Tempehstek - vegansk julemiddag!

Oppskrift Tempehstek Vegetarisk Julemat Hva Er Tempeh Vegansk Julestek
Dette kaller jeg juletallerken!
Etter snart 20 år som veggis oppdaget jeg tempeh først nå i høst. Det var jammen på tide for å si det mildt, for guri malla SÅ GODT!

Nå har testet meg fram med ulike tilberedelsesmåter opp og ned i mente. Det har blitt en del tempehmiddager her hjemme den siste tida kan du si. Jeg har kjøpt så mye tempeh i det siste at damen bak disken kommenterte at jeg måtte da være veldig glad i tempeh...


Hva er tempeh?
På samme måte som tofu er tempeh også laget av soyabønner. Forskjellen på tofu og tempeh er at i sistnevnte er laget av hele soyabønner. Så mens tofu er en jevn masse av moste soyabønner, har tempeh tekstur, som du kan se på bildet. Dessuten er tempeh fermentert, noe som gir den en delikat smak.
Tempeh er "fast i fisken", lett å skjære i skiver og egner seg svært godt til steking.

Næringsprofilen i tempeh er suveren!
Se bare her: Per 100 g = 170 kcal - 19 g protein - 12 g karbohydrat - 5 g fett.
Til sammenlikning er næringsinnholdet i familieribbe av svin følgende: Per 100 g = 328 kcal - 15,6 g protein - 0 g karbohydrat - 29,5 fett.
Fikk du med deg at tempeh inneholder MER protein enn svineribba?

Oppskrift Tempehstek Vegetarisk Julemat Hva Er Tempeh Vegansk Julestek

Hvor kjøpe tempeh?
Tempeh kommer opprinnelig fra Indonesia, men heldigvis slipper du å dra så langt for å få tak i det. Spør etter tempeh i asiatiske butikker.
Jeg er så heldig å ha Asia supermarked rett i nærheten, hvor de får inn tempeh hver mandag. Adressen er Trondheimsveien 43, Oslo. Løp og kjøp!
Tips: Kjøp med deg masse tempeh på en gang, det går knallfint å fryse den.

Notat mai 2013: I dag fant jeg nøyaktig den samme tempeh på det asiatiske supermarkedet "Phi Viet Thai" i Storgata 27, Oslo. Ganske nyåpnet butikk med stort utvalg. Sentral beliggenhet, rett ved Brugata trikkestopp. 400 g tempeh for 27,90.

Tilbereding av tempeh:
Tempeh trenger å ligge en stund i marinade for å trekke til seg smak. Minst 1 time og gjerne over natta. Etter å ha marinert seg kan den stekes i panne eller i stekeovn. Det trengs litt olje ved steking, siden tempeh'en trekker til seg mye olje mens den steker. Om du vil kutte ned på fettmengden, kan du pensle tempehskiver med olje og steke i ovnen. Jeg har testet begge deler og synes den ble sprøest og best pannestekt.

Her har jeg gitt den en anelse røyksmak ved å marinere i bl.a. liquid smoke, litt på samme måte som tofubacon. Liquid smoke får du kjøpt på enkelte større dagligvareforretninger og i nisjebutikker. Jeg kjøper den på Sultan på Grünerløkka eller på grønnsaksbutikken på Tøyen senter.
Om du ikke får tak i liquid smoke, går det helt fint å lage tempehsteken uten også.

Flytende røyksmak på flaske:(2 pers)
400 g tempeh
6 ss soyasaus
2 ss liquid smoke (kan utelates)
1 krm chilipulver

1. Del tempeh i ca 1 cm tykke skiver og legg skivene i en form.
2. Bland sammen soyasaus, liquid smoke og chilipulver og hell over tempehskivene. Sørg for at alle skivene dekkes.
3. La det stå og marinere i ca 3 timer. Kan godt stå over natta også. Sett det kjølig.
4. Varm opp en stekepanne med en god dæsj olje og stek tempehskivene til de er gylne og sprø på begge sider.


* Se alle oppskrifter med tempeh her.

Tempehstek, her servert med rødbetesalat, rosenkål og taropure:

Oppskrift Tempehstek Vegetarisk Vegansk Julemat Hva Er Tempeh Julestek
~~ ~~~~ ~ ~ Jul på VeganMisjonen ~ ~ ~~~~ ~~

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @veganmisjonen.

