Oslogryta

Oppskrift Oslogryta Gryterett Linsegryte Vegetarisk
Du har kanskje hørt at Oslo ofte kalles for "Oslogryta"?
Det er visstnok fordi byen ligger i en slags grop/gryte i terrenget. Jeg har lenge tenkt på å lage en matrett som kan passe til dette navnet, for dette høres da unektelig ut som en middagsrett.

Kriteriene for min Oslogryte var at den skulle være litt som byen selv; en salig blanding av mye rart kokt sammen i en spennende og fargerik gryte. Her har du resultatet, og den lever så absolutt opp til kriteriene. At den i tillegg smaker herlig, metter godt i magen og er sunn som en fjelltur er heller ikke å forakte.(4 pers)
2 dl små røde linser
100 g sellerirot, kuttet i små biter
1 bit søtpotet (ca 150 g), i små biter
1 stor bit fersk ingefær (ca 2 ss), finhakket
1/2 purre, hakket smått
1 cm bit fersk rød chili, finhakket
ca 5 dl vann
1 ss vegansk buljongpulver
1 ts garam masala
1 ts gurkemeie
1 krm hele korianderfrø
1 dl frosne grønne erter (tilsettes til slutt)

1. Ha alle ingrediensene unntatt grønne erter i en stor kjele.
2. Kok det hele i 15-20 minutter, til alt er mørt. Tilsett ertene det siste minuttet.


* Strø over litt finhakket persille og server med tykke skiver grovbrød.


* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @veganmisjonen.

21 kommentarer :

 1. Det så bare lekkert ut! :)

  SvarSlett
 2. Hvordan i all verden holder veganere seg tynne, egentlig? Har aldri spist så mye god mat som etter jeg ble veganer og fant veganmisjonen.

  SvarSlett
 3. Haha, enig, jeg har lagt på meg etter at jeg ble veganer!

  SvarSlett
 4. Det har faktisk jeg også ;) Folk som tror veganere er underernærte, bleke pipestilker får tro om igjen! :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er sikkert. Jeg var pescetarianer i mer enn 20 år, men jeg savner ingenting. Dere må på en eller annen måte nå ut til folket med at vi spiser så god mat, jeg har ikke ant det, jeg har bare latt være å spise kjøtt.. Det er jo skandale at alle tror vi spiser bare mose og løv når vi faktisk kan ha et slikt kosthold som dette. Nå venter jeg på at du stiller på TV..

   Slett
  2. Nettopp! Det å vise fram all den deilige, varierte, spennende, mettende og sunne maten veganere er mitt hovedmål :D Drømmer om eget tv-show ja ;) Tiden får vise!

   Slett
 5. HEI, jeg må bare si at dette er favorittgryta mi i hele verden. Jeg har lagd den mange ganger, og den gjør... åh, den gjør livet godt å leve. Nå har jeg til og med flytta til Oslo, og sitter midt i Oslogryta og spiser Oslogryte! Vegankokeboka di er BEST, Jane.

  PS, bare lurer på hva du syns er den beste innvandrerbutikken i Oslo?

  SvarSlett
 6. Hei Ane! Velkommen til Oslo får jeg vel si da :) Og tusen takk for skryt, det er veldig koselig å høre at andre blir glad i kokeboka mi og at den blir brukt :)

  Når det gjelder innvandrerbutikker, så er det jo så mange bra her og jeg kunne ramset opp en hel haug. Kan jo nevne de jeg bruker mest.
  Jeg er spesielt glad i den som ligger på Grønland Torg. Helt på hjørnet der, rett overfor Rema 1000. Der har de alltid stoooort utvalg av ferske grønnsaker, masse ulike typer krydder, ris, pasta, kornvarer osv osv. Billig er det også.
  Ellers liker jeg godt Vatan detalj i Herslebsgate, ikke langt unna Schous bibliotek. De har en del billige nøtter i løsvekt pluss annet snask.
  Sultan midt på Grunerløkka er også bra.
  Finnes helt sikkert mange mange flere bra innvandrerbutikker i andre deler av byen også, men disse er altså de jeg bruker å handle i, siden jeg bor på Løkka :)

  Kanskje andre lesere har flere tips å komme med? :D

  SvarSlett
 7. Ååh, herlig! Jeg har skrevet dem opp, og skal sjekke dem ut. Var på Sultan for noen dager siden, den er super, så tviler ikke på at de andre er bra også!:D Tusen takk for alle tipsene.

  Hurra for Veganmisjonen!

  SvarSlett
 8. Nå tror jeg at jeg snart har vært gjennom alle oppskriftene dine. Denne var en hit og blir definitivt satt på menyen igjen. Kjempegod! :)

  SvarSlett
 9. Fant fram kokeboken din i dag og lagde meg denne knallgode gryta! Masse herlige smaker som gjør godt i kulda og metter skikkelig. Love it!

  Bruker du noe særlig kokebanan Jane? Kom akkurat hjem fra Karibien der de spiser masse av det. Spiste bla. verdens beste bananburrito!
  Jeg har aldri brukt kokebanan hjemme, men ønsker å prøve:)

  SvarSlett
 10. Martemow: Bananburrito!! Høres fryktelig spennende ut! Jeg har til gode å prøve kokebanan. Det må kanskje gjøres noe med!

