Min beste focaccia

Oppskrift Hjemmelaget Foccacia Provencekrydder
Perfekt hjemmebakt focaccia.
Den er smaksatt med provencekrydder og soltørket tomat.

Focaccia er et smakfullt, saftig, ganske flatt brød som er perfekt til tapas og tilbehør til det meste annen mat. Deigen likner pizzadeig og krydres med ulike urter, olivenolje og grønnsaker eller ost.


Ta med focacciaen i selskap, piknik i parken, på grillfest eller til koldtbord. Server til grillmat, tapas eller som aperitif sammen med en god olivenolje og balsamico når du har gjester.

Oppskrift Hjemmelaget Foccacia Provencekrydder

Jeg har prøvd å bake focaccia flere ganger tidligere men aldri fått den helt perfekt. Nå har jeg tydeligvis skjønt det, for denne blir jo knallbra! Hver gang!

Her er triksene.
1. Ikke bruk for mye mel. Bare akkurat nok, slik at deigen er såvidt ikke-klisset.
2. Gi deigen tid til å heve. Sett den i vannbad eller på et lunt sted. Den skal bli omtrent dobbelt så stor.
3. Ikke vær gnien på olje, salt og krydder. Det er disse som gir smak til focacciaen.

Oppskrift Hjemmelaget Foccacia Provencekrydder

Herbes de provence.
Jeg fikk et glass med provencekrydder i gave her om dagen og det gjorde stor suksess på focacciaen. Siden det var kjøpt på en landhandel i Frankrike er jeg ikke helt sikker på hva det egentlig inneholder av urter, men det lukter helt fantastisk. Jeg mener å kjenne innslag av rosmarin, timian, oregano og merian, pluss en lett pepperaktig aroma som jeg ikke har kjent før. Etter å ha lest litt om det, viser det seg å stemme, pluss at en annen vanlig ingrediens i dette krydderet er sar. Sar er et ukjent krydder for meg, men jeg tipper det er de små blomsterknoppene som man kan se på bildet (?). Noen urtekjennere som klarer å se hva dette er?

Oppskrift Hjemmelaget Foccacia Provencekrydder

Tips:
- Om du ikke har tid til å dra helt til Frankrike for å kjøpe krydder, får du heldigvis tak i provencekrydder i større matbutikker her i Norge også.
- Bruk gjerne andre krydder etter ønske.deig:
2 dl lunkent vann
3 dæsjer olivenolje
2 toppa ts provencekrydder
1/2 ts tørrgjær
1 liten ts salt
6 soltørkede tomater, hakket smått
ca 4,5 dl hvetemel

topping:
provencekrydder
flaket maldon havsalt
olivenolje

1. Start med å lage deigen ved å blande ingrediensene i rekkefølgen i oppskriften. Bruk eltemaskin eller hendene. Tilsett én og én desiliter av melet og elt til du har en jevn, såvidt ikke-klisset deig.
2. Pensle en ildfast form med olivenolje og trykk deigen flatt ut i formen. Det er enklere om du har litt olje på fingrene. Jeg brukte en form på 20x25 cm. (Hevingen skjer direkte i den formen du skal steke den i, enkelt og praktisk).
3. Dekk formen med plast e.l. og sett til heving på lunt sted, gjerne i vannbad, ca 45 min. La den gjerne stå lenger. Den skal heve til omtrent dobbelt størrelse.
4. Lag hull i deigen med fingertuppene. Stø på provencekrydder, flaket havsalt og noen gode dæsjer med olivenolje på toppen.
5. Stek på 225 grader i 20 min.


* Når focacciaen er avkjølt, dekk den lett med plastfolie og oppbevar den på kjøkkenbenken. Da holder den seg fint et par dager.

* Se også min oppskrift på glutenfri focaccia.


Oppskrift Hjemmelaget Foccacia Provencekrydder

Takk til Espen som syklet helt til Nice for å kjøpe provencekrydder til meg 

* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @veganmisjonen.

28 kommentarer :

 1. Ser herlig ut! Tror jeg må bake til helgen :) Hvilke andre krydder enn provence tror du passer?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er mange krydder som kan passe. Typiske middelhavskrydder er jo feks rosmarin, basilikum, timian, oregano, merian. Ta hva du har og god baking! :)

   Slett
 2. Ser fantastisk digg ut! :)

  SvarSlett
 3. Foccacia er så godt! :)

  SvarSlett
 4. Jeg tipper de små blomstene er lavendel.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hmmm, men det lukter ikke lavendel og den har jo en veldig særegen lukt? :)

   Slett
 5. Takk for alle tips : )
  En stund siden jeg har laget dette brødet...
  Av og til drysser jeg krydderet i bunnen av langpanna, synes krydderet blir litt vel stekt på toppen.
  Saga krydderposer har en god provance blanding, om den kjøpes i Norge.
  Det var mitt lille tips.

  SvarSlett
 6. Skal absolut prøves i dag! Og ja, man skal endelig ikke være en fedterøv med olivenolien - den gør hele forskellen!
  VH
  Dorthe

  SvarSlett
 7. Denne står i ovnen nå og skal få følge med din oppskrift på grillede grønnsaker og pasta! Perfekt til en sen middag i solen. Tusen takk for dine utrolig gode og enkle oppskrifter!

