Julekrydderkake

Oppskrift Julekrydderkake Julekake Krydderkake Nøtter Tranebær Aprikos Kake Uten Egg Julekrydder Julestemning på et kakefat. 
Dette er en kake proppet full av gode julesmaker. Hakkede nøtter, rosiner, tranebær, aprikos, appelsin, kardemomme, kanel og ingefær. Det lukter utvilsomt JUL lang vei når denne kommer på bordet.


Konsistensen er myk og herlig småseig, saftig og lett tørr samtidig, helt på den rette måten. Minner meg om den type kake som gamle grandtante Dorothea bakte for tretti år siden, og som jeg aldri har smakt igjen. Ikke før nå.

Oppskrift Julekrydderkake Julekake Krydderkake Nøtter Kake Uten Egg Rosiner Aprikos Julekrydder

Jeg bakte den for første gang for fire år siden, på ren improvisasjon. Dessverre glemte jeg å skrive opp nøyaktige mål på ingrediensene den gangen, så da jeg prøvde igjen, ble det slett ikke den samme kaka. Men jeg gir meg ikke så lett, og hver jul siden har jeg testet nye variasjoner av den haltende oppskriftskladden, med et ustoppelig håp om å få den like god som første gang. I år traff jeg endelig blink, og jeg har lært meg å notere!

God, gammeldags julekrydderkake anno 2014.

Oppskrift Julekrydderkake Julekake Krydderkake Nøtter Tranebær Rosiner Kake Uten Egg Julekrydder

Tips:  - Lag gjerne dobbel eller trippel oppskrift.
- Får du ikke tak i tørkede tranebær, bytt med tilsvarende mengde rosiner eller tørkede aprikoser isteden.


(8 kakestykker)
2,5 dl hvetemel
1,5 dl brunt sukker (ev. bruk hvitt sukker)
1/2 ts kardemomme
1/2 ts kanel 
1/2 ts malt ingefær
1 ts bakepulver
1 ts natron
1 krm malte vaniljefrø
1 krm salt
1 dl rosiner
1 dl tørkede tranebær
1/2 dl tørkede aprikoser, grovhakket
1/2 dl mandler, grovhakket
1/2 dl hasselnøtter, grovhakket
revet skall av 1/2 appelsin (= ca 2 ss)
1/2 dl appelsinsaft
1 dl solsikkeolje eller annen nøytral olje
1/2 dl vann

1. Sett ovnen på 200 grader. Bland først det tørre. Tilsett det våte og bland alt godt sammen.
2. Kle en bakeform med bakepapir og fordel røra i formen. Jeg brukte en bred, liten brødform som målte 20x10 cm i bunn, og røra sto ca 3-4 cm opp i formen.
3. Stek på 200 grader i ca 35 min. Stikk en spiss kniv ned i midten av kaka for å sjekke om den er ferdig. Det skal ikke henge igjen noe røre på kniven. Om det gjør det, stek bare videre i fem minutter til, og test igjen.


* Julekrydderkake holder seg fint i opp til en uke.

* Kan fryses, men den smaker best fersk.


Nom nom nom!!

Oppskrift Julekrydderkake Julekake Krydderkake Nøtter Tranebær Rosiner Kake Uten Egg Julekrydder

* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @veganmisjonen.

29 kommentarer :

 1. Det så godt ut :) Ha en fin dag

  SvarSlett
 2. Nam! Denne må jeg lage :-D Men sønnen min tåler ikke hasselnøtter, kan jeg bytte de med noe annet?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hasselnøttene kan du fint bytte ut med mandler eller andre nøtter :)

   Slett
 3. Hejsa.
  Den opskrift ser god ud, men hvad betyder "krm" og hvor meget er det ?

  VH

  Finn

  SvarSlett
  Svar
  1. Krm betyr kryddermål og er 1 milliliter (ml). Det tilsvarer 1/5 teskje. Altså veldig lite :)

   Slett
 4. "KRM" betyr "kryddermål" :) og Jane, kan jeg sløyfe mandler og nøtter siden jeg har en tante som er allergisk?

