Tzatziki av soyayoghurt

Oppskrift Vegansk Hjemmelaget Tzatziki Soyayoghurt Alpro Melkefri Dip
Tzatziki er ordet. 
...og jeg staver det alltid feil. Det har liksom en t for mye. Jeg har for sikkerhets skyld sjekket ordlista, og riktig stavemåte er virkelig T-za-t-ziki. Usannsynlig i mitt hode, men fakta.

Har du vært på tyrkisk/gresk restaurant, har du garantert fått servert denne. Kanskje sammen med bulgur, hvitløks-pita, og om du var heldig; med et digert veggis-grillspyd rett fra kullgrillen! Det var ihvertfall slik jeg ble kjent med tzatziki (og bulgur) for første gang. På Cafe Noahs Ark ved Birkelunden her i Oslo. Det har gått hele 15 år siden den gang, og nå har jeg lært meg å lage både bulgur og zatziki selv. Nei, der skrev jeg det feil igjen... Tzatziki mener jeg.


Du trenger yoghurt, agurk, hvitløk, olivenolje og salt. Pluss litt syre i form av eddik eller sitron for å balansere smaken. Server den kald som dip eller saus til alt fra pitabrød, tapas og kjøttboller.

Agurken skal rives.
Jeg er så heldig å eie en juicepresse, så jeg kjører bare en hel agurk ned i pressa og får fiks ferdig agurk-fibermasse klar til å brukes. For dere som ikke har juicepresse går det aldeles finfint å bruke et rivjern. Så lenge det er revet agurk, blir det tzatziki.

Oppskrift Vegansk Hjemmelaget Tzatziki Soyayoghurt Alpro Melkefri Dip

Jeg har tidligere laget en slags vegansk tzatziki av nøtter (se oppskriften her). Den ble god, men litt for søt til å kunne kalles tzatziki. Etter at jeg oppdaget Alpro soyayoghurt derimot, har det blitt orden i sakene. (Ja, jeg digger den yoghurten, de burde begynne å sponse meg snart).

Alpro soyayoghurt dukker stadig opp i flere butikker. Til nå har jeg sett den på Coop, Meny og Rema, og senest i dag så jeg den på Kiwi. Har hørt rykter om at den er å få tak i langt ut på bondelandet også, så løp og kjøp! Ikke alle butikkjeder som har tatt den inn ennå, men det kommer. Jeg pleier å hamstre flere av gangen, for vi går alltid tom og den er ofte utsolgt.

EDIT høsten 2014: Alpro har dessverre endret oppskriften på sin soyayoghurt naturell og tilsatt sukker. Den smaker nå søtt og egner seg dårlig til dressinger som denne, etter min smak. Jeg anbefaler derfor å bruke en annen type soyayoghurt, feks Sojade. Skriv gjerne en mail til Alpro og be de ta tilbake den gamle oppskriften på soyayoghurt naturell.

Oppskrift Vegansk Hjemmelaget Tzatziki Soyayoghurt Alpro Melkefri Dip


1 agurk, revet
8 gode ss soyayoghurt
2 hvitløksfedd, finhakket
1 ts hvitvinseddik eller hvit balsamico (ev. sitronsaft)
litt nykvernet pepper + salt
en dæsj olivenolje

1. Om du har juicemaskin, vet du hva du har å gjøre; bruk fibermassen fra en juicet agurk. Ellers, riv agurka på et grovt raspejern, ha agurkraspet i en sil og bland inn litt salt. La det stå noen minutter (alt fra 5 min - 1 time funker bra), saltet gjør at vannet skiller seg fra agurkkjøttet. Press ut så mye du klarer av vannet med en spiseskje eller bruk neven. Det er ikke så nøye akkurat, men tzatzikien blir best med minst mulig agurkvann.
2. Ha agurkraspet over i en bolle, bland inn yoghurt, hvitløk og smak til med eddik, pepper og salt. Dæsj oppi litt olivenolje og bland godt.


* Jeg kverner alltid over litt ekstra pepper på toppen og drissler med litt olivenolje. Nom nom!

* Tzazikien holder seg i kjøleskap i ca 4 dager. Den blir faktisk bedre etter å ha stått og godgjort seg litt.

* Prøv også soyayoghurt i
- vegansk yoghurtdressing med hvitløk og urter
- yoghurtdressing med revet eple
- kebabsaus


* Prøv tzatziki til kikertboller med quinoa. Nom nom!* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @veganmisjonen.

2 kommentarer :

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...