Supersaftig chiabrød med valnøtter

Slik lager du verdens beste hjemmebakte brød!
Det er supersaftig og mykt med supersunne chiafrø og valnøtter. Etter min erfaring kan hjemmebakte brød fort bli tørre og kjedelige, men dette holder seg smidig og ferskt lenge.

Chiafrø har den egenskapen at de trekker til seg væske, og når de kommer i kontakt med vann, danner hvert enkelt frø en liten geleaktig hinne rundt seg. Dette bidrar til at baksten blir ekstra saftig og myk, og du trenger mye mindre mel enn vanlig. Jeg liker også at brødet har litt tyggemotstand gjennom valnøttene, som gir små overraskelser av smakfull krønsj i hver skive.


Dette brødet smaker så godt at man gjerne kan spise bare brødet :) Her har jeg imidlertid dekket skivene med Wilmersburger vegansk gulost og ajvar.

Oppskrift Saftig Chiabrød Hjemmebakt Brød Chiafrø Valnøtter Ferskt Lenge

Det er enkelt å få til et perfekt bakeresultat med denne oppskriften.
Jeg har testet den flere ganger nå, og brødet blir like velsignet godt hver gang. Ekstra praktisk er det et brødet hever i selve bakeformen. Da slipper du ekstra kliss.

Brødet blir særdeles luftig og lekkert, og som du kan se av bildet under har hver skive fine, små luftlommer i seg. Valnøttene lager også fine mønster.

Oppskrift Saftig Chiabrød Hjemmebakt Brød Chiafrø Valnøtter Ferskt Lenge

Slik ser de ut, superfrøene som gjør underverker med baksten. Hvert frø er mindre enn et knappenålshode, og de ser ut som bittesmå krakelerte mikroegg. Og jammen er de like vakre utenpå som inni. Chiafrøene er nemlig fulle av omega-3, fiber og protein.

Oppskrift Saftig Chiabrød Hjemmebakt Brød Chiafrø Valnøtter Ferskt Lenge

Mmmmm!

Oppskrift Saftig Chiabrød Hjemmebakt Brød Chiafrø Valnøtter Ferskt Lenge

Tips:
- For en ekstra sprø skorpe, ta brødet ut av stekeformen etter endt stekning og gi det 10 min til i ovnen.
- Chiafrø kjøper du på helsekost, innvandrerbutikker eller på større dagligvarebutikker med bra utvalg, feks ica eller coop mega.
- Valnøttene kan byttes med andre typer nøtter om du vil. Og om du ikke tåler nøtter, er det bare å droppe dem.


(1 stort brød)
5 dl lunkent vann
2 ts tørrgjær
1 ss rapsolje
1 ts salt
1/2 dl chiafrø (= ca 35 g)
1 dl valnøtter, grovhakket (= ca 50 g) + noen ekstra til pynt
ca 7 dl hvetemel


1. Ha vann, tørrgjær, olje, salt, chiafrø og valnøtter i en bakebolle. Visp sammen og la det stå i ca 5 min.
2. Finn fram en brødform og kle den med bakepapir. Jeg brukte en brødform som rommer 2 liter.
3. Bland inn hvetemelet til du har en lett klisset deig. Ha deigen over i brødformen og dytt nedpå noen ekstra valnøtter på toppen til pynt. Her trengs ingen elting.
4. Dekk formen med plast e.l. og sett til heving på lunt sted, gjerne i vannbad, i ca 45 min. (Brødet skal altså heve i selve bakeformen).
5. Stek brødet på 225 grader i 10 min. Skru ned varmen til 200 grader og stek videre i 30 min.* Brødet kan fryses.


Oppskrift Saftig Chiabrød Hjemmebakt Brød Chiafrø Valnøtter Ferskt Lenge

Påleggstips:
Det røde pålegget jeg har brukt er en av mine favoritter: Mama's ajvar. Du finner den i de fleste tyrkiske butikker. Ingrediensene er grillet paprika, grillet aubergine, solsikkeolje og havsalt, og det smaker magisk godt både som dipp og på brødskiva!

Oppskrift Saftig Chiabrød Hjemmebakt Brød Chiafrø Valnøtter Ferskt Lenge

Nom nom!

Oppskrift Saftig Chiabrød Hjemmebakt Brød Chiafrø Valnøtter Ferskt Lenge

* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebookinstagram @veganmisjonen eller snapchat: janesmat.

