tirsdag 10. mars 2015

Mine beste vafler (grunnoppskrift)

52 Kommentarer
Oppskrift Beste Veganske Vafler Uten Egg Melk Allergivennlige Eggfri Melkefri
Sprø vafler uten egg eller kumelk. 
Akkurat sånn som gode vafler skal være. Sprø, gylne, myke og saftige. Moms moms moms!! 

Det tok tid å finne fram til en skikkelig bra vaffeloppskrift må jeg innrømme. Noe så enkelt som en vaffel kan faktisk være vanskelig, om man vil lage den uten kumelk og egg. Men nå tror jeg at jeg har funnet svaret. Og det ligger i en spiseskje uventet ingrediens. 

Eddik!
Ja, tenk det. Eddik. Det høres kanskje ut som galskap å skulle putte slikt i vaflene, men det har faktisk en merkbar positiv effekt. Tro meg, vaflene blir saftigere og sprøere med litt eddik i røra. Ikke for mye såklart, bare akkurat passe mengde. 

Og for å svare på det alle sikkert nå lurer på: Jeg kan forsikre om at det ikke smaker det fnugg eddik av de ferdigstekte vaflene. 

Oppskrift Beste Veganske Vafler Uten Egg Melk Allergivennlige Eggfri Melkefri

Den noe sære ideen om å putte eddik i vaffelrøra fikk jeg etter å ha laget vegansk aioli, hvor fremgangsmåten er først å blande soyamelk og eddik og la det stå noen minutter. Da skjer det nemlig en reaksjon i melken som gjør at den tykner. Det slo meg at dette måtte da kunne overføres til vafler også, så nå er det grundig testet, og det funker overraskende bra. (Jeg har ikke klart å finne noen vitenskapelig forklaring på dette fenomenet ennå, så om det finnes noen kjemieksperter der ute som har innspill på hvorfor soyamelk og syre tykner, rop ut!)

Jeg har testet opp og ned, laget akkurat den samme vaffeloppskriften uten eddik også, og vafler med eddik blir steike-meg-bedre, hver gang! Så sleng oppi en spiseskje eddik i vaffelrøra neste gang du også, om du tør. 

Oppskrift Beste Veganske Vafler Uten Egg Melk Allergivennlige Eggfri Melkefri

Forresten, den 25. mars er det vaffeldagen, og i den forbindelse kommer jeg til å arrangere en konkurranse her på bloggen og dele ut fire knallbra vaffeljern i premie. Følg med! :)


(5 store vafler)
4 dl soyamelk
1 ss eplecidereddik
0,75 dl solsikkeolje eller annen nøytral olje
1/2 dl sukker
1,5 ts bakepulver
1/2 ts kardemomme
1 krm salt
3 dl hvetemel

1. Visp sammen soyamelk og eddik i en bolle og la det stå i ca 5 minutter for å tykne.
2. Visp inn resten av ingrediensene. La røra hvile i minst 5 min. Den kan også fint stå opp til et døgn i kjøleskapet.
3. Stek i vei! Kanskje du trenger å smøre vaffeljernet før steking, det kommer an på hva slags jern du har.


* Prøv også min oppskrift på sunnere vafler med squash og tomat.Nom nom!

Oppskrift Beste Veganske Vafler Uten Egg Melk Allergivennlige Eggfri Melkefri

* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @veganmisjonen.

52 kommentarer :

 1. Kan man bruke annen plantemelk også? Jeg er ikke veldig fan av soyamelk :/

  SvarSlett
  Svar
  1. Du kan fint bruke annen type plantemelk, feks havremelk eller rismelk. Men disse vil etter min erfaring ikke reagere med eddiken, så da får du ikke effekten med at røra tykner.

   Tilsett også litt ekstra olje i oppskriften om du bruker havre- eller rismelk, disse har mye lavere fettinnhold enn soyamelk.

   Slett
 2. Jeg er dessverre allergisk mot soyamelk, funker det å bruke evt ris, kokos eller havremelk?

  SvarSlett
 3. Kan man, for å få et mer balansert måltid, bytte ut halvparten av hvetemelet med proteinpulver, i såfall hvilket?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det vil jeg da tro. Men tror det blir vel mye å bytte ut halvparten av hvetemelet med proteinpulver. Jeg ville prøvd med et par scoops som en test.

