Min favoritt taco

Oppskrift Kjøttfri Vegetar Taco Vegan Soyakjøtt Soyakjøttdeig Tvp
"Er det mulig, er det ikke kjøtt i denne?!"
Denne oppskriften vil få deg til å innse at kjøtt overhode ikke er nødvendig i taco. Jeg garanterer. Jeg har nemlig testet den på en god del folk. Familie og venner, store og små, har fått servert min kjøttfrie taco. Og tilbakemeldingene har vært tommel opp :D 


Men hva er det i denne tacoen da?
Svaret er soyakjøtt. Og det fungerer faktisk på samme måte som kjøttdeig i denne oppskriften.
For det første ser det ut som kjøttdeig. For det andre er smaken akkurat sånn den skal være, nemlig full av skikkelig god tacosmak. Og for det tredje er konsistensen, etter det jeg har fått høre fra mine himmelfalne kjøttetende venner, "som veldig mør kjøttdeig".
Slikt får et veganerhjerte til å dunke litt ekstra fort og fornøyd. Og jeg skal ikke legge skjul på at det er veldig hyggelig å servere noe som ikke skiller seg så mye ut fra normen innimellom...


Noen flere sitater fra prøvekaninene mine:
- "Dette her smaker jo helt som vanlig taco, bare enda bedre!"
- "Dette er den beste tacoen jeg har smakt!"
- "Kan jeg få oppskriften?" :D

og så sier jeg: - Klart det! Oppskrift skal bli! Kjempeenkelt! Det er bare å finne fram soyakjøtt og spisskummen og....
 
og så sier de: - "Hæ? Soyakjøtt? (med trykk på soya) Aldri hørt om. Det høres mystisk ut. Får vel ikke kjøpt det på Rimi?" 

Jeg skal prøve å forklare litt nærmere for de av dere som ennå ikke er kjent med dette supre produktet. Soyakjøtt var like mystisk for meg inntil et par år siden, og nå er det noe jeg oppfordrer alle til å teste. Det hender til og med at jeg deler ut små pakker med soyakjøtt sammen med denne oppskriften til venner og kjente, så de kan få prøve det selv hjemme. (Her snakker vi veganmisjon i praksis ;)


Soya mince kjøpt på grønnsakssjappa på Grønland Torg her i Oslo:

Oppskrift Kjøttfri Vegetar Taco Vegan Soyakjøtt Soyakjøttdeig Tvp

Fakta om soyakjøtt:
- Soyakjøtt kalles gjerne TVP (textured vegetable protein), TSP (textured soy protein), soya chunks / soyabiter eller soya mince / soyakjøttdeig.
- Er et såkalt "kjøtterstatningsprodukt", eller "juksekjøtt" som jeg liker å kalle det.
- Består av avfettet, tørket soyamel.
- Smaker lite eller ingenting i seg selv, men trekker lett til seg smak fra krydder og marinader.
- Fås i ulike størrelser. Her har jeg brukt den småsmulete varianten "soya mince" som likner kjøttdeig i konsistens.
- Er en tørrvare med flere års holdbarhet.
- Har et proteininnhold på imponerende 51,5 % og en fettmengde på 1 %. (Kjøttdeig fra storfe inneholder til sammenlikning omlag 17 % protein, 14 % fett).
- Er mye billigere enn vanlig kjøtt. 
- Fås ikke kjøpt på Rimi... ennå. (Det kommer nok en vakker dag!) Men på helsekost og innvandrerforretninger finner du det.

Tips: Se etter soyakjøtt neste gang du er innom en innvandrerbutikk. Der selger de ofte store poser ganske billig. På bildet over ser du min pose på 250 g til kr 16.90. Her får du mye for pengene, med tanke på at den sveller til omtrent dobbelt størrelse når den bløtlegges, noe som gjør den ekstra drøy. Fås også kjøpt på iHerb.


Før vi går løs på selve oppskriften må jeg bare nevne noen enkle tips som gjør underverker for resultatet:
1. Bruk hele spisskummenfrø som du maler i morter eller i kvern rett før det tilsettes i gryta. Smaken og duften er uslåelig og mye bedre enn ferdigmalt spisskummen!
2. Bruk fersk løk, chili og hvitløk.
3. Smak deg fram til hvor mye chili du liker. Alle har sin egen oppfatning av hva som er sterkt nok.


