Svartbønnegryte med ovnsstekte poteter

Oppskrift Svartbønnegryte Gryterett Sorte Bønner Aubergine Ovnsstekte Poteter Det har av en eller annen grunn samlet seg opp en haug med svarte bønner på boks i kjøkkenskuffen min. 
Så plutselig kom det en gyllen anledning til å få brukt dem opp: VG inviterte seg selv på middag! De skulle lage en sak om kosthold og var nysgjerrige på hva en veganer spiser for noe. Velkommen skulle de være :)(4-6 personer)
poteter, kokte med skall (beregn 2 stk per pers)
1 stor løk, grovhakket
2-3 fedd hvitløk, finhakket
1 stor aubergine, i terninger
1 liten ts spisskummenfrø (ev. litt malt spisskummen)
6-8 selleristenger, i biter
2 bokser hakka tomater
1 boks sorte bønner (= ca 3,5 dl kokte bønner)
litt vann
2-3 ts buljongpulver
2 ts sukker
ca 1/3 ts chilipulver (smak til)
1-2 ts garam masala
1/2 ts fennikelfrø (kan sløyfes)
litt salt + pepper
en neve aspargesbønner, delt i tre

1. Start med å kutte de kokte potetene i terninger. Legg dem i en ildfast form, spre over litt olje og havsalt. Stek i ovnen på 250 grader til de er gylne. Vend på dem iblant. De skal bli gylne.
2. Mens potetene godgjør seg i ovnen, stek løk, hvitløk og aubergine i litt olje i en stor kjele til det har krympa seg litt, ca 5 min.
3. Ha i spisskummenfrø, selleri, tomatboksene, sorte bønner og litt vann. Smak til med de andre krydderne.
4. La det koke under lokk i ca 20 min. Tilsett aspargesbønnene på slutten av koketida, legg dem på toppen av gryta og la de dampes et par minutter, da beholder de sprøheten.* Server med nystekte pitachips

* Sprøstek noen sjalottløk og ha over potetene ved servering (Kutt løken i båter, stek i olje på høy varme til den har blitt brun og søt i smaken, la renne av på kjøkkenpapir. Beregn 2 små sjalottløk per pers).

* Varier med 1/3 søtpoteter (skrella).* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @veganmisjonen.

21 kommentarer :

 1. I dag prøvde jeg oppskrifta di: Svartbønnegryte med ovnsstekte poteter.
  Den opprinnelige planen var å lage retten til 6 personer, men det klaffa ikke denne gangen, så det blei middag for to.
  Dessverre fikk jeg ikke tak i spisscummen og garam masala, så jeg måtte bruke litt karve istedet. Dessuten tok jeg en ørliten dæsj av en navnløs krydderblanding som jeg fant i skapet.
  (Tror det er en mix som brukes i vegetarmat)
  Resultatet blei skikkelig velsmakende og godt! Og dessuten så det veldig lekkert ut!
  Med andre ord - en nytelse for gane såvel som øyne.
  Bloggen din er virkelig et funn! Her er det mye spennende og lekkert å finne, både for veganere og for alle som ønsker å prøve noe nytt. Oppskrifter så vel som bilder gir gode idéer og inspirasjon! Tusen takk til deg for at du vil dele med oss! Hilsen Tone.

  SvarSlett
 2. :) Takk for hyggelig kommentar :)
  Så bra det falt i smak! Absolutt en av favorittrettene den svartbønnegryta. Spennende krydderimprovisasjon du hadde der også, med karve og navnløs mix ;)
  Prøvde du med både søtpotet og potet? Hvis ikke, kan det anbefales!

  Kos deg videre med god veganmat og inspirasjon :)

  SvarSlett
 3. Denne gangen blei det bare vanlige poteter til maten, men det smakte også godt! Det gjorde seg absolutt med olivenolje og havsalt - og en liten runde i steikovnen. Kanskje blir dette en variant her i familien når en vil "piffe opp" de kokte potetene fra dagen før.
  Søtpoteter som følge skal prøves neste gang.
  I dag fikk jeg forresten tak i spisskummen også, og forhåpentligvis får jeg snart identifisert kryddermixen som jeg brukte i går. :-) Tone

  SvarSlett
 4. Og så var kryddermixen identifisert. Det er faktisk.... garam masala! Tihi. :-)

  SvarSlett
 5. Jeg brukte durban curry, en krydderblanding jeg fant på ica, og den passet utrolig godt til den søte smaken fra søtpoteten, det smakte faktisk bedre da maten var blitt mer lunken. Ellers kutta jeg litt i sellerimengden, og vil absolutt anbefale å bruke rå istedet for kokte poteter, med mindre det er en "restegryte".