   Det finnes flere typer veganske proteinpulver, feks soyaprotein, erteprotein og hampprotein. Sjekk på nærmeste helsekostbutikk.
   Eller så kan man bestille på nett, for eksempel denne: http://www.veganermat.no/trening-og-mellommaaltider/soya-proteinpulver/.

   Slett
 4. Det med proteinpulver er litt skummelt om du skal ha det vegansk ihvertfall, for mesteparten av proteinpulveret er basert på animalsk protein. Men man kan jo evt bruke hemp pulver da som jeg bruker som proteinpulver når jeg trener, men spørs om ikke vaflene blir litt brun/grønne da hehe, men går sikkert an å teste. Smaken blir nok ikke noe særlig anderledes uansett.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er sant, men som jeg skriver i kommentaren over her, så finnes det mye vegansk proteinpulver også. Hemppulver synes jeg smaker grusomt ;) men i vafler blir kanskje smaken kamuflert litt :)

   Slett
 5. Syren vil denaturere (=ødelegge den naturlige konformasjonen til) proteinene i soyamelken. Jeg vil tro at effekten uteblir i f.eks. rismelk for det er så lite proteiner i dem. Men vet ikke akkurat hvorfor det gir bedre smak. Kanskje de denaturerte proteinene spaltes litt, og frigir visse aminosyrer som smaker bedre? Hmmm... Hadde vært interessant å sjekke med den mer proteinrike mandelmelken, for eksempel. Hilsen bioteknologen som har lyst på vafler nå :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for spennende opplysninger! Tenkte nok det måtte ha noe med proteinene i melken å gjøre, og mandelmelk må herved testes!
   Håper du fikk stilt vaffelsulten :D

   Slett
 6. Hiv og hoi! Tror du dette ville fungert med pannekaker? Sånn at man slipper no-egg etc, og kanskje de holder seg bedre sammen i panna?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei og hopp! :) Jeg har ikke prøvd denne røra som pannekakerøre foreløpig, skal si ifra om jeg gjør det ;) Imens kan du jo sjekke ut denne dødsgode oppskriften: Farlig gode pannekaker. De er... ja.. farlig gode! :DDD

   Slett
 7. Dette var en fantastisk oppskrift. Heldigvis doblet jeg oppskriften, da min tilreisende familie hadde stor sans for hjertene. De er overrasket at vaflene er uten egg. Blir aldri mett på å overraske mine nærmeste

  SvarSlett
  Svar
  1. Woop woop! Dobbel røre er dobbel moro :D Så kjekt å høre at vaflene falt i smak hos familien også! <3

   Slett
 8. Denne funket ikke for meg. røra "forsvant" under steking

  SvarSlett
  Svar
  1. Så rart. Krympet vaflene liksom? Hos meg blir de store og fine hver gang, så det var litt mystisk.

   Slett
 9. Har du noen tips til å lage disse glutenfrie? Hvilket mel burde man bruke da?

  SvarSlett
 10. Hei, for meg ble ikke melken tykkere av å tilsette eddik. Hva gjorde jeg feil?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er ikke så lett å se at den faktisk tykner, så du har ikke gjort noe feil :)

   Slett
  2. Du må bruke usøta naturell soyamelk tenker jeg.

   Slett
 11. Fantastiske vafler! Et lite forslag: hva med en oppskrift for grove veganske vafler? Har vokst opp i et hus hvor vaflene ble laget med grovere melsorter og relativt lite sukker i røra. Hvordan tror du denne oppskriften (med sine kjemiske finurligheter) reagerer på mindre sukker/grovere mel?

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det :D Grove vafler ja, det var en knallfin idé! Må herved testes ut :D

   Slett
 12. Hei! Jeg pleier ikke å smøre vaffeljernet til "vanlige" vafler, men gjorde det nå med denne røren. Men den satt seg helt fast! Og delte seg på begge flater, og må skrapes av, i småbiter. Er det røren eller jernet det er noe galt med? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Huffda, så kjedelig :/ Jeg smører ikke mitt jern når jeg steker disse, og null problem. Men har fått tilbakemelding fra en annen leser som testet dem om at de satt fast, det var i et gammelt jern. Så vil tro jernet står for mye av skylda her da .

