Portobello bolognese


Oppskrift Portobello Bolognese Hjemmelaget Pastasaus Vegansk Vegetar Pastarett
Tradisjonell pastasaus på vegansk vis.
De fleste nordmenn har vel hørt om spagetti bolognese, eller spagetti med kjøttsaus som det heter på godt norsk. Denne kjente retten har sitt navn fra den italienske byen Bologna, hvor den skal ha sitt opphav. Opprinnelig lages bolognesesaus av kvernet kjøtt, tomater, løk og krydder, men det er lett å lage en deilig bolognese uten kjøtt også. Her ser du hvordan.


I min favorittbolognese er det sopp som har hovedrollen.
Sopp har nemlig en superbra konsistens som i funksjon kan minne om kjøtt. Ikke at det er noe mål i seg selv, men det funker! Når den tilberedes på denne måten, får du en saus som er svært lik kjøttsaus laget med kjøttdeig. Nå har ikke jeg barn, men jeg tipper at selv den kresneste lille matkritiker vil sluke denne versjonen av "spaghetti med kjøttsaus" rått.

Jeg er spesielt svak for portobellosopp. Andre typer sopp kan også passe i oppskriften. Portobellosopp er egentlig en fullvoksen brun sjampinjong, men smaken er mer kraftig og fyldig enn på de unge, hvite sjampinjongene. Jeg har også tilsatt sorte bønner, noe som gir ekstra proteiner og en virkelig mettende og sunn pastamiddag.

Oppskriften er enkel og nesten like rask som med ferdig tomatsaus på glass. Kort oppsummert: Stek sopp, tilsett en boks med tomater og litt krydder, kok, mos med stavmikser og tilsett bønner. That's it.
Resultatet blir en rik og smakfull bolognese med flott, mørk farge som passer perfekt på toppen av pasta.

Oppskrift Portobello Bolognese Hjemmelaget Pastasaus Vegansk Vegetar Pastarett

Tips:
- Bruk gjerne andre typer sopp om du ikke får tak i portobello.
- Jeg har for anledningen brukt sorte bønner, men ta hva du har. Om du ønsker å beholde den mørke fargen på retten, anbefales mørke bønner som for eksempel borlottibønner eller brune bønner.


(3 pers)
100 g portobellosopp (ca 4 medium store), i terninger (ev. bruk vanlig sjampinjong)
3 hvitløksfedd, grovhakket
1 boks tomater
litt salt + nykvernet pepper
1 ss tomatpuré
2 ts næringsgjær (ev. 1 ts buljongpulver)
1 ts tørket merian
1/2 ts paprikaflak (ev. litt finhakket chili)
1 ts hvit balsamicoeddik eller hvitvinseddik
1 boks sorte bønner, skylt og avsilt
litt frisk persille, finhakket

Oppskrift Portobello Bolognese Uten Kjøtt Hjemmelaget Pastasaus Vegan Vegetar

1. Varm opp en god dæsj olivenolje i en kjele. Stek portobellosopp og hvitløk til det er gyllent.
2. Tilsett boksen med tomater, litt salt og pepper og la det småkoke en 5 minutters tid uten lokk.
3. Mos med stavmikser til det er ganske jevnt og likner en kjøttsaus. Ikke fullstendig grøt altså.
4. Ha i tomatpuré, næringsgjær, merian, paprikaflak og smak til med eddik. Småkok i ca 10 min. Smak til med ev. mer salt og pepper.
5. Ha i bønnene og mos omlag halvparten av dem med en sleiv. Kok til alt er gjennomvarmt. Bland inn hakket persille rett før servering.* Server portobello bolognese på spagetti med et dryss persille, nykvernet pepper og noen sjenerøse dråper god olivenolje på toppen.

* Riv gjerne over litt veganost om du har. Hjemmebakte sesamrundstykker smaker også godt ved siden av.

* Portobello bolognese egner seg også ypperlig som pizzafyll eller i lasagne.

* Se flere OPPSKRIFTER PÅ PASTARETTER her.* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @veganmisjonen.

18 kommentarer :

 1. GODT!! Sopp er perfekt kjøtterstaning ja. På sommeren liker jeg å marinere hele sopp og grille de som burgere.
  Smart å bruke stavmikseren her. Det ser ut som det ble veldig bra kjøttdeig-konsistens av det! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Grillede store portobellosopp er noe vi lager ofte på sommeren også, det er knallgodt :D

   Konsistensen på denne blir veldig lik på vanlig bolognese ja. Om man tar bort bønnene, blir det (så å si) helt likt :)

   Slett
 2. Lagde denne i dag og den ble supergod! Hadde ikke sorte bønner men tok bare litt mer sopp i stedet. Tusen takk for oppskriften :)) Restene tar med til lunch i morgen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Åh, så bra den falt i smak! Funker fint uten bønner også ja, litt mer sopp gjør jobben :) Nom nom!

