Lasagne med bechamelsaus og grønnsaker

Oppskrift Hjemmelaget Lasagne Vegetar Sopp Squash Paprika Bechamelsaus Tomatsaus
Hjemmelaget lasagne helt uten kjøtt!
Lasagne er en type pasta men kan også betegne en matrett hvor denne pastatypen er i bruk. I Italia lager man like gjerne lasagne uten kjøtt.
(fra Wikipedia)

Det er faktisk flere år siden jeg lagde lasagne. Da jeg endelig tok til vettet og satte igang, var det med utgangspunkt i min egen "gode gamle" lasagneoppskrift.
For å gjøre den helt vegansk har jeg byttet ut kuost, melk og smør med veganske alternativer: soyaost, soyamelk og plantesmør. Av grønnsaker har jeg brukt paprika, sopp, tomater og squash, og det er hele to typer saus involvert: nemlig tomatsaus og bechamelsaus.

Resultatet ble en stor (!) form med herlig lasagne som var nok til minst 6 sultne. Siden det ble så mye mat, og vi bare var to til å spise det opp, ble det naturlig nok en del til overs. Dette ble fryst ned i passende porsjonsstørrelser, og nå har vi fryseren full av "vegan fast-food". Luksus når man kommer sulten hjem fra jobb eller trening!

Denne egner seg kjempegodt når du skal ha middagsgjester. Praktisk med alt i èn form, og den kan gjerne lages ferdig i god tid i forveien eller dagen før. Så er det bare å varme opp når det er tid for middag, og ta-da!

Oppskrift Hjemmelaget Lasagne Vegetar Sopp Squash Paprika Bechamelsaus Tomatsaus

(nok til 6 sultne)
enkel tomatsaus:
1 gul løk, hakket
2 gulrøtter, i små biter
2 bokser hakkede tomater
2 ss vegansk buljong
et par never hakkede friske urter (jeg har for anledningen brukt salvie og basilikum)
litt salt og pepper
2 ts sukker (smak til)

vegansk bechamelsaus:
6 ss vegansk smør
4 ss mel
3-4 dl soyamelk
litt revet muskatnøtt
5-6 ts næringsgjær
litt salt og pepper

ellers trenger du:
2 røde paprikaer, i biter
sjampinjong, i skiver
1/2 squash, i halvmånebiter
4-5 store modne tomater, i tynne skiver
vegansk ost, revet (jeg brukte Cheezly gouda)
lasagneplater

1. Lag først tomatsausen slik:
Stek løk og gulrot noen minutter i en dæsj olje i en stor kjele. Tilsett tomater, buljong og urter og la det hele koke under lokk en halvtimes tid. Mos med stavmikser til det er en ganske jevn saus og smak til med salt, pepper og litt sukker.
2. Mens tomatsausen koker lager du bechamelsausen slik:
Smelt smøret i en kjele på lav varme. Visp inn mel og spe med litt og litt av soyamelka. Visp visp! Smak til med muskat, næringsgjær, salt og pepper og sett til side. Ev. spe med litt mer soyamelk om sausen er for tykk.
3. Så er det bare å raspe ost, kutte opp grønnsakene og finne fram en egnet ildfast form (jeg brukte en på ca 25x35 cm). Legg lasagneplatene lagvis i formen med grønnsaker, ost og saus imellom. For meg ble det tre lag med lasagneplater.
4. Stek på 200 grader midt i ovnen i ca 45 min.

Tips: Jeg startet med et lag saus i bunnen, så et lag lasagneplater, videre er det fri improvisasjon oppover i lagene.
På toppen hadde jeg et lag med lasagneplater, saus, tomatskiver og til slutt revet ost.


* Lasagnen holder seg fint i kjøleskap i opptil tre dager. Den blir bare bedre av å stå et par dager synes jeg :)

* Kan godt fryses ned.

* Sjekk også ut mine andre lasagne-oppskrifter:
Lasagne med skjulte skatter
- Lasagne med kjøttfri kjøttsaus
- Lasagne med kantareller og squash


Nom nom!

Oppskrift Hjemmelaget Lasagne Vegetar Sopp Squash Paprika Bechamelsaus Tomatsaus

* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @veganmisjonen.

13 kommentarer :

 1. Ser fantastisk godt ut! Jeg lager en lignende lasagne men har skivet (stekt) sopp i, det gir en god tyggemotstand og anbefales virkelig. Sopp er fantastisk i lasagne. :)

  SvarSlett
 2. Ser kjempegod ut! Nom! Denne skal jeg lage neste helg :D

  SvarSlett
 3. Takk for alle de siste oppskriftene du har lagt ut. Ser godt ut, gleder meg til å prøve de ut! :) Er også veldig glad for at jeg har oppdaget TVP! Kunne TVP passet i lasagn tro som erstattning for kjøttdeig? Noen forslag?

