Smøreost med soltørket tomat og urter

Oppskrift Hjemmelaget Smøreost Vegansk Ost Nøtteost Cashewnøtter Soltørket Tomat Urter
Lykken er en hjemmelaget ost.  
Den er 100 % melkefri, er myk og kremet og har en herlig smak av soltørket tomat og urter fra middelhavet. Finn fram nærmeste brødskive og smør i vei! 

Du tror det ikke før du har prøvd det, men det er faktisk såre enkelt å lage sin egen veganske smøreost. Den er basert på nøtter istedenfor melk, og alt du egentlig trenger av redskaper er en blender eller stavmikser, en kjele, en kniv og en visp. 

Oppskrift Hjemmelaget Smøreost Vegansk Ost Nøtteost Cashewnøtter Soltørket Tomat Urter

Cashewnøtter gir herlig smak og konsistens til osten. For best resultat anbefaler jeg å koke nøttene i 10 minutter før bruk, eventuelt bløtlegg dem over natta. Dette gjør at osten blir ordentlig kremet og myk.

Oppskrift Hjemmelaget Smøreost Vegansk Ost Nøtteost Cashewnøtter Soltørket Tomat Urter

Nøttene blendes sammen med friskt vann til en kremet og fyldig melk. Jeg brukte for enkelhets skyld en stavmikser til jobben, men blender funker like bra.

Oppskrift Hjemmelaget Smøreost Vegansk Ost Nøtteost Cashewnøtter Soltørket Tomat Urter

Hvit og lekker cashewmelk, smaksrik soltørket tomat, løkpulver og tre typer middelhavskrydder i kjelen. En rask småkoking nå, så blir det snart til pålegg! Men vi trenger én ingrediens til for å tykne osten, nemlig Maizena. Det er lett å få tak i og noe de fleste har i skapet fra før.

Sjekk gjerne ut tidligere oppskrifter på smøreost hvor jeg har brukt algen agar som tykningmiddel, for eksempel hjemmelaget nøtteost med pepper.

Oppskrift Hjemmelaget Smøreost Vegansk Ost Nøtteost Cashewnøtter Soltørket Tomat Urter

Hjemmelaget smøreost er luksus på brødskiva. Her pryder den toppen av en skive nybakt 5-frø-brød. (Samboeren min pleier faktisk å spise dette brødet uten pålegg, for han synes det er så godt i seg selv).

Smøreosten er også super å ha med på ost-og-vin-kvelder og smaker nydelig på salte kjeks. Mmmm!

Oppskrift Hjemmelaget Smøreost Vegansk Ost Nøtteost Cashewnøtter Soltørket Tomat Urter

Tips:
- Bruk cashewnøtter som ikke er ristet eller saltet. Fås kjøpt i større poser eller i løsvekt på frukt og grønt-butikker, eller i mindre poser på feks rema.
- Bruk helst tørr soltørket tomat, altså de som ikke ligger i olje. De tørre smaker mer. Jeg brukte dem fra Bama, som fås kjøpt på feks rema, coop eller meny.
- Om du ikke har de tre ulike krydderurtene i hus, bruk tilsvarende mengde pizzakrydder eller provencekrydder.


(gir ca 3 dl ost)

150 g cashewnøtter naturell (= ca 2,5 dl) + vann til koking
3 dl kaldt, friskt vann (til blending av nøtter)
20 g soltørket tomat, hakket veldig smått
1 ss løkpulver
1 ts tørket oregano
1/2 ts tørket rosmarin
1/2 ts tørket timian
20 g Maizena (= ca 2 ss)
litt havsalt, smak til

1. Ha cashewnøttene i en kjele, hell på med vann så det dekker godt over og kok i 10 min. Skyll og sil av vannet. Eventuelt kan du bløtlegge nøttene i kaldt vann over natta, eller i minst 6 timer.
2. Ha de kokte og avsilte nøttene i en blender. Hell på 3 dl kaldt, friskt vann og kjør til det er helt jevnt, som en tykk melk. Eventuelt kan du bruke en stavmikser til dette.
3. Hell cashewmelken i en kjele. Visp inn soltørket tomat, løkpulver, oregano, rosmarin og timian.
4. Visp inn maizena og kok forsiktig opp. Jeg hadde maizenaen i en sil og siktet det litt og litt oppi kjelen, for å best mulig unngå klumper. NB: Det er viktig at maizenaen blir ordentlig fordelt i ostemassen og ikke klumper seg, så visp kraftig. Visp kontinuerlig videre mens det småbobler på lav varme i ca 1 min. Du ser at det begynner å tykne litt. Smak til med salt.
5. Hell ostemassen over i en bolle eller form. Sett til avkjøling i kjøleskap i minst to timer.


