Gro en avokadoplante, del 3

Gro En Avokadoplante Avokadospire Hvordan Spire Avokado
Se min avokadoplante!
Nå er det nesten et år siden jeg startet prosjektet "gro en avokadoplante" og på tide med en oppdatering. Jeg har fått flere forespørsler fra dere lesere om ikke jeg kan skrive litt om hvordan det går, så nå har jeg og plantene hatt en fotosession her hjemme slik at dere kan få hilse på dem igjen.


I fjor på denne tiden av året satte jeg avokadosteiner til spiring. Det tok mange uker før det skjedde noe, men de fikk omsider både rot og spire og i løpet av et par måneder hadde jeg over 25 planter i potter. Det var en tålmodighetsprøve å få liv i steinene, men så fort de ble plantet i jord var de veldig enkle å ha med å gjøre og grodde vilt fort.

Her var de første plantene nettopp kommet i jorda.

Gro En Avokadoplante Avokadospire Hvordan Spire Avokado

Snart hadde jeg en hel liten skog av lykkelige avokadoplanter som storkoste seg på verandaen i sol og varme hele sommeren.

Gro En Avokadoplante Avokadospire Hvordan Spire Avokado

Disse bildene er fra midten av september. De var da nesten 3 måneder gamle.

Gro En Avokadoplante Avokadospire Hvordan Spire Avokado

Så hvordan går det nå?
Joda, de lever i beste velgående på kjøkkenet mitt. De har nå blitt 10 måneder gamle og den høyeste måler hele 80 cm.

Dessverre har jeg bare to potter igjen. Jeg fikk nemlig ikke med meg alle da jeg flyttet i mars, og da jeg kom for å hente dem var de døde av tørst alle sammen :( Omsorgssvikt altså. Sånn kan det gå. Men altså, de jeg har igjen har slått seg til ro(t) og trives i nytt hjem.

De har blitt ganske store som du kan se. Her har de nettopp fått seg en deilig dusj. Det liker de godt.

Gro En Avokadoplante Avokadospire Hvordan Spire Avokado

Noen av steinene har begynt å gå i oppløsning og bli til jord.

Gro En Avokadoplante Avokadospire Hvordan Spire Avokado

Her er lange storebror. Han står i vinduskarmen med utsikt til verden og har kjempestore blader.

Gro En Avokadoplante Avokadospire Hvordan Spire Avokado

Og her er litt mindre, men desto frodigere lillesøster. Hun har fått plass i te-hjørnet rett ved vinduet.

Gro En Avokadoplante Avokadospire Hvordan Spire Avokado

Hvordan klarte de seg i vinter?
Jeg var litt engstelig for at plantebarna mine ikke skulle overleve den norske vinteren, men de har heldigvis klart seg fint gjennom både kulde og mørke. De har riktignok surmulet en del, mistet noen blader, sett generelt småpjuskete ut og ikke vokst nevneverdig de mørkeste månedene. Helt tydelig at disse plantene er skapt for varmere strøk. Men vi gir ikke opp, gjør vi vel.

Jeg plasserte dem slik at de fikk mest mulig lys, ikke i nærheten av ovner og heller ikke for nært eventuelt kalde trekkfulle vinduer. Det virket som om de gikk i dvale, veksten stoppet og de var ikke særlig tørste, så jeg passet på å ikke vanne for mye.

Vi kom oss gjennom mørketida sammen og nå er de i full gang med å skyte nye skudd til ære for våren og sola. Konklusjonen er at avokadoplanter er ganske hardføre og de klarer seg fint gjennom en vinter bare de får lys og vann. Innendørs såklart.


Oppsummering:
- Jeg har funnet ut at det er lurt å la plantene tørke litt ut før de vannes. Jeg ser det på bladene når de trenger vann. Om de er slappe, er det klart for vanning.

- Jeg har foreløpig ikke pottet dem om men har tenkt å gjøre det i løpet av våren. Tipper det er temmelig tett med røtter nedi der som kunne hatt godt av mere luft og plass.

