Aloo gobi masala

Oppskrift Hjemmelaget Indisk Gryte Aloo Gobi Masala Masalakrydder Potet Blomkål
Gul lykke på en tallerken.
Siden jeg dessverre ikke har vært på en spennende smaksreise i India i det siste, er denne oppskriften inspirert av et besøk på indisk restaurant. Vi har noen perler her i Oslo, så jeg får si meg fornøyd med det inntil videre.

Etter å ha testet ut aloo gobi masala på begge mine favoritt indiske restauranter, var tiden inne for å prøve å gjenskape herligheten hjemme. Jeg skal ikke våge å påstå at min versjon smaker som den originale aloo gobi masala laget av en indisk kokk, men himla god kan jeg love at den er!


Potet og blomkål i krydder.
For å forklare litt: Aloo = potet, gobi = blomkål. Men potetene og blomkålen får ikke være lenge alene oppi gryta. Åh nei! De er så heldige å få selskap av selveste masala, og masala betyr krydderblanding.

Den fine gule fargen kommer fra gurkemeie, og de små prikkene du ser i sausen er hele sennepsfrø og spiskummenfrø. Frøene freses først i olje, noe som bringer fram masse smak. Deretter tilsettes en krydderpaste som du lager på forhånd av hvitløk, ingefær, chili, gurkemeie og garam masala. Krydderhimmelen fører til en aldri så liten eksplosjon av smak og duft i gryta (og i kjøkkenet ditt). Løk, blomkål, potet, litt yoghurt, litt lime, litt koriander og ta-da! En skikkelig nom nom hjemmelaget indisk middag for to.

Oppskrift Hjemmelaget Indisk Gryte Aloo Gobi Masala Krydder Potet Blomkål

Tips:
- Gjør klar alle ingrediensene før du starter. Det går fort når du setter i gang med stekingen.
- Bruk gjerne poteter med litt sødme i smaken, det passer ekstra godt her.
- Oppskriften gir en styrkegrad på medium / medium minus. Kjør på med mer chili og ingefær om du vil ha det hottere.(2-3 pers)
krydderpaste:
en stor bit finrevet fersk ingefær (= 2 ss)
en bit fersk rød chili, finhakket (= ca 2 ts)
6 store hvitløksfedd, finhakket (= 2 gode ss)
1 toppa ts malt gurkemeie
1 toppa ts garam masala
2 ss vann

Oppskrift Hjemmelaget Indisk Aloo Gobi Masala Krydderblanding

1. Riv ingefæren på en lite rivjern (en parmesanrive er fin størrelse). Eventuelt finhakk den.
2. Ha krydderne i liten bolle og bland.
3. Rør inn vann til det er en gul og lekker smørje. Sett til side.

grønnsaker:
1 liten gul løk, i halvmåneskiver
1/2 blomkål, i bitestore biter
2 medium kokte skrelte poteter, i bitestore biter

ellers trenger du:
1/2 dl rapsolje
1 toppa ts spisskummenfrø
1 toppa ts sorte sennepsfrø
1 dl vann
3-4 gode ss soyayoghurt
1 dl vann (ja, vann igjen)
litt salt
en skvis limesaft, smak til
en neve frisk koriander, finhakket

Oppskrift Hjemmelaget Indisk Aloo Gobi Masala Krydder Sennepsfrø Spisskummenfrø

1. Varm oljen i en stor kjele. Fres spisskummenfrø og sennepsfrø i ca 1/2 minutt.
2. Ta kjelen av plata og skru den ned til lav varme. Tilsett krydderpastaen, rør godt og stek et minutts tid. Rør ofte og pass på så det ikke blir brent.
3. Sett kjelen tilbake på plata, ha i løken og 1 dl vann. Stek på lav varme uten lokk i ca 5 min, til løken er myk. Rør om iblant.
4. Tilsett yoghurt og nye 1 dl vann, tilsett blomkålbiter og de forkokte potetbitene. Det skal være litt mer blomkål enn poteter. Smak til med salt og lime. Småkok under lokk til blomkålen er såvidt mør, ca 8 min.
5. Smak til med ev. mer salt/lime. Spe eventuelt med litt mer yoghurt, vann eller olje for riktig konsistens. Bland inn frisk koriander like før servering.* Sjekk ut flere indiske oppskrifter i arkivet HER.

* Prøv også min oppskrift på chana masala.


Jeg serverte masalaen med pappadums, lime pickle, aubergine pickle og hirse. Et ekstra dryss frisk koriander på toppen er påkrevd.


Oppskrift Hjemmelaget Indisk Gryte Aloo Gobi Masala Krydder Potet Blomkål

* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @veganmisjonen.

30 kommentarer :

 1. Ser sykt godt ut! God påske!!

  SvarSlett
 2. Enig!
  Det ser svært fristende godt ut!

  Siden jeg ikke har krefter/håndførlighet som er gode nok til til å lege maten selv - lanft mindre til å håndtere en stekepanne - får jeg prøve å "oversette" oppskriften lil en langsom kokemetode (crock-pot).

  Crook-pot/slow cooker er forøvrig et godt hjelpemiddel til langsom tilbereding av mat, noe som gjør at smakene får god tid til å utvikle seg.

  http://www.tretti.no/husholdningsapparater/kjokkenredskaper/slow-cookers/crock-pot-crock-pot-57l-saute?utm_source=prisguide&utm_medium=cpc&utm_campaign=slow-cookers&utm_term=crock-pot-57l-saut

  SvarSlett
  Svar
  1. Den kokemetoden har jeg hørt om, men aldri prøvd. Sikkert kjekt om man ikke har krefter som du sier.
   Kan tenke meg at en gryterett som dette vil egne seg i crook-pot. Lykke til med "oversettelsen"!

