Thaigryte med ekstra kremet saus

Oppskrift Thaigryte Currypaste Asiatisk Kokosmelk Suppe Gryterett
Oslo, desember 2012.
Gradestokken viser femten minus. Det er mørkt nesten hele døgnet. Radiatorene står på full guffe her hjemme, og vi kan bare glemme å gå barbent eller med singlet innendørs på minst fire måneder. Herlighet, hvorfor bor det folk her overhode?

Tykke gensere, stearinlys og pledd hjelper. Men det finnes heldigvis flere ting som kan være til trøst og lindring for oss stakkars frosne nordboere i kuldeperioden. Her er én av dem :)

Jeg kunne ha kalt den "Thaigryte med ekstra god og kremet saus med en liten hemmelig ingrediens, grillet paprika, vannkastanjer og sukkererter". Det ble litt for langt. Thaigryte med ekstra kremet saus får holde for denne gang. Dette er, uansett tittel, en middagsrett full av smak og varme krydder som gjør godt i vinterkalde kropper.


Thaicurry er litt fast-food på en måte.
Kokosmelk, currypaste og grønnsaker. Denne gangen har jeg tatt med en ingrediens som gjør at sausen blir ekstra kremet og god, nemlig peanøttsmør! Det skal ikke så mye til, en toppet spiseskje har stor effekt, og sausen blir virkelig mye mer kremet og mykere i smak enn vanlig.

Grillet paprika gir også et ekstra løft til oppskriften. En kjapp grilling i stekeovnen er et enkelt triks for å gjøre den mye mer smaksrik og spennende. Ellers har jeg tilsatt sprø vannkastanjer og friske grønne sukkererter. Lekkert og skikkelig nom nom!

Tips:
- Styr unna lett-varianter av kokosmelk. Lett-kokosmelk er tulle-kokosmelk spør du meg, så å si bare vann. Du sparer kanskje noen kalorier, men den gir ikke på langt nær den fyldige kokosmelksausen som er så god. Sjekk etiketten. 30% kokosmelk og resten vann er for lite. 60-80% kokosmelk er bra.

- Kaffir limeblader fås kjøpt på asiatiske butikker. Frys ned de du ikke bruker, så har du dem lett tilgjengelig. (For ordens skyld: Disse skal ikke spises, bare koke med og gi masse smak og aroma til gryta).


(2 pers)
2 paprikaer
1 toppa ss rød thai currypaste
1 toppa ss peanøttsmør (lag selv eller kjøp på butikken)
1 boks kokosnøttmelk
2 kaffir limeblader
en skvis limesaft
en dæsj soyasaus (gjerne soyasaus med sopp om du har)
1 boks vannkastanjer, i skiver
en neve sukkererter, delt


Start med å grille paprikaene.
Sett ovnen på 225 grader. Del paprikaene i to på langs, fjern frø og hinner. Legg dem på bakepapir med skinnsiden opp. Grill på 225 grader i ca 20 min. De skal bli svarte og boblete i skinnet. Vent noen minutter inntil de er avkjølet nok til at du kan håndtere dem. Dra så av skinnet (dette skal ikke brukes) og del paprikafiletene i biter. Sett til side.

Oppskrift Thaigryte Kokosmelk Hvordan Grille Paprika

Så er det tid for saus.
Varm opp en god dæsj olje i en kjele. Ha i currypaste og peanøttsmør, fres og rør! Det kan være lurt å ta kjelen av varmen så det ikke brenner seg. Er det for tørt, tilsett litt mer olje. Når alt er blandet, tilsett kokosnøttmelk og kok opp.

Oppskrift Thaigryte Currypaste Peanøttsmør Suppe Kokosmelk

Tilsett kaffir limeblader, skvis oppi limesaft og til slutt en skvett soyasaus. Smak til. Kanskje trengs det mer lime eller soyasaus, og kanskje litt mer currypaste om du vil hotte opp sakene. La det småkoke litt.
Ha i grillede paprikabiter, vannkastanjer og sukkererter og kok det hele et par minutter.