- Jeg har begynt å gjødsle dem nå som vekstsesongen er i gang. Håper å se blomster i løpet av sommeren, men aner ikke om det er mulig på såpass unge planter.

- Siden dette egentlig er planter fra tropiske strøk som blir store som trær om de får vokse fritt, har jeg ikke store forventning om at mine planter noensinne kommer til å bære frukt. Men de er dekorative småtrær og jeg er veldig stolt av dem og glad i dem allikevel.


Om du vil prøve å gro din egen avokado, er tiden inne for det nå.

gro en avokadoplante, del 1 (bilder og beskrivelse av spireprosessen)

gro en avokadoplante, del 2 (se hvordan det gikk da jeg plantet dem)


Har du prøvd å gro din egen avokadoplante? Hvordan gikk det?

Gro En Avokadoplante Avokadospire Hvordan Spire Avokado

* * * Kjøkkentips på VeganMisjonen * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @veganmisjonen.

128 kommentarer :

 1. SÅ spennende! Må prøve å spire avokado her i sommer. Er det helt vanlig avokado du har brukt?

  SvarSlett
  Svar
  1. Prøv det! :) Jeg brukte helt vanlig avokado fra butikken.

   Slett
 2. Jeg har en stein som har fått en veldig lang stilk og små blader :) Har prøvd med 3 andre steiner, men da skjedde det ikke noe.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så spennende! Hvor stor har den blitt?
   Ikke alltid de spirer, men etter min erfaring er det mye tålmodighet det står på. Hvor lenge sto de andre steinene i vann? :)

   Slett
  2. Prøvde også med mange steiner før det endelig gikk. Den som overlevde var en økologisk avokado, mens de andre var ikke det. Gleder meg til å kunne plante enda flere! Økologisk, det er jo logisk! ;)

   Slett
 3. Så gøy å se hvor store de har blitt! Har fulgt med på del 1 og 2 og var spent på hvordan det gikk. Blir skikkelig inspirert til å dyrke fram avokadoer selv.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de vokser og koser seg :) Kjøp avokado og sett steinen i vann, så kanskje du har en plante om noen uker du også :D

   Slett
 4. Så gøy! Dette må eg prøva!

  SvarSlett
 5. Så utrolig flotte planer!! Jeg synes du har vært en god mor, det ser virkelig ut som de trives :)
  God helg♡

  SvarSlett
 6. Morsomt å lese om! Vi har nå en agurkplante på terrassen, enkelt kjøpt fra IKEA, men allikevel den er babyen vår :D. Moro å gro ting sjøl :0)

  SvarSlett
  Svar
  1. Åh ja, det er så gøy å få noe til å spire og gro :) Jeg hadde en honningmelonplante en gang som jeg sådde fra frø og den fikk melon! :D Det var stas.
   Lykke til med agurken!

   Slett
 7. Jeg har en avokadoplante som jeg planta i jord i august. Det gikk litt trått i høst/vinter, men nå begynner det å hjelpe. Men jeg bor i en bygård hvor det bare er maks tre timer sol på sommeren da, så det gjør jo sikkert noe med veksten. Men det har kommet fire nye blader de to siste ukene! WEY!

  SvarSlett
 8. Hei! Takk for fint innlegg. Hvordan er muligheten for avling (avokadofrukter) fra disse plantene?

  SvarSlett
 9. Hei Jane, jeg har en anbefaling! Ajvar. Det er som veganernes makrell-i-tomat! :) Blei kjent med ajvar i Makedonia, og det er supert på brødskiva med agurk og pepper. Jeg gjorde et lite søk og fant oppskrift på nettet: http://blog.fatfreevegan.com/2013/03/ajvar-roasted-red-pepper-and-eggplant-relish.html

  Nam nam!

  SvarSlett
  Svar
  1. Mmmm, jeg elsker ajvar!! <3 Men har aldri laget det selv.
   Takk for link! Dette må jeg sjekke ut.