   Slett
 3. Noen tips til hvor jeg kan kjoepe portebello sopp billig (i Oslo) Finner det bare megadyrt....

  SvarSlett
  Svar
  1. Hmm, da ville jeg prøvd på den store grønnsaksbutikken på Grønland torg. Der har de stort utvalg og lave priser.

   Slett
 4. Oooo! Dette var kult! Jeg har en skikkelig svakhet for spaghetti med kjøttsaus - det er på en måte min comfort food fra da jeg var lita, og nå som jeg er veggis så har jeg laga det med soja-"kjøttdeig" noen ganger, men dette er jo SÅ mye mer spennende! Nam, kan se for meg at det er en ordentlig kraftig og dyp smak på sausen.

  Og så tenker jeg alltid at du skriver så artig og kreativt, det er kjempegøy å se bildene og lese beskrivelsene dine! Superbra jobba, du legger tydeligvis mye arbeid inn i hver oppskrift du legger ut =)

  SvarSlett
  Svar
  1. Soppen fungerer faktisk akkurat som soyakjøttdeig, veldig riktig konsistens. Men jeg synes soppen smaker bedre. Så om du elsker spagetti med kjøttsaus, MÅ du prøve denne ;D
   Bønnene gjør det litt mer utradisjonelt, men de kan man jo droppe om man vil det skal likne mest mulig på kjøttsaus.

   Tusen takk for så koselig tilbakemelding på artiklene :) Det ligger mye jobb og hjerte i hver eneste en av dem <3

   Slett
 5. Hei! Vet du hvor mye tørkede svarte bønner gir en boks ca?

  Liker din side kjempegodt og har planer om å prøve masse av oppskriftene! Linselus eller quinoaboller blir vel neste (etter denne her) :) Så langt har jeg bare prøvd lindrende linsesuppe, men den har blitt en av mine favorittoppskrifter, rett og slett kjempegodt! Allt ser så godt ut!

  Liker også at det finnes mange oppskrifter med linser (elsker) og ikke så mange med soja. Synes likson mange veggisblogger er sterkt sojadominert, og jeg liker ikke soja eller sojaprodukter så godt, pluss at den skader regnskogen.

  SvarSlett
  Svar
  1. 1,5 dl tørkede sorte bønner gir ca 1 boks (3,5 dl) kokte.

   Så gøy du tester ut oppskriftene mine :) Lindrende linsesuppe er en storfavoritt her hjemme også.

   Jeg bruker soyaprodukter iblant (tofu, tempeh) men liker best å jobbe med "råmaterialene", derfor blir det naturlig nok ikke så mye "tofu meg her og der" på denne bloggen :) Flott at du digger det! :D

   Slett
 6. Tusen takk for rask svar!

  SvarSlett
 7. Takk for herlig oppskrift! I dag er denne prøvd <3 Synes den var veldig god, men de sorte bønnene ble litt "tørre". Kanskje det var akkurat den sorten jeg kjøote? Føler sjelden det med andre bønner? La også til oliven, da det er storfavoritt her hjemme :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra bolognesen falt i smak! :D Bønner kan variere utfra merke, så da har du sikkert brukt noen som var litt tørre vil jeg tro. Jeg pleier å bruke sorte bønner fra S&W, de er alltid gode (om ikke jeg koker selv da).
   Oliven høres kjempegodt ut oppi!

   Slett
 8. Svar
  1. Det var jo bare et fantastisk navn! Hvorfor kom jeg ikke på det før!??! :D

   Slett
 9. Vet du ... jeg hadde bare champignoner, men så tenkte jeg at jeg kan jo bare prøve med det. Og dette ble bare en av de beste pastasausene jeg har spist :) Det morsomste med det er kanskje at jeg aldri egentlig har fått meg til å kombinere bønner og spaghetti før. Jeg har bare tenkt at det ikke går sammen, men bønnene gav virkelig retten det lille ekstra :) Hvorfor har jeg ikke skjønt at spaghetti og bønner kan være så godt sammen før? :) En ting til: jeg er så glad i at du lager så «normal» mat. Jeg er ikke noen fan av liksomkjøtt-produkter, men her i bloggen din finner jeg masse godt jeg kan lage av bønner og sopp og alt som er godt. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for herlig tilbakemelding <3 Kombinasjonen bønner og spagetti føltes litt rart første gangen jeg testet det også, men det var jo bare knall :DD Stemmer i for "normal mat" jeg også! :D

   Slett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...