50 kommentarer :

 1. Det så knallgodt ut! Aldri smakt tempeh før da jeg syntes det så litt ekkelt ut, men nå må jeg prøve :P Hva koster det sånn ca? Kul sammenligning med juleribbe forresten ;)

  SvarSlett
 2. Knallgodt er det! :D Der jeg kjøper tempeh koster det 25 kr for 400 g. Slettes ikke verst.

  SvarSlett
 3. Tempeh virker kjempespennende. Her i Hammerfest får jeg nok ikke tak i det, men kanskje når jeg flytter til Stavanger?

  SvarSlett
 4. Lykke til med tempeh-jakten! Vil anta de har det i større byer ja.
  Synd det er så lite kjent foreløpig. Men det har vi tenkt å gjøre noe med! Om noen år får vi forhåpentligvis kjøpt tempeh i vanlig butikk! :D

  SvarSlett
 5. Det så veldig godt ut! Den Asia-butikken du snakker om ligger rett ovenfor der vi bor, så kanskje jeg skal kjøpe med meg hjem til jul. :)

  SvarSlett
 6. De har tempeh innimellom på asia'en her i byen også. Men det står at den inneholder mel, men ikke hvilken type mel, og damen bak disken svarer ja på alt jeg spør om så det er ikke så lett å vite om den er glutenfri eller ikke. hehe. Vet du hva som er vanlig?

  SvarSlett
 7. Ser utrolig godt ut! Kanskje jeg skal prøve meg på det:)

  SvarSlett
 8. Tempeh er kjempegodt, mye bedre enn tofu! Vi får kjøpt det av en indonesisk dame som lager det hjemme :)

  SvarSlett
 9. Silje Silje: Jeg vet neimen ikke om det med mel i tempeh. Noen andre lesere som vet kanskje?

  SvarSlett
 10. Spennende! Elsker fermentert mat. Har ikke forstått at det er mel i tempeh, det er jo fermentert, så om der er mel i er det nok mest sannsynlig uskadeliggjort... Vil jeg tro da...

  SvarSlett
 11. Det ser kjempegodt ut. Virker ganske lett å lage også? Har aldri smakt tempeh før. Får vel prøve å gå på jakt jeg da.

  SvarSlett
 12. Hei!
  Vet du om tempeh er glutenfritt?

  Anne

  SvarSlett
 13. Jeg så ikke de andre kommentarene over før nå..fortsatt litt usikker på glutenet, men setter pris på tips om noen er helt sikre! :)

  Anne

  SvarSlett
 14. kristina---marie@hotmail.com10. desember 2011 kl. 13:11

  HEI Jane!
  Jeg bestilte kokeboken din for litt over en uke siden, planen er å gi den i julegave. Å jeg kjenner jeg begynner å bli litt bekymret siden jeg enda ikke har fått den...

  Har du ikke mottat bestillingen min?
  Håper på svar på mail! :)

  - Kristina Marie

  SvarSlett
 15. Hei Kristina Marie.
  Det er ikke jeg som ordner med bestillingene. Send en mail til
  kontakt@vegetar.com
  så får du svar. Håper det ordner seg! :)

  SvarSlett
 16. Ser skikkelig godt ut!
  Har hatt lyst til å prøve tempeh en stund nå, men har enda til gode å finne det her i byen. Det nærmeste jeg har kommet er på en asiabutikk der det stod "tempeh" skrevet på en lapp med pris, så de får det vel inn igjen på et eller annet tidspunkt ;P

  SvarSlett
 17. Lykke til med å få tak i tempeh! Gå innom og spørre når de får det inn, så er du sikret :)

  SvarSlett
 18. Nå hadde de fått inn soya gitt, så nå ble dette servert til middag i dag. Supergodt! :D Du er flink!

  SvarSlett
 19. Nei soya? Mente såklart tempeh ;) Jaja, det er jo laget av soya da hehe

  SvarSlett
 20. Soya, tempeh, samme sak ;) Så bra det falt i smak. Tempeh er knall!

