Peanøttkaramell-kake (Vi feirer verdens vegetardag!)

Oppskrift Peanøttsmør Karamell Kake Peanøttkake Karamellkake Uten Egg Melk
Vink farvel til kalori-politi, her skal det feires! 
I dag er det nemlig VERDENS VEGETARDAG! En slik begivenhet går såklart ikke ubemerket hen her på VeganMisjonen, som flesker til med en skikkelig nom nom peanøttkaramell-kake.

Jeg har lenge fantasert om å lage en vegansk karamellkake og satte meg som mål å få det til innen verdens vegetardag. Jeg kunne selvfølgelig ha valgt å presentere en supersunn sukkerfri kake laget av rå grønnsaker i dag, men tanken på karamell har altså infiltrert hjernen min den siste tida, og det ble 3-0 til karamellkake denne gangen :D

Det har vært knallhard jobbing på kjøkkenet og flere mislykkede forsøk, men her er den altså! En uimotståelig bursdagskake med herlig myk peanøtt-karamell og små gylne crisps på toppen.

Peanøttkaramell-kake er fryktelig god og ganske enkel å lage. Den vanskeligste delen er faktisk å ikke spise opp all kakedeigen og peanøttkaramellen underveis!

Oppskrift Peanøttsmør Karamell Kake Peanøttkake Karamellkake Uten Egg Melk

kakedeig:
0,75 dl melis
1,5 dl sukker
1/2 ts salt  
100 g vegansk plantemargarin
4,5 dl fint mel ( 2,5 i først)
1 ts bakepulver
1 dl vegetabilsk melk (nøttemelk, soyamelk, havremelk e.l.)

peanøttkaramell:
350 g fint peanøttsmør (hjemmelaget eller kjøpt funker like bra)
1 dl agavesirup/-nektar  (annen type sirup funker også fint)
1,5 dl vann

1. Først lager du kakedeigen slik: Ha melis, sukker og salt i en stor bakebolle (bruk gjerne en kjøkkenmaskin). Tilsett smøret og visp det godt sammen. Sikt oppi 2,5 dl av melet og bland.
2. Ta ut 1 dl av deigen (den er ganske smulete på dette tidspunktet) og sett til side (dette skal brukes som topping på kaka).
3. Tilsett bakepulver, vegetabilsk melk og resten av melet. Bland godt sammen til en deig.
4. Pensle en ildfast form med litt olje (jeg brukte en stor rund paiform på ca 25 cm i diameter. NB: Du må ikke bruke en mindre form, kakebunnen skal ikke være for tykk). Fordel deigen ned i formen og stek på 200 grader i 15 min.
5. Mens kakedeigen steker lager du peanøttkaramellen slik:
Ha peanøttsmør, agavesirup og vann i en kjele. Varm forsiktig opp mens du rører kontinuerlig med en sleiv til blandingen er helt jevn. Du vil se at blandingen begynner å likne myk karamell, tykner og blir mørkere i fargen. Når det såvidt begynner å koke tar du kjelen av varmen mens du rører som en gal. (Det må for all del ikke stå og koke). Sett til side.
6. Når kaka er ferdig stekt, flat den litt ned med en stekespade e.l. (om den er ujevn).
7. Bre peanøttkaramellen over kaka med en slikkepott. Smuldre resten av deigen (som du satte til side) over og stek herligheten på 200 grader i ca 15 min, til toppingen er lett gyllen.


* Peanøttkaramell-kake smaker aller best lunken, så varm den gjerne lett opp i ovnen før den skal spises om du har anledning.

* Kaka holder seg fint til dagen etter. Dekk den med plast og la den stå i romtemperatur.

Oppskrift Peanøttsmør Karamell Kake Peanøttkake Karamellkake Uten Egg Melk

* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @veganmisjonen.

9 kommentarer :

 1. WOW det hadde jeg helt glemt!!! så kuuult! skulle ønske jeg kunne komme til deg og spise og feire den der! XD

  SvarSlett
 2. Oioi, den ser fantastisk god ut! Tror jeg skal prøve meg på den i helga. Tror du man kan bruke noe annet enn agavesirup? Ikke fordi jeg ikke tror det er godt, men fordi jeg ikke har det i skapet. :)

  SvarSlett
 3. Bare å komme, Kuraikyo ;) Det er kake igjen! Klarte ikke spise opp hele, selv om vi var to kakemonstre som kasta oss over godsaken her i går.

  Koffeine: Du kan bruke andre typer sirup, lønnesirup feks :)

  SvarSlett
 4. ÅÅ, det så skikkelig nam ut! Må nok prøve den en dag! Hadde helt glemt veggisdagen,så nå må jeg nok feire med vegan kakao og Tom&Jerry-kjeks! :)

  SvarSlett
 5. Oioioi! Denne såg herleg ut! Eg elskar jo karamell! Denne må eg prøve, sjølv om det kanskje er best om eg ikkje gjer det. For eg kjem berre til å ete ho opp på eit par timar ;)

  Veggisdagen har eg heilt glømt, så eg får sjå om eg kan diske opp med noko anna i kveld.

  SvarSlett
 6. helt nydelig. lager en variant av den på bloggen og linker tilbake til deg, håper det er greit! Med skryt og reklame til den fantastiske bloggen din. Elsker oppskriftene!

  SvarSlett
 7. Denne må jeg forsøke å lage en dag :)

  SvarSlett
 8. mmmmm.... som du skrev, det vanskligste med denne oppskriften var å ikke spise opp deigen! Elsker peanuttsmør, så i går fant jeg fram boken din og fant denne oppskriften. Det ble selvfølgelig kjempegodt! Jeg elsker bloggen din!!

  SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...