   Slett
 10. MYCKET FIN, TYCKER OM DET :D

  SvarSlett
 11. Du kan også ha litt epsom salt i jorda, tror jeg. Jeg vanner plenen med epsom salt, og blomstrene vi har i stua. Skal være veldig bra for plantene :)

  SvarSlett
 12. Du knep av toppskuddet på den ene planten. Ser du forskjell på den og de andre plantene dine? Takk for deling, prøver selv og 2 av 3 har fått rot foreløpig!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy at avokadoene dine har fått rot!
   Tidligere i vår knep jeg faktisk av alle toppskuddene. Det førte til at noen av plantene fikk to nye skudd lenger ned på stammen, mens andre bare fikk ett op fortsatte å vokse rett til værs. Vil anbefale deg å knipe, selv om det smerter å gjøre det ;)

   Lykke til med plantene!

   Slett
 13. Ah! Så flotte! Jeg vil bare tipse deg om å gi de så store potter du har plass ( - og lyst) til! For de trenger egentlig mye plass og får de det blir de store og fine! Jeg hadde en i min gamle leilighet som ble nesten halvannen meter på halvannet år, men da stod den også i en potte på rundt 18 liter.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, er de ikke fine <3
   Wow, så fantastisk at din ble halvannen meter på så kort tid! Større potter skal bli! Takk for tips :)

   Slett
 14. Oisann...!! Jeg leste disse flotte forklaringene og erfaringene først etter at jeg hadde plantet ut de 3 første små avokadoplantene. Jeg hadde nemlig bare puttet 5 steiner i 5 potter med jord. Dyttet dem under jorda og vannet. Innimellom tørket jorda helt ut når vi var bortreist noen dager og da var det bare å vanne igjen. Trodde ingen ting kom til å skje, men joda. Plutselig kom det opp flotte spirer som raskt vokste til 10-12 cm om av jorda, og jeg plantet ut på terrassen hvor de ser ut til å trives flott. Altså ikke noe glass med vann og ikke over jorda men direkte plantet i jorda med jord over. Og så kom plantene etterhvert.
  Akkurat på samme måte som jeg gjorde, og gjør, med hvitløksfeddene som blir liggende å tørke til de kastes. Et og et fedd i jorda og nye flotte hvitløk kan høstes senere på sommeren.

  SvarSlett
  Svar
  1. Spennende! Så flott at du har fått dem til å spire i jord :D
   Har lest om noen som plantet avokadosteinene rett i jorda, men fikk inntrykk av at det var under 50% spiringsrate med denne metoden. Kjempeartig at du fikk det til! Lykke til med plantene videre :)
   Hvitløksfedd, ja det må jeg prøve :) Har satt en søtpotet i vann nå, og den skal jeg si deg gror. Gøy med planteeksperimenter!

   Slett
 15. Hva skjer hvis en av bladene tørker på tuppen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ingen krise, det skjer fra tid til annen. Tipper det er fordi den fikk litt lite vann? Da hender det blad(ene) tørker litt på tuppen. Bare å vanne litt og pleie dem videre, så går det sikkert bra :)
   Lykke til!

   Slett
 16. Har du prøvd å flette plantene?

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det har jeg ikke prøvd (skulle gjerne ha gjort det!). Men det lar seg helt sikkert fint gjøre mens de er unge og bøyelige i stilken.

   Slett
 17. Hei. Fine innlegg. Jeg har bare 1 stein med spire i potte. Vokser den seg finere ned flere i 1 potte? Jeg har hørt at hvis man har to samme. Så "frør" de hverandre og da kommer det frukt på den. Er dette noe du vet noe om? Jeg har virkelig ikke grønne fingre, men fikk så lyst til å prøve etter jeg leste bloggen din. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det :)
   Jeg synes de kler godt å være flere sammen i en potte, men det er jo ikke noe must. Jeg har ikke satt meg inn i befrøing ennå, tror det kan ta tid før de i det hele tatt blomstrer. Mine er nå litt over året og det har ikke kommet blomster på dem ennå. Uansett tar det lang tid og krever varme året rundt om de skal få frukt, etter det jeg har lest.
   Uansett, de er dekorative planter, og det er gøy å ha spiret dem fram selv :) Lykke til!