  SvarSlett
 21. Jeg har heller aldri laget noe med tempeh før, men dette må jeg bare ha på julaften! :D gleder meg!
  hurra!:)

  SvarSlett
 22. Fikk Tempeh servert første gang som flymat da jeg fløy fra amsterdam i sommer. Kanskje det er veldig vanlig i nederland? Jeg skjønte i alle fall ikke hva det var, stod bare veganmeal på pakken, men tenkte at dette var usedvanlig god flymat. Når jeg så bildene her skjønte jeg plutselig hva det var, og etter å ha kjøpt og stekt. Jepp, det var Tempeh.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tempeh er opprinnelig fra Indonesia. Og indonesia var en gammel nederlandsk kolonie. Derfor er det mange indonesiere i Nederland som enten importer, eller lager Tempeh selv. Du får kjøpt det i nesten alle innvandrerbutikker der (som heter: Toko). Men jeg tror ikke tempeh er veldig kjent blant etnisk nederledere, hvis ikke de er vegetarianer eller veganer :-)

   Slett
  2. Takk for spennende informasjon om tempeh. Det visste jeg ikke fra før :)

   Slett
 23. Her er en oppskrift på hvordan man kan lage Tempeh hjemme, er litt jobb første gang, men blir bare lettere og lettere :)

  Fri tilgang er ikke å forrakte :)

  http://www.tempeh.info/maketempeh/how-to-make-tempeh.php

  SvarSlett
  Svar
  1. Spennende! Har du prøvd å lage tempeh selv? Ble veldig nysgjerrig her nå.
   To hinder å overkomme bare: 1: Skaffe tempehstarter 2: Skaffe dehydrator. IIIIIIk. Men gud jeg skulle gjerne prøvd!

   Så forresten et program på tv som heter Kinas mat, hvor de viste hvordan tofu lages. Og den så jo så sinnsykt god ut den tofuen, når de stekte den på grillen. Herlighet. Norge er en sinke når det gjelder mat!

   Slett
 24. Mmmmm. Har tenkt å prøve å lage flere små gourmet vegetarretter til jul i år. Tror kanskje dette kan bli en av hovedrettene. Har aldri prøvd tempeh før, så lurer på; Hvordan er smaken? Smaker det tofu? Har det den samme ettersmaken som tofu?
  Ser du har marinert i soyasaus, som er det vanligste folk marinerer soyaprodukter i. Har du prøvd å marinere den i noe annet?

  SvarSlett
  Svar
  1. Tempeh ja, det smaker ikke som tofu synes jeg. Har i sin naturlige form en litt syrlig smak. Vanskelig å beskrive. Synes den er veldig ulik tofu egentlig. Men soya er det jo.
   Det jeg liker godt med tempeh er at den har så delikat konsistens. De hele soyabønnene er der, i motsetning til tofu, som er helt glatt.

   Jeg har prøvd flere marinader enn med soya ja. Kommer flere eksempler på bloggen her etterhvert :)

   Slett
 25. Leste noe, og fant ut at det skal være relativt lett å lage tempeh selv. Man trenger Tempeh starter mix og soya bønner rett og slett slik jeg har forstått. Det skal også bli mye billigere.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det hadde vært gøy å prøve en gang! Er jo ikke så lett å få tak i tempeh, selv i Oslo, så et eget tempeh-bakeri hadde vært no' ;)

   Slett
 26. Prøvde tempeh for første gang i går, og jeg fikk den ikke til å bli gyllen og "crispy" på utsiden. Ble ganske skuffet egentlig, da jeg har hatt såååå høye forhåpninger til det. Så for meg en veldig seig og "tyggete" konsistens, men konsistensen var som vanlige bønner, litt myk. :( trist
  Får eksperimentere litt til og se om jeg kan få det til å bli nom.

  SvarSlett
 27. Stek den i masse deilig olje så blir den skikkelig sprø ;) Og om du lager litt tynnere skiver blir den mer som bacon på en måte.

  Prøv denne varianten, skikkelig digg skorpe:
  Spicy glaserte tempehtriangler

  SvarSlett
 28. Kjøpte tempeh i storgatan i stad etter å ha lest i siden din på t-banen. Vet nå hva det blir til julemiddag, var utrolig godt selv uten marinade:-)
  Må nok innom i morgen å kjøpe flere:-) fylle fryseren.
  Vet du foresten om den forandrer seg litt slik som tofu gjør etter nedfrysing?
  Hanne

  SvarSlett
  Svar
  1. Spennende! Tempeh er virkelig noe helt eget, jeg digger det :D
   Den holder seg helt lik ved frysing etter min erfaring. Pleier alltid å kjøpe masse av gangen og fryse ned.

