Valsebrød uten gluten og gjær

Brød i farta!
Et mettende, saftig og grovt havrebrød med kjempegod smak og fine innslag av tyggefaste solsikkekjerner og linfrø. Bakt helt uten gjær, gluten og hvete.

Hvorfor er valsebrød så kjekt?
Det er enklere å bake enn sølekake, og arbeidsinnsatsen det krever fra deg er minimal. Du rekker nesten ikke si "Valsebrød uten gluten og gjær" 10 ganger, før jobben er unnagjort.

Ingen elting eller heving er nødvendig, bare å vispe sammen ingrediensene, bre det hele ut over et bakebrett eller i en langpanne og la ovnen gjøre resten av jobben.

Kutt det i skiver og frys ned, så har du alltid ferskt brød klart i frysen. Dette er spesielt populært på morgenen, når minuttene som kjent tikker raskere enn resten av døgnet. Ta opp et par skiver når du står opp, og når dusjing og tannpuss er i boks, er skivene tint. Eller enda kjappere: Varm dem i brødrister og vips, frokost!Det blir som en kjempestor scones
Valsebrød bakes ikke som vanlig brød, og du må ikke forvente at det blir akkurat som vanlig brød heller. Om du ser for deg noe scones-aktig, er du på rett spor. Et veldig fint alternativ om du enten ikke tåler gjær og/eller gluten, eller om du vil bake brød med minst mulig anstrengelse.

Ideen til oppskriften fikk jeg fra en følger på instagram som spurte om jeg hadde en brødoppskrift uten gjær og hvete. (Tusen takk for spørsmålet, jeg elsker slike utfordringer!) Jeg foreslo min oppskrift på quinoabrød, men så tenkte jeg at det kunne vært gøy å lage noe liknende med havregryn. Quinoa er både dyrere og vanskeligere å få tak i enn havre, og en mer tilgjengelig og rimeligere variant er jo ikke å forakte.

Etter noen forsøk og småjusteringer har jeg kommet fram til denne oppskriften, som jeg er riktig så fornøyd med. Kan du forresten gjette hvorfor jeg har kalt det "valsebrød"?Alle de tørre ingrediensene i en bolle.


Bland inn vann, smæsj det hele oppi en langpanne og inn i ovnen med seg!Er havre glutenfritt?
Havre er i utgangspunktet en glutenfri kornsort, men den kan bli kontaminert gjennom landbruksproduksjonen (rester av eks. hvete på åkeren). Heldigvis, for dem som ikke tåler gluten, får man kjøpt glutenfrie havregryn. Ja, dette vet nok alle dere med cøliaki godt allerede, men sånn til info for dem som måtte lure på den saken. PS: Om du ikke har glutenallergi, kan du selvsagt bake dette brødet med "vanlig" havre.Tips:
- Om du ikke har glutenallergi, kan du bruke vanlige havregryn.
- Bruk gjerne andre typer frø, ta hva du har. Bare du får 60 g til sammen, blir det så bra så.
- Fiberhusk finner du på helsekost eller på nett.
- Bruk gjerne kjøpt havremel, men det er dyrere og vanskeligere å få tak i. Jeg kjører like gjerne havregryn til mel selv.
- Jeg brukte en langpanne på 30x40 cm, da fikk jeg ganske tykke brødskiver. Om du liker tynne brødskiver, bruk et større bakebrett isteden, slik at du får bredt deigen tynner utover. Se an tykkelsen når du brer det ut. Ja, du skjønner hva jeg mener når du gjør det :)


(12 tykke skiver)

200 g (glutenfrie) havregryn kjørt til havremel (ev. bruk ferdig malt havremel)
350 g (glutenfrie) små havregryn
40 g solsikkekjerner
20 g linfrø
10 g Fiberhusk
1 ss bakepulver
1 ts salt
8 dl lunkent vann


1. Sett ovnen på 200 grader og gjør klar en langpanne eller et stekebrett dekket med bakepapir. Jeg brukte en langpanne på ca 30x40 cm.
2. Ha de 200 g havregryn i en matprosessor og kjør til mel, ca et minutt. Ha det over i en stor bakebolle. Ev. kan du bruke ferdigmalt havremel fra butikken.
3. Tilsett resten av de tørre ingrediensene og bland veldig godt.
4. Bland til slutt inn vannet og spre deigen straks jevnt utover i formen / på brettet. Det skal ha tykkelse omtrent som en brødskive.
5. Stek på 200 grader i ca 30 min. Er du usikker på om det er ferdig, kutt av en liten bit og smak.


* Jeg anbefaler å kutte brødet i skiver og fryse ned.Nom nom!


* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @veganmisjonen.

2 kommentarer :

  1. Hei! Kan jeg bruke chia frø istedenfor linfrø? :)

    SvarSlett
  2. Saftig, smakfullt og godt brød :) et bra alternativ til gjærbakst.

    SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...