   Slett
 18. Venter på del 3 :o så søte 😊sara

  SvarSlett
 19. Blir det noe del 4? Ønsker veldig gjerne å se hvordan de har det nå ! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg kan gjerne lage en oppfølger i løpet av høsten :) De vokser og gror. Den ene (lange storebror) har vokst nærmere 30 cm i løpet av sommeren!

   Slett
 20. har problemer med at bladene tørker ut i tuppen... av å til hele bladet så det faller av... for lite vann? er redd for å vanne for muye siden den nesten ikkje vokser nå på vinteren... noen tips? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!
   Mine tørker også ut i tuppen, særlig nå på vinteren, De liker såvisst ikke norsk vinter!
   Har funnet ut at de trives best på det lyseste stedet i leiligheten. Vanne moderat, ikke for mye. Men LYS er greia. De går litt i dvale, mens de venter på sommer stakkars små. De trenger ikke mye vann, bare ro og trøst.

   Slett
  2. Hei så morsomt å se plantene dine. Jeg satte to på for ca et år siden, den ene døde men den andre har blitt ganske stor. Men de nederste bladene har vært litt slappe i noen måneder og er det enmå. Kan jeg ha gitt den for mye vann? Det ser ut som det kommer blomster nå. Har ikke grønne fingre men morsomt å prøve.

   Slett
 21. Svar
  1. Tenkte å skrive et nytt innlegg litt nærmere våren. Nå for tida er det ikke mye action, de sutrer og surmuler over lite lys og varme ;)

   Slett
 22. Hei! :-) hvordan gikk det med den du knep av toppen på? (Del2) Ble den fyldigere ved bunnen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei :) Jada, den lagde nye skudd, men bare to. Så litt mer fylde ble det jo. Anbefaler alle å knipe av toppskudd for mer fylde, ellers vokser de bare rett opp ;D

   Slett
 23. Hei :) Jeg har akkurat planten mine 5 trær om slik at de har litt mer plass. Men hva type gjødsel bruker du? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Så spennende :) Jeg bruker helt vanlig plantegjødsel.

   Slett
 24. Jeg har fått en rot som er ca 2 cm på en av mine steiner, men jeg ser ingen lysegrønne spirer. Noen tips?🌱🌰

  SvarSlett
 25. Nå må vi snart få en oppdatering på avokadobabyene!! Er såååå spent på å se hvordan de har det nå!
  :-D :-D :-D

  SvarSlett
  Svar
  1. Får se om jeg får laget en oppdatering i løpet av våren :))))

   Slett
 26. Ok, jeg satte min første frukt i glasset i dag. Så googlet jeg litt mer og fant at det kan ta mellom 5 og 13 år før en Avocado-plante bærer frukt. Én leserkommentar sa at han bor på Antarktis, hadde et 2.7 meter høyt tre som ga rundt 65 avokadoer daglig (!).

  SvarSlett
 27. Hei, har prøvd selv. Synes det er et arting prosjekt. Planten har blitt 15 - 20 cm høy og fått en del blader. Men i det siste har en del blader blitt mer og mer brune og ser til å visne litt. Har du noe forslag til hva det kan være? Takk!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy du har fått de til å vokse!
   Kanskje de har fått litt lite vann? Mine har også vært sånn at noen blader har blitt brune og visnet innimellom. Spesielt på vinteren mistrivdes de veldig og mistet mange blader. De er jo egentlige tropiske planter og elsker sol og varme, så prøv å gi de så mye som mulig av det. De kommer til liv igjen nå som det nærmer seg sommer :) Lykke til!

   Slett
  2. Leste på en amerikansk side at hvis bladene blir brune, så er det for mye salt i jorda: " If the plant turns yellow, you may be over-watering; let it dry out for a few days. If leaves turn brown and fry at the tips, too much salt has accumulated in the soil. Let water run freely into the pot and drain for several minutes."
   http://www.californiaavocado.com/how-tos/your-own-avocado-tree

   Slett
 28. Jeg satte min første avokadostein i et shot-glass nå! Jeg er så SPENT på om det skjer noe om noen uker. :D

  SvarSlett
 29. Har hatt 4 steiner i vann i ca. 1 uke. Er spent på hva som skjer framover. Takk for inspirasjon!

