Chipotleburger

Oppskrift Chipotleburger Hjemmelaget Kjøttfri Burger Veggisburger Vegetarburger Veganburger Sorte Bønner Tofu
En skikkelig fet burger med herlig smak av røkt chili.
Den er basert på sorte bønner og tofu og smaksatt med chipotle, sitron og kakao. Chipotle tilfører en helt spesiell aroma: Litt røkt, litt hot, mest magisk!

Burgeren har en særdeles bra konsistens. Farsen er smidig og enkel å forme til store burgere, og de oppfører seg eksemplarisk i stekepanna. Slik ser burgeren ut inni. Fast og fin og nesten litt kjøttaktig.

Oppskrift Chipotleburger Hjemmelaget Kjøttfri Burger Veggisburger Vegetarburger Veganburger Sorte Bønner Tofu


Hva er chipotle? 
Chipotle er en type røkt jalapeño / chilipepper som er hyppig brukt i meksikansk matlaging. Navnet stammer fra det meksikanske ordet chilpoctli, som betyr røkt chili. Opprinnelig ble chilifruktene røkt for å oppnå lenger holdbarhet, og så endte man i samme slengen opp med en helt unik smakskombinasjon.

Smaken er helt fantastisk! Røkt, spicy og med en lett jordaktig tone. Hotheten er veldig delikat, ikke som den vanlige chilien vi er vant med her i Norge. Men OBS! Den er ganske så sterk, så her bør man prøve seg fram til ønsket mengde. Mengden jeg har brukt i denne oppskriften gir en medium minus hot burger.

Chipotle er ofte tørket, men i denne oppskriften brukte jeg en hermetisert utgave (se bildet under). Du finner den i delikatessebutikker, på de aller fleste etniske butikker og på enkelte vanlige dagligvarebutikker med godt utvalg. Ingrediensene i denne er chipotle, vann, eddik, tomat, løk, salt, sukker, paprika, soyaolje og krydder. Den har heldigvis lang holdbarhet, for du klarer mest sannsynlig ikke å bruke opp alt på én gang. Jeg pleier jeg å ha alt over på et rent glass med lokk og oppbevare i kjøleskap. Da holder den seg leeenge. 

Oppskrift Hermetisert Chipotle Adobo Saus ChipotleBurger

Tips: 
- Tofu finner du i flere vanlige butikker, bl.a. rema, meny og coop mega. Ellers finner du det på etniske butikker. Les alt du trenger å vite om tofu her.
- Om du ikke får tak i denne typen hermetisert chipotle, kan du bruke tørket chipotle isteden. Kuns den ev. til pulver i en morter. Tørket chipotle fås kjøpt på meny og andre større dagligvarebutikker. 
- Du kan ev. sløyfe chipotle og erstatte med litt chilipulver og røkt paprikapulver isteden. Da får ikke burgerne helt den samme karakteren, men det funker. (4 store burgere - eller 6-8 mindre middagskaker)
2 kartonger sorte bønner, gogreen (= 340 g avsilte bønner)
160 g fast tofu
1/2 liten rødløk, hakket
20 g hermetisert chipotle i adobosaus (= ca 1 ss), hakket
2 dl havregryn (= 80 g)
2 ss løkpulver
1 ss vegansk buljongpulver (ev. en knust grønnsaksbuljongterning)
1 ss friskpresset sitronsaft 
2 ts kakaopulver

1. Skyll bønnene godt i kaldt vann og sil av vannet. Ha dem i en food processor, smuldre tofuen oppi og tilsett resten av ingrediensene. 
2. Kjør raskt til en ganske jevn farse. Det blir fast og fin og enkel å lage burgere av.
3. Form fire store burgere (eller flere mindre om du vil) og stek i litt olje til de er godt gylne på begge sider.* Server med burgerbrød og tilbehør som salat, agurk, tomat, avokado, ovnsstekte potetbåter, salsa eller ketchup.

* Aioli passer fantastisk bra ved siden av, eller inni burgeren! 

* Næringsinnhold per burger er ca 240 kalorier, 6 g fett, 26 g karbohydrat, 10 g fiber og 15 g protein.


Nom nom!

Oppskrift Chipotleburger Hjemmelaget Kjøttfri Burger Veggisburger Vegetarburger Veganburger Sorte Bønner Tofu

* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebookinstagram @veganmisjonen eller snapchat: janesmat.

6 kommentarer :

 1. Thank you! Kakaopulver i burger, den var ny! Gleder meg til å prøve en dag! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Alltid moro med nye smakskombinasjoner ;) Fikk ideen fra chili con carne, hvor jo sjokolade ofte er en ingrediens :D

   Slett
 2. Nam!! Denne skal prøves! Takk for mye deilig inspirasjon :D

  SvarSlett
 3. Dette var en knallert!! Visste at jeg likte chipotle, så å investere i et glass var vel verdt det, og hadde oppi dobbelt av hva oppskrifta sa. Burgerne er fullstendig nydelige!

  SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...