Tempehterninger i tomatsaus

Tempeh i tomatsaus. 
Gyllenstekte tempehterninger som har fått putre i en tomatsaus av friske tomater, løk, basilikum og anisfrø. Etter en halvtimes tid har sausen kokt inn og tempehterningene er skikkelig saftige og smakfulle. Her servert med krønsjpoteter og persillepesto.


Hva er tempeh?
Tempeh er laget av hele fermenterte soyabønner som er presset sammen til en blokk, og på en måte likner den på sin fetter Tofu. Forskjellen er at tempeh har mer tekstur og mer "å bite i" om du skjønner hva jeg mener. Beste sammenlikningen jeg kommer på i farta er denne: Mens tofu er som blendet ananasmos silt gjennom en sil, er tempeh som den ferske utgaven av ananas, rett fra frukten.

Tempeh kan fint erstatte kjøtt i flere retter. Den kan kuttes i skiver eller terninger, smuldres eller moses, og den er enkel å steke. I tillegg har den en super næringsprofil. Her snakker vi 19% protein, noe som slett ikke er verst. Nei, det er faktisk knallbra!

Hvor kjøpe tempeh?
Her i Oslo finner du tempeh på asiatiske utikker, for eksempel på stormarkedet Scanasia i Storgata. De pleier å ha masse tempeh i kjøleskapene sine. 400 g for under 30 kroner. Jeg kjøper ofte inn mange av gangen og fryser ned, for tempeh tåler frysing veldig godt.

Hvordan utvalget er i resten av landet er jeg ikke helt sikker på, men ta turen innom asiatiske butikker og spør. Om de ikke har det inne, kan de kanskje bestille for deg. Jo større etterspørsel, jo bedre utvalg. Jeg har også sett tempeh på enkelte helsekostbutikker.Tips:
Om du ikke får tak i tempeh, bruk en blokk fast tofu isteden.


(2 porsjoner)
400 g tempeh, i terninger
4 store modne tomater, i båter
1 gul løk, hakket
1/3 rød chili, finhakket
1 ts vegansk buljongpulver
en neve frisk basilikum eller persille, hakket (ev. 1 ts tørket)
1 ts anisfrø
salt + pepper

1. Stek tempehterningene gylne i olje.
2. Mens tempehterningene steker, ha tomatene i en bolle og mos med stavmikser til det er en fin saus. Ev. bruk blender. Tilsett løk og chili og mos videre til det er en ganske jevn mos.
3. Når tempehterningene er gyllenstekt, hell tomatsausen over. Tilsett buljongpulver, basilikum og anisfrø og la det hele småputre i ca 30 min, til tomatsausen har kokt inn. Smak til med litt salt og pepper.


* Jeg har for anledningen servert med krønsjpoteter og persillepesto. På toppen, et dryss persille og noen edle dråper god olivenolje.

* Pasta eller ris er finfint tilbehør.

* Se flere oppskrifter med tempeh her.


Snadder!* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @veganmisjonen.

5 kommentarer :

 1. Det så spennende ut :) Jeg er ingen veganer men synes det er veldig gøy å lage vegansk mat. I går lagde jeg meg glutenfri veganburgere... nam :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, tempeh er et spennende produkt og et godt alternativ til tofuen. Glutenfrie veganburgere høres nammmm ut! :D

   Slett
 2. Prøvde meg på denne, men synes ikke det ble helt bra. Jeg tror kanskje jeg tilbereder tempeh feil, for jeg synes det ble kvalmt forrige gang jeg lagde noe med det også. Da stekte jeg den også naturell slik som her. Men jeg har også laget den tempehsteka di og den ble god:)
  Problemet er at jeg synes den her smaker ganske rått liksom, selv om jeg stekte en god stund(ca 10min) i ganske mye olje.
  Burde jeg stekt enda lengre eller gjort noe annet? Skal det være tydelig tempehsmak?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kan kanskje være at du ikke er noe glad i tempeh generelt? Jeg skjønner hva du mener med at det på en måte smaker litt rått. Var ikek helt fan av det første gangene jeg heller, men nå synes jeg det er godt. Og så kan det hjelpe å steke det litt lenger ja :)

   Slett
 3. Tempeh kan du steke med flere oppskrifter. Blant annet med å skjære litt tykkere og presse litt freske sitron eller lime oppi tempeh og deretter stekes og når den er ferdig ha oppi salt. Og etterpå kan vi lagrer det enda lenger i kjøleskap ( som rester ). Og kan spises med søt soya saus eller med ketsjup og du kan tilsettes litt chili for sterkere smak som dipp. Mvh isma

  SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...