Matvare i fokus: POLENTA

Hva Er Polenta Oppskrifter Med Hvordan Lage Tilberede
Solgule polenta.  
Polenta er ingrediens i flere av oppskriftene her på VeganMisjonen. Nå er det på tide å skrive litt mer om dette gule. Polenta er en allsidig "grønnsak" som burde være basisvare i alle kjøkken og havner villig vekk i både det ene og det andre. Pai, omelett, frites, biff, grillsnadder og kake for å nevne noe. 

Hva er egentlig polenta?
Ordet polenta er opprinnelig italiensk og betyr noe sånt som "avskallet, knust korn". Det består av malt mais og kan være grovmalt eller finmalt. Kall det gjerne maismel. Den typen polenta jeg hittil har brukt i oppskriftene mine er av den grovmalte typen (coarse). Om jeg skal beskrive grovheten på denne, er den litt mer finmalt enn sukker, ikke pudder slik som mel.Her er et lite utvalg med tips om hva polenta kan brukes til:
Hva Er Polenta Oppskrifter Med Hvordan Lage Tilberede

Minipaier med potetflak og vårløk
Polenta på grillen!
Nostalgisk appelsinkake
Polentastjerner
Frokostomelett med purre og potet
Polenta med facon og tomat-purre-form
Sprøstekte polentapinner (frites)
Polentabiff med pak choi og ruccoladressing


Jeg hadde verken hørt om eller smakt polenta tidligere, men etter et besøk i den lokale grønnsaksbutikken på hjørnet hadde jeg plutselig en hel pose med polenta i hus. Den aller første polentaoppskriften som ble offentliggjort her på bloggen var polentomatoburger. Det ble kjærlighet ved første bit!

Hva Er Polenta Oppskrifter Med Hvordan Lage Tilberede
(foto: healthysupplies)

Næringsinnhold:
Polentamel består stort sett av komplekse karbohydrater, litt protein, en del fiber og lite fett. Polenta er også helt glutenfri.

Smak og konsistens:
Polenta smaker ikke så veldig mye i seg selv. Det er heller smakstilsetningene som gjør den spennende. Om du tilbereder den helt uten krydder, smaker den kanskje svakt av mais, men ikke så mye. Derfor er den svært anvendelig.
Siden polentaen er et slags mel, sier det seg selv at den ikke egner seg til å spises som den er. Den må tilberedes.

Tilbereding:
Polenta har mange bruksområder. Den passer i alt fra pai til kake. Avhengig av hvor mye væske som tilsettes kan den bli til en fast biff eller til en myk grøt. Jo lenger den kokes, jo tykkere blir den.
Et eksempel: om du bruker omlag fire ganger så mye vann som polenta, blir det etter fem minutters koking til en tykk grøtliknende masse som stivner ved avkjøling. Den stivnede polentaen har konsistens som en fast pudding og kan kuttes i skiver, terninger, stjerner eller hva du måtte behage.

Her er noen eksempler på tilberedingsmåter:

Kok opp vann med ønsket krydder og smak, visp inn polentaen og kok i vei!

Hva Er Polenta Oppskrifter Med Hvordan Lage Tilberede

Straks polentaen er kokt kan den helles i en form.
Da stivner den ganske raskt og kan etter avkjøling kuttes i skiver e.l. Spis den som den er eller stek til den har en sprø stekeskorpe. Nå snakker vi for eksempel biff!

Hva Er Polenta Oppskrifter Med Hvordan Lage Tilberede

Eller... du kan lage store "ostestykker" av den kokte polentaen.
Stek dem gylne og sprø i panna, og du er ikke langt unna denne! 

Hva Er Polenta Oppskrifter Med Hvordan Lage Tilberede

Eller... putt den rett i kakedeigen.
Funker futt! Her er det glutenfri nom nom appelsinkake som bakes.

