Nøttelitens sjokonampålegg

Oppskrift Hjemmelaget Sjokoladepålegg Nøttepålegg Sunt Pålegg Mandler Carob Uten Sukker Rawfood
Jeg fikk storfint besøk av to sultne barn her en dag. 
Og som barn flest var også disse fan av sjokoladepålegg på brødskiva. Men i mine matskap fantes ikke slikt. Dermed visste vi hva vi hadde å gjøre: Vi måtte prøve å lage hjemmelaget sjokoladepålegg selv!

Vi startet med nøtter, dadler og en food processor. De to små var litt skeptiske til dadlene i starten, men det gikk fort over da vi fant ut at dadler vokser på palmetrær som er høyere enn hus! Dessuten klarte vi ikke å finne ett eneste ordentlig ord som rimer på "daddel", med unntak av "faddel", men faddel er jo ikke noe ord, så det gjelder bare for de som ikke kan si "R". (Tok dere den?)

Foreløpig minnet det ikke mye om sjokoladepålegg, men etter at vi spedde på med både kakao- og carobpulver, en dæsj rapsolje og litt vann, kunne vi tydelig se at dette her hadde potensiale!
Det endelige resultatet ble et mykt, smørbart sjokoladepålegg/nøttepålegg med masse mandler og sjokoladesmak. Skikkelig nom nom!

I tillegg til å smake godt er dette pålegget mye sunnere enn kjøpte sjokoladepålegg som nugatti og sjokade (sistnevnte består av nærmere 50% sukker!). Nøttelitens sjokonampålegg er ikke tilsatt noe sukker og heller ingen usunne oljer. Dessuten inneholder nøtter mye protein, sunt (umettet) fett, vitaminer og mineraler som kroppen har nytte av.

På bildet under ser du tallerkenen til en ekte sjokoladepåleggproff:
Superrundstykke med Nøttelitens sjokonampålegg, agurkballer, minitomat, et par valnøtter, noen sukkererter og et glass mandelmelk.

Nøttelitens sjokonampålegg er grundig testet og godkjent av to små drevne kjennere som vet hva de snakker om. Det var også de som fant på det kjempefine navnet :)

Oppskrift Hjemmelaget Sjokoladepålegg Nøttepålegg Sunt Pålegg Mandler Carob Uten Sukker Rawfood


2 dl mandler (vi brukte med skallet på)
4 store dadler, i biter (prøv å få tak i myke, ferske dadler) (husk å fjerne steinene)
2 toppa ss carobpulver (fås kjøpt på helsekostbutikk eller bestill her) (om du ikke får tak i carob, erstatt med ca 1 ss kakaopulver)
1 toppa ss kakaopulver (bruk gjerne rå kakaopulver om du har)
et par-tre klyper salt
2 ss rapsolje
1 ss agavenektar eller -sirup (kan sløyfes)
0,75-1 dl kokende vann

1. Ha mandler og dadler i en food processor og kjør til det er finsmulet.
2. Tilsett carob, kakao, salt og kjør et minutts tid.
3. Ha i rapsolje, agave og halvparten av vannet og la det dure og gå. Spe på med resten av vannet, litt og litt, til det har fått en smørevillig konsistens. (Kan hende du trenger litt mer enn 0,75 dl). Ta deg god tid og la det kjøre lenge. NB: Du må stoppe opp noen ganger underveis for å skrape ned det som legger seg langs kanten på food processoren med en slikkepott.


* Oppbevar Nøttelitens sjokonampålegg i kjøleskap på et tett glass. Holdbarheten har jeg ikke fått anledning til å sjekke ennå.

* Her går det sikkert også an å bruke andre typer nøtter. Prøv feks med hasselnøtter.

* For flere spennende veganske pålegg-ideer, se her.Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @veganmisjonen.

24 kommentarer :

 1. Åh, dette skal prøves. Snarest! ;)

  SvarSlett
 2. Namnam!! Det så godt ut. Superflink! Morsomt det med "at dadler vokser på palmetrær som er høyere enn hus" haha. ;D

  SvarSlett
 3. Nom nom! Dette gleder jeg meg til å teste ut!

  SvarSlett
 4. dette hørtes kjempespennende ut. Må nok prøves en vakker søndag.

  SvarSlett
 5. veldig bra oppskrift. Her var det faktisk svigermor som likte pålegget best. Hun er husholdningslærer i barneskolen og skulle teste oppskriften på elevene sine. Det var vel et bra kompliment?

