Valburger

Oppskrift Vegansk Burger Valburger Valnøttburger Grønnkål Hjemmelaget Vegetarburger
Val som i valøtt. 
Det høres kanskje ut som jeg har lagt veganismen på hylla og involvert hval i denne nye burgeroppskriften. Men ta det helt med ro. Her finner du ingen hval, ihvertfall ikke med h :) 

Valnøtter er hovedingrediensen, masse valnøtter. Og de er som kjent kjempesunne, en svært god kilde til omega-3, protein (15%), jern og folat. Nøttene ristes i tørr panne før bruk, da blir de ekstra gode. I tillegg består burgeren av sjampinjong, løk og hvitløk, som også stekes først for å få fram mer smak. Supersunn grønnkål med dynger av vitaminer og kalsium, samt c-vitaminrik rød paprika er også med på herligheten.  


Valburger er ytterst smakfull og saftig. 
Bare duften av den gjør meg vill! Spis den med burgerbrød og passende tilbehør, eller som jeg har gjort her: Som middagskaker med stekt sopp, potetstappe, tomatbønner og toast, og med en klatt iMat fraiche, lett dampet grønnkål og stekt sopp som topping. 

Jeg har allerede testet ut burgeren på kokkekurs "Sunn og næringsrik hverdagsmat" som jeg holdt tidligere denne måneden, og den fikk kjempegode tilbakemeldinger fra fornøyde kursdeltakere. Jeg har imidlertid gjort noen små justeringer på oppskriften siden kurset, så her er den fullkomne valburger-oppskrift. 

Valdig godt!

Oppskrift Vegansk Burger Valburger Valnøttburger Grønnkål Hjemmelaget Vegetarburger

Alt du trenger finner du i helt vanlige matbutikker. 
Jeg lagde en minireportasje på snapchat (janesmat) her om dagen, hvor oppgaven var å finne alle ingrediensene til denne burgeren på nærbutikken kiwi. Det gikk som smurt (bortsett fra at de var tomme for havregryn, men det har man alltids i skapet). Så mest sannsynlig finner også du det du trenger på din lokale matbutikk. 

Fiks ferdig burgerfarse med fine spetter av grønt og rødt. Klar for steking!  

Oppskrift Vegansk Burger Valburger Valnøttburger Grønnkål Hjemmelaget Vegetarburger

Burgerne er enkle å forme og enkle å steke. Bare pakk dem sammen som en "snøball" og stek i olje til de er gylne og fine på begge sider.

Oppskrift Vegansk Burger Valburger Valnøttburger Grønnkål Hjemmelaget Vegetarburger


(6 stk)
200 g valnøtter (= ca 5 dl)
1 medium gul løk, grovhakket
100 g sjampinjong, grovhakket
4 hvitløksfedd, grovhakket
1/2 rød paprika, grovhakket
30 g grønnkål, grovhakket
1 ss soyasaus
1 ts malt muskat
2 dl havregryn
1 dl griljermel
1 ss vegansk buljongpulver (ev. 1 grønnsaksbuljongterning, smuldret)

1. Rist valnøttene i en tørr, varm panne til de er gylne. Ha dem over i en food processor.
2. Stek løk, sjampinjong og hvitløk i litt olje, til løken er myk. Tilsett det i food processoren sammen med nøttene.
3. Tilsett resten av ingrediensene og kjør til en ganske jevn farse.
4. Form burgere og stek i olje til de er gylne på begge sider.


* Farsen kan fint lages dagen før og oppbevares i kjøleskap.

* Burgerne holder seg fint i kjøleskap et par dager og er supre til lunsj om du har noen rester.Nom nom!

Oppskrift Vegansk Burger Valburger Valnøttburger Grønnkål Hjemmelaget Vegetarburger

* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @veganmisjonen.

29 kommentarer :

 1. Hälsans Kök har noen toscanske biffer, tror du dette er noe du kunne klart å lage? :D håper det, du er jo en magiker på kjøkkenet!

  SvarSlett
  Svar
  1. En remake av den tenker du? Ja, gjerne det :) Må isåfall smake den først, ikke testet den foreløpig. Takk for utfordringen!

   Slett
  2. De er det ost i da :/

   Slett
  3. Ser det er både melk og egg i dem ja. Men de ser gode ut da. Sikkert mulig å lage en vegansk versjon med vegansk ost.