46 kommentarer :

 1. Nydelig og veldig lettvint brød! Allerede bakt det to ganger. Barna likte det veldig godt også. Jeg syntes det ble veldig løs deig med 7 dl mel så slumpet oppi til bittelitt fastere konsistens begge ganger, resultatet hadde sikkert blitt bra uansett, men var nesten rennende først, kanskje jeg må bytte litermål ;) Byttet også ut halvparten av melet med sammalt hvete finmalt, det ble topp :) Takk for super oppskrift!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at både du og barna er fornøyd med brødet :)) Når man bruker chiafrø, trengs ikke så mye mel, men fint det funket bra med mer mel også.

   Slett
  2. Brukte chiafrø i henhold til oppskriften altså ��

   Slett
  3. Skulle være smilefjes da, ikke spørsmålstegn... Tredje brød står i ovnen nå, vi er fem og her mye besøk så her går det unna! Takk igjen for oppskrifter som redder hverdagen!

   Slett
  4. Yay, så bra! Samboeren min bestiller dette brødet hele tiden han og, vi må bare alltid ha det i hus skjønner jeg :D Kjempekjekt å høre at oppskriftene mine redder dagen! <3

   Slett
 2. Oppskriften virket veldig lovende, men ble katastrofe i ovnen. Er det virkelig riktig med kun 7 dl mel til så mye væske, og så kort tid i ovnen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Bruker du chiafrø, trengs ikke så mye mel som man vanligvis ville ha brukt. Stekte du det i 40 minutter til sammen, som det står i oppskriften? :)

   Slett
 3. No har eg nettopp skjært oppp brødet og putta det i frysaren, klart for ei veke med matpakkar!

  Brukte nøyaktig samme mål som i oppskrifta, og steikte det i 10 minutt ekstra for å få sprø skorpe. Blei kjempebra :)

  SvarSlett
 4. Kan man bruke solsikkeolje ? :)

  SvarSlett
 5. Har brødet til heving nå, men skal det stekes midt i ovnen eller nederste rille? ☺

  SvarSlett
 6. Ser kjempegodt ut :D Tror nystekt, hjemmebakt brød er noe av det aller beste som finnes. Spiser farlig mye når vi har nystekt brød, haha. Kan aldri bli lavkarbo på denne dama ;-) Og ajvar er jo bare sååå digg, spesielt hjemmelaget <3

  SvarSlett
  Svar
  1. Få ting som slår hjemmebakt brød rett ut av ovnen ja <3 Baker det igjen akkurat nå her :) Nom nom!

   Slett
 7. Det brødet der var HELT fantastisk. spiste nettopp skalken med hjemmelaget nutella nå, og Fy søren for en nytelse. Tusen takk for en flott oppskrift. wow.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for flott tilbakemelding! Og jeg er hjertens enig, om jeg skal si det selv :D Baker jeg det minst en gang i uka nå.

   Slett
 8. Går dette an å lage uten valnøtter? Må jeg adde noe annet i så tilfelle?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jajamen, bare å droppe valnøttene om du vil. Eller så kan du erstatte dem med andre nøtter eller frø :)

   Slett
 9. Bakenovise her, så beklager opplagt spørsmål, men: betyr "elting" her maskin-elting (i så fall, hvor lenge, cirka?) eller bare å røre inn melet med sleiv?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ingen spørsmål er dumme :) Med å elte inn hvetemelet, mener jeg å blande det inn. Kunne egentlig skrevet "rør inn" isteden, for dette brødet trenger ikke elting :) Jeg tror jammen jeg endrer teksten herved. Takk for spørsmålet!

   Slett
  2. Tusen takk! Det er en av de (mange) tingene som gjør bloggen din så fantastisk; du tar deg tid til å være til stede i kommentarfeltet. Jeg setter veldig stor pris på det som leser. :)
   Nå står mitt første forsøk og hviler på rist. Måtte bruke en del kikertmel (noen hadde brukt opp nesten alt hvetemelet), så det blir spennende å smake resultatet.

   Slett
  3. Tusen takk tilbake <3 Det er en viktig del av det å drive blogg synes jeg, å ta vare på leserne mine og svare alle :)

   Lykke til med brødet! Lurer på hvordan det går med kikertmel, det hever jo ikke som hvetemel, så mulig det blir litt kompakt. Ha en fortsatt fin lørdag!

   Slett
  4. Det ble kompakt, men det hevet nok til at jeg anser det som vellykket. :) Litt bitrere smak, så det er nok ikke like egnet for å spise uten pålegg (eller "ænest", som de sier der jeg kommer fra) som det ville ha vært med kun hvetemel.
   Takk igjen for oppskrift og veiledning!