Hva Er Polenta Oppskrifter Med Hvordan Lage Tilberede

Hvor kjøpe polenta?
Polenta finner du i dagligvarebutikken, i etniske butikker eller på helsekost. Jeg har sett den på bl.a. Meny, Kiwi, Ultra og Rema, ihvertfall her i Oslo. Remas polenta ser slik ut:

Hva Er Polenta Oppskrifter Med Hvordan Lage Tilberede

Min polenta-favoritt: 
Helt klart pai! Polenta er nemlig super som"egg-erstatning" og gjør jobben med å binde sammen fyllet i paien. I tillegg er den gul, så det ser jo nesten ut som egg. Slett ikke dumt.

Fristende sopp- & hvitløkspai:
(oppskrift finner du her!)

Hva Er Polenta Oppskrifter Med Hvordan Lage Tilberede

Se alle VeganMisjonens OPPSKRIFTER MED POLENTA her.
Polentaeventyret er ikke over ennå. Følg med videre for nye polentaoppskrifter!


Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @veganmisjonen.

31 kommentarer :

 1. Jeg har en pose med polenta i skuffen jeg ikke har funnet ut hva jeg skal bruke til men her var det noen tips jeg skal prøve ut. Ha en flott søndag!

  SvarSlett
 2. Takk for mange herlige oppskrifter! :D

  SvarSlett
 3. http://www.iherb.com/Bob-s-Red-Mill-Cornmeal-Gluten-Free-24-oz-680-g/29621 er dette polenta? Rema her hadde ikke, faktisk aldri hørt om det :-( Og lite etniske butikker og tilgjengelig

  SvarSlett
 4. Anne M: Ja, den du likner fra iherb der ser ut til å være lik den jeg bruker.
  Kanskje det bare er OsloRema som har tatt inn polenta...? Synd.

  SvarSlett
 5. Så kjekt med et utfyllende innlegg om Polenta og flere spennende oppskrifter! Lagde min første polentabiff i helgen - og no gleder eg meg til å teste de andre oppskriftene! =) Har du noe erfaring med holdbarhet på polentaen i kjøleskap før du steker den? Event har du prøvd å fryse ned?

  SvarSlett
 6. Har faktisk ikke prøvd å lage mat med polenta enda, men nå tror jeg det skal prøves. Er også tenkt å bruke mer linser og bønner også, men er ikke så lett når en ikke har gjort det før. Takk for inspirasjon :)

  SvarSlett
 7. Veldig gøy å se hva annet det kan brukes til, trodde det alltid måtte være "kjedelig" med vann:P Men kunne det kanskje gått an å lage type semulegrynspudding av det? Tilsette mandelessens/mandler og sukker?:D Takket være denne siden her, har jeg blitt mer kreativ i matlagingen, selv om jeg ikke er veganer eller vegetarianer. Kjempeivrig! Cred!

  SvarSlett
 8. Jane, du er topp! Det var herlig å "gjenoppdage" pai etter at du skrev om det.
  Men jeg lurte på om du har prøvd andre typer polenta enn den fra Vivien Paille. Jeg har lagt merke til at de fleste pakkene sier at polentaen skal koke i 40 minutter (f.eks. de fra P.A.N., som de har i mange etniske butikker). Derfor har jeg aldri villet kjøpe noe annet enn 5-minutters (som den de har på Rema, Ica osv). Andre som vet?

  SvarSlett
 9. Dian Sofie: En slags semulepudding er helt klart mulig å lage!
  Samboeren min forteller at mora hans lagde polentapudding da han var liten, med sukker og mandelessens, noe jeg synes høres fryktelig rart ut. Men jeg har tenkt å gi det en sjanse. Så får vi se om det ikke dukker opp en søt-polenta-sak her etterhvert ;)

  SvarSlett
 10. Rune Lagune: Takk! :D
  Polenta fra Vivien Paille pleier jeg faktisk ikke å bruke, det var bare for å sjekke om Rema-polentaen var lik den jeg kjøper på innvandrerbutikker at jeg kjøpte den :) Og den var helt lik.
  Tror kanskje ikke jeg har prøvd en type som trenger 40 min koketid. Er den mye grovere malt?

