gjerne andre soppslag isteden). Solsikkefrø bidrar med  "noe å tygge på",  og havregryn gjør jobben med å binde burgerfarsen sammen.

For deg som lurer på hva Soya mince/Soyakjøtt/TVP er og hvor man får kjøpt det, les mer i denne artikkelen om kjøttfri taco.


(12 stk)
500 g sopp, hakket i food processor
3 dl soya mince (den finkornete typen)
5 dl store havregryn
1 dl solsikkefrø
3 fedd hvitløk, hakket
2 ts chiliflak (eller 1/2 chili, finhakket)
2 ts salt
godt med grovkvernet pepper
1 neve kruspersille, hakket
5 dl varmt vann

1. Del soppen i mindre biter og ha den i en food processor. Kjør til den er ganske finhakket (det skal ikke bli helt grøt). Ha det over i en stor bolle.
2. Tilsett den tørre soyamincen, havregryn og resten av ingrediensene og bland godt. La det stå og hvile i en 15 minutters tid.
3. Form burgere og stek i olje til de er gyllenbrune på begge sider. Farsen kan virke ganske løs, men alt ordner seg når den kommer i panna.
NB: Det kan være lurt å prøvesteke en liten testburger først. Dersom farsen ikke er fast nok, tilsett litt mer havregryn og prøv igjen.


* Se flere veganske burgeroppskrifter her.


Finkornet TVP, også kalt soyamince: 


Oppskrift Soppburger Soyakjøtt TVP Vegetarburger Soyaburger Hjemmelaget Burger Uten Kjøtt Kjøtterstatning

* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @veganmisjonen.

38 kommentarer :

 1. Spennende! De ser kjempegode ut.

  SvarSlett
 2. Etter at jeg ble veggis har jeg egentlig sluttet å like sånne "wannabe-kjøttprodukter", men jo flere oppskrifter jeg leser på veggisburgere virker det bare bedre og bedre :)

  SvarSlett
 3. Har ikke brukt noe særlig kjøtterstatningsgreier jeg heller, mye fordi jeg ikke liker kjøtt, men akkurat tvp har jeg sansen for. Bør absolutt testes :)

  SvarSlett
 4. Disse skal jeg lage til middag i helgen! Må bare ut og jakte på soyakjøtt først ;=)

  SvarSlett
 5. Jeg har kjøpt en pose med tørr soya mince, og jeg tenkte å lage pasta bolognese med det. Bør jeg marinere og/eller steke soyamincen først, eller er det bare å hive den oppi sausen?

  SvarSlett
 6. Nammis! :D Venter på tvp fra Iherb, Så håper jeg får laget dette snart :)

  SvarSlett
 7. lagde dette i dag, og burgerne så veldig gode ut, men de smakte bare havregryn :P heldigvis stekte jeg ikke opp all "røra," så skal krydre bedre og lage burger til kvelds heller tror jeg. :)

  SvarSlett
 8. Håper du liker havregryn da ;)
  Siden andelen havre i denne oppskriften er ganske stor vil de nødvendigvis smake litt gryn. Håper de faller bedre i smak med mer krydder i kveld! :)

  SvarSlett
 9. Testet disse i dag, og de ser jo fabelaktige ut! Jeg tilsatt fiberhusk også, og deigen var helt perfekt å jobbe med. Skal krydre de bedre neste gang da det var litt lite smak for min del. Men jeg gir deg god kredit, for dette er en super oppskrift! :) Kanskje det går ann å tilsette mandelmel (proteinrik og fettfri fra funksjonellmat) istedet for havregryn for å få opp proteininnholdet? Men det er jo en viss risiko for at det blir en "rar" kombinasjon av det... :)

  SvarSlett
 10. Så flott! De vil nok miste en del av konsistensen om du bytter havregryna med mandelmel.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg hadde ikke soyakjøtt, så jg brukte en boks med kikerter og tilsatte en løk-de ble faktisk veldig gode slik oxo!:)

   Slett
  2. Høres godt ut! Moro å "tweake" oppskrifter og se at det funker!

   Slett
 11. nå har jeg akkurat spist disse burgerne til lunsj. lagde burger brød også, så det ble som en hamburger. deilige var de. jeg hadde massa chilli i for jeg liker det spicy. heldigvis ble det noen igjen, så da gleder jeg meg til deilig lunsj i morgen også :-)

  SvarSlett
 12. Litt ekstra chili gjør seg alltid. Jeg er nok litt av den mer pinglete typen når det kommer til chilien tror jeg. Moro at de falt i smak!

  SvarSlett
 13. Disse forsøkte jeg meg på, hadde så lyst på burger!
  Det som var dumt, var at jeg ikke gjorde som oppskriften sa: jeg lot deigen stå aaaaltfor lenge. "Skulle bare" rydde ferdig på kjøkkenet, så jeg fikk gjort mye, men da hadde havregrynene blitt for fuktige, og deigen var umulig i stekepanna. Tilsatte litt mer havregryn, og det hjalp, men det ble mest bare "kjøttdeig".
  Dessuten synes jeg selv at jeg krydret det for mye. Brukte grovkvernet pepper, og godt av det, men det ble liksom for mye. Åjo, også halverte jeg oppskriften for jeg syntes 12 burgere var så mye. Da skulle jeg nok ikke tatt 2 hvitløksfedd, men ett. Syntes det ble altfor sterkt.

