Stablebrød med vegansk ost, chorizo og urter

Oppskrift Stablebrød Tapasbrød Partybrød Vegansk Ost Chorizo Urter
Sommerbrødet 2017.
Yess. Dette brødet er så bikiniklart som bare et brød kan bli. Fylt med ost, chorizopølse og friske urter smaker det herlig i seg selv, eller som tilbehør til grillmat og tapas.

Brød er ikke lenger "bare brød" etter du har smakt dette! 

Jeg hadde aldri bakt denne type brød før og var veldig spent på hvordan det ville se ut inni. Det kom et aldri så lite gledes-wow og et varmt sukk i hjertet da jeg skar den første skiva, for makan til partybrød da gitt! Med striper av smeltet ost, urter og chorizo og en vanvittig god smak, ble det kjærlighet ved første bit.

Oppskrift Stablebrød Tapasbrød Partybrød Vegansk Ost Chorizo Urter

For å lage stablebrød, må man bruke en egen teknikk.
Enkelt forklart, så kjevler man deigen ut som en pizzabunn, legger på fyll og deler hver remse i "pizza"stykker. Stykkene fra hver remse stables oppå hverandre og legges deretter side ved side i en brødform. Det høres kanskje vanskelig ut, men det er egentlig veldig enkelt. Alle klarer dette. Jeg skal beskrive fremgangsmåten nøye med tekst og bilder i selve oppskriften.

Oppskrift Stablebrød Tapasbrød Partybrød Vegansk Ost Chorizo Urter

Stablebrød er ikke min oppfinnelse. Det var bloggeren Camilla Johansen fra bakerinnen som i 2014 presenterte denne teknikken i tv-programmet "Hele Norge baker", og imponerte både dommerpanel og publikum. Her ser du hennes oppskrift.

Jeg oppdaget stablebrød først nå nylig, og jeg bestemte meg for å lage et tapasbrød med ost og chorizo. Den originale oppskriften til bakerinnen inneholder egg, meierismør og kumelk, men det har jeg like greit sløyfet i min versjon. Og jeg har selvfølgelig brukt vegansk ost og pølse :)

Oppskrift Stablebrød Tapasbrød Partybrød Vegansk Ost Chorizo Urter

Det finnes flere ulike typer vegansk chorizo, pølse eller skinke, og alle kan funke i dette brødet. Jeg brukte for anledningen min favoritt, Gran chorizo fra Wheaty. Fås kjøpt på flere helsekostbutikker eller på nett, feks hos veganlife. (bilde lånt fra veganlife)

Oppskrift Wheatly Vegan Chorizo Tapasbrød Tapas

Jeg brukte veganske osten "Violife for pizza", men bruk gjerne en annen type om du vil. Akkurat denne finner den på helsekost eller på nett, men det finnes flere andre veganske oster nå som selges på større dagligvarebutikker som meny, coop eller rema.

Oppskrift Stablebrød Tapasbrød Partybrød Vegansk Ost Chorizo Urter

Selve brøddeigen har masse grovt rugmel i seg. Heves i minst en time, eller la den gjerne stå lenger om du vil. Jeg satte min deig seint på kvelden og lot den stå på kjøkkenbenken i nesten et døgn, men det var bare fordi jeg ikke gadd å bake det ut den kvelden ;) Da ble det et deilig surdeigsaktig preg på den. Men det holder altså med ca en times hevetid.

Oppskrift Stablebrød Tapasbrød Partybrød Vegansk Ost Chorizo Urter

"Jaja, det blir ihvertfall et morsomt brød", tenkte jeg da jeg stablet og ordnet som best jeg kunne. Hele stasen oppi en brødform. Det så mer ut som et kræsj enn et brød.

Oppskrift Stablebrød Tapasbrød Partybrød Vegansk Ost Chorizo Urter

Etter steking ble det til et romvesen av et brød. Et særdeles vakkert, velduftende og velsmakende romvesen.

Oppskrift Stablebrød Tapasbrød Partybrød Vegansk Ost Chorizo Urter

Tips:
- Se tips om vegansk ost og skinke lenger opp i artikkelen.


deig:
2 dl kjøleskapskald havremelk
2 dl kokende vann
2 ss olivenolje
2 toppede ts tørrgjær
1 liten ts salt
100 g grovt sammalt rugmel
ca 450 g hvetemel


fyll og topping:
ca 150 g vegansk ost, høvlet i skiver
ca 100 g chorizo, i skiver
en neve friske urter, hakket (jeg brukte oregano, timian og rosmarin)
en god dæsj kladpresset extra virgin olivenolje
litt flaket havsalt


Lag først deigen slik:
1. Bland kald melk og kokende vann i en stor bakebolle som rommer minst 3 liter. Når kald melk og kokende vann blandes, blir det perfekt temperatur på væsken, dvs. fingervarmt (ca 37 grader). NB: Om du bruker romtemperert vann/melk, kan du varme det opp i en kjele til det er fingervarmt. Det er viktig at væsken ikke er for varm eller kald, ellers funker ikke gjæren som den skal.
2. Visp inn olivenolje, gjær og salt. Bland inn rugmel og deretter hvetemel, elt til du har en jevn og fast deig.
3. Dekk til bollen og sett til heving i en times tid. Den kan fint stå lenger om du vil, min sto nesten et døgn på kjøkkenbenken.

Oppskrift Stablebrød Tapasbrød Partybrød Vegansk Ost Chorizo Urter

Utbaking og montering:
1. Når deigen er ferdig hevet, ha den på et melet bord og kjelve den ut til en leiv på størrelse med en stor stekeplate. Tykkelse som om du lager pizzabunn.
2. Finn fram en brødform og dekk den med bakepapir. Sett klar alt du trenger: Ost med ostehøvel, kutt chorizoen og hakk urtene.
3. Kutt deigen i fire deler på langs. Legg på osteskiver, urter og chorizopølse.
4. Del hver remse i ca 6 stykker (tenk pizzastykker). Stable stykkene oppå hverandre og legg dem side ved side i brødformen. Ikke så nøye om det ser bra ut akkurat nå. PS: Min brødform var for lang til at jeg klarte å fylle hele, så jeg tok litt aluminiumsfolie, formet det til en ball og dyttet ned én på hver side av brødet slik at brøddeigen ikke fløt utover (bakepapir imellom folien og brødet).
5. Dæsj over et par klunker god olivenolje og strø over litt havsalt. La det heve videre i ca 30 min.
6. Stek først på 225 grader i 10 min. Skru deretter ned varmen til 200 grader og stek videre i 20 min.Oppi brødformen med det hele, og så fikser stekeovnen resten.
Men hvordan spiser man et stablebrød? Bryt det i biter og spis med bare nevene, eller skjær det i skiver som et vanlig brød. Det smaker uansett fantastisk!Nom nom NOM!!

Oppskrift Stablebrød Tapasbrød Partybrød Vegansk Ost Chorizo Urter

* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebookinstagram @veganmisjonen eller snapchat: janesmat.

2 kommentarer :

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...