Røde bomber med ris-stuffing

Oppskrift Gratinerte Ovnsbakte Tomater Stekt Ris Tomater altså...
Sukk, som jeg elsker disse vakre vene. Røde runde. Lekre smekre. Smakfulle søte. Tomater i mitt hjerte.

De passer til alt.

I dag har jeg brukt dem som "skåler" og fylt dem med deilig stuffing av stekt ris, sopp, ruccola og mandler. Skjenket dem deretter et kvarter i stekeovnen og gjett hva, det ble til noen saftige lekkerbiskener!


Gratinerte tomater smaker herlig som hovedrett, feks sammen med yoghurtdressing og grønn salat. Ellers er de som skapt for tapasbordet eller som tilbehør til alskens middagsmat.

Spis mer tomater.
Det er mange grunner til å spise tomater. Ikke bare smaker de godt, de er også svært anvendelige og ikke minst: Supersunne og vakre!


10 fakta om tomater.
1. I 2012 ble det produsert omlag 150 millioner tonn tomater i verden. Kina var den største tomatprodusenten i verden, mens Rogaland er den største produsenten her i Norge.
2. Tomaten er botanisk sett en frukt , nei et BÆR (!) Eller? Rundt om på nett finner man opplyst at den er frukt og bær om hverandre. Jeg finner bl.a. konklusjonen "Tomaten er et bær, og bær er frugt. Derfor er tomaten en frugt". Ikke lett å bli klok på... En ting som er helt sikkert er iallefall at den ikke er en grønnsak. (Noen botanikere som leser bloggen som kan komme med en oppklaring?)
3. Tomaten består av 90 % vann.
4. Den er en viktig kilde til antioksidanten lykopen, stoffet som gir tomaten dens røde farge. Jo mer rødfarge, jo mer lykopen. (Lykopen kan du erfare i praksis om du blander oppkuttet avokado og tomat. Vanligvis blir avokadoen brun (oksiderer) i kontakt med luft, men antioksidantene i tomatsaften gjør at avokadoen på magisk vis holder seg grønn).
5. Forskning viser at et stort inntak av tomat (pga antioksidantene) kan ha krefthemmende virkning, redusere risikoen for hjertesykdom, demens, diabetes og høyt blodtrykk.
6. Selve tomatplanten er giftig, det er bare tomaten som kan spises.
7. Tomaten har et høyt innhold av A- og C-vitamin.
8. Gjennom varmebehandling blir næringsstoffene i tomaten lettere opptakelig for kroppen.
9. Oppbevarer du andre grønnsaker/frukt inntil tomater, vil de modnes raskere. Dette pga plantehormonet etylen som finnes naturlig i tomater og som setter fart på modningsprosessen. Derfor bør du aldri lagre tomater sammen med allerede moden frukt/grønt da dette fører til at de råtner fortere. Om du derimot har umoden frukt, feks avokado, oppbevar den i en plastpose sammen med tomatene, så modnes den raskere.
10. Tomaten bør oppbevares i romtemperatur, ikke i kjøleskap. I kjøleskap blir den fortere bløt og dårlig og mister fortere smak og aroma. I temperaturer under 12 grader stopper også modninsprosessen opp, og for at tomaten skal kunne utvikle optimal smak og modenhet er det best å la den ligge i romtemperatur. De tomatene vi kjøper i butikken er ofte ikke ordentlig modne og har godt av noen dager på kjøkkenbenken før de spises.
(kilder: forskning.no, forskning.no, store norske leksikon, gormethaven, wikipedia)


Tips:
- For nøtteallergikere, bytt ut mandlene med pinjekjerner eller frø, feks solsikkefrø eller gresskarfrø.
- Denne retten er kjekk å lage om du har ekstra ris til overs fra gårsdagens middag. Du trenger ca 3 dl ferdig kokt ris.


(3 pers)
1 dl ris + 2 dl vann + 1 ts buljongpulver (= ca 3 dl ferdigkokt ris)
6-8 medium tomater
1 gul løk, finhakket
6 hvitløksfedd, finhakket
4 sjampinjong, hakket smått
litt salt + nykvernet sort pepper
en stor neve ruccola, hakket
en stor neve mandler, hakket


Sett først risen til koking i vann pluss buljong. Kanskje du har en rest ris fra dagen før? Da har du isåfall en gyllen sjanse til å bruke den nå.

Kutt et snitt rundt stilkfestet på tomaten. Grav ut innmaten med en skje.

Oppskrift Gratinerte Ovnsbakte Tomater Stekt Ris

Varm en god dæsj olivenolje i en stor stekepanne. Stek den ferdigkokte risen, løk, hvitløk og sjampinjong på litt over middels varme til det begynner å bli gyllent, ca 25 min. Rør om iblant.
Smak til med salt og pepper. Bland inn ruccola og mandler til slutt.

Oppskrift Gratinerte Ovnsbakte Tomater Stekt Ris

Fyll tomatene med risblandingen. Bruk en skje og dytt det godt nedi.
Om du føler for det, kan du gjerne strø over litt revet veganost på toppen.

Oppskrift Gratinerte Ovnsbakte Tomater Stekt Ris

Sett de fylte tomatene i en ildfast form eller på bakepapirkledt stekeplate og gratiner på 200 grader i ca 15 min. De blir rynkete i skinnet og det begynner å sive saft ut.

Oppskrift Gratinerte Ovnsbakte Tomater Stekt Ris

* Prøv også
- gratinerte tomater med linser og quinoa
- gratinerte tomater med ertete fyll
- grillede tomater med sprø topping


* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @veganmisjonen.

8 kommentarer :

 1. Tomat er ikke en frukt, men et bær ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jommen :D Nå måtte jeg lese litt mer om tomat her.
   Noen steder står det at den er en frukt, mens andre mener bær. Ikke lett å bli klok på. Virker kanskje som om flere heller mot frukt. Hmmm.
   Takk for kommentaren. Får endre litt på teksten.

   Slett
 2. Mmm, ser himmelsk godt ut!

  Konklusjonen du har funnet, Jane, er riktig. Tomat er et bær og bær er frukt. Hva vi omtaler alle disse godsakene som i dagligtalen er litt ulikt det som botanikken bruker av definisjoner. Synes det forklares godt her: http://www.frukt.no/gronne-fakta/aktuelt1/frukt_-baer-og-gronnsaker_-hva-er-forskjellen/

  SvarSlett
 3. Denne blir kjøttfri mandagsmiddag. Hva kan jeg servere til? Eller er det nok med denne til to?

  SvarSlett
  Svar
  1. De er ganske mettende med all risen, og om du lager full oppskrift er det nok til 3 personer ca. Men klart det er mer spennende å servere noe ved siden av. Jeg ville feks gått for en yoghurtdressing, en grønn salat eller kanskje du kan slå til og lage noen superenkle middagskaker av kikerter ved siden av? :D

   God mandagsmiddadg til dere!

   Slett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...