Vegansk aioli

Oppskrift Hjemmelaget Aioli Uten Egg Vegansk Majones Eggfri
Hjemmelaget aioli - uten egg. 
Like kremet og luftig, myk og lekker som den beste aiolien du har smakt.

Jeg hadde egentlig liten tro på at det skulle funke å lage den uten egg, men der fikk jeg meg en aldri så liten åpenbaring, for dette ble jo helt strålende. Og i tillegg så latterlig enkelt!

Oppskrift Hjemmelaget Aioli Uten Egg Vegansk Majones Eggfri

Aioli er en tradisjonell hvitløksmajones med opphav i Spania.
Den serveres kald eller romtemperert og smaker nydelig som dipp til tapas, grillmat, burger og annet. Oftest lages den av eggeplomme, hvitløk, salt, olivenolje og sitronsaft eller eddik, men flere originale oppskrifter utelater faktisk egg.

Jeg har lært oppskriften av min kollega Thomas fra bloggen Veganmannen, og har fått lov til å dele min versjon av Thomas sin aioli her på veganmisjonen :)

Oppskrift Hjemmelaget Aioli Uten Egg Vegansk Majones Eggfri

Tips:
 - Usøtet soyamelk fås kjøpt på de aller fleste vanlige butikker. Jeg bruker Alpro sin (rød og hvit kartong).
- Bruk gjerne mer hvitløk om du vil, men det skal ikke mye til. Smak deg fram.
- Etter min erfaring blir ailoien ikke like god med økologisk solsikkeolje, da vil den smake veldig solsikke.
- Om du ikke har stavmikser, funker det å vispe for hånd også, det tar bare litt lenger tid.


(6 porsjoner)
1 dl usøtet soyamelk
2 ts eddik
ca 1 ss sitronsaft
1 lite hvitløksfedd, knust
1 liten ss sennep
1/2 ts salt
litt pepper
2 dl solsikkeolje

1. Ha soyamelken i en bolle. Visp inn eddik og sitronsaft. Det vil nå tykne litt.
2. Tilsett hvitløk, sennep, salt og pepper.
3. Bruk en stavmikser og kjør i gang. Spe med litt og litt olje mens du mikser. På magisk vis vil det ganske fort tykne og bli til perfekt aioli. Jo mer olje du har i, jo tykkere blir den faktisk.
4. Smak til om det trengs mer hvitløk, salt eller pepper.


* Oppbevares i kjøleskap. Holdbarhet ca 2 uker.Nom nom!

Oppskrift Hjemmelaget Aioli Uten Egg Vegansk Majones Eggfri

* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebookinstagram @veganmisjonen eller snapchat: janesmat.

40 kommentarer :

 1. Hei Jane!! Har du hørt om Aquafaba? Det er vannet man normalt heller ut når man skal bruke kikerter o.l. Det kan brukes til å lage en fantastisk god majones av! Har med suksess brukt den majonesen til å lage både waldorfsalat og aioli med. Dette er den absolutt beste veganske majonesen jeg har prøvd :)

  3ss aquafaba/dåsevann
  1ss eddik
  1/2 ts sennep
  1/2 ts salt
  2dl olje (hels smaksnøytral som soya/raps e.l.)

  Bland alt unntatt oljen sammen med stavmikser. Hell så i oljen i en tynn stråle mens stavmikseren går til du får en tykk masse :) Helt suveren! Noen vil gjerne tilsette ørlitegranne sukker for å runde smaken litt. Prøv den! Du som er så flink med oppskrifter, kommer sikkert til å finne på mye gøy med aquafaba :) Kan brukes til å lage marengs av også (har ikke prøvd det selv enda).

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Har hørt om det og driver og tester det ut om dagen, spennenede saker! Men majones med dåsevann har jeg ikke prøvd. Tusen takk for tips, det skal jeg teste! :D

   Slett
 2. Dette har ikke noe med aioli å gjøre, men ville bare si at du er så supersøt mot leserne dine. Blir alltid like glad av å se hvor fint du svarer alle i kommentarfeltet. Du virker så oppriktig opptatt av lesernes erfaringer med dine egne oppskrifter, alltid jublende glad og interessert.

