Dal med grønne erter

En varmende bolle med deilige smaker.
Dal, eller linser om du vil, er næringsrike, sunne og lettkokte små godheter som skaper en fyldig og mettende gryte. Den krever lite innsats å lage og blir nesten bare bedre etter et par dager, så lag gjerne dobbel porsjon og kos deg med rester.


Tilbake etter bloggpause.
Hei forresten :) Nå er det veldig veldig lenge siden jeg har blogget eller vært tilstede på sosiale medier. Jeg har hatt behov for en god pause for å lade opp batteriene rett og slett. Siden jeg ikke har noen vikar som kan ta over veganmisjonen for meg, må det nesten bare bli slik når livet butter imot. Ser av leserstatistikken at dere har forsynt dere godt av oppskriftsarkivet her inne mens jeg har vært borte, det er bra! Jeg gleder med over å være så smått tilbake nå, både her og på snapchat (janesmat), og jeg gleder meg til å dele med dere alle nye oppskrifter og inspirasjon som har oppstått i løpet av pausen min.


Hva er dal og hvor kjøper man det?
Ordet dal kommer fra indisk / sanskrit og betyr opprinnelig "splittet". Det brukes om belgfrukter delt i to, det vil si linser, erter eller bønner. Dal brukes også som navn på retter laget av splittede belgfrukter.

Dal kommer i mange ulike typer. Ta en tur innom en frukt- og grøntbutikk, og du vil finne hylle på hylle med dal i forskjellige farger. Prisen er som regel veldig lav, så her får du mye mat for pengene. Her har jeg brukt gul mung dal. Om du ikke får tak i mung dal, kan du bruke andre typer dal eller røde/gule linser.


Tips:
- Mung dal kan erstattes av andre typer dal eller grøde / gule linser.
- Buljongpulver kan erstattes av grønnsaksbuljongterning.


(2 gode porsjoner)

linser og smaksbase:
200 g tørre mung dal (ev. bruk urid dal eller røde linser)
170 g gul løk, hakket smått (= ca 1 løk)
4 hvitløksfedd, finhakket
1 dl vann (til steking av løken)
1 ts hele spisskumenfrø
1 ts paprikapulver
1/2 ts malt gurkemeie
1/2 ts malt spisskummen
ca 1 krm chilipulver, smak til (kan sløyfes)

ellers trenger du:
1 liter vann
170 g gulrot, i biter (= ca 2 medium stk)
100 g selleristang, i biter (= ca 2 stk)
1-2 ss vegansk buljongpulver, smak til
100 g frosne grønne erter


1. Legg dal i bløt i kokende vann i minst 1 time. Du kan også gjerne legge dem i bløt på kvelden og la dem ligge over natta, eller på morgenen så er de klare til du skal lage middag. Skyll de bløtlagte linsene godt og sil av vannet.
2. Start med å steke løk og hvitløk til det er mykt, på middels varme i en stor kjele. Jeg brukte litt vann til å steke i (se oppskriften), men du kan fint bruke olje om du heller ønsker det.
3. Tilsett krydderne (spisskummenfrø, paprikapulver, gurkemeie, malt spisskummen og chili) og stek et minutts tid under stadig omrøring. Det begynner nå å lukte rimelig godt i kjøkkenet ditt. PS: Prøv deg fram med mengde chili, det er bedre å starte med litt og heller tilsette mer etterhvert.
4. Hell oppi vannet, tilsett linser, gulrot og selleristang. Kok opp og smak til med buljongpulver. La det hele småkoke under lokk i ca 40 min. Linser og grønnsaker skal være helt gjennomkokt.
5. Tilsett de frosne ertene helt til slutt og server!


* Spis gryta som den er, eller server med ris, pappadums eller nanbrød.

* En klatt vegansk rømme (feks iMat fraiche) smaker godt på toppen.

* Holder seg fint i kjøleskapet i ca tre dager.


Omtrentlig næringsinnhold per porsjon:
Kalorier: 410
Fett: 2,1 g
Karbohydrater: 57,7 g
Fiber: 17,8 g
Protein: 31,1 g


Nom nom!


* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebookinstagram @veganmisjonen eller snapchat: janesmat.

8 kommentarer :

 1. Velkommen tilbake! Er viktig og ta pause når det trengs!
  Og tusen takk for middags tips! Jeg er så sinnsykt sulten og hadde nesten ikke mat i hus, men alle ingrediensene til denne (give or take) har jeg :D Så da blir det dal til lunsj, takk for tips! Og jeg håper ting er mindre hektiske nå :) x

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for det :) Ja, pause må til iblant. Har nok gått på høygir litt for lenge, og da sier det til slutt stopp.

   Så herlig det blir dal på deg i dag :D Kos deg med gode smaker!

   Slett
 2. sitt i matpausen og planlegg middag! I dag blir det dal! Har nettopp kjøpt ei av bøkene dine pluss at eg kan skrolle meg gjennom masse idear her. Tusen takk!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så deilig! God middag til deg :) Og så koselig at du har kjøpt en av kokebøkene mine, håper du får masse god inspirasjon og matopplevelser av den <3

   Slett
 3. linsene tilsettes med gulrøttene regner jeg med?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det stemmer :) Hadde glemt å skrive det inn i teksten. Takk for at du sa ifra, fikset nå! :)

   Slett
 4. Kjempefint med næringsinnhold, men har du gått ut fra de tørre linsene? Dessverre forsvinner 2/3 av proteinmengden pr 100g fra tørre til kokte, så tror ikke proteinmengden stemmer helt.....

  SvarSlett
  Svar
  1. Hva mener du med at proteinmengden forsvinner? Jeg har gått ut fra 200 g tørre mung dal, som det står i oppskriften.

   Slett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...