(nok til 12 tacoskjell)
1 medium gul løk, finhakket
ca 3/4 chili m/frø, finhakket
2-3 fedd hvitløk, finhakket
3 toppa ss hele spisskummenfrø, knust i morter (trenger ikke bli fullstendig pulverisert, godt med noen hele frø)
2 toppa ts paprikapulver
2 toppa ts vegansk buljongpulver
2,5 dl soya mince 
5 dl vann
ca 2 ts salt + litt pepper

1. Stek løken myk i litt olje i en kjele.
2. Tilsett resten av ingrediensene og kok under lokk i 20 min. NB: Smak til med chili, kanskje du trenger mindre eller mer.
3. Kok videre uten lokk i ca 10 min, eller til mesteparten av vannet har kokt inn.
4. Smak til med salt og litt pepper til slutt.* Server med hva du vil av grønt og skjønt.

* Hjemmelaget tomatsalsa og småhot bønnemos anbefales på det sterkeste som tilbehør!

* Sjekk også ut min oppskrift på taco med bønnestuing og litt sunnere taco

* Det er selvsagt ingenting i veien for å bruke en pose ferdig tacokryddermiks og blande i soyakjøttet istedenfor å krydre selv. Bruk isåfall lik mengde soyakjøtt og vann og følg kokeanvisning fra oppskriften.


Oppskrift Kjøttfri Vegetar Taco Vegan Soyakjøtt Soyakjøttdeig Tvp

* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @veganmisjonen.

27 kommentarer :

 1. Nam! Jeg kjøper selv ofte soyamince på iHerb, og har alltid skapet fullt av det. Bruker det mye til burgere, feks. Jeg har ikke prøvd det til taco enda, da jeg i latskapens navn har brukt den ferdige soyakjøttdeigen med tacosmak fra Santa Maria (den er vegansk):

  http://www.santamaria.no/servlet/se.daddy.sm.web.servlets.ProductServlet?a=0&p=p4c&c=4&s=8&id=450

  Men jeg skal jammen prøve denne også, for TVP er veldig anvendelig og godt, og da får man jo laget kryddermixen selv, noe jeg alltid har pleid å gjøre med kjøttdeigen før jeg ble veganer. Ferdig kryddermix smaker bare salt, spør du meg. :)

  SvarSlett
 2. Aller best å lage kryddermiksen selv ja, og da vet man akkurat hva som er oppi også :)

  SvarSlett
 3. Takk for supre tips! Dette skal prøves!

  SvarSlett
 4. Du får også kjøpt det på meny i fryserdisken... sammen med andre typer kjøtterstattning!!

  SvarSlett
 5. Tine: Har du funnet den tørre varianten i frysedisken? Det høres rart ut.

  SvarSlett
 6. Dette blir lørdagskos i kveld!!

  SvarSlett
 7. Tine: tror kanskje du tenker på Quorn.Som ikke er vegansk da det i alle fall inneholder eggehvittepulver eller noe sånt..

  SvarSlett
 8. Det finnes soyakjøttdeig i frysedisken, men den er ikke tørr. Den stekes på samme måte som kjøttdeig. Jeg kjøper det på Rema 1000, og pleier å bruke det til taco :) Tror den er vegan, men jeg er ikke helt sikker. Tenkte bare å tipse om det, siden det ikke er alle som bor i nærheten av "innvandrer"-butikker!

  SvarSlett
 9. Takker for tips! Bare å tilsette krydder, løk osv da, så funker den sikekrt finfint i denne oppskriften :)

  SvarSlett
 10. en av mine favoritter som jeg lager ofte. herlig med en tomatsalsa med masse koriander og spicy guacemole. bruker ofte restene i en salat dagen etter. skikkelig godt!

  SvarSlett
 11. Rester er gull!
  Jeg gomler i meg tacokjøttrester med salatblad som taco"skjell". Herlig (og sunt!) både som nattmat og dagen derpå. Om nom nom!!

  SvarSlett
 12. Kom over bloggen din idag og har fått masse inspirasjon, selv om jeg definitivt ikke er veggis. Denne posten må jeg bare kommentere litt på for å tipse deg om at det kanskje ikke er en god idé å servere folk noe i den tro at det er noe annet enn det virkelig er. Selv får jeg kraftig mageknip av soyaprodukter, noe som er møkk kjipt siden jeg elsker soyalatte. Jeg kjenner jeg blir skeptisk til middagsselskaper hos mine veg(etari)anske venner bare av å lese denne posten, selv om de vet jeg ikke spiser soya. Magekrampene i ettertid er ikke verd det samme hvor godt selskapet er.