  SvarSlett
 30. Jeg legger avokado stein direkte ned på jorda, den kommer etter uker, nå er den 23 cm høy fra midt i mars.
  Den fortsatt ser fin ut og de bladene er 14 cm lang. Jeg er veldig glad i avokadoplanten min, men jeg vet ikke hvordan det skjer i vinte, da må jeg venter å se om vinteren.
  .

  SvarSlett
  Svar
  1. Så flott! Jeg har overvintret mine gjennom to vintre nå, bare sett dem i et rom med mye lys, og ikke rett ved varmekilder, så skal det gå bra! Lykke til videre med treet! :D

   Slett
 31. Vi har også fått til avocadotre vi pleier P å putte de rett i pottene til urteplantene vi er ferdig med. Sønnen minpå 8 og jeg har også fått til appelsin og epletre moro å se ting vokse.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy! Og appelsin og eple også da :) Her i huset har vi vinduene fulle av paprikaplanter nå, og har også fått granateple og chili til å spire. Moro å se det gro :)

   Slett
 32. Hei!
  Jeg innser nå at jeg har fra starten av plantet steinen opp ned. Hvordan tror du det går? Planten har spirt 6-7cm høyt med fine blader og har gode røtter, men jeg kan tydelig se at alt er "vridd" i senter av steinen.
  I begynnelsen syntes jeg det var rart at roten vokste oppover, men tenkte ikke så nøye over det, hehe.

  SvarSlett
  Svar
  1. Oida, en liten vri på plantingen der ja, hehe ;D Men om den har fått rltter og blader og lever godt meddet, er det jo greit. Da er den faktisk en liten kuriositet! :)

   Slett
 33. Hei! Mine står i vann og har akkurat fått røtter, veldig spennende. Jeg har sett at noen klipper av toppen(?) av stilken etterhvert, så den skal vokse i bredden og ikke bli en lang stilk uten blader. Hvis jeg fortstod det riktig. Dine ser veldig fine ut, har du klippet eller latt de gro fritt?

  SvarSlett
  Svar
  1. Så spennende! Dd kan klippe av toppen, men da må du vente til den har fått noen bladfester. Jeg har latt noen gro fritt, og klippet noen. Anbefaler å klippe :) Lykke til!

   Slett
 34. Hei, hvordan gikk det med den planten du kløp oppen av? Ble den frodigere eller hva skjedde?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den ble frodigere i bunn, så anbefaler å toppe :)

   Slett
 35. Kan du ikke legge ut en oppdatering og noen bilder av hvordan det går nå? Jeg er i startfasen. Satte tre steiner med skudd og røtter i jorda i dag☺

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy du er i gang med plantingen. Masse lykke til!
   Det er planen å lage en oppfølger, skal bare... ;) Joda det kommer til å komme en i løpet av høsten.

   Slett
 36. Jeg plantet 2 avokadotrær for 3 år siden, og de har blitt kjempe store, men jeg lurer på om d er lurt å plante dem ut. Kanskje best på våren.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy! Hvor store har de blitt? Tror ikke avokadotrærne vil tåle den norske vinteren dessverre, med de trives ute på sommeren.

   Slett
  2. De er høyere enn meg vertfall. Så omtrent 1.75

   Slett
 37. Hvilke gjøtsel har du brukt ?