  -Vanja

  SvarSlett
 6. Den krydderblandingen må jeg teste :) Urban med en D.
  Rå vs. Kokte poteter, ja det kommer vel an på om man har noen ferdigkokte potetrester liggende fra dagen før eller ikke :) Om man bruker rå poteter blir resultatet kanskje litt mer faste potetterninger..

  SvarSlett
 7. Jeg vil gjerne lage dette i kveld! Men jeg lurer på noe: Hvis jeg skal bruke søtpoteter (som jeg aldri har laget før, bare fått servert, og tenk: NAM!) - hvordan gjør jeg det med koking/steking? Oppfører de seg omtrent som "vanlige" poteter?

  Veganmisjonen er virkelig en av de beste vegetarmatbloggene jeg har vært borti. Fortsett, fortsett :)

  SvarSlett
 8. Takk for skryt :D VeganMisjonen ruller videre!

  Søtpoteter trenger generelt kortere steketid enn poteter, så jeg pleier å kutte de i litt større biter enn potetene. Ellers oppfører de seg sånn ca som poteter.

  Du kan bruke enten kokte eller rå poteter + søtpoteter.
  Sleng dem i ovnen, og så stikker du en kniv i de for å kjenne etter når de er møre. De skal være gylne og fine også, best med litt sprø skorpe på de :)

  Lykke til!

  SvarSlett
 9. Oppdatering: Dette ble kjempegodt! Jeg bakte rå søtpoteter i ovnen sammen med olje, salt, pepper + litt sitronsaft og vann. Også bytta jeg ut fennikelfrø med fennikelgrønnsaken, fordi jeg ikke fant frø. Det fungerte veldig bra!

  SvarSlett
 10. Vi testet denne oppskriften her om dagen og den var helt fantastisk! Nydelig godt og en av de aller beste vegetarrettene vi har laget! Takk for knallgod oppskrift!

  SvarSlett
 11. Takk for flott tilbakemelding! Elsker denne gryta selv. Veldig grei å lage når man skal lage mat til mange eller ha middagsgjester.

  SvarSlett
 12. Gryta var like god dagen etter også!

  Kjøpte boken din for noen uker siden og er kjempefornyd med den og med oppskriftene!

  SvarSlett
 13. Så bra du er fornøyd med boka og at oppskriftene blir brukt! :D

  SvarSlett
 14. Åh, denne gryta var bare helt fantastisk god! Takk for flott oppskrift! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra den falt i smak! En av mine favoritter denne her :D

   Slett
 15. tenkte å lage denne i dag. Får vann i munnen.... Men - 5-åringen min liker ikke aubergine. Blir den liksom "kokt bort " i sausen, eller blir det biter han kan plukke ut? Eller kan jeg ovnsbake auberginen sammen med potetene i stedet for å ha det oppi gryta?

  SvarSlett
  Svar
  1. Auberginen blir liksom litt "kokt bort" og en blir del av sausen som du sier, så jeg tror ikke han vil merke at det er aubergine i den. Ihvertfall ikke om du kutter den i små biter. Å ovnsbake den med potetene er jo også en god idé. Da blir gryta en helt annen da men.
   (Hører gjerne fra deg hvordan det gikk! :)

   Slett
 16. Fikk ikke tak i svarte bønner, så det ble linser i stedet. Superdigg, men tror nok den blir ENDA bedre med svarte bønner. Ble masse tilovers, så jeg tenker å ha pasta til gryta i morgen. 5-åringen like det ikke så godt, dessverre. Må kanskje vennes til den da.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! :)) Håper 5-åringen venner seg til etter hvert ;)

   Slett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...