  Akkurat når det gjelder soya så er det også greit å huske på at det er mange som er skeptiske til det av helsemessige årsaker. Om andre trives med det er det helt topp for dem, men jeg vet at om jeg hadde blitt "lurt" til å spise soyaprodukter, intensjonelt eller ikke, så ville jeg ikke blitt glad. Vær så snill og i det minste vise nok respekt til å gi en advarsel om at det er noen alternative ingredienser når det serveres, så slipper du å bli stempla som "psycho-veggis som prakker på andre livsstilen din mot deres vilje"

  (Håper ikke du tar dette ille opp, for jeg mente virkelig det at jeg liker bloggen)

  SvarSlett
 13. Laget denne nettopp. Skal bruke den til nachos i kveld!

  Var utrolig godt. Har ofte syns at soyamince får en rar konsistens, men dette var jo supert. Har kjøpt santa maria sin tacomix før, men liker best å lage fra bunnen. En fulltreffer!

  SvarSlett
 14. Serine: Så supert! Og er 100% enig med deg: hjemmelaget er best!

  SvarSlett
 15. Bare husk å se på innholdet på soyakjøttdeigpakken. Mange inneholder palmeolje (vegetabilsk olje) og det er jo hverken miljøvennlig eller sunt.. Jeg prøver å finne oppskrift på å lage soyakjøttdeig selv, men finner det ikke..

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig bra påminnelse. Heldigvis er det mange typer som ikke inneholder palmeolje. Bl.a. Suma sin tvp som de selger på flere helsekostbutikker.
   Det hadde vært kjekt å kunne lage den selv ja! Har heller aldri sett noen oppskrift på det.

   Slett
 16. Min første dyrefrie taco er defintivt den beste jeg har smakt, tusen takk for oppskrift! Hadde blant annet tomatsalsaen din til, og brukte salat som skjell etter tips herfra. Lett&mett og veldig fornøyd nå! Neste gang skal jeg prøve småhot bønnemos til, gleder meg:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå ble jeg blid :D Det er jo intet mindre enn fantastisk at den første dyrefrie tacoen ble den beste! Musikk i mine ører :D
   Den småhotte bønnemosen må du prøve ja.

   Slett
 17. Har nettopp laget taco etter din oppskrift (ikke først gang altså!). Det smaker helt fantastisk! Har en kompis som er altetende, men til og med han sa at han har aldri smakt så god taco før! Bloggen din er et funn for oss som er virkelig glad i dyr, men ikke glad i å spise dyr. Det er jo helt genialt med soyamince!
  Neste gang skal jeg prøve å lage lasagne med soyamince i rød saus, og soyamelk i hvit saus, pluss soya ost på toppen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for fantastisk tilbakemelding! :D Supergøy å høre at din kompis var SÅ fornøyd!!

   Soyamince er virkelig et (for mange) uoppdaget funn. Har introdusert det for flere venner (kjøttetere) og de sier de ikke kjenner forskjell og at det smaker akkurat som kjøttdeig.

   Lykke til med lasagnen!
   Hail soya!

   Slett
 18. bløtlegger du soyakjøttet til tacoen? i så fall hvor lenge?
  Eller trenger man ikke det?

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare putter det rett i gryta og lar det koke med. Trenger ikke å bløtlegge først. Veldig kjekt. Bare følg oppskriften slik den står :)

   Slett
 19. Hei! Lagde soya-taco for første gang i går. Fornøyd med det meste, deriblant smaken. Men jeg sliter litt med konsistensen. Syns den blir altfor bløt. Savner den litt "chewey" teksturen jeg får med godt bruna kjøttdeig. Har du noen ideer om det går an å gjøre noe med konsistensen? Etter å ha kokt inn mye av væsken, forsøkte jeg å frese den litt i glovarm stekepanne. Dét gjorde ikke nevneverdig forskjell.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Jeg har tips :) Det finnes flere typer soyafarse, og noen av dem har litt større biter og er mer chewey. Ville prøvd meg fram med andre typer rett og slett.

   Slett
 20. Hei. Dette skal jeg prøve. Bare et spørsmål fra en nybegynner. Jeg har laget mitt eget tacokrydder som jeg gjerne vil bruke til soyakjøttet. Er det da best å koke soyakjøttet i vann først og så steke det sammen med krydderiet eller ha krydrene i kokevannet sammen med soakjøttet? Hvordan trekker soyaen best til seg smak? Tusen takk for hjelpen! :)

  SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...