Rødbetejulestek

Veganmisjonens julestek 2019 - i porsjonsstørrelse
Årets julestek kommer i porsjoner. Den er pakket inn i sprø butterdeig, og den ser unektelig uimotståelig deilig ut der den ligger på tallerkenen!

Så himla kjekt å lage flere små steker istedenfor én stor. Ja, det synes jeg. Særlig dersom det kanskje ikke blir så mange andre veggiser rundt middagsbordet på julaften, og det å lage én stor stek blir litt i overkant mye. Da kan man heller lage disse porsjonsstekene, og ta med så mange man tenker å spise opp. Resten kan du putte i frysen til seinere.

De er vakre og søte, men som med så mye annet her i livet er det innsiden som teller. Og det mest interessante her, er sant å si, det som er inni butterdeigen. 

Der befinner det seg nemlig en smaksbombe av en rød og ultralekker farse, laget av et utvalgt knippe grønnsaker, krydder og ren plantegodhet. Jeg sier bare: Hallejula! For dette er skikkelig snadder!


Bare farsen er et lite kunstverk i seg selv. Den vakre fargen får den fra rødbete, og ellers er det mange gode smakselementer involvert. Skal det vært julestek, så skal det være julestek!


Vi starter med tre trinn. Én handler om å steke i panne, én handler om å bake i ovnen og den tredje rister vi i ovnen. Alle tre elementene (pluss litt ekstra) putter vi oppi en matprosessor og wroom wroom!


Ai-ai-ai! Plutselig har vi en nydelig, rød farse.


Krydder må til.


Burgertesten
Jeg har et kvalitetssjekk-triks når det gjelder farse til julestek: Om den kan stekes som burgere, da er er den godkjent! Denne farsen besto burgertesten med glans.Farsen fyller vi i butterdeig som er satt ned i små porsjonsformer. Jeg brukte muffinsformer i silikon. Ekstra fint blir det om du kutter små figurer av butterdeigen med pepperkakeformer og pynter på toppen.Tips:
- Vegansk butterdeig fås kjøpt på feks Rema1000.
- Om du ikke har hele spisskummenfør og korianderfrø, smak til med malt spisskummen og koriander isteden.


(10-12 porsjonssteker / eller 1 stor stek)


pannestekes:
3 ss olivenolje, til steking
200 g rødløk
100 g persillerot
4 hvitløksfedd
2 ts hele spisskummenfrø
2 ts hele korianderfrø


ovnsristes:
150 g mandler
50 g solsikkefrø


ovnsbakes:
200 g rødbete
200 g sjampinjong eller annen sopp
100 g gulrot


ellers trenger du:
80 g små havregryn (= 2 dl)
20 g frisk persille (= et par gode never)
4 ss soyasaus
2 ss olivenolje
4 ss løkpulver
1 ss paprikapulver
2 ts peppermiks
1 krm chilipulver
5-6 veganske butterdeigsplater


Forberedelser:
1. Kutt rødløken smått. Skrell og kutt persillerot i små biter. Stek løk og persillerot i olivenolje til det er mykt og lett brunet. Ikke full fres på panna, det skal ikke bli brent.
2. Finhakk hvitløken og la den steke med de siste 5 min.

4. Sett ovnen på 225 grader og finn fram en ildfast form. Ha mandler og solsikkefrø i formen og rist på 200 grader i 8-10 min, til nøttene er gylne. Ha det over i en bolle og la dem avkjøle seg.

5. Skrell rødbete og gulrot og kutt dem i grove biter. Kutt også soppen i grove biter. Ha alt i en ildfast form og ovnsbak på 225 grader i ca 20 min, eller til grønnsakene er møre.


I matprosessor:
1. Ha de ristede nøttene og solsikkefrøene i en matprosessor og kjør kjapt noen sekunder til det er grovhakket. Ha det over i en stor blandebolle.

2. Ha de ovnsbakte grønnsakene (rødbete, gulrot og sopp), det pannestekte (løk- og persillerotblandingen), havregryn og persille i matprosessoren og kjør kjapt noen sekunder til det er grovhakket. Ha alt over i blandebollen.

Farsen:
1. Tilsett soyasaus, olivenolje og alle krydderne (peppermiks, muskat, salt og chili) i farsen i blandebollen. Bland godt.
2. Tilsett krydderne og bland det godt sammen.

Montering av porsjonsstekene
1. Ta ut butterdeigsplatene av fryseren og la dem tine 15-20 min på kjøkkenbenken.
2. Kjevle en og en plate ut til ca dobbelt størrelse.
3. Bruk porsjonsformer, feks en muffinsform e.l. Dekk bunn og sidene med butterdeigen.
4. Skufle oppi farsen så det fyller opp formene, og lag gjerne pynt med ekstra butterdeig som du får til overs på toppen
5. Stek porsjonsstekene på 200 grader i ca 30 min. De skal bli lett gylne.Nom nom!


* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebookinstagram @veganmisjonen eller snapchat: janesmat.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...