Bakte tomatbønner

Oppskrift Bakte Hjemmelagde Tomatbønner

Rykende varme ut av ovnen

Jeg har alltid elsket tomatbønner. Helt fra jeg var liten har jeg elsket dem. Det er ikke få bokser tomatbønner som har blitt sprettet, varmet og spist som middagstilbehør eller som kveldsmat opp gjennom. Min type kosemat dette.

Nå har jeg endelig laget min egen versjon. Det er nesten så jeg har gjort meg selv en bjørnetjeneste, for nå blir aldri mer tomatbønner på boks det samme... Hjemmelagde tomatbønner er naturlig nok litt mer jobb enn å åpne en fiks ferdig boks, men det er ikke vanskelig og gurimalla så godt det er!

Bønner er billig mat
Enten du kjøper ferdigkokte bønner på boks eller koker dem selv - bønner koster ikke mye.

Jeg kjøper gjerne større sekker av de bønnetypene jeg bruker mest. Tørkede bønner er så å si evigvarende, og det er ikke mye jobb å koke dem selv egentlig. Bare å bløtlegge over natta og koke til de er møre. Har du først gjort det en gang, går det av seg selv. Belønningen er ekstra spretne bønner som knekker når du biter i dem. Et smart triks er å koke masse av gangen og fryse ned i porsjoner, men det kan vi snakke mer om en annen gang.

Om du ikke har tid til å koke bønnene selv, funker det like bra med ferdigkokte på boks. Små hvite bønner som jeg har brukt her er knall, men egentlig funker alle typer bønner i denne oppskriften. Velg gjerne noen som er faste i "fisken".

Foruten bønner er hovedingrediensen selvsagt tomater
Store, deilige, røde, saftige tomater! Nå på vinteren er det vanskelig å finne skikkelig søte og modne tomater her i kuldelandet, så jeg har brukt tomater på boks. De smaker like godt hele året, og så er det jo salig enkelt. Jeg foretrekker å bruke hele, skinnfrie tomater til denne oppskriften, altså ikke den hakkede typen. Hele biter av bakt tomat i tomatbønnene blir nemlig knallgodt.

Oppskrift Bakte Tomatbønner Hjemmelaget

For å sette smak på sakene trengs en god dæsj olivenolje, hvitløk, laurbærblad, hvitvin og krydder. Små hvite bønner er svært milde på smak, så mesteparten av smaken må vi sørge for å plassere i det som er rundt bønnene.

Tomater og stæsj får en omgang alene i ovnen før bønnene tilsettes. Bønnene trenger kun å være med på siste halvdel av steketiden fordi de allerede er ferdig kokte. Slik bevares spensten i bønnene og vi unngår at de blir overkokte.

Oppskrift Bakte Tomatbønner Hjemmelaget Koke Bønner

Det er praktisk med retter hvor man kan slenge alt i en form og la stekeovnen gjøre resten av jobben. Så fort du har fått ingrediensene i formen, er du nesten ferdig allerede. Bare å lene seg tilbake og glede seg.

Oppskrift Bakte Tomatbønner Hjemmelaget Ovnsbakt

Tips:
- Bruk gjerne andre typer bønner.
- Tilpass chilimengden etter hvor hot du liker det. Jeg brukte 1/3 chili med frø og det hele, og det ble akkurat passe etter min (forholdsvis pysete) smak. Husk at noen chilier er hottere enn andre. Bruk heller for lite enn for mye.
- Den eneste formen for salt jeg har tilsatt er det som finnes i buljongpulveret. Om du bruker saltfattig buljong, er det mulig du trenger å salte litt til slutt. Smak deg fram.


(4 pers)
4 dl kokte små hvite bønner (= 1 boks / 1,5 dl tørre bønner om du koker selv)
olivenolje
2 bokser hele tomater
4-5 ss tomatpuré
3 små laurbærblad
2 ss tørr hvitvin (kan sløyfes)
4 hvitløksfedd, klemt med flatsiden på en kniv så de kløyver seg på langs
ca 1/3 rød chili, finhakket (OBS: smak til)
1 ss vegansk buljongpulver
1 ts paprikapulver
1 ts lønnesirup (ev. sukker eller annen søtning)