  SvarSlett
 38. Kommer det mer eller? :-p

  SvarSlett
  Svar
  1. Akkurat de avokadoplantene som er med i denne artikkelserien klarte seg dessverre ikke gjennom en periode hvor jeg var lite hjemme og bedrev omsorgssvikt overfor de stakkars plantebabyene mine :P Men nytt kapittel er i gang her nå og jeg har plantet nye nå i disse dager :)

   Slett
 39. Hvilken type jord bruker du? :)

  SvarSlett
 40. Gleder meg ti fortsettelsen. En hyggelig historie å lese. Er i gang med min første nå. Flytta til leiligheten her jeg bor nå i november. Altså bare erfart de mørke månedene. Håper jeg får sollys inn nå etterhvert, men jeg vet ikke om jeg klarer å tilby dem lys og ikke varme i de mørke månedene... Kanskje jeg må finne et besøkshjem.... ��

  SvarSlett
  Svar
  1. Lykke til med avokadobebisene dine :) De trives nok best i lys og varme, spesielt de unge plantene er følsomme etter min erfaring, men tvi tvi og håper du klarer å holde dem levende til sommeren!

   Slett
 41. Hei. Har avocadoplanter på 5 måneder gamle, som nå desverre begynner å få brune blader og deretter visner og faller av. Plantene står i vinduet og får bra med lys. Har vannet 1 gang i uka gjennom vintersesongen. Vet du hva årsaken kan være til at bladene blir brune og faller av? Mvh Simen

  SvarSlett
  Svar
  1. Vet ikke hva som kan være grunnen til at de visner hos deg. Mulig det har med tørr luft å gjøre? Blir jo ofte tørt nå på vinteren. Håper de klarer seg!

   Slett
 42. Jeg har nå 9 avakado stener, som står i vann .) Den ene har fått rot, men ikke noe grønt enda :) Spennende :)

  SvarSlett
 43. Hei�� flotte artikler! Jeg er nå igang med min første avocadoplante �� foreløpig er den bare en stein i et shotglass, men den har allerede begynt å slå sprekker. Jeg ble så nyskjerrig på hvordan det gikk med den planten i del 2, som du knep av for å prøve å gjøre den kraftigere fra starten av ? Lykke til videre med plantene dine ☺

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, så gøy du er i gang med avokadoplaneprosjekt! :) Etter min erfaring er det lurt å vente litt med å knipe toppen, til planten har fått litt flere blader. Noen av de ble fyldigere fra bunnen etter kniping, mens andre nektet å bli det. Helt tilfeldig tror jeg.

   Slett
 44. Å nei! Jeg har brukt lang tid å har endelig fått en lang rot med flere utstikkere, samt et skudd som akuratt har dukket opp over stenen med ca 1cm. Men så har altså en klart å kante hele greia slik at steinen falt av. Satt den derfor rett i jorda nå, håper den klarer seg uansett.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kan godt hende det går helt fint, så lenge skudd og rot henger sammen. Tvi tvi!

   Slett
 45. Hei! Du skrev i del 2 at du knep av toppskuddet på den ene planten. Hvordan gikk det? Ble den fyldigere?

  SvarSlett
 46. Hvordan går det med dine nye avocadoprosjekt? Jeg satt noen stener i vann O slutten av april og nå har den ene fått en 20cmlang stilk. Har brukt opp portene mine så må ut å kjøpe i morgen så jeg kan sette den ut i sola.

  Har du hatt dem ute på sommeren, og burde jeg ev ta dem inn på natta? Bor i Oslo så ganske grei temp.

  SvarSlett
  Svar
  1. Har et par planter her nå som er omtrent på størrelse med dine :) De trives godt ute om sommeren, men ta dem inn på natta om temperaturen går under 8-10 grader, for å være på den sikre siden.

   Slett
 47. Til info, så tar det ca 10 år før avokado trær bærer frukt. Så du få se om du får til å ha de i 10 år og om de bærer frukt og evnt oppdatere da ;)

  SvarSlett
 48. Hei!
  Kommer det en oppdatering snart på utvikling etter denne posten?? Veldig nysgjerrig! :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, det er det mange som har spurt om :) Jeg har dessverre ikke de første trærne lenger som jeg har skrevet om i innleggene her på bloggen. De vandret videre til plantehimmelen stakkars, etter en periode hvor jeg var lite hjemme og ikke tok godt nok vare på de :( Sånn kan det gå.