Oppskrift Thaigryte Currypaste Peanøttsmør Kaffir Lime


* Server med ris og gjerne et dryss hakket frisk koriander om du har.

* En limeskive til hver person gjør seg også bra, og soyasaus må man ha på bordet slik at man kan dryppe over noen ekstra dråper etter smak.

* Prøv også
- rød thaicurry med sopp og paprika
- currysuppe med rotgrønnsaker og tofu* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @veganmisjonen.

48 kommentarer :

 1. Det hørtes ut som en veldig passende HOT rett nå i sprengkulden:)
  Så smart med peanøttsmør i sausen - det skal jeg prøve!

  SvarSlett
  Svar
  1. Peanøttsmøret må du prøve ja, det gjør den lille, store forskjellen :)

   Slett
 2. Så godt!! Og varmende nå i kulden. Jeg fryser ihjel hver dag, men går likevel med shorts inne, det er så mye mer behagelig enn bukse og mye klær synes jeg :p

  SvarSlett
  Svar
  1. Fryser ihjel hver dag høres ikke godt ut :P Jeg liker heller ikke klær, men i denne sprengkulda har jeg ikke noe valg :/ Tykke sokker og gensere må til!

   Slett
 3. Nam! Elsker asiatisk mat, så denne skal absolitt prøves! Er veldig glad i den thaigryten du har lagt ut før :)

  SvarSlett
 4. Høres virkelig nam ut, enten man velger å tilsette kjøtt eller ikke=) Men hvor får man tak i soyasaus med sopp??

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg kjøper soyasaus med sopp på asiatisk butikk. Du kan se bilde av den jeg bruker i denne oppskriften. Kjempegod saus!

   Slett
 5. mmmm deilig! elsker grillet paprika! kjekt med steg-for-steg bilder :))

  SvarSlett
  Svar
  1. Grillet paprika er nom! Og det lukter fantastisk på kjøkkenet når de grilles! :)

   Slett
 6. Det så farlig godt ut. Det skal jeg virkelig vurdere å servere til min skeptiske mor som kommer på middag i morgen:)

  SvarSlett
 7. Omg dette så godt ut! Bra med hot mat når det er så "%&!§ kaldt ute.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant, det hjelper med varme supper og gryter med litt piff i <3

   Slett
  2. Det ble til at jeg lagde den på en varm sommerdag, funka da og ;) Hehe.

   Slett
  3. Er det OK jeg låner et bilde for å reposte denne oppskriften hos meg selv? Vil gjerne dele den videre :D

   Slett
  4. Mener å huske jeg svarte på dette et annet sted, eller er det noe jeg har drømt? ;P
   Ja, klart, bare å låne, bare du linker til oppskriften, så er jeg fornøyd :)

   Slett
  5. Hahaha, vittig. Da deler jeg! :D Blitt en favoritt det her!

   Slett
 8. Spennende mat. Drikke vil jeg bruke pilsner øl eller en tørr hvitvin. Gjerne på druene Riesling eller Chardonnay. Det er en del veganer, iallfall de som spør meg, som er bekymret for om vinen filtreres med egghvite eller okseblod. I dagens vinproduksjon, så skjer ikke det. Man skal mer enn femti år tilbake før man finner at noen små vingårder brukte denne filtreringsmåten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tips! Drakk selv tørr hvitvin til denne, og det passet veldig bra :)

   Når det gjelder vegansk eller ikke-vegansk vin, så er det mange som lurer på det. Jeg blir også veldig nysgjerrig når du sier det er over 50 år siden vinen ble laget ikke-vegansk. I en norsk guide over vegansk vin her står det nemlig at ikke all vin er vegansk. At noen viner filtreres gjennom gelatin og kasein feks.
   Kanskje du vil ta en titt og komme med innspill?

   Slett
 9. Ser HELT fantastisk ut. Rød karri er noe av dte beste jeg vet. Jeg kjøpte inn lignende ingredienser for litt siden, men har brukt opp kokosmelken og fikk sykt lyst på dette nå. Kanskje det funker med kokosolje og soyafløte? Jeg får prøve lykken ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. I nøden lærer sulten kvinne å improvisere! ;) Det blir sikkert godt det også, men ikke helt det samme uten kokosmelk da. Lykke til!