   Slett
 29. Se denne :) http://www.pinterest.com/pin/46021227418350472/

  SvarSlett
 30. Hei! Prøver å lage denne nå med halvparten av oppskrifta, og skivene er jo ikke dekt av marinaden men har trekt til seg alt. Skal de ligge å flyte i marinade liksom?? For da har jeg gjort noe feil her. Gnidde det liksom inn jeg, virket ikke som det var nok til å dekke

  SvarSlett
  Svar
  1. Det skal ikke blandes ut med vann eller noe? Det er jo alt for lite til å dekke

   Slett
  2. Du har gjort alt riktig, skivene skal ikke flyte i marinade. Om du fulgte oppskriften, blir det helt sikkert bra :)

   Slett
 31. Hei Jane. Takk for en super blogg! Jeg har ikke laget denne før, men tenkte den kunne passe bra på julaften. Vi skal spise middag på sykehjemmet sammen med besteforeldrene mine i år. Der er det skikkelig dårlig vegetarmat, så tenkte å lage og ta med selv. Kan denne varmes opp i micro, eller forandrer den konsistens da?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei :) Så koselig at du liker bloggen <3 Og så koselig at dere skal spise middag på sykehjemmet <3
   Jeg har ikke prøvd å mikre den, så er jammen ikke sikker. Men er det det alternativet dere har, ville jeg prøvd. Du kan kanskje teste hjemme først og se om det funker?

   Slett
 32. Takk for svar. Ja, da må jeg nok ta en test på det en dag. Det står mellom denne og linsestek, men denne hørtes så lettvint og god ut. Og lettvint og godt er jo bestandig en god ting :)

  SvarSlett
 33. Tempeh er lett å lage fra bunnen av. Soyabönner i lös vekt koster ikke mye. En gammeldags kaffekvern, litt eddik, og ¨ragi tempeh¨ er alt som behöves. Ragi tempeh (¨gjär¨) er å få kjöpt på nettet. (Google) Vi spiser mye tempeh siden jeg har bodd og jobbet i Asia i flere tiår, og kona er fra Malaysia. Vi klarer oss med en halvkilospakke ragi i et par år. Holdbarhet er ca. 2-3 år, oppbevaret i lufttett beholder. Anbefaler merket Raprima fra Indonesia. Fremgangsmåten finner en på YouTube.

  SvarSlett
  Svar
  1. Mat Salleh!

   Så fantastisk, takk for at du skrev denne kommentaren. Samboeren og jeg har lenge leita etter en trygg tempehkultur, som noen andre har prøvd før oss.

   Vi bestilte en på nett fra Belgia, "TopCultures", men vi klarte ikke å finne noen reviews på nett, og vi visste rett og slett ikke om vi fikk det som sto på pakka, eller om vi fikk noe helt annet. Vi har derfor ikke turt å prøve den.

   Er det fra store.organic-cultures.com du pleier å kjøpe?

   Hilsen Helene og Vegard, umamirama.no

   Slett
  2. Så spennende! Jeg har veldig lyst til å prøve å lage tempeh selv. Takk for tips!

   Slett
 34. Hei! Vet du om jeg kan fryse tempeh? Oppdaget at jeg har litt mye liggende som snart går ut på dato
  Line

  SvarSlett
 35. Hei. Jane !
  Har du noen gang lagt tempeh med bønnespiral eller langbønne i kokosmelk. De er kjempe gode og kan spise med hva du vil (ris, brød og poteter )��

  SvarSlett
 36. Beklager sent svar.. Vi bruker å kjøpe ¨gjæren¨ når vi er i Malaysia. Jeg legger ved en link til firmaet som fremstiller dette i Indonesia. Det er ganske dyrt å få det på nettet ser jeg, men en halvkilospakke holder lenge; 2 gram per kilo soyabønner står det på pakken, kona er litt mer raus med ¨gjæren¨. Et råd er å grovknuse bønnene før de kokes. Gammerdags kaffekvern, grovstillet, funker helt fint tildet formålet. Da løsner skallene, og er lettere å fjerne etter koking. Tilsett en skvett eddik i kokevannet. Bønnene må være avkjølt til ca. 25 grader før gjæren tilsettes. Baderomstemperatur (24-26) pleier å være passende under gjæringen. https://raprima.com/contact

  SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...