   Har et par nye små avokadoplanter hjemme nå, så føler ikke for å skrive noe om de før de vokser seg større enn de her i del 3 :)

   Slett
 49. Hei! Utolig atig prosjekt. Jeg har netopp planet avokadoplanten min over til jord nå, og den er 10 cm høy ca. Godt fornøy, og jeg har tatt av toppspiren som du anbefalte.

  Jeg lurer på hvor ofte man skal vanne og gjødsle?

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk :D Lykke til med planten din! Den liker ikke å bli overvannet. Gjødsel liker de godt, spesielt nå på sommeren i voksetiden, men det kommer jo an på hva slags gjødsel du bruker. Jeg bruker flytende gjødsel og gjødsler vel ca annenhver uke nå på sommeren.

   Slett
 50. Min plante er tre år nå har hatt den innomhus hage stue får problem om vinteren da bladene blir tørre brune, satt den ut nå i sommer kommer nye flotte blader. Jeg klippet toppen når den ble 80 cm slik at den fordeler seg mer som en busk. Stammen nede har blitt brun som et tre skal bli, blir spennende å se hva som skjer i vinter.

  SvarSlett
  Svar
  1. Spennende! De liker best sommer og sol, så vinterhalvåret sturer de mer dessverre. Lykke til med planten din!

   Slett
 51. Hei, veldig fine avokadoplanter. Jeg har nå en avokado i vann som akkurat har begynt å spire, den har spiret ca 1 cm over toppen på steinen nå. Jeg lurer på hvilken jord du anbefaler å bruke når den tid kommer, og om du har dreneringshull i potten eller ikke.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det :) Det er lurt å ha en form for avrenning i bunn av potta, eventuelt kan du bruke lekakuler i bunn.

   Slett
 52. Hei! Etter inspirasjon fra avokadoinnleggene dine har jeg nå seks flotte avokadoplanter stående i vinduskarmen. Nå for tiden sutrer plantene litt og jeg regner med det begynner å bli mangel på næring i jorda. Jeg har aldri gjødslet før, men forstår viktigheten av dette. Jeg er bare litt usikker hvordan jeg skal gå fram. Har kjøpt inn en økologisk flytende gjødsel hvor blandingsforholdet eller 1,5 kapsel på to liter vann, men hvordan vet jeg hvor stor mengde av dette som skal i potta? Skal jeg tømme i like mye som ved en vanlig vanning eller bare spe på med litt blanding etter vanning? Har også en del chilliplanter hvor samme spørsmål gjelder! På forhånd takk og god høst til deg og dine grønne venner! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy! Jeg må innrømme at jeg er mest kokk og lite gartner, så akkurat det blandingsforholdet mellom gjødsel og vann er ikke min nisje. Uansett, mine avokadoer liker gjødsel iblantm men sjeldnere på vinteren. Da sturer de for det meste.

   Slett
 53. Hei,
  Jeg har 3 fine steiner stående på kontoret, nylig satt de i jord og de er vel 30 cm. Hvor ofte vanner dere? Sliter litt med at bladene tørker ut i tuppene. Mulig dette har noe med temperaturen på kontoret. Noen tips ?
  Temperatur ?
  Mengde vann, hvor ofte.

  SvarSlett
 54. Har selv en som er 15 år gammel, vi bruker å gi den økologisk tomatnæring, ser ut til å trives med den. Har totalt tre stykker en litt pjusk, 1-2 år gammel en 3 år gammel supersterk og stor, den 15 år gammle er trist, røttene har ikke utviklet seg særlig så er bekymret. Emosjonelt viktig plante.
  Økologiske er best å bruke, Er du heldig og får hun plante kan du få blomster og frukt. Ellers ikke, men vakre store blader er det jo. T

  SvarSlett
 55. Hei! Planten min har vokst nå i snart et år, og blitt stor og fin. Men nå når kulda og mørket har kommet, ser det ut som den visner helt :( har ikke lyst å gi opp siden det tar lang tid + den er stor. Tror du det funker å sette den nærme ovn og gi den lys gjennom lamper?
  En annen ting, bladene blir også spist av bladlus. Noen tips til å unngå dette?