   Slett
 2. Hei =D

  Dette var dagens middag. Brukte den oppskriften vi fikk av deg på kurset. Ser du har justert mengden på griljermel ned, og havregryn opp. Skal prøve denne neste gang =D Serverte de med rødkål salaten din, ovnsbakte tomater og humus til. Kjæresten elsket det <3 Hilsen: Hans Martin =D

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, så gøy å høre. Ja har endret litt med havregryn og griljermel. Har også justert opp muskatmengden noe ;) Herlig at kjæresten elsket det også! <3

   Slett
 3. Er grilljermel noe man kan få på alle i butikekr ? Litt tvilsom på at de har det på lokalbutikken :P Hva kan man evt bruke i stede, kikertmel ? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jess, det er det. Jeg kjøpte min på kiwi. Det hender det kalles strøbrød også. Er bare knuste, tørkede brødsmuler. Så om du ikke finner, kan du lage det selv ved å riste noen brødskiver i brødrister eller ovn, og deretter kjøre det til smuler i en food processor.

   Slett
 4. Hei! Korleis trur du denne vil funka med ei blanding av valnøtter og cashewnøtter? Er nesten tom for fyrstnemnde og lurte på om eg skulle venta med å prøva denne oppskrifta til etter at eg hadde fått handla. :-) Helsing Synnøve

  SvarSlett
  Svar
  1. Det skal gå kjempefint om du bruker cashewnøtter også :)

   Slett
 5. Det vart ein modifisert valburger på meg - valnøtter og cashewnøtter og solsikkefrø, og sidan eg hadde gløymt å kjøpa sopp, heiv eg oppi litt søtpotet og squash i staden. Men godt vart det! \o/ Helsing Synnøve

  SvarSlett
 6. Ødelegges de om de lages i stort kvantum og fryses?

  SvarSlett
 7. Hvor i all verden kjøper man grønnkål? har ikke sett det noen sted :o

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg kjøper grønnkål på rema, meny, coop, grønnsaksbutikker :) Hvor i landet bor du?

   Slett
  2. Bor i Trondheim, men kan altså ikke huske å ha sett det noe sted her?..hmmm

   Slett
  3. Hmm, noen lesere som har tips? Det burde da være mulig å få kjøpt grønnkål i Trondheim. Kanskje du kan spørre på spisestedet Hagen og hilse fra meg, de vet sikkert råd! :)

   Slett
  4. Grønnkål finnes på alle matbutikker med stor grønnsaksavdeling. Meny og Rema i hvert fall.

   Slett
 8. Er det mulig å steker disse i ovn så det blir litt sunnere? ;=)

  SvarSlett
 9. Blir kruskalkli det samme som grilljermel ? Får ikke tak i noe annet :O

  SvarSlett
  Svar
  1. Hmm, nei det er ikke det samme. Griljermel fås i alle vanlige butikker her i Oslo ihvertfall. Du kan ev. kverne opp litt brød eller kavring og bruke det :)

   Slett
 10. Disse burgerne var bare helt supre!! Hadde ikke griljermel, så jeg knuste to knekkebrød i hurtigmikser! Hadde ikke grønnkål, brukte bare samme mengde med vanlig hodekål - funket helt supert det :) Så deilig med en veggisburger som faktisk er lett å forme og steke uten at alt bare raser sammen :D Og for ikke å glemme den helt sinnsykt gode smaken! Tusen takk for fin oppskrift!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy å høre, takk for super tilbakemelding! :D Elsker disse burgerne selv, de var faktisk en av burgerne som ble stemt fram av leserne til å være med i burgerkokeboka mi som kommer nå i høst :)
   Så spennende med dine tweaks med knekkebrød (!) og hodekål. Kreativt!

   Slett
  2. Gleder meg til burgerboka di, den skal rett inn i bokhylla :) Er det greit om jeg poster oppskriften på disse burgerene på bloggen min også? Skal selvsagt referere til deg!

   Slett
  3. Takk for det, gleder meg også vilt til kokeboka kommer <3 Hva heter bloggen din? Du kan linke til oppskriften her inne så mye du vil :)

   Slett
 11. Hval-nøtter hadde også blitt litt betenkelig �� sorry for teit humor ❤️��🙂

  SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...