   Slett
 10. Bakte brødet i gårkveld og etter frokost i dag var vi tom. Nydelig brød!! Står og lager ny deig nå. Hvordan funker det å doble oppskriften, hvis du har prøvd det da?
  Jeg erstattet valnøtter med solsikkefrø og det ble vellykket:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hihi, akkurat samme her faktisk ;) Bakte i går kveld, og nå er det sporløst forsvunnet. Å doble oppskriften går helt supert! Solsikkefrø er knall! Bruker ofte det istedenfor valnøtter selv.

   Slett
  2. Doblet oppskriften og takk olov for det, ett brød er borte allerede:)!!b

   Slett
  3. Moralen må være: Alltid dobbel oppskrift ;)

   Slett
 11. Hei! Tusen takk for enda en nydelig oppskrift! Jeg har skaffet meg begge kokebøkene dine, og de er høyt verdsatt! Finner alltid noe nytt og fristende både i dem og her på bloggen :)

  Ang dette brødet; kan man erstatte gjær med feks bakepulver? Og sånn ellers; kan man bruke sitronsyre i stedet for eddik (du skjønner, legen min har satt meg på en streng diett der eddik og gjær burde unngås)? Beklager min uvitenhet, men kan svært lite om heveprosessene i matlaging, og man lærer jo kun ved å spørre og undersøke, tenker jeg :)

  Mvh
  Nina, stor fan.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så koselig at du har begge kokebøkene mine <3

   Du kan ikke erstatte gjær med bakepulver i dette brødet dessverre, da vil det ikke heve.

   Når det gjelder eddik, mener du i andre oppskrifter antar jeg. Ja, det kan ofte erstattes av sitronsaft :)

   Har selv vært på en diett uten gjær og eddik, så vet hvordan det er. Kan tipse deg om disse fantastiske quinoabrødene, de er helt uten gjær og glutenfrie i tillegg. Kjempegode :)
   Eller så kan du ta en titt på disse rundstykkene, litt flere ingredienser, men vanvittig gode :)

   Bare hyggelig med spørsmål, det skal du ikke unnskylde deg for <3 Masse lykke til og spør gjerne om du lurer på mer, jeg svarer alltid :)

   Slett
 12. Tusen takk for svar og tips til bakevarer :)

  En stund siden du skrev om det, men har fulgt oppfordringen din om å be Alpro ta tilbake den sukkerfri soyayoghurten sin, og fikk til svar at de foreløpig ikke hadde planer om å ta akkurat den tilbake, men at de nettopp har lansert denne:

  https://www.alpro.com/no/produkter/plantebasert-alternativ-til-yoghurt/stor/naturell-us%C3%B8det#productrange

  Hilsen Nina

  SvarSlett
  Svar
  1. Oi, den har jeg ikke sett i butikkene ennå! Må smakes snarest :D Takk!

   Slett
 13. 2 dl rødvin i oppskriften (prøver 3 neste gang), servert med en god olivenolje og flaksat. Ubeskrivelig combo. Tusen takk Janne:-)

  SvarSlett
 14. Sitter og venter på at brødet skal bli ferdig. Begynner å kjenne duften av nybakt. Har laget dette brødet flere ganger, smaker perfekt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Mmm, heldiggrisen deg! :D Dette er favorittbrødet og bakes hver uke her i huset <3

   Slett
 15. Veldig godt brød. Sambo mener det funker aller best med nøytralt pålegg som ost. Fordi det dmaker så godt og man må ta vare på smaken 😃

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk :) Ja, sant det, brødet smaker veldig godt i seg selv. Jeg spiser det ofte bare med litt plantemargarin. Mmmm!

   Slett
 16. Brødene ble fantastisk!! Takk for oppskrift! :D

  SvarSlett
 17. Bakte dette brødet i dag og det var kjempe godt! Jeg har lett etter en god oppskrift på brød med chiafrø og denne var veldig bra. Superlett å lage, tommel opp fra meg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Supert! Dette er et brød jeg ofte baker hjemme selv, en favoritt!

   Slett
 18. Glad jeg kom over denne oppskriften, for dette høres supergodt ut! :) Ser du bruker 2 L brødform.Jeg har kun brødformer på 1,5 L, funker det å lage to mindre brød eller blir det mindre saftig da? Hilsen Helena som aldri har bakt brød før.. :)

  SvarSlett
 19. Hei! Supergodt brød! Må bake mer i dag...
  Hvis jeg dobler oppskriften, må jeg steke det annerledes da? Lengre eller følge oppskriften slik det stekes opprinnerlig?

  SvarSlett
 20. Hei, jeg bruker 10 dl grovbakstmal og syns det blir kjempegodt! Så sprø og deilig skorpe!

  SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...