   Slett
 10. Haha, "jeg liker heller ikke klær" :P Slik er jeg også! minst mulig, året rundt! Men jeg pakker meg godt inn når jeg går ut da. Liker jo egentlig ikke å være kald..

  SvarSlett
  Svar
  1. Da er vi like, du og jeg! Skulle helst gått i bikini hele året! Hater å måtte pakke meg inn lag på lag. Usj strømpebukser for eksempel, en djevelsk oppfinnelse :/

   Slett
 11. Om vin og egghvite, har jeg til en viss grad feil. Jeg ringte rundt til en rekke vinbønder som har jeg studerte og har arbeidet sammen med. Det vi kom frem til, er at noen av de dyreste vinene produserers på den "gamle" måten. Så som Chateau Mouton-Rothschild . Ellers brukes lysozym. Det finnes i alle kroppsvæsker og på slimhinnene, særlig rikelig i tårevæske.Det kan også utvinnes av egghvite. Lysuzym kan også brukes i noen øl typer.
  Jeg vil ikke lenger utale meg om hva en vegan kan drikke eller ikke drikke. Men, mer opplysninger kan dere finne her.
  http://www.astma-allergi.dk/web/portal//good_news_item/-/journal_content/56_INSTANCE_Qq2u/12111/406479

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for link og for tilbakemelding :) Jeg er veganer og vinelsker, og det er jo veldig flott om vin blir merket. V for vegan. Gjør det mye enklere for veggiser som virkelig lever som de tenker. Ikke greit å holde oversikt ellers. Og ikke minst for alleergikere.

   Slett
 12. Spennende vin-observasjoner her. Verdt å sjekke litt opp i :D
  Nok en gang er det fantastiske oppskriftsarkivet ditt opphavet til en spennende middag hjemme hos oss. Jeg er gravid og jobber 50%, så di dagene jeg er hjemme er det SÅ gøy å gjøre noe "mer" ut av middagen. Og den lille i magen min er visst veldig gla i asiatisk mat - så takk nok en gang for inspirasjon og sunne middager!
  Litt morsomt at legen min fikk et bekymret uttrykk når jeg sa jeg var veggis, han mente jo viktige jernkilder ol er kjøtt og fisk - men etter å ha tatt alle blodprøver som finnes sa han at han har aldri sett noen med så bra jernlager, blodprosent, og alt av vitaminer og mineraler helt i toppsjiktet! Og det uten masse kapsler med kosttilskudd av det ene og det andre! :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Deilig å ha tid til å lage litt ekstra god mat i hverdagen :) Morsomt at den lille liker asiatisk mat da, hihi ;D
   Har selv samme erfaring med strålende resultater på blodprøver, og hører mange veggiser fortelle om det samme. Og ikke minst historier om skeptiske leger som blir overrasket ;) Det er visst ikke så farlig å ikke spise kjøtt som mange tror. (selv om det ikke er noen selvfølge at man spiser sunt fordi man er veggis må nevnes) Har inntrykk av at veggiser er mer bevisste på hva de får i seg og er opptatt av et allsidig kosthold.

   Lykke til med bebisen og kos deg videre med god mat! :)

   Slett
 13. Dette ser nydelig ut! Har sittet flere timer å kikket i arkivet ditt i dag og der er jo så mye lekkert! Fantastisk blogg!
  Godt nyttår, gleder meg til å følge deg videre neste år.

  Liv

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Mye snadder i arkivet ja ;)
   Godt nyttår tilbake til deg, så sees vi neste år!