  SvarSlett
 11. Dina Sofie: "Semulepudding" var det første jeg prøvde etter å ha skaffet meg polenta og kjent på konsistensen. Den blir kjempebra med melk, søtning og mandeldråper - og rød saus f.eks av frosne bær som varmes og stavmikses lett. NOM! (det eneste som er dumt er at grøten er veldig mektig, så man orker ikke spise like mye som man kanskje ønsker)

  SvarSlett
 12. Nå har jeg nettopp surret sammen litt polentarøre sånn at jeg kan lage fries senere i dag, gleder meg til å smake :) Tusen takk for inspirasjon!

  SvarSlett
 13. Nammenamme!! Nyfreslt polenta-spiser her :)

  SvarSlett
 14. Veldig bra jeg fant bloggen din :-)
  Fine oppskrifter :-)

  SvarSlett
 15. jeg kommer fra øst-Europa og vi spiser polenta nesten til ALT !!!!!! polenta er sunt og godt !!!!!!

  SvarSlett
  Svar
  1. :D Kjempegodt! Tror ikke det er så vanlig her i Norge ennå, men det kommer!

   Slett
 16. Grillet polenta ser HELT SYKT DIGG ut. Gleder meg til sommer!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Åh ja, det er skikkelig digg! Snart er den her (sommer'n)! Mens vi venter går det knallfint an å steke polentaen i panna også :)

   Slett
 17. Oi! Dette var nytt!! Har tenkt lenge på å finne noe som kunne være egg erstatter, men holdt ærlig på å gi opp! Men polenta høres bra ut :D skal kjøpe inn straks:D Tuuuusen takk!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, løp og kjøp polenta! Så mye godt å lage av det :D

   Slett
 18. Du skriver kall det gjerne maismel. Helsekosten her har økologisk maismel, kan jeg bruke det?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det spørs hvor finmalt maismelet er. Polenta skal være kornet, omtrent som fint sukker. MaisMEL som er like finmalt som mel (som pudder) blir ikke det samme.

   Slett
 19. Kan man bruke grovt maismel? I innvandrerbutikken her , har de kun fine polenta, men grovt maismel. En annen ting jeg lurer på, er soyaproteiner. Ser man kan kjøpe det på shopping4net, men da kommer det en beskjed som sier at slike varer vil bli sendt på en annen måte siden det er næringsmidler. Vet du om dette blir mye dyrere da? Et spørsmål til: Hvor mye betaler dere/du i porto for å bestille f.eks. næringsgjær/soya chunks fra iHerb?

  SvarSlett
  Svar
  1. Den polentaen jeg bruker er litt mer finkornet enn sukker, om du skjønner. Ikke som mel.
   Kjenner ikke til shopping4net og matimport dessverre. men iherb bestiller jeg ofte store mengder av soyaprotein fra.
   Bare pass på at kjøpesummen ikke overgår kr 200, da dette er den norske tollgrensa. Portoen er veldig lav, ca 28 kr.

   Slett
 20. Har fått kjøpt polenta i både Oslo og Kristiansand, men er nå i Fredrikstad og vet ikke hvor de har det, de har det visst på en butikk i Gressvik, men det er litt for langt fra hvor jeg bor.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hmm, jeg er ikke kjent med utvalget i Fredrikstad, men kanskje de har det på Greenhouse økomat? Eller så pleier helsekostbutikker å ha polenta. Rema og meny har det i sortimentet sitt, så du kan be dem ta det inn i butikken, men det kan jo ta litt tid. Håper du får tak i polenta snart da :)

   Slett
 21. Lenken til polentastjerner fungerer ikke? :)

  SvarSlett
 22. Foruten å spise polentapudding med rød saus, (og de små, men viktige mandeldråper)både titt og ofte, så bruker jeg polenta når jeg skal bake brød også.

  SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...