   Slett
 3. Ååå dette er så godt det!! Nydelig farge også- perfekt i påsken :D
  Husker faktisk den første kokeboken jeg fikk da jeg ble vegetarianer (nå har jeg sikkert over 100 (!) , det tar helt av) hadde en oppskrift på dette og den ble laget igjen og igjen. Såå godt!
  God påske Jane :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Gult må det være i påsken! :D Hehe.
   Så morsomt dette var en av dine "gamle klassikere". Jeg hadde aldri smakt aloo gobi masala før inntil nå nylig jeg. Er evig trofast til den chana masalaen hver gang vi er på restaurant ;) Men heretter!

   Ha en god påske du også, Ragnhild <3

   Slett
 4. wauw det ser lækkert ud... også det må jeg prøve! Vi har desværre ingen go' indisk restaurant her hvor jeg bor, så jeg må klare det selv, ellers ville jeg sikkert også skulle på restaurant hver uge :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk :) Synd du ikke har en god indisk i nærheten, men det er jo heller ikke verst å lage det selv! :D

   Slett
 5. Takk for en fin oppskrift med bilder til å få vann i munnen av! jeg hadde en periode med denne indiske retten på repertoiret, men så forvant den i glemmeboka. Fint med en påminnelse :-) Fortsatt god påske til deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk tilbake :) Har nylig oppdaget denne retten, og bare elsker den!
   Fortsatt god påske til deg, Jartrud :D

   Slett
 6. Ser fantastisk ut! Så fin gulfarge :D Virker veldig spennende med de hele frøene i sausen. Åh, dette må jeg lage, bare påsken er over å butikken åpner!!!

  Har et spørsmål, hvor kjøper du krydder? Lurer på hvor jeg finner masala og de frøene.

  SvarSlett
  Svar
  1. Mmmmm, ja de hele frøene <3 Steke dem i olje først og det gir en helt egen smak til gryta :))

   Jeg kjøper som regel krydder i store kvanta på innvandrerbutikker. Sprøs jo hvor du bor, men her i Oslo er det ihvertfall massevis av fantastiske butikker med flott pris og utvalg! 1/2 kilo spisskummenfrø - 30 kroner. Gotta love it!
   Kjøper gjerne de krydderne jeg bruker mest i store poser. Feks paprikapulver, spisskummen, gurkemeie, løkpulver osv :)

   Om du bor litt mer på landet helt uten såkalte innvandrerbutikker, ville jeg gått i den største matvareforretningen og sett. Store menybutikker pleier å ha bra utvalg. Ellers finnes jo alt på nett. http://krydderia.no/ feks :)

   Slett
 7. Hej Jane
  Jeg kan ikke finde sorte sennepsfrø eller andre sennepsfrø. Vi har sennep med sennepskorn i, tror du jeg kan bruge den eller har du andre ideer?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hmm. Da ville jeg bare droppet sennepsfrøene og brukt litt mer spisskummenfrø isteden :)

   Slett
 8. tak for hurtigt svar! Så tror jeg at jeg må prøve det i ugen der kommer. Jubiii :-)

  SvarSlett
 9. Hei, jeg gleder meg vannvittig til å lage denne retten. Har hatt veldig gode opplevelser med det andre jeg har laget fra bloggen din, kan aldri tenke meg at dette blir noe dårligere ;)
  Men hvilke av de indiske restaurantene i Oslo er det du snakker om her? Kunne godt tenke meg å prøve en av dem når lønningen kommer! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det :)
   De indiske restaurantene som er mine favoritter her i Oslo er New Anarkali på grunerløkka og The Great India ikke langt unna Tinghuset / Tullinløkka. Har prøvd veldig mange, med disse er absolutt de beste jeg har vært på så langt.

   Slett
 10. Nå har jeg prøvd meg på Aloo Gobi masala, sinnsykt godt. Jeg har tidligere hatt hell med makaroniburgerne fra veganmisjonen. De forsvant på et blunk.

  SvarSlett
 11. så fik jeg endelig lavet det, havde besøg af to veninder i dag og mums! vi var alle vilde med det!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra det falt i smak både hos deg og venninnene :D

   Slett
 12. Hei! Tror du det vil funke med søtpotet i stedet for vanlig potet i denne oppskriften?

  SvarSlett
 13. Indisk mad er SÅ godt. Det var faktisk en indisk kogebog, som jeg fik i bryllupsgave for snart 13 år siden, der fik mig til for alvor at blive vegetar. (Vi var faktisk også i Indien på bryllupsrejse, og jeg ville sindsygt gerne derned igen, men det koster en del penge...øv) Jeg er siden blevet veganer, men har savnet de indiske raitaer - lige indtil jeg opdagede soya-yoghurten! Den fungere ligeså godt som alm. yoghurt.
  Indisk mad er billigt, sundt og varieret og supersjovt at tilberede.

  Tak Jane, for denne dejlige blomkålsret!
  Mvh
  Dorthe

  SvarSlett
 14. Takk Dorthe for hyggelig kommentar :)
  Mmmma, ja ikke sant! Indisk er så godt. Får skikkelig cravings etter det iblant.
  Gjett om jeg skulle ønske å dra til India og spise autentisk indisk en gang... De har jo så mye vegan-/vegetarmat. Og ja, soysyoghurten er bare genial! <3

  SvarSlett
 15. veldig god! Takk for super oppskrift.

  SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...