Kål og chips i samme setning?

Oppskrift Hjemmelaget Grønnkålchips Sunn Snacks Grønnkål Chips Vegansk Vegetarisk
Ja, du leste riktig. Kål og chips i samme setning.
Dette er en av de tingene som kommer innunder kategorien: "Du tror det ikke før du har smakt det, og attpåtil er det sunt for deg!"

Jeg leste om kål-chips første gang i en engelsk artikkel for et års tid siden. Der ble de fremstilt som rene mirakler og omtalt som super healthy delicious kale chips. Jeg husker jeg tenkte; "Søren, hvorfor har vi ikke kale i Norge..." Det skulle gå et helt år før det endelig gikk opp for meg at engelsk kale faktisk er nøyaktig det samme som norsk grønnkål. 


Det var en venn av meg som satte meg på sporet da hun snakket om at det gikk an å lage chips av grønnkål. Oppskriften er veldig enkel, sa hun, alt du trenger er fersk grønnkål, olje og krydder. Skyll, kutt, bland og tørk de i ovnen.

Så, her en dag kom min kjære hjem og overrakte meg to gedigne buketter ..... grønnkål. Så romantisk! Tiden var inne for å teste den usannsynlige påstanden om at kål kan bli til sprø og deilige chips.grønnkål
en dæsj rapsolje (det trengs ikke så mye)
salt + krydder (du kan bruke hva du vil av krydder/smakstilsetninger. Min favoritt er flaket havsalt, næringsgjær, tørka chiliflak, og pittelitt sukker).

1. Skyll og rens grønnkålbladene grundig. (Jeg fant et par velfødde kålormer på mine).
2. Kutt bort stilken (den skal ikke brukes), del bladene i store biter og ha de i en bolle. (En hel grønnkål ble ca 5 liter ferdig renset og kuttet, nok til to smekkfulle bakebrett).
3. Bland inn olje og krydder. Bruk hendene, det er enklest.
4. Spre bladene ut over en bakepapirkledt stekeplate og tørk/stek dem i ovnen, ev. i en dehydrator om du har en. Ved lavere temperatur og lengre steketid forringes ikke næringsinnholdet i kålen like mye som ved høyere temperaturer, så om du har tid og tålmodighet, anbefales "saktemetoden". De er ferdige når de er sprø og brungrønne i fargen.

Saktemetoden: 125 grader i 45-60 min.
Hurtigmetoden: 175 grader i 12-15 min.

Følg med og pass på så de ikke blir brent.

* Andre krydder/smakstilsetninger som kan passe er feks løkpulver, pepper, cayennepepper, hvitløkpulver, paprikapulver, timian osv, hva som helst du måtte begjære.

Grønnkålslang! 

Oppskrift Hjemmelaget Grønnkålchips Sunn Snacks Grønnkål Chips Vegansk Vegetarisk

Grønnkålen er i familie med brokkoli og er den kålvarianten som har mest næringsstoffer. Den inneholder mye A- og C-vitamin, jern, kalsium, kalium, klorofyll og fiber. Grønnkålen kan bli opptil 80 cm høy, og nå i oktober har den blitt såpass stor at den likner mer en busk enn kål. Grønnkål har norsk sesong august-desember.


God fornøyelse!


* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @veganmisjonen.

17 kommentarer :

 1. Heisann! Jeg har blitt totalt hekta på grønnkål chips, nam! Vil anbefale deg å prøve med cashewnøtter. Du finner oppskriften på bloggen min. Nam, nam, nam :D

  SvarSlett
 2. Ah! Tycker mycket om din blogg! Massor av fina recept! :D

  SvarSlett
 3. Har smakt spinatchips og det var fantastisk godt!! Så tror nok jeg ville likt dette og.

  SvarSlett
 4. jeg synes ALLE lager disse. jeg må virkelig teste det ut snart! :p

  SvarSlett
 5. Ikke rart alle lager disse når de smaker så godt :D

  SvarSlett
 6. Jag älskar grönkålschips! :) Jag brukar göra med cayennepeppar bla, vilket blir gott och ger en 'kick'. Jättefin blogg!

  SvarSlett
 7. Mye gode tips hos deg !

  Takk !

  SvarSlett
 8. Grønnkålstilkene bruker jeg til jus, gjerne sammen med gulerøtter. Og ja, grønnkål chips er godt! Hvis man "masserer" grønnkålen med litt olivenolje og salt, blir den også god som salat. Superfin blogg og mange gode oppskrifter, har også boken, men kjekt med nytt påfyll på nettet :-)

  SvarSlett
 9. Grønnkålmassasje! :) Det har jeg faktisk ikke prøvd. Takk for tips!

  SvarSlett
 10. Har akkurat satt inn et brett med grønnkål i ovnen, lukter helt himmelsk <3
  Håper det smaker like godt :-)
  Hanne

  SvarSlett
  Svar
  1. Åh nom, nå fikk jeg lyst på grønnkålchips! Kos deg! :D

   Slett
 11. Hei Jane, jeg ble hekta på oppskriftene dine etter å ha kjøpt kokeboka di. Og nå fant jeg ut at du også har en fantastisk blog! Jeg har tenkt meg å lage grønnkålchips og har et spørsmål: du har tre versjoner av hvor lenge og varmt den skal bakes (her er det saktemetoden og hurtigmetoden, mens i oppskriften fra 8. desember står det 225 grader i 5min (hurtigstmetoden?) - hvilken av de tre anbefaler du?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!
   Så hyggelig at du fant bloggen først etter å ha kjøpt boka :) Hjertelig velkommen inn hit!

   Alle tre metodene på grønnkålchipsen blir supergode, for meg er det tålmodigheten som bestemmer som regel, og jeg vil ha dem fort ferdig ;)
   225 grader i ca 5 min er nok den jeg bruker oftest.

   Slett
 12. Tusen takk for svaret, jeg brukte hurtigstmetoden, og chipsen ble helt fantastisk! Og altfor avhengighetsskapende ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Ja, de blir virkelig usannsynlig gode disse her.
   *Mmm, må kjøpe grønnkål i morra.... ;)*

   Slett
 13. Kjære vakre vene, grønnkålchips er vel noe av det deiligste som finnes? Jeg elsker, elsker, elsker det.

  SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...