  SvarSlett
 6. Veldig bra kompliment ja;) Blir spennende å høre hva elevene synes! :)

  SvarSlett
 7. Hei
  Lovet å komme med tilbakemelding på sjokoladepålegget ditt etter at svigermor testet det på sine elever på heimkunnskapen. De var litt delte, noen likte det kjempegodt og andre ikke. Mange er jo vant til nugatti på skiva og da smaker nok denne varianten for ekte og for nøttete. Derimot var det storslagen glede på lærerrommet etterpå, hvor alle begeistret. Hun bakte samtidig min variant av hjemmelaget knekkebrød, med mye frø- kanskje litt likt ditt knekkebrød(som jeg ikke har prøvd men som har mye av samme innhold).Samme der egentlig: delt blant barna og pur lykke hos de voksne. Har forresten testet mye av oppskriftenen dine og favoritten min som jeg bare må lage stadig vekk er røde linselus og ikke bare en tomatsaus. Utrolig gode begge deler. Men jeg har en tendens til å tripple kryddermålene dine. Takk for masse inspirasjon og jeg følger bloggen jevnlig, sammen med noen få andre favoritter. Gry

  SvarSlett
 8. Takk for artig tilbakemelding:) Morsomt å høre responsen fra både elever og voksne.

  SvarSlett
 9. Høres veldig bra ut, men hva er egentlig carobpulver?

  SvarSlett
 10. Du kan lese mer om carob her:

  http://www.helseogkost.no/nettbutikk/matvarer/mel_flak_gryn_glutenfritt/carob_pulver_oekologisk

  SvarSlett
 11. Hei! Flott oppskrift! Så bra med alternativ oppskrift på sjokoladepålegg! jeg er veldig skeptisk til butikkenes sjokoladepålegg, på grunn av for mye sukker, palmeolje og annen dritt. Men mange, spesielt barn, elsker det jo... så det å lage et skikkelig bra alternativ selv applauderer jeg. Denne skal jeg prøve.

  Jeg er ikke vegetarianer, men tror også vi som ikke er det har godt av å spise litt vegetarkost regelmessig. Jeg var to uker i India for ett år siden, og der spiste jeg bare veganerkost. Jeg har sjelden følt meg mer opplagt. Men jeg er ikke flink til å lage dette, så jeg håper å finne oppskrifter her på denne bloggen. Spesielt er er jeg interessert i middagsoppskrifter :-) Jeg har lagt inn link til din blogg fra min blogg (www.minmiddag.no)

  Ha en fin dag! Hilsen Ingunn

  SvarSlett
 12. Det var et fantastisk godt pålegg! :D Nå har jeg nettopp spist det med superrundstykkene, men de rundstykkene smaker så mye i seg selv så jeg synes påleggsmaken forsvant litt (nå hadde jeg ikke sukker i, da).. Eller så er det jo lett å lage sjokolademomser av dette også, litt lettkokte havregryn og kaffe, og kokos til å rulle det rundt i, og vips så har man ordentlige godsaker til påskeegget også! :D

  SvarSlett
 13. Mmmmmm. Perfekt til å kamuflere den ekle helsekost omega-3 oljen jeg ikke har skjønt hvordan jeg skal få i meg. Brukte hasselnøtter ikke no sirup og ikke no karob, fortsatt kjempegodt. Originaloppskriften må jo være helt fantastisk.

  SvarSlett
 14. Lagde denne med cashewnøtter,ble kjempegod!

  SvarSlett
  Svar
  1. Supert! Kjekt å vite det blir bra med cashewnøtter også :)

   Slett
 15. Har du funnet ut hvor lang holbarhet denne har? :) Har lyst til å gi bort i julegave, men da bør det holde i mer enn noen dager!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, vet du hva, denne blir så fort spist opp at den foreløpig ikke har rukket mer enn en uke ;)
   Om du vil lage noe som varer leeeenge, prøv tradisjonelt nøttesmør! Varer en måned minst :D
   Nøttesmør.

   Slett
 16. Dette var kjempegodt. Lagde det uten sirup og det ble søtt nok.

  SvarSlett
 17. Prøvde denne oppskriften, og 1) jeg fikk det til!! :D syns pålegget var kjempegodt!! og 2) et lite tips hvis du har en Zero Waste-butikk i nærheten: Råvarene i Bergen selger kakaopulvet og carobpulver i løsvekt, samt små glass til å ha det i. Ganske greit slik at du får kjøpt akkurat mengden du trenger i tilfelle det skulle vise seg at oppskriften ikke faller i smak ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! :D Zero-waste-kolonial er bare toppers! SKulle ha vært sånn i alle butikker, spør du meg! Jeg har det meste av maten min (tørrvarer som frø, nøtter, mel, korn, krydder osv) i krukker og glass uansett, så all den plasten de pakker inn tingene i er jo bare overflødig og søpler til verden. Jaja.

   Slett
 18. Hvis man er godtesyk, så er denne ganske god på salte kjeks.... ;)

  SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...