Havrebrød

Oppskrift Havrebrød Hjemmebakt Brød Havre Glutenmel
Det er noe med lukten av nybakt brød... 
Du vet, hver gang du går forbi et bakeri, du må bare lukke øynene, salig puste inn den uimotståelige duften og si "mmmm". Og så, på merkelig vis, føler man seg straks litt mer lykkelig. 

Det er ikke bare innbilning. Forskning forteller at lukten av fersk bakst gjør oss mer beroliget og trygge. Lukt er nemlig sterkt koblet sammen med vår sinnsstemning, og riktig eller gal lukt kan bidra til å øke eller senke menneskers uro og velbefinnende. 

Har du for eksempel lagt merke til at butikker ofte plasserer brødavdelingen like ved inngangen? Når kundene møter denne lukten blir de mer avslappet og positive. Det forbedrer hele kjøpsopplevelsen og resulterer i at flere varer havner i handlekurven. I enkelte shoppingsentere i USA bruker de faktisk maskiner som sender ut falsk lukt i butikken for å påvirke kundene. Og jeg kjenner eiendomsmeklere som anbefaler å bake brød eller boller like før en visning. Det trigger kjøpernes sanser og gjør inntrykket av boligen mer positiv. 
(kilde: forskning.no)

Et lite stykke lukt-terapi. 

Oppskrift Havrebrød Hjemmebakt Brød Havre Glutenmel

Jeg tenkte jeg skulle benytte meg av denne lukt-magien her om dagen, så jeg sto opp litt tidligere enn vanlig, tuslet ut på kjøkkenet i nattkjolen og satte en brøddeig. Min hjertes utkårede hadde nemlig bursdag, og jeg ville gjøre stas på ham med nybakt havrebrød til frokost. Et par timer senere var huset fylt av den herligste duft, og jeg tror han ble litt ekstra glad i meg da han våknet altså :)

Luksus med rykende ferskt brød til frokost. Her med vegansk gulost og paprika.

Oppskrift Havrebrød Hjemmebakt Brød Havre Glutenmel

Havrebrødet har super konsistens. Det er fast og smuler ikke når man skjærer i det. Samtidig er det ikke kompakt eller "deigete", men luftig og fint. Og så smaker det veldig godt og holder seg mykt og ferskt i mange dager.

Oppskrift Havrebrød Hjemmebakt Brød Havre Glutenmel

Hele havrekorn gir god grovhet og fin tyggemotstand i brødet.

Oppskrift Havrebrød Hjemmebakt Brød Havrekorn Hel Havre

Tips:
- I oppskriften bruker jeg en halv desiliter glutenmel. Det bidrar til å binde deigen sammen og gir et saftigere og mer holdbart brød. Fås kjøpt på helsekostbutikker eller på nett. Kan erstattes med vanlig hvetemel om du ikke har det tilgjengelig.


(1 brød)
4 dl lunkent vann
1 ts tørrgjær
2 ts sukker
1 ts salt
1 ss rapsolje
1 dl store havregryn
1 dl hel havre
1/2 dl glutenmel
6-7 dl hvetemel

1. Ha vannet i en stor bakebolle. Visp inn gjær, sukker, salt, olje, havregryn, hel havre og glutenmel.
2. Tilsett hvetemelet, én og én desiliter av gangen. Jeg bruker en ballongvisp helt til det gjenstår ca 3 dl hvetemel. Da går jeg over til sleiv, og etterhvert går jeg over til å kna med hendene. Spe på med mer hvetemel, helt til deigen bare er såvidt klisset.
3. Dekk bollen med folie eller plast og sett til heving på lunt sted i 45 min. Jeg pleier å sette bollen i vannbad i oppvaskkommen med varmt vann fra springen.
4. Når deigen har hevet til omtrent dobbelt størrelse, ha litt mel på hendene og løft den over i en bakepapirkledt brødform. Jeg brukte en form på 1,5 liter. Nå kan du skru ovnen på 225 grader.
5. Pensle brødet med vann og strø havregryn på toppen. La heve i ytterligere 15 min (eller mer om du vil).
6. Stek på 225 grader i 10 min. Skru ned til 200 grader og stek videre i 30 min.Ta-da! 

Oppskrift Havrebrød Hjemmebakt Brød Havre Glutenmel

* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @jojanonne.

30 kommentarer :

 1. Dette så utrolig godt ut! Elsker lukten av nybakt brød :)

  SvarSlett
 2. Det ser supergodt ut! Kan man bytte ut den hele havren med f.eks solsikkekjerner, tro?