  Tusen takk for en super blogg som jeg alltid vender tilbake til for oppskrifter.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, det var en veldig hyggelig kommentar å få :)
   Jeg er ordentlig glad i alle leserne mine og opptatt av å gi alle et svar når de spør om ting eller kommer med tips og erfaringer. Det er en viktig del av det å drive blogg synes jeg :) Veldig koselig at jeg blir oppfattet så positivt <3

   Hjertelig velkommen inn hit, når det måtte passe :))

   Slett
 3. Står nå og smatter på denne herlig aiolien på ferskt brød - smak av sommer! Lettere enn "vanlig" aioli, men oppsiktsvekkende likt originalen! Og så enkelt! Tommel opp ��

  SvarSlett
  Svar
  1. Høres aldeles deilig ut! Og herlig at den er så super-duper-enkel ja :D

   Slett
 4. Nettopp lagd denne, og den ble fantastisk!:D

  SvarSlett
 5. Digger bloggen din! Tror du at det kan fungere med havremelk i stedet for usøtet soyamelk, eller er det soyamelka som får det til å smake nam?

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! Jeg tror nok ikke havremelk vil tykne på samme måte som soyamelk dessverre. Det har noe med proteininnholdet i soyamelken som gir denne effekten. Men, det skal sies at jeg ikke har prøvd, så prøv gjerne og se om det går :)

   Slett
 6. Fungerer det med rapsolje også? :) (Kan ikke så mye om forskjellen på ulike matoljer)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det har jeg neimen ikke testet, så kan dessverre ikke svare deg på det. Skal si ifra om jeg tester.

   Slett
 7. Åååå herlighet! Så lett og lage, så god på smak. Har stjerner i øynene jeg nå.
  Og for de som lurer går det utmerket med rapsolje. Jeg hadde bare en halv dl solsikkeolje, så jeg måtte bruke resten raps.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jippi! Ja, denne er bare å smelle sammen, så enkel og god :) Kjekt å vite at det funker med raps også!

   Slett
 8. Wiihoo!! Endelig fikk jeg til en vellykket vegansk aioli! Har prøvd forskjellige oppskrifter, men de har alltid, på en eller annen måte, blitt totalt mislykka...
  I kveld skal jeg ha den på kokte nypoteter med masse urter til! Moms moms! :D

  Og jeg må bare få rose deg! Etter jeg ble veganer så har bloggen din blitt mitt store oppslagsverk! Alle oppskriftene dine jeg har prøvd har vært en suksess! Tusen takk for en SUPER blogg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Herlig! Denne aiolioppskriften er bankers :D
   Og tusen hjertelig for så fin tilbakemelding om bloggen <3 God helg!

   Slett
 9. Hei, Jane! Kor får eg tak i vegansk sennep?

  SvarSlett
  Svar
  1. Er ikke all sennep vegansk da? Jeg bruker vanlig dijonsennep, den er ihvertfall helt vegansk. Kjøpes på rema, meny, coop osv :)

   Slett
 10. Fant en vegansk sennep i dag, ei andre hadde melkesyre i seg, så da er det kanskje lurt å sjekke uansett :) Eg har ikkje stavmikser og har vispa for hand men det blir aldri tjukt, meir som ein saus :/ Har spedd på med olje men lite som skjer. Er den magiske ingrediensen stavmikser kanskje?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hmm. Jeg leser alltid ingredienslista på nye produkter og ikke kommet over en uvegansk sennep foreløpig.
   Melkesyre trenger forresten ikke å være av animalsk opprinnelse, den fremstilles ofte av bakterier (ikke av melk) og kan dermed være vegansk, men det må man gjerne kontakte produsenten for å finne ut av. Greit å kjøpe en annen for å være på den sikre siden da :)

   Jeg får til aioli for hånd, men det må vispes heftig ;) Med stavmikser går det MYE fortere :D

   Slett
  2. Mixmaster er tingen! Jeg synes det er enklere å få til, bruker laveste hastigheten. Stavmikseren synes jeg er vrien siden min har kun en hastighet, og det synes jeg blir klønete. Så er det sikkert smak og behag hva vi bruker!