   Slett
 13. Mine delte seg også! Jeg har et nytt jern, og vaflene med egg deler seg aldri. Jeg brukte soyamelk light og hadde i 2/3 grovt mel. De var supergode, så jeg skulle gjerne ha fått til å steke dem. Tips?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hmm. Prøv å lage oppskriften nøyaktig og se om det funker da?

   Slett
  2. Ja, det var kanskje et opplagt første tips :D Da skal jeg prøve det!

   Slett
 14. Jeg fulgte denne oppskriften kjempenøye, og det ble skikkelig dårlig. Vaflene delte seg og jeg måtte stå i fem minutter og skrape av restene fra vaffeljernet selv om jeg hadde smurt jernet først.

  SvarSlett
  Svar
  1. Huff og huff. Har inntrykk av at denne røren funker perfekt i noen vaffeljern, men ikke i andre :/

   Slett
 15. Herregud, disse vaflene var helt fantastiske! Hele familien var enige i at disse var bedre enn "vanlige" vafler. Eddiken gjorde susen også. Tusen takk for alle de fine oppskriftene du legger ut :)

  SvarSlett
 16. Hei! Tror du det fungerer med vanlig eddik også? Takk for mange supre oppskrifter!

  SvarSlett
 17. Vet du hvordan mel jeg kan bytte ut hvetemelet med? Pga allergi.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tåler du spelt, eller er det glutenallergi du har? Spelt vil funke finfint her iallefall.

   Slett
  2. Nei, jeg tåler ikke gluten. Vet du om et annet mel jeg kan bruke?

   Slett
  3. Jeg har ikke forsket meg fram til den perfekte veganske vaffeloppskriften uten gluten ennå dessverre, så der kan jeg ikke gi deg et bombesikkert svar dessverre. Kanskje det vil funke med feks jyttemel eller andre gf melblandinger :)

   Slett
 18. Kan jeg lage røren på forhånd og sette den i frysen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hmm, godt spørsmål. Aldri prøvd å fryse vaffelrøre, men vet den holder seg fint i kjøleskapet et par dager.

   Slett
 19. Jeg glemte å la soyamelken og eplecidereddiken tynke. Jeg blandet alt sammen med en gang. Jeg lot dog røren stå et par timer før jeg brukte den. De ble kjempe gode! Takk for spennende og gode oppskrifter:-)

  SvarSlett
 20. Hei hei! :) Skal ha vaffelfest så lørdag! Går det helt fint om jeg bruker vanlig eddik, istedefor eplecidereddik? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, ja det går kjempefint med vanlig eddik også :)

   Slett
 21. Hei. Det virker som hensikten ved soya/eddik-miksen er å få tykkelse på røra? Vil det isåfall funke med en annen tykk væske, som feks Oatly sin havregurt?

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt spørsmål. Jeg har ikke testet med gurt, men prøv gjerne og se hva som skjer :D

   Slett
 22. Jeg lagde disse som tur-pannekaker til frokost over stormkjøkken. Funka knall, har lett lenge etter en vegan oppskrift som funka til det, takk! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Åh, så gøy å høre at vaffeloppskriften funket på stormkjøkken også! Tommel opp! :D

   Slett
 23. Heisann! Nå sitter jeg og venter på nystekte vafler ^^
  Jeg tror jeg kan svare på din vitenskapelige problemstilling. Protein med syre eller varme vil denaturere. Det er en reaksjon der proteiner bretter seg ut og endrer form og egenskaper. Dette sees som stivning eller fortykning som eggehvite i varm panne eller snerk på toppen av kakaoen :) Søkeord: Denaturering.
  Takk for nydelige oppskrifter! Greenlove <3

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå fikk jeg også lyst på vafler! :D
   Takk for interessant oppklaring. Denaturering skal herved leses om! :)

   Slett
 24. Hei Janne. Supre vafler. Laget de tom. i Andes fjellene i Peru i et Wilfa vaffel jern vi har tatt med! Fant ut at man kan tilsette litt fine havregryn :) Nå blir det å dele med Peruanske venner! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Supert! Og så gøy at du lagde vafler i Andesfjellene :D Hihi

   Slett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!