  SvarSlett
 4. Anette: Ojess, gjett om! TVP er perfekt i lasagne. Har en oppskrift på bolognese med tvp i kokeboka som er super i lasagne.
  Kommer nok en tvp-lasagne-oppskrift på bloggen etterhvert også :)

  SvarSlett
 5. Hvor får man tak i vegansk smør? Jeg syns det virker som at alt dette tar så lang tid... Men man har jo som sagt en fin belønning :-)
  Og den osten får man vel heller ikke tak i sånn uten videre. Hvordan takler du dette med at "hverdagsprodukter" ikke er å få tak i i butikken? Jeg kan aldri lenger finne på en middag raskt. Beklager at din blogg ble offer for mitt lille frustrasjonsutbrudd, jeg håper du har noen gode tips - jeg har så lyst på lasagne-fredag!

  SvarSlett
 6. Det avhenger nok av hvor du bor, men her i Oslo er det stadig flere butikker som har veganske produkter, også rema og kiwi. Og hvis ikke de har det kan du jo be de om å ta det inn.
  (Og i tilfelle du ikke er veganer, men vegetarianer sånn som meg, så kan du bruke melkeprodukter i stedet. Jeg gjorde det da jeg laget denne lasagnen i går, og det ble veldig godt. )

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er sant, dorte :)

   Hadde visst helt glemt å svare Cathrine over her, har blitt flinkere til å svare på alle kommentarer nå ;) Men til Cathrine:

   - Vegansk smør har de på alle helsekostbutikker og på større matbutikker som Meny, Coop m.m. Osten, også helsekostbutikk. Ser du bor i Trondheim, og der vet jeg de har bra med utvalg :)

   - Jeg skulle veldig gjerne ha ønsket at veganske hverdagsprodukter fantes over alt, men sånn er det ikke foreløpig. Jeg tar gjerne den ekstra turen innom helsekosten om det trengs. Bruker jo ikke dynger av smør og ost i matlagingen, så jeg føler ikke at det er noe stress.

   - Når det gjelder middag raskt, er det for meg det samme som grønnsaker! bønner! linser! Jeg kan LETT lage meg en rask middag fra ingredienser jeg finner på en knøttliten Rimi. Null problem. Trikset er å ha godt med basisvarer som krydder, ulike korn, frø, bønner o.l. i skapet.
   Om du mener vegansk ferdigmat a la ferdig-pizza, ferdig-"kjøtt"boller, ferdig-"fiske"grateng osv, er det klart at dette er det ikke særlig utvalg av på Rimi. Da må du nok på... helsekost igjen :)

   Jeg har erfart at etterhvert blir man så dreven på å smelle sammen god mat på null komma svish av helt vanlige ingredienser, og jeg ser på det som en fordel å spise hjemmelaget fremfor ferdigmat. Dette er kanskje noe av grunnen til at veganere er sunnere, nettopp fordi vi lager maten vår stort sett fra bunnen av, av ordentlige ingredienser, og unngår hurtigmat. (snakker for meg selv og mange fler nå, men det er klart det finnes unntak ;)

   Dette ble et langt svar.

   Slett
 7. Hei! Til dere som ikke har noe godt vegansk alternativ til ost der dere bor (eller andre ting og forsåvidt) bestill fra f.eks. veganlife.no. Og en ting til, om dere ikke finner en god vegansk ost der dere bor, så kan det forstatt være mulig å finne næringsgjær (tror jeg finnes i små byer også, bare man drar innom helsekosten, og det kan man jo kjøpe inn en del av når man først kjøper, så man slipper å dra så ofte). Næringsgjæren har veldig ostete smak, så istedenfor å bruke ost på toppen av lasagnen kan dere jo bare bruke ostesausen i oppskriften (muligens med ekstra næringsgjær drysset oppå toppen til slutt?). Jeg syns i alle fall det funker kjempegodt.

  SvarSlett
 8. Hei, takk for en super samling med inspirerende oppskrifter! Jeg bruker ikke soyamelk og lurer på om du har prøvd å lage sausen med havremelk?
  Line

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig :) Havremelk funker også. Sausen vil bli mindre fet, siden det er mer fett i soyamelk enn havremelk (men det trenger vel ikke gjøre noe).

   Slett
 9. Elsker denne lasagnen! Jeg har servert den flere ganger, og tilbakemeldingene er alltid supre! De fleste kan nesten ikke skjønne at den er kjøttfri, og mange legger ikke merke til at det var "noe som manglet" når jeg forteller etterpå at den var vegetar ;)
  Jeg bruker aldri Salvie da det ikke er en av mine favoritter, bruker alltid timian og basilikum.. mmm, går i gang nå! Middag for i dag og i morgen: check!

  SvarSlett
  Svar
  1. Herlig! Det er så bra å servere veganmat som faller i smak hos ikke-veggiser også, så får de smakt og finner ut at det slett ikke er kjedelig eller noe "rart" ved det :)
   God middag til deg!

   Slett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...