  SvarSlett
 11. Siden alle ingrediensene er på plass, må det være meningen at akkurat denne gryta skal mette og varme kroppen etter søndagstur i morgen. Gleder meg!
  Må slutte meg til anonym ovenfor: jeg har aldri spist så variert, sunt og næringsrikt som etter at jeg startet prosessen over til et vegansk kosthold. Det er kjempespennede å eksperimentere med nye matvarer, og noen slankekur er det definitivt ikke ;) Vil anbefale VegWeb som er verdens største samling av veganske oppskrifter på nett, til dere som ikke har oppdaget det ennå. Sammen med alle de fine matbloggene, Veganmisjonen inkludert, trenger man ikke spise samme retten to ganger resten av sitt liv. Veganmat er definitivt langt mer en mose og løv, eller salat og kokte grønnsaker :) Her prøves nye retter ut i et forrykende tempo, og kjøtt, fugl og fisk er definitivt ikke noe savn!
  Jeg prøver i størst mulig grad å lage det meste selv. Plantemelk, pålegg, bakevarer, middag, dessert, spirer osv. Sukker har ikke vært i hus på over 2 mnd, og er erstattet vanilje, kokosblomstsukker, dadler og agave. Jeg liker også at jeg kaster mindre mat, da de fleste av basisvarene kan oppbevares i lang tid. Matavfallet har jeg planer om å kompostere til bruk i kjøkkenhagen.
  Det er en tydelig trend i butikkene at utvalget av veganske alternativer øker, og det er bra! Det eneste jeg synes er synd, er at det blant mange av produsentene forekommer det en utstrakt bruk av palmeolje. Fremstilling av palmeolje utrydder store områder med regnskog, verden over. Jeg er i tillegg til helsefordelene ved et plantebasert kosthold, opptatt av at vi må begynne å produsere mat på en bærekraftig måte for å fø en raskt voksende befolkning. Produksjon av kjøtt er ikke det, i tillegg til at masseproduksjonen av kjøtt, er så langt unna husdyrhold/dyrevelferd slik det burde være. Skulle ønske at flere gikk sammen og påvirket produsentene ved å si ifra at vi ikke ønsker at veganske erstatninger for meieriprodukter produseres ved bruk av palmeolje. De smaker like godt uten!
  Ost er det som har vært vanskeligst å venne seg av med, og syndene mine involverer noen munnfuller muggost og chevre en sjelden gang i blant. Jeg er ikke bedre enn som så ;)
  Ønsker deg masse lykke til med kokeboken, Jane! Den skal kjøpes for å støtte det flotte arbeidet du gjør på bloggen her, og blir en gave til noen med håp om å spre det "grønne" budskap. Jeg beundrer deg for innsatsen du legger ned i bloggen din for å dele inspirasjon og matglede med oss andre! Oppskriftsarkivet er rikt, svært ryddig, velorganisert og lett og manøvrere seg rundt i. Den er heller ikke lesset ned av reklame, som jeg er alvorlig allergisk mot ;) Fine bilder, anekdoter, i tillegg til at du stråler av matglede på kjøkkenet. Jeg er innom daglig, opptil flere ganger! Viten og gode ideer hverken kan eller skal eies, men allikevel: Tusen takk for at du deler med oss! Det har bidratt til gode matopplevelser, masse inspirasjon og redusert forekomsten av kjøkken-katastrofer på min vei til et vegansk kosthold.
  Håper det var greit at jeg nevnte en annen nettside her i kommentarfeltet, hvis ikke skal jeg redigere det. Det er din blogg :)
  Ha en fortsatt fin helg, jeg ser frem til Oslogryta langt unna Oslo i morgen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for kjempehyggelig kommentar! Håper oslogryta falt i smak etter søndagsturen :)

   Herlig å høre at du også har oppdaget alt det spennende, sunne og varierte ved å spise vegansk. Jeg har inntrykk av at mange tror skal bli vanskelig og kjedelig, og at man får mangelsykdommer og blir underernært om man kutter ut kjøttet osv. Men neida :))

   At du lager det meste selv er jo superbra! Da blir det enda sunnere og renere. Har du forresten prøvd å lage din egen ost? Siden du nevner at du savner det (det var faktisk det vanskeligste for meg å kutte ut også). Jeg har noen oppskrifter på smøreost som er enkle å lage selv. Feks nøtteost med pepper. Kjempegod!
   Ellers så popper det stadig opp nye veganske oster på markedet, og mange av de er virkelig gode :D Men som du også nevner, palmeolje finnes i noen av dem... Nå er det stadig mer bevissthet rundt palmeolje hos forbrukere heldigvis, så jeg håper produsentene går over til å bruke RSPO-sertifisert palmeolje og at folk velger å støtte opp om disse. En fin artikkel om dette: http://tjomlid.com/2015/03/22/om-palmeolje-og-paskeegg/

   Må tipse deg om en vegansk ost som er palmeoljefri, glutenfri, soyafri og GMOfri. Min (og kjærestens) favoritt på skiva for tida: Violife for pizza (ikke bare for pizza selv om den heter det). Smaker veldig likt norvegia! Kan kjøpes på nett her: http://veganlife.no/product.html/violife-for-pizza.

   Takk for lykkeønskninger med boka, og takk for at du vil kjøpe den <3 Å lage kokebok (og matblogg) er mye arbeid, det er sikkert og visst. Gleder meg til å få den rykende ferske boka i hånda en gang i løpet av sommeren, det blir stort!

   Kos deg videre med deilige oppskrifter, hjertelig velkommen skal du være hver gang du kommer på besøk her inne :)

   Slett
 12. Prøvde oslogryta i dag ... kraftig, god smak (brukte en halv chili). Lettvint og mettende.
  Jeg har prøvd en del av oppskriftene dine nå, og jeg har til gode å prøve en rett jeg ikke vil lage en gang til! Så derfor ... min kompliment!:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, for en knallfin tilbakemelding! Tusen takk :D Veldig stas :)))

   Slett
 13. Hei Jane! Jeg har persillerot i kjøleskapet, men ingen sellerirot. Er det avgjørende for smaken eller tror du det går helt fint? :)

  SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...