   Slett
 11. Ok, fant uansett en som stod vegansk på så da var jo valget enkelt :) Aiolien eg laga i dag hadde veldig eddiksmak og eg trur eg tok i litt mykje sennep, den var litt sterk. Brukte eplesidereddik og tenkte at det ikkje er så mykje forskjell fra vanlig eddik, men er det kanskje det? Har tenkt på å kjøpe meg stavmikser en stund, kan du anbefale en? Er forresten veldig glad i kokeboka di Veganmat på sitt beste, den bærer synlig preg av å ha blitt brukt masse – eg og kjæresten har overraska mange kjøttspisande venner med oppskrifter fra denne :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ah, men så kjekt det sto "vegansk" på den, det er det ikke ofte man ser :) Et tips om den blir for sterk er å spe på med mer olje. Jeg bruker eplecidereddik og vanlig eddik om hverandre og synes ikke det gir noe forskjell i smak.

   Hjemme har jeg en gammel stavmikser fra Braun. Den heter "Braun turbo 600 watt" og funker helt strålende. Det kom med ekstrautstyr som en bitteligen food processorbolle husker jeg, men den bollen har tatt kvelden etter at jeg kjørte den litt hardt ;) Tror det hele kostet rundt 600 kr.

   Kjempekoselig at du har boka mi, og at den blir flittig brukt <3 Stort smil og en klem herfra!

   Slett
 12. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 13. Jeg er ikke vant med eddiksmaken, må nok spise majonesen noen ganger for å venne meg. Når jeg gjør majones med egguler bruker jeg ikke eddik. Det går vel å "dekke over" eddiksmaken med kryddere?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg synes hvitløken dekker over ganske mye, men du kan jo også tilsette krydder som karri, schriracha, ketsjup eller annet :)

   Slett
  2. Hm, jeg har gjort majones med Alpros soyamelk i blåhvit forpakning. Smaken er god, men den er flytende. På kartongen står det at det er original soyamelk. Og når jeg kokte kondensert soyamelk ble det seks desiliter selv om jeg kokte den i tre timer. Kan det være forskjell på soyamelken, eller er det jeg som gjør noe feil!

   Slett
  3. Blå alpro funker til majones, skal ikke bli flytende. Tilsett mer olje? Hva som har skjedd med den kondenserte melken din aner jeg ikke. Mystisk.

   Slett
  4. Med mer olje skjer det ikke noe særlig mer enn at majonesen fortsetter å være rennende. Kan det være noe med eddiken? Jeg har eplecodereddik.

   Slett
  5. Eplecidereddik har jeg brukt flere ganger i majones med topp resultat.

   Slett
  6. Uff, jeg er frustrert... Jeg har prøvd mange ganger nå, og soyamelken fortsetter å være like flytende som før jeg tilsetter eddiken. Skikkelig rart. Greia med eddiken er jo at soyamelken skal bli tjukk. Og jeg som har lyst til å gjøre vafler og majones!

   Dette er bare rart. For jeg har klart å gjøre vaffelrøre og majones en eneste gang der det ble vellykket. Ikke vet jeg hva du kan bidra med for at jeg skal få det til...

   Slett
  7. Hmm. Det er ikke sånn at soyamelken blir betydelig tykkere pga eddiken, ikke sikkert det er synlig engang. Det er når du tilsetter oljen at magien skjer :)

   Slett
  8. Du får komme innom meg neste gang du er i Oslo, så skal jeg vise deg :D

   Slett
 14. Jeg er innom Oslo hele tiden siden jeg bor her. 😀

  SvarSlett
 15. Gjett én gang hvem som klarte å skru på hjernen slik at det ble mulig å gjøre majones! Mer eddik er tingen når jeg glemmer bort å kjøpe sitron. Da er det bare å spise i vei. Herligheten, tenk at jeg klarte det!

  SvarSlett
 16. Jeg har lagd tilsvarende oppskrift, og erstattet eddiken med sitronsaft for å slippe eddiksmaken. Jeg lager den i magic bullet, men istedenfor å bare helle i mer og mer olje, kan det lønne seg å prøve litt mer soyamelk slik at balansen blir riktig. Det virket i allefall for meg��

  SvarSlett
 17. hei, jeg tenker å prøve å lage denne aiolien til en skoleoppgave, og jeg lurte på om det er en bestemt type sennep man skal bruke, eller om det egentlig er det samme? på forhånd, takk.

  SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...