* Smøreosten holder seg i opp til fem dager i kjøleskap.Nom nom!

Oppskrift Hjemmelaget Smøreost Vegansk Ost Nøtteost Cashewnøtter Soltørket Tomat Urter

Oppskrift Hjemmelaget Smøreost Vegansk Ost Nøtteost Cashewnøtter Soltørket Tomat Urter

* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebookinstagram @veganmisjonen eller snapchat: janesmat.

7 kommentarer :

 1. hei, dette ser deilig ut, hvorfor ikke bare hive den soltørkede tomaten oppi blenderen også? Takker masssssse for alle de lekre oppskriftene du deler, hilsen ganske fersk veganer og femtiåring Kaya F.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk :) Jo, det kan du sikkert også gjøre, men jeg synes det er godt med litt hele biter av soltørket tomat i osten, og om man blender de, blir de fort finmalt. Du kan selvsagt ha de oppi blendeeren helt på slutten og unngå fullstendig oppkutting, men jeg føler jeg har mer kontroll på utfallet om jeg kutter dem opp for hånd på forhånd og tilsetter dem etter blendingen. Tar uansett ikke mer enn få sekunder. Men altså, takk for ideen, det funker helt sikkert fint om man ønsker en mer jevnt fordelt soltørket tomatmengde i osten :)
   Takk for at du følger bloggen, Kaya <3

   Slett
 2. Jeg blei vegetarianer i fjor, men selv om jeg spiser sånn ca 95% vegansk så er det nok likevel ett stykke igjen før jeg kommer dit helt 100%... Men jeg elsker bloggen din og lager masse av påleggene dine. :D Denne osten høres veldig god ut, men smaker den veldig av cashewnøtter? Jeg er nemlig ikke en stor fan av akkurat den smaken... Kan jeg evt bruke mandler istedet?

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for koselig melding, kjempehyggelig at du bruker bloggen <3
   Osten smaker faktisk ikke cashewnøtter. Det er såpass mye smak fra soltørket tomat og urter at det blir borte, ihvertfall synes jeg det :)

   Slett
 3. Da står osten til kjøling. Jeg er superspent. Jeg ville nok ha tilsatt litt næringsgjær for mer bredde i smaken, men hadde ingen så jeg tok bare diverse krydder og hakket litt rødløk. Jeg har vært vegatarianer i mange år, men etter å ha sett en av Gary Yourofsky's taler i sommer, fant jeg ikke flere unnskyldninger for å ikke bli veganer. Det er både en emosjonell, tøff og tidkrevende reise, men også spennende og ikke minst givende. Jeg har vært nesten 5 uker i Los Angeles i sommer og der er nok vegansk mat en av de aller største mattrendene (fremtidens mat som det refereres til). Ble skikkelig bortskjemt med store utvalg i matbutikker og fantastiske restauranter som kun hadde vegansk mat; Food Plan + Wine drevet av Mattew Kenny ble helt klart favoritten. Cashew i ulike former ble min favoritt - både som ost og som is. Cashew is med salted caramel - drømmer fortsatt om den så nå står ismaskin på ønskelisten til bursdagen min. Tusen takk for masse deilige oppskrifter og inspirasjon :-)

  Hilsen Heidi

  SvarSlett
  Svar
  1. Så spennende, håper du blir fornøyd med osten!
   USA ja, herlighet de er heldige over there, håper det blir like bra utvalg her i landet etterhvert også. Den isen høres jo bare helt fantastisk ut!! <3
   Kos deg med grønn matglede og lykke til videre som veganer! Bare å forsyne seg av alt du finner her inne :)

   Slett
 4. Skal man bløtlegge de soltørka tomatene før man kutter de opp?

  SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...