  SvarSlett
  Svar
  1. Prøv å gi den mest mulig lys, men å sette den inntil en ovn er ikke noe den liker etter min erfaring. Det blir fort tørt og bladene tørker inn og faller av. Ville ellers tatt en tur på en planteforretning og spurt etter lusemiddel. Lykke til!

   Slett
 56. Hvordan ser plantene dine ut nå?

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå er det lenge siden jeg har hatt noen avokadoplanter, så nå har de vel blitt til jord tenker jeg. De på bildene i denne artikkelen strøk dessverre emd etter lengre omsorgssvikt en periode jeg var bortreist og deretter flytting.

   Slett
 57. Har fått spiret en avokado (ut av 4) blitt ca 40cm høy men da pottet den om mistet den alle bladene sine, lot den stå en stund så spiret det ut en ny gren som ble 3-4 cm så stoppet den opp og bladene tørket ut. Har du noe tips eller vet hva som har skjedd?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg vet ikke hva som kan ha skjedd med planten din, men det kan kanskje komme av for mye eller for lite vann, for tørr luft eller kulde. Jeg har opplevd det samme på noen avokadoer jeg plantet tidlig på året. Uten at jeg er en planteekspert, har jeg konkludert med at det nok lønner seg å lage nye planter i sommerhalvåret, slik at de rekker å vokse seg til en viss størrelse før vinteren setter inn.

   Slett
 58. Hvordan vanner du plantene? rett i jorden, spray eller lar du vanne renne gjennom potten? :)
  Er helt nybegynner! akkurat sotte en stein til spiring og har også plantet en del urter som jeg håper jeg får til å spire :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Rett i jorda. Men lurt å ha drenering i bunn, så ikke planten blir stående i vannbad. Lykke til!

   Slett
 59. Mange gode tips. Har en stående nå som er 5 cm høy, og den vokser fort ja. Brukt glass med vann og hengt den opp som du beskrev. Artig når det skjer noe. Hilsen mann som koser seg med planter i hagen.

  SvarSlett
 60. Hei! Jeg har grodd tre avokadotrer etter inspirasjon fra deg! På den ene stenen kom det opp to trær så har to stener i samme potte. De er flettet rundt hverandre �� Opplever nå at noe spiser på bladene �� Hva kan jeg gjøre med det uten at jeg ødelegger de fine trærne? Tips? ��

  SvarSlett
  Svar
  1. Oi, det hørtes fint ut med to stammer flettet i hverandre <3 Høres ut som du kan ha fått plantelus eller noe på de. Jeg har med hell benyttet meg av en blanding av bl.a. grønnsåpe, bakepulver og zalo tidligere, da jeg hadde lus på en plante, men det var ikke avokadoplanten altså. Du kan jo gi det en sjans? Oppskrift på blandingen finner du HER. (PS: du får skalere ned oppskriften da den bruker hele 10 liter vann). Lykke til!

   Slett
  2. Ja det er veldig gøy! Når begynner jeg å få til mangotre også!! �� Takk for tips!

   Slett
  3. Oi, så gøy! Mangotre! Det må jeg også prøve :D

   Slett
 61. Er det noen som vet om man kan bruke stifter eller lange tynne spiker istedenfor tannpirkere for å holde toppen passe oppe over vannet?

  SvarSlett
 62. Har en 9 mnd avokado tre. den har blitt 1.70 høy med mange vannrette grener. den lengste grenen er ca en meter. Vet ikke hva jeg gjør med den i sommer ferien. klippe toppen, sette den i en bøtte med vann og håpe det beste. har også paprika planter på andre året med 9 fine paprikar på hver plante. nå er de blitt røde. så kast ikke planten etter første året.

  SvarSlett
 63. Hei hei😊
  Er ganske stolt av advokado treet mitt🥑🥑 lure på om du toppe trærne dine?? (For å få flere skudd på det)

  SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...