  Men jeg gir meg ikke! Skal prøve disse til de blir bra. Tenkte bare å skrive om mine opplevelser så andre kan lære av de feilene jeg gjorde. :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjempeflott med tilbakemeldinger på oppskriftene og hvordan det går med dem der ute i andres kjøkken :)
   Et triks, dersom deigen absolutt ikke vil henge sammen, er å tilsette litt mel (gjerne kikertmel) i deigen. Eventuelt vanlig mel / potetmel funker også.
   Og så må man "pakke" burgeren sammen i hånda når du lager den, som når man lager en snøball liksom. Da blir den fastere.

   Forresten, skapveganeren! En ny vegansk blogg jeg ikke har fått med meg ennå, så kult :) Legger deg til i link-lista mi :D

   Slett
 14. Du så kanskje at jeg linka til denne burgeroppskriften i innlegget om sjampinjongen :) Burger<3

  SvarSlett
 15. Lurer på om du blandet inn TVP uten å gjøre noe med det først!? Har nettopp kjøpt meg akkurat den fra iHerb, så gleder meg til å prøve. Planlegger nyttårsmiddag :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Hadde TVPen oppi røra rett fra posen. Den eser fint når den står i det varme vannet et kvarters tid :)

   Slett
 16. Går det å bruke tofu her? Det hadde jeg i kjøleskapet ;) Og takk for alle flotte oppskrifter!! Er helt fersk på dette med veganmat men har prøvd tofu-taco, kikertkaker og brokkolisuppa - himmelsk godt!!! Så her er det bare å kjøre på :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det vil jeg tro. Kanskje du får litt tips om hvordan bruke tofu i middagskaker i tofulafel.
   Det er kjøttboller hvor jeg har brukt tofu. Funker knallbra!
   Så gøy at du har laget flere av oppskriftene! Her er det mye godt å forsyne seg med, så kos deg videre! :D

   Slett
 17. Går det an å erstatte store havregryn med havregryn av typen Bjørns havregryn...? Må jeg i så fall justere mengden?
  Og kan jeg heller ta i bruk sesamfrø istedenfor solsikkefrø? Har sesamfrø hjemme, ser du :) Ellers mangler jeg ikke noe videre; resten kjøper jeg inn.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det går fint. Bare å bruke samme mengde. Er ikke så nøye om de er store eller små egentlig.
   Sesamfrø funker sikkert fint også vil jeg tro, men ville kanskje byttet med noe mer fast, som feks valnøtter eller gresskarfrø eller mandler.
   En hel desiliter med sesamfrø tar fort over oppskriften. Men kan sikkert bli godt det og. Bare å prøve seg fram! :)

   Slett
  2. Haha, ja, lagde akkurat med sesamfrø, og de tok litt over...;)
   Små havregryn funket derimot veldig fint.

   Slett
 18. jane
  må jeg kokke tvp for seg selv først ?

  SvarSlett
  Svar
  1. Neida, det skal ikke kokes. Bare å tilsette det tørt rett i farsen. Kan kanskje presisere det til tydeligere i oppskriften.

   Slett
 19. Hei :)
  Lagde disse idag, og hadde litt problemer med konsistensen når vi skulle spise dem. De opplevdes litt geleaktige, nesten som rå inni, selv om de var godt stekt og sprø utenpå. Er det sånn de skal være?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hmmm. Nå er det en lang stund siden jeg lagde disse selv, men min første tanke er at jeg vet at mange som ikke er vant med veganburgere reagerer på at de ofte er myke inni. De blir ikke "gjennomstekt" på samme måte som en burger laget av kjøtt, som jo består av muskler og sener, og kan føles mer stekt tvers igjennom. Gir det mening utfra din opplevelse av burgerne? :)

   Slett
  2. Ja, kanskje det var det som skjedde. Er ganske fersk i faget, og dette var mine første burgere. Ble fastere i fisken da de ble kalde da. :)

   Slett
  3. Anbefaler jeg deg å teste flere veganske burgere, jeg har hele 50 stykker i arkivet :D Og mange av de er mye fastere enn akkurat denne.

   Kan feks nevne valburger, gulrotburger og veganske grillburgere.

   Hele brugerarkivet finner du HER.

   Slett
 20. Wohoo, ja, det er jo et skikkelig burger-o-rama her inne:) gleder meg til å prøve ut flere!

  SvarSlett
 21. Jeg fikk en burger-idé!
  Har du noengang prøvd å ovnsbake burgere, i muffinsbrett?
  Jeg har et sånt muffinsbrett av silikon, som jeg bruker til å lage rundstykker i, sånne langtidshevede (no-knead-bread), der deigen er ganske klissete. Den deigen minner egentlig litt om burgermasse i konsistensen, derfor kom jeg til å tenke på det.
  Noe å prøve ut? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det har jeg ikke prøvd før. Spennende idé!! Tusen takk, det skal herved forskes på :D

   Slett
 22. jeg lagde disse og brukte brødrasp i stedfor havregryn og frøene som min mage reager på.brødraspen brukte jeg av mine grove brød og soyamince fra kinservik ,lit løk og et egg gjorde susen, virkelig gode ble de og krydder de med salt pepper lit hvitløkspulver.

  SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...