Bønnepanne med steinsopp

Oppskrift Vegan Bønnepanne Steinsopp Flageolettbønner Flageolett Jaco Pastorius
Her har jeg funnet fram de lekreste bønnene og den beste soppen jeg vet om.
Herlighetene surrestekes sammen med sprø stangselleri, vårløk og fersk dill. En dose hvitløk og chili får også plass i panna. Enkle, rene råvarer med SÅ gode smaker!

Server bønnepanna som hovedrett eller som lekkert tilbehør til middagen. Drypp over noen dråper med en god olivenolje og strø på litt flaket havsalt. Mmmmmmm!!


Flageolettbønner er utrolig delikate bønner.
De er faste i "fisken" og varierer fra lysegrønn og gulgrønn til kremhvit i fargen. Mye brukt i fransk kokekunst og blir av mange sett på som "kremen" av bønner. Flageolettbønnene holder konsistensen svært godt ved koking, noe som gjør dem spretne og sprø og ekstra deilige å bite i. Fås kjøpt (tørre) i velassorterte matvarebutikker - du må altså koke dem selv.
Får du ikke tak i flageolettbønner vil jeg foreslå andre typer faste bønner som feks. små hvite bønner eller kikerter.
Se alle oppskrifter med flageolettbønner her.

Oppskrift Vegan Bønnepanne Steinsopp Flageolettbønner Flageolett Jaco Pastorius

Steinsopp (porcini) har en unik smak og aroma.
Jeg skulle gjerne hatt dem ferske, men vi får trøste oss med at den tørkede varianten faktisk er kraftigere på smak enn fersk steinsopp. Jeg fylte kofferten med slike da jeg var i Italia i fjor sommer, men du trenger heldigvis ikke å dra så langt for å få tak i dem. Jeg fant for eksempel denne pakka med tørket steinsopp på den tyrkiske butikken "Sultan" på Grünerløkka. 25 kr for 30 gram - det er en bra pris!

Tips: Når du bløtlegger tørket steinsopp, for all del ikke kast bløtevannet. Dette er det mye deilig smak i! Kan oppbevares i kjøleskap noen dager, eller gjør som meg; frys det ned. Vips - knallbra buljong! Kjekt å ta opp og hive rett i suppekjelen, sausen etc.
Se alle oppskrifter med steinsopp her.

Oppskrift Vegan Bønnepanne Steinsopp Flageolettbønner Flageolett Jaco Pastorius

Tips:
Gjør klar alle ingrediensene på forhånd. Det går lynkjapt når du først setter i gang med stekinga.

(middag til 3, tilbehør til 6)
1,5 dl tørre flageolettbønner (= ca 3,5 dl ferdig kokte bønner)
ca 30 g tørket steinsopp
6 hvitløksfedd, finhakket
ca 3/4 rød chili, uten frø, finhakket
4 selleristenger, i skiver
2 dl kuttet vårløk
noen kvaster frisk dill, grovhakket
olivenolje
salt + pepper

1. Legg bønnene til bløt i kaldt vann over natta, skyll dem godt og kok møre i lettsaltet vann (ca 1 times koking). Skyll og sil av. Sett til side.
2. Ha den tørkede steinsoppen i en liten bolle og hell over lunkent vann til det så vidt dekker. La stå til bløt i minst 15 min, eller til du kjenner at soppen har myknet. Sil av bløtevannet.
3. Fres hvitløk og chili kjapt i en god klunk med olivenolje. Tilsett soppen og fres et minutt til. Ha i selleristenger og vårløk og stek videre et par minutter. Salte og pepre litt.
4. Ha tilslutt i bønner og dill og la alt bli gjennomvarmt.


* Drypp noen dråper god olivenolje over ved servering. Noen ekstra dillkvaster gjør seg også.Skikkelig nom nom!

Oppskrift Vegan Bønnepanne Steinsopp Flageolettbønner Flageolett Jaco Pastorius


Visste du at...
...flageolett ikke bare er en bønne, men også en måte å få fram en spesielt klingende tone på et strengeinstrument? For eksempel på en gitar. Om du holder fingeren løst over enkelte steder på gitarhalsen, uten å trykke ned strengen, og slår an tonen, lyder en overtone. Det er dette som kalles flageolett.

Jaco Pastorius var en bassvirtuos som var spesielt kjent for å bruke nettopp mye flageoletter i sin spillestil. Her kommer en av verdens vakreste låter spilt på bass: "Portrait of Tracy" fra hans soloskive fra 1976. Helt fra starten hører du overtonene fremkalt av flageoletter, og store deler av låta består av flageoletter.

Forøvrig er dette en vakker video med små observasjoner av "det vakre i det stygge". Ting man vanligvis ikke legger merke til, men bare tramper forbi. Asfalt, betong, brostein, sprekker, tyggegummiprikker, løshunder, vanndammer, løv, mønster, skygger, søppel. Byens gulv er kunst. Spesielt påfallende er fraværet av mennesker... nettopp det gjør det hele så fredelig.
(min favoritt er bildet ved 0:52 :)* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @veganmisjonen.

3 kommentarer :

  1. Har ikke smakt disse bønnene, skal lete neste gang jeg er i butikk med utvalg... Fin filmsnutt, nå fikk jeg lyst på en leilighet i Oslo som jeg kan stikke av til når jeg lyster, urban beauty!

    SvarSlett
  2. Liker både maten og musikken du serverer ;)

    SvarSlett
  3. Åh hva det ser lekkert ut!

    SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...