Kikertboller med quinoa

Oppskrift Kikertboller Quinoa Vegansk Kjøttfri Kjøttboller Uten Kjøtt Vegetarburger Veganburger Kikerter Bønner Tapas Moms, moms, mmmmMoms! 
Momsingen vil ingen ende ta på kjøkkenet i dag :D

Som alltid når jeg lager noe ekstra godt, blir jeg så aldeles fornøyd langt ned i magen at jeg tror det må stråle smilestråler ut gjennom vinduet og bort til naboen. Skulle ikke forundre meg om det drysser litt ned på fortauet og treffer de som går forbi der nede også.


Denne kvelden i slutten av juli.
En fin kveld. Jeg er her på kjøkkenet, og det har altså oppstått akutt lykke-inflasjon ved stekeovnen. Grunnen er disse små herlighetene av noen "kjøtt"boller!

Oppskrift Kikertboller Quinoa Vegansk Kjøttfri Kjøttboller Uten Kjøtt Vegetarburger Veganburger Kikerter Bønner Tapas

For en stund siden fant jeg ut at quinoa er perfekt i burgerfarse. 
Det var i quinoaboller thai style, og resultatet ble mildt sagt knallbra. I dag ville jeg lage en ny variant og baserte oppskriften på mine favorittbønner kikerter. Som krydder valgte jeg oregano. En dæsj tomatpuré og en passende dose hvitløk ble også med på moroa.

De smakte herlig sammen med tzatziki som dip kan jeg fortelle!

Oppskrift Kikertboller Quinoa Vegansk Kjøttfri Kjøttboller Uten Kjøtt Vegetarburger Veganburger Kikerter Bønner Tapas

Serveringsforslag:
- Prøv dem til pasta, på pizzaen, til tapas, i pitabrød eller rett og slett som god gammeldags "kjøttkake"middag med kokte grønnsaker og pottit.
Yoghurtdressing eller tzatziki (som på her på bildet), gjør seg fenomenalt bra til.
- De smaker luksus i matpakka om du får noen til overs.

Tips:
- Har du en rest kokt quinoa, er dette en kjekk måte å få brukt den opp på.
- Disse egner seg godt til å fryse ned, så lag gjerne dobbelt eller trippel oppskrift når du først er i gang. De går fort unna! Dessuten blir det garantert litt småspising underveis i stekinga. Ingen vei utenom.


(3 personer - 25 boller)
1 dl quinoa + 2 dl vann + 1/4 ts salt (= ca 3 dl ferdig kokt quinoa)
2,5 dl kokte kikerter
1 liten rødløk, finhakket
2 hvitløksfedd, finhakket
1 toppet ts tørket oregano
2 ss tomatpuré
0,5 dl vann
0,5 dl kikertmel
litt salt + pepper, smak til


1. Ha quinoa, vann og salt i en kjele og kok på svak varme under lokk i ca 30 min. Quinoaen skal bli myk og alt vannet koke inn.
2. Ha den kokte quinoaen i en stor bakebolle. Tilsett kikerter, løk, hvitløk og oregano. Bruk en sleiv og arbeid deigen. Mos kikertene og bruk litt krefter på å smooshe og gni det hele godt sammen.
3. Det er ennå ikke en farse, men med et par triks blir det bra. Tilsett tomatpuré og vann og arbeid videre med deigen. Til slutt, ha i kikertmelet og bland godt. Nå snakker vi!
4. Smak til med salt og pepper. La hvile i 10-15 min.
5. Nå er det enkelt å forme boller eller burgere av farsen. Pakk dem sammen som om de var snøballer. Ha litt vann på hendene, så blir det mindre klin.
6. Stek i olje til de er gylne og fine. La renne av seg ekstra olje på kjøkkenpapir.

NB: Prøvestek alltid en bolle først. Dersom den ikke henger godt sammen i panna, tilsett litt mer kikertmel i farsen og prøv igjen.


* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @veganmisjonen.

18 kommentarer :

 1. Perfekt opskrift - lige den jeg manglede til min fødselsdag i går...! Nu laver jeg bollerne i dag i stedet for og jeg er sikker på at det bliver helt vildt lækkert:D
  Du er så dygtig til at lave mad og finde på nyt - tusind tak for at du deler med os!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk :D Håper de faller i smak og gratulerer med dagen i går! :)))

   Slett
 2. Milde himmel, dette ser fantastisk digg ut! :-D

  SvarSlett
 3. Så skikkelig digg ut! Elsker kikerter i mat. Falafel er jo snadder :D Ha en fin Søndag videre!

  SvarSlett
  Svar
  1. Var skikkelig digg også kan jeg love :D Ha en fin uke, Liller :)

   Slett
 4. Åh NOM! Ser dødsgodt ut!

  SvarSlett
 5. Du og dine fine oppskrifter altså, Jane! Dette ser nydelig ut!
  Det er så gøy, for nå som S spiser mer (men heldigvis fremdeles vil ha melk dagen lang! Gruer meg til den tiden er over..), må jeg utfordre meg selv til å lage "ny" mat. Selv spiser jeg jo nesten bare raw nå, og selv om selvsagt S også skal få masse frukt og grønt og slikt, tenker jeg jo at det er suuuupert for han å spise quinoa, belgfrukter og korn. Så nå må jeg bruke disse ingrediensene igen, og lage barnevennlig sunn mat, og det er virkelig så gøy! Målet er å gi han så mye god vegansk mat, at han aldri vil ha noe annet ;) Kommer helt sikkert til å bruke mange oppskrifter fra bloggen din i årene som kommer!
  Stor klem til deg<3

  SvarSlett
  Svar
  1. Tenke seg til, så spennende periode det må være for både deg og lillegutt framover nå :) Jeg hadde elsket å lage masse sunn og bra mat til en liten knert, og quinoa = <3 Håper han liker det :))
   Stor klem tilbake <3<3

   Slett
 6. Må bare fortelle at jeg digger oppskriftene dine! Har lagd mye forskjellig, og jenta mi på 10 mnd digger det hun også! Jeg bare kutter ut salt i oppskriftene (bruker buljong uten salt osv), og salter min egen mat etterpå hvis det trengs. Og slike "kjøttbolle"oppskrifter som dette her slår veldig godt ann hos alle her i huset:))

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, så koselig å høre! Og spesielt moro å høre at lillejenta di liker maten også :D

   Slett
 7. Har noen prøvd å fryse diss bollene?
  Hilsen Nina

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har ikke prøvd å fryse de, men tipper det går finfint :)

   Slett
 8. Du er rene matgeniet!! Hver gang jeg skal ha middagsgjester vet jeg at du absolutt har kjempemange oppskrifter å velge mellom, og de skuffer aldri! Og tenk at alt er vegansk,det er helt flotters!! Lager disse nå, og gleder meg skikkelig til å servere de sammen med masse tzatziki og ovsnbakte poteter :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Oi, for en fin tilbakemelding å få! <3 Tusen takk. Kos deg!

   Slett
 9. Går det fint å bruke hvete/speltmel om man er gått tom for kikertmel ? :P

  SvarSlett
  Svar
  1. Det funker best med kikertmel. Med hvete-/speltmel blir det mer seigt. Jeg ville heller blandet inn litt havregryn.

   Slett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...