  SvarSlett
 8. Foccaciaen blev bagt og blev superskøn. Den blev spist med sauteret bladbede, ovnbagte tomater, hummus og en rest spirerburgere. Alt var dejlig men - og nu kommer det mærkelige - jeg havde lavet en yoghurt raita med agurk, peberfrugt og frisk mynte af økologisk ko-yoghurt, fordi jeg tænkte, at jeg da også kunne spise "normalt"... Jeg smagte een gang, og jeg kunne simpelthen ikke spise mere. Den smagte mig ikke, smagte af dyr på en eller anden måde. Måske har min smag forandret inden for det år jeg har spist fuldt vegansk.

  I hvert fald blev jeg så rigeligt bekræftet i at jeg ELSKER vegansk mad og det passer lige præcis til MIG!

  VH
  Dorthe

  SvarSlett
  Svar
  1. Mmmm, det høres kjempegodt ut!
   Vet du, jeg har samme erfaring med melkeprodukter, etter å ikke ha spist det på veldig veldig lenge, kjenner jeg på smaken om jeg får i meg kumelkeprodukter. Husker jeg smakte en bit melkesjokolade etter å ikke ha spist det på et halvt år, og det smakte... FJØS...! :P Hehe.

   Slett
 9. Heia! Jeg lurer på om du (eller noen andre) vet om foccacia alltid er vegansk? eller om det er vanlig å bruke egg/melk i? jeg er nemlig eneste veganer på tapaskveld om et par uker, og vet at noen kommer med foccacia. Greit å vite på forhånd hva jeg kan spise! Sist jeg prata med foccaciabakerne visste de nemlig ikke hva som skulle i deigen.. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Heia :)
   Foccacia er vanligvis vegansk. Basen er er på en måte en pizzadeig, og den har jo tradisjonelt verken egg eller melk i seg. Men jeg ville hørt med dem som lagde foccaciaen til den tapaskvelden og hørt hva de har i den. Aldri lett å vite :) Eller du kan jo lage denne og ta med ;D

   Slett
 10. Tak Jane, fordi du har oplevet det samme som mig med smagen af mælkeprodukter (og æg og kød for den sags skyld) - så er jeg da ikke helt ALENE;) Det er jeg GLAD for.

  Tak for at du med dine gode svar gør det lettere at spise anderledes and resten af befolkningen! ALLE skulle opleve glæden ved at spise grønnere:)

  Det bekræfter mig også i min teori om, at jo mere grøn mad jeg/man spiser des mere har man lyst til spise og des mere mister man lysten til at spise mad fra dyr.

  I aften bager jeg foccaciaen igen - det er så lækkert og sommerligt og vi har masser af friske krydderurter i haven. Denne gang bliver den tilbehør til din opskrift med aubergine, kidneybønner og frisk RUCOLA - som også bliver hentet i vores dejlige have. Ja, jeg føler mig SÅ heldig og jeg elsker min have:D

  God sommerhilsen fra
  Dorthe

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror nok det er flere veganere som opplever det samme, at det er lett å gjenkjenne feks fløte eller kjøttbuljong i maten om man ved et uhell får det. Så du er ikke alene! :D

   Ja, ikke sant, jeg er helt sikker på at mange vil bli både overrasket og fornøyd om de smakte ordentlig vegansk mat, det er jo slett ikke bare gulrot og salat ;)

   Lykke til med foccacia, nok en gang. Her hjemme står det en glutenfri versjon i ovnen akkurat nå, spent på resultatet! Og du, så heldig du er som har urter i hagen! (drømme drømme...)

   God helg til deg, Dorte <3

   Slett
 11. Sar kalles også fattigmannspepper, på grunn av sin pepperaktige smak. Skal etter sigende gjøre belgfrukter mer lettfordøyde, og burde sånn sett være standard veggis-urt. Ellers er lavendel også faktisk en klassisk ingrediens i Herbes de Provence.

  SvarSlett
  Svar
  1. Aaaah, så interessant! Kan ikke huske å ha sett sar til salgs i norge, men jeg må kanskje bare lete litt nøyere. Spennende at den kan gjøre belgfrukter lettere å fordøye, det er jo knallbra for veggiser :D

   Slett
 12. Hei Janne. Sar heter savory på engelsk og er nær beslektet med rosmarin og timian. Det brukes i italiensk matlaging spesielt når man koker bønner (bra å vite for alle veganere hva?)
  Hilsen fra en once upon a time botaniker

  SvarSlett
 13. jeg bare lurer på hvor mye en dæsj olje er?

  SvarSlett
  Svar
  1. Oi, dette spørsmålet er fra 2014 og jeg har glemt å svare ser jeg. Bedre sent enn aldri ;)
   Om jeg skal oversette "en dæsj olje" til mer konkrete mål, vil jeg si det er ca 1 spiseskje eller så.

   Slett
 14. Hvor mye må jeg gange oppskriftem med for å få en stor langpanne?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kommer helt an på hvor stor langpanna di er :)

   Om du mener en flate med størrelse som et vanlig stekebrett (jeg tar utgangspunkt i mitt eget som måler 35x40 cm), blir regnestykket arealet av stekebrettet delt på arealet av den opprinnelige formen oppgitt i oppskriften. Svaret blir da 2,8.

   Min egen langpanne (noe mindre enn et helt stekebrett) måler 32x22 cm, og regnestykket gir da et svar på 1,4.

   Det betyr:
   --> vil du lage focaccia som dekker et helt stekebrett på 35x40 cm, må du gange oppskriften med 2,8.
   --> vil du lage focaccia til en langpanne på 32x22, må du gange oppskriften med 1,4.

   For et eksakt svar, må du nesten gi meg målene på langpanna di :)

   Slett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...