Vegansk "cottage cheese" med gressløk

Oppskrift Vegansk Melkefri Cottage Cheese Hytteost Soyamelk Gressløk Hjemmelaget Ost Uten Melk
Smørbar ost med helt riktige klumper. 
Dette er en melkefri variant av cottage cheese, også kalt hytteost. Smaken er mild og god, og det beste er at den er latterlig enkel å lage. 


Jeg skulle egentlig lage sitronpudding. 
Tanken var å basere puddingen på plantemelk, så jeg startet med å koke opp en liter soyamelk sammen med vanilje. Deretter helte jeg freidig oppi ferskpresset sitronsaft fra en hel sitron og tenkte at dette måtte da bli suksess. Dengang ei. Det skjedde noe merkelig i kjelen som jeg slett ikke ville skulle skje, melken skilte seg og dermed var den puddingen historie... 

Men heldigvis kan uhell føre til nye oppdagelser. Jeg samlet opp det som klumpet seg sammen på toppen og tenkte at "dette likner da ganske mye på cottage cheese!" 


Jammen sa jeg ost! Så kul, helt uten ku! 

Oppskrift Vegansk Melkefri Cottage Cheese Hytteost Soyamelk Gressløk Hjemmelaget Ost Uten Melk

Etter litt googling fant jeg ut at jeg ikke var den eneste som hadde oppdaget dette fenomenet.
Helt tilbake i 2005 ble det omtalt på norsk vegetarforforum, Lovely Liller har en variant her, og danske Henriette fra bloggen "Grøn, sund & lækker" har delt oppskriften på sin hyggeost :) Jeg snakket med Henriette om denne osten, og hun fortalte at hun ble inspirert av et dansk tv-program hvor en mann lagde ost av geitemelk som han varmet opp, tilsatte sitronsaft og deretter la i press. Stilig nok lar dette seg også gjøre med soyamelk, og nå kan du også prøve det! 

Det som skjer, er at proteinene i soyamelken reagerer med syre, så her tipper jeg man kunne brukt eddik istedenfor sitron for å oppnå samme effekt. Når soyamelken er kald/romtemperert, tykner den bare, men når den er ved kokepunktet, har jeg nå erfart at den skiller seg. En effekt vi kan utnytte for å lage ost, og vi kunne forsåvidt ha kalt den for "soyaens skilsmisse-ost". 

Oppskrift Vegansk Melkefri Cottage Cheese Hytteost Soyamelk Gressløk Hjemmelaget Ost Uten Melk

Tips:
- Jeg brukte Alpro usøtet soyamelk. Den finner du på så å si alle dagligvarebutikker.
- Næringsgjær fås kjøpt på helsekost eller på nett. Kan sløyfes, men anbefales for en fin ostete smak.1 liter usøtet soyamelk
1/2 dl sitronsaft
1 ss næringsgjær
2 ts løkpulver
1 ts salt
en neve frisk gressløk, hakket (= ca 1/2 dl)


1. Ha melken i en stor kjele og kok opp. Rør om iblant.
2. Straks melken bobler såvidt, tilsett sitronsaften og rør det godt sammen. Melken begynner å skille seg ganske raskt.
3. Ta kjelen av varmen og sett den til side et kvarters tid. Det danner seg nå klumper på toppen.
4. Hell alt over i et klede eller finmasket sil og la vannet renne fra. Eventuelt kan du løfte opp klumpene med en hullsleiv e.l. Ikke klem eller press på ostemassen, prøv å beholde de fine klumpene.
5. Ha osten over i en bolle og bland forsiktig inn næringsgjær, løkpulver, salt og gressløk. Sett i kjøleskapet til avkjøling.Nom nom!

Oppskrift Vegansk Melkefri Cottage Cheese Hytteost Soyamelk Gressløk Hjemmelaget Ost Uten Melk

* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebookinstagram @veganmisjonen eller snapchat: janesmat.

17 kommentarer :

 1. Finnes vegansk cottage cheese å få kjøpt? I disse tider hvor alle trener styrke er det uten tvil marked for proteinrike veganske produkter også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Du får ikke kjøpt vegansk cottage cheese i Norge, aldri sett eller hørt om det. Men mulig det finnes i andre land? Noen lesere som vet?

   Sånn som utviklingen på vegansk ost er om dagen, så tipper (eller ihvertfall håper) jeg vi ser en vegansk cottage cheese-type i handelen om ikke lenge.

   Slett
  2. Jeg fant vegan cottage cheese på Veganz i Berlin i fjor, men den var ikke god i det hele tatt, tam, smakløs og med en dæsj av gummi. Men smak er induviduelt 😊

   Slett
  3. Interessant! Men den hørtes ikke særlig god ut nei :P Jaja. Kanskje det kommer bedre produkter i handelen etter hvert.

   Slett
 2. Dette må jo funke knall til retter med paneer også, bare sile i klede, pakke sammen, kjøle av og voila! :D

  SvarSlett
 3. Dette så spennende ut! Tror du det er mulig å bruke annen plantemelk enn soya? For eksempel mandelmelk?

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt spørsmål. Som jeg skriver i teksten, er det proteinene i melken som reagerer med syre og dermed skiller seg. Soyamelk inneholder omlag 7 ganger så mye protein som mandelmelk, så jeg tviler på at du vil få den samme effekten av mandelmelk dessverre.

   Slett
 4. Ah, det høres rimelig ut. Takk for svar!

  SvarSlett
 5. Dette skal jeg DEFINITIVT prøve da jeg virkelig savner cottage cheese! Kan jeg bruke et typisk opptørke-håndklede, eller bør jeg gå til innkjøp av et nøttemelk-klede? Og vet du hvor lenge osten er holdbar i kjøleskap? På forhånd takk for svar :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg brukte en vanlig finmasket sil. Tipper et vanlig oppvaskklede vil bli litt for absorberende. Lykke til!

   Slett
 6. Hei!
  Kan man bruke den ferdige cottage cheesen til lompelasagne? Altså ha den i ovnen? Eller vil den bare bli helt ødelagt?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hmm, godt spørsmål. Du mener ha den i lompe og varme i ovnen? Vil tro det går bra, men kan ikke si sikkert før jeg har prøvd det. Gi gjerne beskjed om du tester! :)

   Slett
 7. Takk for svar! Det skal jeg gjøre! :)

  SvarSlett
 8. For en reaksjon, som det kokte en god stund etter jeg tok det av plata. Ikke noe vanskelig å sile av i vanlig dørslag. Jeg fikk konsistens som eggehakk, og med himalayasalt, persille og løkpulver var det for meg veldig likt på smak også, men smaksløkene mine har kanskje glemt hvordan egg egentlig smaker... Dette kommer jeg uansett til å gjøre ofte. Kjempepålegg

  SvarSlett
 9. Tusen takk for oppskrift. Vet du om den vil smelte i ovnen, og hvor lenge holder den seg i kjøleskap? Kan den evt fryses?

  SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...