  SvarSlett
  Svar
  1. Javisst, det går kjempefint å bruke solsikkefrø eller andre typer korn isteden. Bare å improvisere i vei! :)

   Slett
 3. Stekeovnen min nekter meg å stille inn på noe annet enn hele titall. Så jeg må velge mellom 220 og 230 grader. Hva tror du?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var da fælt til sta ovn ;) Jeg ville gått for 230 :)

   Slett
 4. Er litt skeptisk til sukkeret? Mulig å sløyfe?

  SvarSlett
 5. Åh, det så fryktelig godt ut!

  SvarSlett
 6. Jeg lagde dette i går, men måtte bytte ut hel havre med solsikkekjerner for ingen av butikkene hadde havre. Det ble SÅ godt! Skorpen ble knasende og deilig og innmaten myk og saftig, helt perfekt konsistens og smak. Mannen spiste 6 skiver på rappen og sa at jeg kanskje burde lage et til. Har laget middagskakene og de stekte store hvite bønnene på foccacia også, alt fra denne bloggen og vi har aldri spist så mye god mat før. Takk for fantastiske oppskrifter! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Man bør kanskje bake flere av disse ja ;) Så gøy å høre det ble suksess også hjemme hos deg!
   Kos dere videre med masse deilig veganmat :D

   Slett
 7. Er tom for brød og skal derfor prøve dette, men har ikke glutenmel. Kan jeg bruke hvetemel istedet?

  SvarSlett
 8. Og har bare food processor og sånn håndvisp.... kan jeg likevel prøve meg på denne?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jada, du trenger ikke noe elektrisk. Sleiv holder lenge det også.

   Slett
 9. Hadde ikke glutenmel, så brukte hvetemel. Av en eller annen grunn brukte jeg et lite kryddermål med vaniljepulver istedenfor sukkeret, og en skje kokosolje istedenfor rapsolje (for det hadde jeg ikke). Syns deigen ble så tørr, så spedde på med litt vann...det var kanskje årsaken til at det ikke hevet seg stort. Tror ikke det hevet seg i det hele tatt. (hadde akkurat 7 dl mel igjen)... det hevet seg ikke før det kom i ovnen. (stekte brødet først midt i ovnen før jeg tok det på nederste rille) Det ble egentlig litt vassent med sprø skorpe, men det ble brød likevel :) Skal prøve oppskriften igjen senere, og før eller siden får jeg det nok til!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det skal funke fint å bytte ut glutenmelet med hvetemel og kokosolje istedenfor rapsolje. Sukkeret er ikke med for søtsmak egentlig, men gir "mat" til gjæringsprosessen, så om du brukte vaniljefrø, fikk du ikke den effekten. Men den har uansett lite å si altså.

   Hvis det ikke hevet seg, kan det komme av at væsken var for kald når du hadde i gjæren. Eller at deigen ikke sto til heving på et lunt sted. Denne deigen hever alltid masse hos meg.

   Lykke til neste gang du prøver! :)

   Slett
 10. Mitt nye favorittbrød:)

  SvarSlett
 11. Tusen takk for fantastisk side!! Dette har gjort at hele familien på seks kan spise vegetar og at man aldri står fast på hva man skal lage. Ett spørsmål: Kan jeg bruke surdeig i stedet for tørrgjær? Magen reagerer på vanlig gjærbakst.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for kjempehyggelig tilbakemelding! Så stas å høre at hele familien spiser vegetarmat :)
   Når det gjelder surdeig, så har jeg ikke prøvd det som hevemiddel akkurat i denne oppskriften, har brukt det mye ellers. Tipper det skal kunne gå? Usikker på mengde som trengs, men om du er kjent med surdeig, kanskje du har en idé? Prøv og se hva som skjer!

   Slett
 12. Jeg bakte mye av dette brødet i fjor da du la ut oppskriften, men så gikk det litt i glemmeboka. Nå står det et brød i ovnen og jeg gleder meg til å smake det igjen - ett av de beste brødene jeg noensinne har smakt! :)

  SvarSlett
 13. Kan jeg bruke rugmel istedenfor glutenmel?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jada, det går fint, men rugmel har ikke den spesielle effekten som glutenmel har, som jeg beskriver i teksten). Brødet blir godt uten glutenmel også altså :)

   Slett
 14. Lagde dette brødet i går og det ble super bra! Luftig, saftig og med deilig sprø skorpe:) Endelig et brød som blir bra! Dette skal jeg lage mye fremover. Takk for oppskrift:)

  SvarSlett
 15. Takk for oppskriften, det ble et saftig brød.

  SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...