1. Om du koker bønnene selv, legg dem i bløt kvelden før eller i minst 8 timer. Skyll de bløtlagte bønnene godt og kok i rikelig med vann til de er møre, ca 1 time. Eventuelt bruk ferdig kokte bønner på boks.
2. Sett stekeovnen på 175 grader. Finn fram en ildfast form og splæsj oppi en god dæsj olivenolje. Tilsett tomater, tomatpuré, laurbærblad, hvitvin, hvitløk, chili, buljong, paprikapulver og sirup. Bland sammen. Om tomatene er store, del dem i to.
3. Sett formen midt i ovnen og bak på 175 grader i 20 min.
4. Ta formen ut av ovnen. Bland inn de kokte bønnene og bak videre i 20 min. Kjenn på lukten som sprer seg i kjøkkenet.
5. Siste finish: Skru opp varmen til 225 grader og la det stå i 10 minutter til. Det begynner sannsynligvis å boble og sprute der inne, men sånn skal det være.
* Bakte tomatbønner holder seg i 4-5 dager i kjøleskap. De blir faktisk bare bedre av å stå et par dager. Varm opp igjen og nyt i flere omganger.

* Tomatbønner passer til nesten alt. Til frokosttallerkenen, til lunch, på middagsbordet, til kveldsmat eller som nattmat.


Nom nom!

Oppskrift Bakte Tomatbønner Hjemmelaget

Mine favoritter:
- tomatbønner, hjemmelaget potetstappe og sprøstekt løk.
- tomatbønner og tykke grove brødskiver med smør!
- frokosttallerken med tomatbønner, polentaomelett, salat og tofubacon.
- tomatbønner, stekte poteter og nomelett.Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @veganmisjonen.

18 kommentarer :

 1. Så gøy, har tenkt flere ganger at dette er noe jeg må lære meg å lage selv! Er jo ofte litt av vært rart i de på boks, fint å kunne bestemme ingrediensene selv.

  SvarSlett
 2. Du gjør meg glad med bloggen din :)
  Vennlig hilsen Marie

  SvarSlett
 3. Ser nydelig ut. Er også veldig glad i tomatbønner men aldri laget det selv, så dette skal absolutt prøve. Takk for nok en flott oppskrift!

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig! Om du er glad i tomatbønner på boks vil du elske denne, det er jeg helt sikker på! :))

   Slett
 4. Mmm, deilig!! Jeg har en "greie" mot bønner på boks, klarer bare ikke den laka.. Brrrr :S Heller ikke tomatbønnene, siden de ligger i tomatlake! Men slike hjemmelagde er fantastisk godt! Jeg har laget noe lignende selv, og det er 1000x bedre enn de kjøpte :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, skjønner det med laka. Har vokst opp med tomatbønner på boks jeg da, så jeg digger det. Men ja, hjemmelagde er XXX ganger bedre!! :D

   Slett
 5. Wow! For en som spiser tomatbønner til frokost nesten hver dag var dette fantastisk. Byttet ut hvitvinen med rødvin, og det smakte fortsatt nydelig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jippi! Herlig å høre! Kjekt å vite det funker bra med rødvin også.

   Slett
 6. Dette smakte supergodt! Jeg hadde ikke hvitvin, så tilsatte littegrann hvit balsamico og litt mer søtt. Hadde også smoked paprika og chipotle pulver oppi. Fantastisk! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra :D Røkt paprika og chipotle ble sikkert kjempegodt i, det må jeg prøve neste gang!

   Slett
 7. Tror du black eyed beans kan brukes i denne? ...jeg har en diger pose tørka black eyed beans i skapet som jeg kjøpte fordi de såg morsomme ut, men har aldri brukt det før og veit ikke helt hvordan de smaker.

  SvarSlett
  Svar
  1. Javisst, alle bønner kan passe i denne oppskriften :)

   Slett
 8. <3 tusen takk for alle de fantastiske oppskriften! kan man bytte ut hvitvinen med noe annet enn rødvin? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så koselig du liker oppskriftene <3
   Det er så lite hvitvin at du gjerne bare kan sløyfe den. Ev. bytte med litt sitron eller lime.

   Slett
 9. Hei!

  Min søte nabo kom en kveld og spurte: «Har du lyst til å smake Veganmisjonens bakte tomatbønner? Det er bare sååå godt!!» Heldige meg! Det var så nydelig at jeg skal lage det i morgen. ��

  SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...