   Slett
 14. denne var syykt god! jeg hadde ikke de samme grøønsakene i hus, så brukte gulrot, selleri og stanngselleri.. men ble bra det også :) denne skal jeg lage til vennindegjengen min

  SvarSlett
  Svar
  1. Supert! Den sausen er så god at det meste av grønnsaker kan puttes oppi, og så blir det nom! :D

   Slett
 15. Mmm, thaimat! Nydelig gryte :) Men jeg savnet litt protein, så den andre gangen jeg lagde retten stekte jeg fast tofu i red curry paste først, og hadde det oppi gryta sammen med sukkerertene og vannkastanjene. Kjempegodt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Mmmm, tofu hørtes ut godt ut oppi også :) Lurt å ateke den i curry pasten først!

   Slett
 16. Kan rapportere om at denne funker ypperlig en varm vårkveld også. Nydelig altså! Herlig med de myke paprikabitene sammen med de andre krispe sakene, takk&takk for oppskriften, denne blir en gjenganger hos meg! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Supert! Ja, ikke sant, kombinasjonen grillet paprika, vannkastanjer og sukkererter er knallgodt! :D

   Slett
 17. Hei igjen, det var jeg som skrev forrige kommentar, ville bare legge til responsen fra min mor og hennes kompanjong (en hardbarka carnivor) som fikk servert denne i går: "Fantastisk! Det beste vi har smakt noen gang!" Justert for nært slektskap og at de er peanøttofile (de fikk en ekstra topp på den toppede spiseskjeen), er det likevel et veldig stort kompliment til deg. :)

  Tusentusen takk for ditt betydelige bidrag til at flere får øynene (og munnen) opp for god, dyrefri mat! <3

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei igjen :) Og for en respons fra mor og kompanjong! Takk :D

   Veldig veldig glad for at jeg kan bidra! <3

   Slett
 18. Hvor får man tak i såkalte kaffir limeblad? Kan ikke huske å ha sett det i dagligvarebutikken... Nøyer meg enn så lenge med noe ekstra limesaft... Evt den opprinnelige mengden i oppskriften din. Vi får se hva det blir til senere i kveld.

  SvarSlett
 19. Denne skal jeg lage flere ganger, Jane. Jeg sløyfa lim'en, og det var nok like greit. Smakte fortreffelig - det skal du vite. Må legge til noen ord for å beskrive denne thaigryta; fyldig, mettende og fargerik. Blir nok en gjenganger hos meg. Er generelt glad i thaimat, så det lover godt. Takk for all inspirasjon. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Så bra gryta ble god, selv uten lime :D
   Rakk jeg ikke å svare deg, men kaffir limeblad får du kjøpt på alle asiatiske butikker.

   Slett
 20. Mitt forsøk så ikke like delikat ut som det du presenterer her, Jane. Kan være at jeg tok oppi en smule (for) mye peanøttsmør i forhold til kokosmelk og alt det andre, men den var uansett aldeles nydelig på smak! Thaigryta mi besto av kremete saus (kanskje litt for kremete...) og den var mer brun i fargen - i forhold til din versjon. Uansett; er ikke utseende som teller mest - det er så klart smaken. Nå vet jeg at denne her er nydelig, så det blir å lage denne flere ganger :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så lenge smaken er god, er det jo bra ;)
   Når det gjelder fargen, så er det ofte ulik farge på curry paste, så sikkert derfor din var litt annerledes enn bildene mine viser.
   (og husk at matfoto er stylet så det skal se litt ekstra innbydende ut) ;)

   Slett
 21. Mmm, den thaigryten din så fristende ut. Det er noe av det beste jeg vet! (Egentlig er alt med kokosmelk fantastisk godt ;)). I går plukket jeg med meg en boks med tunfisk i grønn karri fra Rimi. Tenker på å lage den til en slags kremet thaisuppe. Takk for inspirasjon :D

  SvarSlett
 22. Lagde denne i dag, da jeg trengte noe kjapt jeg kunne slenge sammen i en gryte! Jeg tilsatte masse ekstra grønnsaker og kikerter i tillegg, jeg addet også 1ss karripulver for å få litt mer piff, og det ble veldig vellykket!

  SvarSlett
  Svar
  1. Høres fortreffelig ut! Og med karripulver, så spennende :)

   Slett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...