Sprell i tomat

Oppskrift Vegansk Sprell I Tomat Makrell Uten Fisk Hjemmelaget Vegetar Pålegg
Null makrell - desto mer sprell.
Den smaker herlig og fyldig av soltørket tomat, med hint av frisk sjø og har perfekt smørbar konsistens. Her er min versjon av makrell i tomat.


Som skapt for norske brødskiver.
Vi nordmenn spiser mye brødmat, og pålegg er en del av hverdagen til de fleste av oss. Jeg vokste selv opp med makrell i tomat, og nest etter geitost, var det min påleggsfavoritt i mange år. Nå er det lenge siden jeg sluttet å spise fisk, men det betyr ikke at jeg ikke liker smaken av sjø.

I denne oppskriften er det næringsrike tang som står for sjøsmaken, og ellers finner du blant annet soltørket tomat, røde bønner, mandler, vannkastanjer og flere gode krydder som gjør smaken komplett. Finn fram hjemmebakt brød, smør på et godt lag av Sprell i tomat og kos deg!

Oppskrift Vegansk Sprell I Tomat Makrell Uten Fisk Hjemmelaget Vegetar Pålegg

Ideen til denne oppskriften har ligget i bakhodet en stund.
Husker jeg lagde auberginekrem med paprika og solsikkefrø tilbake i 2014, og tenkte at dette smaker jo littegrann som makrell i tomat. Sjøsmaken manglet, men jeg var inne på noe. Senere har jeg blitt oppmerksom på at det er noe som heter tang, og at den har i seg en naturlig smak av salt sjø. Jeg brukte det nylig i oppskriften på fantastiske gulrotlaks, og nå var tiden inne for å prøve det i et nytt pålegg.

Jeg har også hentet inspirasjon fra andre. For eksempel har Cathrine fra bloggen veganeren laget sin egen nokrell i tomat som ser helt nydelig ut. Hun var igjen inspirert av en liknende oppskrift som noen delte på facebookgruppa Hva slags veganmat lager du i dag. Takk til begge to. Jeg anbefaler forøvrig å følge både veganeren og denne facebookgruppa for fin inspirasjon.

Hovedingrediensen i min Sprell i tomat er soltørket tomat, sammen med røde kidneybønner. For å tilføre litt ekstra krønsj, tilsatte jeg mandler og vannkastanjer. Det gjør at pålegget ikke bare blir en eneste bløt mos, men får en delikat og kledelig tyggemotstand. Og så har jeg lagt til et lite knippe krydder som jeg synes passer inn, blant annet løkpulver, ramsløk, paprikapulver og chili. Veldig fornøyd med resultatet altså!

Oppskrift Vegansk Sprell I Tomat Makrell Uten Fisk Hjemmelaget Vegetar Pålegg

Likner den originalen? 
Ja, det gjør den. Men den smaker ikke riktig like intenst fisk som makrell i tomat. Det blir mer som et delikat hint av sjø. Ønsker du enda mer sjøsmak, kan du alltids tilsette mer tang.

Jeg husker jeg jobbet i en butikk en gang, og hun andre damen som jobbet der spiste makrell i tomat til lunsj hver eneste dag. Hun var bevisst på konsekvensene av denslags, hadde med tannbørste og greier, men allikevel var den siste halvdelen av dagen alltid preget av en ... viss... dunst i den lille butikken. Med Sprell i tomat er du på den trygge sida, vil jeg påstå.

Oppskrift Vegansk Sprell I Tomat Makrell Uten Fisk Hjemmelaget Vegetar Pålegg

Tips:
- Jeg brukte soltørkede tomater kjøpt på rema. PS: Her må du ha tørre soltørkede tomater, ikke sånne som ligger i olje.
- Nori er sånne ark man ruller sushi inn i, og du finner det i alle dagligvarebutikker. Tillsett mer om du ønsker mer sjøsmak.
- Om du ikke får tak i ramsløk, kan du bruke gressløk isteden, eller bare sløyfe det.
- Vannkastanjer finner du hermetisk i dagligvarebutikker som kiwi, rema, meny eller coop.
- Chili kan fint utelates, men jeg synes det er godt med et bittelite hint. Smak til.