  SvarSlett
  Svar
  1. Klart du kan, Jacinta :) Bytt ut med frø som solsikkefrø/gresskarfrø, eller bare sløyfe de.

   Slett
 5. Så utrolig godt ut :D Kan lukte den helt hit! ^^

  SvarSlett
 6. Mmm, dette må jo bare lukte fantastisk deilig! Jul<3 Jeg gleder meg sånn! Mitt prosjekt i år er å lage en knallgod vegansk og rå og næringsrik delfiakake. Delfiakake er nemlig favoritten fra jeg var liten, men jeg har jo ikke spist det på 8 juler nå. Så nå skal jeg lage min egen.
  Klem til deg<3

  SvarSlett
  Svar
  1. Julelukt er noe av det beste <3 Delfiakake!!!! Det har jeg også lurt på å prøve å lage en versjon av. Delfiafett er vel kokosfett? Bare at det er av den veldig usunne typen? Kanskje det vil funke med ordentlig bra kokosolje :)
   Klem tilake <3

   Slett
 7. Hei, krydderkaken ser utrolig god ut, tenker på å lage den. Men, lurer bare på mel. Jeg tåler ikke gluten, så må bytte det ut med noe annet. Har du noen forslag? Klem Ida

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg ville prøvd med fin glutenfri melblanding fra Toro eller Schär. Du kjenner sikkert til de?
   Jeg har ikke testet å lage kaken med glutenfritt mel ennå, men det er såpass liten mengde mel i oppskriften at jeg tipper det vil gå fint :)

   Gi gjerne tilbakemelding om du tester! :D

   Slett
 8. Hva mener du med "ingefærpulver" ? Står det det på pakken? Må jeg på spesiell butikk?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det menes malt ingefær, som du finner på alle vanlige butikker. Litt klønete formulert kanskje, skal gjøre om teksten i oppskriften :)

   Slett
 9. Kan jeg bruke vaniljePULVER istedenfor malte vaniljefrø? Eller finner jeg det på vanlig butikk?

  SvarSlett
 10. Tror min ble litt svidd på toppen, den ble veldig sprø der! Bruke cashewnøtter istedenfor hasselnøttet, Sukrin Gold istedenfor brunt sukker, og Cocosa Extra Virgin kokosolje istedenfor solsikkeolje... oo du hellige, det lukta JUL, ja!! Brukte Bourbon Vanilje (kjøpt på Kinsarvik), du svarte på spm mitt om pulver vs. frø akkurat litt for sent :P men men! Det ble da kake! Men den var farlig mektig!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Mektig og god <3 Et triks for å unngå at den blir brent på toppen kan være å legge et stykke bakepapir på toppen av kaka den siste tida av stekingen :)

   Slett
 11. Tenkte å lage denne på julaften for å overraske mamma. Kan jeg blande det tørre i en bolle med lokk kvelden før?

  SvarSlett
 12. Evt blande det tørre i bolle med lokk i morgen eller onsdag?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jada, det går kjempefint å blande alt det tørre på forhånd. Merk at brunt sukker kan være litt fuktig, så det kan du kanskje vente med å tilsette. Lykke til, og så utrolig koselig at du vil overraske moren din med kake <3

   Slett
 13. Vi laget denne i jula og den var fantastisk god! Den var enda bedre dagen etterpå og denne skal bakes hver jul fremover. Takk for oppskrift!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy å høre! Denne har blitt fast julekake her i heimen også :)

   Slett
 14. Burde den spises kall eller varm?

  SvarSlett
  Svar
  1. Du må gjerne spise den rett ut av ovnen, men dette er ikke en kake som må varmes opp igjen før man spiser den :)

   Slett
 15. Denne har jeg lyst å bake i år! Har du noen forslag til hva man kan erstatte rosiner med?

  SvarSlett
 16. Jane! Lagde to av denne og hadde med til kirkekaffe i Bergen Anglican Church i dag, og der er det en del eldre britiske damer. Samtlige tryglet meg om oppskriften, de syntes den var helt fantastisk! Presten fikk med seg ene kaken, den skal fryses ned og gies til foreldrene som kommer fra USA på julebesøk :)

  SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...