Egg og bacon UTEN egg og bacon

Oppskrift Vegansk Egg Bacon Tofubacon Kikertomelett Kjøttfri Facon Christopher Sjuve Veganmisjonen
Rettere sagt: Kikertomelett og tofubacon. 
Sist uke hadde jeg besøk av Nrk Ukeslutt og kokk Christopher Sjuve i kjøkkenstudio. Christopher har nylig gitt ut boka "Alt blir bedre med bacon", og den spreke utfordringen til meg var å få baconelskeren til å like en vegansk versjon av nettopp egg og bacon. 

Jeg bestemte meg for å fleske til med kikertomelett og tofu-bacon (også kalt facon). 
For innbarka veggiser som meg er dette en vanlig rett, men for Christopher var det heller eksotisk. Han ble iherdig med på å steke både tofu og omelett, og snart var det tid for å smake på godsakene! 

Oppskrift Vegansk Egg Bacon Tofubacon Kikertomelett Kjøttfri Facon Christopher Sjuve Veganmisjonen

Hør radiointervjuet på Nrk Ukeslutt her
(Trykk på "8. Kjøtt og kreft" for å starte innslaget)

Egg Bacon Tofubacon Kikertomelett Kjøttfri Christopher Sjuve Jane H. Johansen Veganmisjonen

For å gi røyksmak til tofuen brukte jeg Liquid smoke. Det er rett og slett flytende røykaroma på flaske, og det skal ikke mye til før det lukter bacon ganger hundre på kjøkkenet når du bruker denne. 

Oppskrift Vegansk Egg Bacon Tofubacon Kikertomelett Kjøttfri Facon Christopher Sjuve Veganmisjonen

Tips:
- Tofu finner du på rema, meny og coop eller på innvandrerbutikk.
- Liquid smoke fås kjøpt på Meny, eller i enkelte spesialbutikker og innvandrerbutikker.
- Næringsgjær fås kjøpt på helsekostbutikker, vegansk ost på Meny eller helsekost.


(3 porsjoner)

tofubacon:
250 g fast tofu, i små terninger
1,5 ss soyasaus
1 ts liquid smoke
1 ts næringsgjær (kan sløyfes)

kikertomelett:
2 dl vann
2 dl kikertmel
3 små vårløk, hakket
en neve veganske ostebiter, i terninger

1. Stek førsk tofuterningene i en dæsj olje til den er gyllen og sprø.
2. Bland sammen soyasaus, liquid smoke og næringsgjær. Hell dette over den stekte tofuen og stek under omrøring et minutts tid.
3. Visp sammen ingrediensene til omeletten og stek i vei. Bruk littegrann olje i panna og snu omeletten når den har stivnet på oversiden. Det blir tre omeletter av røra.Nom nom!

Oppskrift Vegansk Egg Bacon Tofubacon Kikertomelett Kjøttfri Facon Christopher Sjuve Veganmisjonen

* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @veganmisjonen.

13 kommentarer :

 1. Hei!
  Jeg har enda ikke fått somla meg til å lage facon. En skam! Så nå er det på tide! Men, jeg er ikke så glad i tofu, eller spesielt konsistensen. Går det an å skjære den i tynnere og lengre biter, for at det ikke skal bli så "viskelær" som jeg har erfart tidligere? Eller er det bedre å lage det med noe annet da? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Da er det på tide å få laget litt facon ja ;)

   Kutt tofuen i tynne skiver om du vil, som jeg har gjort i denne oppskriften. Eller kutt den i små terninger, om du ikke er helt venn med konsistensen. Og stek den ordentlig sprø og god.

   Kan legge til at om du har opplevd tofu som viskelær, kan det variere utfra hvilket merke du bruker. Med rett tilbereding, og kanskje litt tilvenning, blir det knallbra :)

   Slett
 2. Ja hva kan man erstatte tofu med ? Dessverre har jeg like mye aversjon mot tofu som jeg har aversjon mot egg og kjøtt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er ikke bare å erstatte tofu med noe annet sånn direkte, uten at resultatet blir noe helt annet, men jeg har noen forslag til andre ingredienser du kan bytte ut med.
   Tempeh, men jeg antar at om du ikke liker tofu, vil du heller ikke like tempeh? Er vel kanskje det som likner mest. Eller prøv med grønnsaker som sopp eller aubergine. De trekker fint til seg smak.

   Slett
 3. Sweet Jane! Leste litt på den tofupakka, av typen du viste fram på NRK Debatt Facebook. Litt mer enn 1% metta fett, men det totale fettinnhold for 100 gram er 8,5 gram. Prosentandelen fett av kalorinnholdet, 130 kcal for 100 gram, blir da: ((8,5*8,8)/130)*100%=57,5%. Ikke at det gjør spesielt mye, bruker noenlunde samme oppskrift selv, kutter i småbiter og baker i ovnen på bakepapir 15-20 minutter 220 grader.

  SvarSlett
  Svar
  1. Men 8,5 g fett pr 100 g er da mye mindre fett enn i vanlig bacon!

   Slett
  2. Sweet Anonym! Ja? Du mener den tofuen som heter "Tahoe"? Hvor på pakka leser man det, mulig jeg er blind (av kjærlighet eller sult), men jeg har aldri sett det stå 8,5 g fett på den. Samme det, det er ikke mye uansett, og poenget var å si noe om at tofu har lite fett i seg, sammenliknet med bacon, som "Anonym nr. 2 sier her.

   Slett
 4. Hei igjen! Ser ikke bort fra at det kan stå litt forskjellig på pakkene heller, om man søker litt rundt på Google, står det noen ganger 2 g fett, andre står det som på pakkene jeg har kjøpt 8,5 g fett, som på dette nettstedet her. http://www.dfh.fi/english/xxgs/toufu/5664.html Ikke så farlig uansett. ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Akkurat. Av alle de pakkene jeg har sett, har ingen hatt 8,5 g fett i seg. Kanskje det er en annen fettprosent i andre land? Men ja, det er ikke så nøye.

   Slett
 5. Hei Jane, og bra jobb på radioen! Veldig morsomt å høre stemmen din. Det høres ut som du stadig smiler og virkelig brenner for det du gjør. Veldig sporty gjort! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei og tusen takk for det :) Var litt skummelt å skulle lage facon til baconmann på radio, men kjempegøy! Jeg både brenner og smiler masse :D

   Slett
 6. De kikertomelettene var utrolig gode! Og så enkle og raske å lage og i tillegg sunne! :-D Tusen takk for alle fantastiske oppskrifter Jane :-D

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra du likte omeletten! Kjempekoselig at du følger bloggen <3

   Slett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...