(gir ca 8 dl pålegg)
100 g tørre soltørkede tomater
ca 2,5 dl kokende vann
50 g mandler
2 noriark, revet i små biter
100 g tomatpuré
6 ss olivenolje
2 ss soyasaus
2 ts løkpulver
2 ts tørket ramsløk
1 ts paprikapulver
ca 1 krm chilipulver, smak til
100 g hermetiserte vannkastanjer
200 g ferdigkokte kidneybønner

1. Ha de soltørkede tomatene i en bolle og hell på med kokende vann. La stå i 10-15 min. Sil av vannet.
2. Imens, ha mandler og nori (som du har revet i biter med hendene) i en food processor. Tilsett de ferdig bløtlagte soltørkede tomatene og kjør til en grov mos.
3.Ha blandingen over i en stor bolle. Bland inn tomatpuré, olivenolje, soyasaus, løkpulver, ramsløk, paprikapulver og chilipulver. PS: Smak til med chili.
4. Skyll og sil av vannet fra vannkastanjer og kidneybønner og ha dem i food processoren. Kjør kjapt til det er grovsmulet. NB: Ikke kjør lenge, her skal vi beholde noen hele biter og krønsj her og der.
5. Bland det inn i resten - og det var det.


* Smaken blir enda bedre når pålegget har stått litt, feks over natta, og smaken har fått "satt seg".

* Ønsker du enda mer sjøsmak, tilsett mer nori.

* Oppbevares i tett boks i kjøleskap, da holder det seg i ca 5 dager.Omtrentlig næringsinnhold per 100 g:
225 kalorier
13,7 g fett
15,2 g karb
5,3 g fiber
7,3 g proteinNom nom!

Oppskrift Vegansk Sprell I Tomat Makrell Uten Fisk Hjemmelaget Vegetar Pålegg

* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebookinstagram @veganmisjonen eller snapchat: janesmat.

20 kommentarer :

 1. Jeg likte faktisk aldri "flykrasj". Tror det var makrellen som gjorde det trøblete for min del. Men kanskje jeg vil like denne?

  SvarSlett
  Svar
  1. Meget mulig denne vil falle i smak :) Den smaker ikke intenst makrell/fisk slik makrell i tomat gjør. Om du liker sushi, tror jeg du vil like denne. Og jeg vet du liker gulrotlaks, så vedder en god kopp kaffe på at du blir fornøyd med denne også ;)

   Slett
 2. For ei artig oppskrift! :D Jeg syns den trengte ekstra tomatpure, men det er sannsynligvis bare fordi jeg er så glad i det :)

  SvarSlett
 3. Hei, finner ikke ramsløk noen steder og lurte på hvor man eventuelt får tak i det? + jeg er allergisk mot alle typer nøtter, går det an å kutte ut mandlene? Eventuelt erstatte de med noe annet ?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, du kan godt bare sløyfe ramsløken. Mandlene kan du bytte i frø, feks solsikkefrø eller gresskarfrø :)

   Slett
 4. De har det på TGR eller søstrene Grene. Jeg har kjøpt det der før.

  SvarSlett
 5. Tusen takk for denne oppskiften! Digger den :D

  SvarSlett
 6. Kan man bruke andre type av tang? Her Wakame i skapet og tenkt å bruke det. Har også kjøpt vannkastanje i skiver, er det det du har brukt? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Du kan fint bruke andre typer tang også, smaken kan være litt ulik på de forskjellige typene og kanskje du trenger en annen mengde enn oppgitt i oppskriften. Prøv deg fram :)
   Vannkastanjer i skiver blir perfekt!

   Slett
 7. Yummy!
  Dette er noe jeg savner altså! Skal definitivt prøve ut oppskriften :D Takk for inspirasjon :D x

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, denne må du prøve! :D Kos deg, og takk for at du bruker bloggen <3

   Slett
 8. Nettopp laget denne og må si den smaker helt fantastisk! Dessverre så er nok det mer enn jeg klarer å spise på 5 dager – kan den fryses?

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra å høre :D Godt spørsmål, jeg har ikke testet å fryse den. Prøv og se hva som skjer! :)

   Slett
 9. Svar
  1. Ja, jo - du kan alltids droppe oljen og bruke vann isteden. Blir ikke helt det samme da, men sikkert godt lell ;)

   Slett
 10. Jane, du er et geni! Jeg lagde nettopp denne, halverte oppskrifta da jeg er den eneste veganeren i kollektivet her, pluss at jeg rett og slett ikke var sikker på om jeg kom til å like det. Har akkurat blanda ferdig og satt i glass, men tror ikke den for stått lenge før jeg har spist opp alt, det var så utrolig godt!
  Jeg hadde ikke mandler, tok istedet cashewnøtter, og brukte sorte bønner framfor kidney, da jeg ikke hadde dette. Ramsløk sløyfet jeg. Ikke noe problem: dette blir absolutt ikke siste gang jeg lager sprell i tomat. :-)

  SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...