Tofu scramble med avokado

Brønsj - rett ut av panna 
En lun miks av myke, saftige, rufsete tofubiter, stekt sammen med løk, krydret med gurkemeie, salt og pepper. Avokado og hakket vårløk får steke med de siste minuttene. Serveres rett ut av panna og smaker kjempegodt til enhver frokost eller lunsj! 

En slags vegansk versjon av eggerøre
Det er jo ikke egg, men det tilfredsstiller den funksjonen vi forventer at eggerøre skal ha - og det smaker skikkelig digg. Krydrer du i tillegg med svart salt (kala namak), får du en riktig så god "eggete" smak! Les mer om dette saltet lenger ned i artikkelen.

Vi lager ofte dette i helgene når vi har tid til å kose oss litt ekstra med sen frokost. Her er min tallerken: Grov brødskive påsmurt et godt lag med plantmargarin og masse tofu scramble på toppen. Mmmmm!


Svart salt har mange navn
Svart salt, eller kala namak som det heter, er en spesiell type steinsalt mye brukt i indisk/asiatisk matlaging. Etter hva jeg har forstått, betyr kala "svart" og namak "salt". Jeg kaller det bare eggesalt. Selv om det kalles svart salt, er det oftest mer rødlilla, rosa eller brunaktig i farge.

Innholdet av svovel gjør at det har en helt særegen aroma. Det smaker og lukter som hardkokte egg! Brukt i mat har dette saltet derfor en unik egenskap, samtidig som det tilfører umami og rundhet. Vi kan benytte det i veganske retter hvor vi ønsker et preg av eggesmak.

Etter min erfaring trer smak og lukt fram i sin fulle form straks saltet kommer i kontakt med væske. Det kan lukte friskt av svovel med èn gang, men etter oppvarming roer det seg en del og dunster liksom litt bort. Smak deg fram med hvilken mengde du foretrekker i panna. Jeg anbefaler forøvrig å ha saltet på en kvern og ha den stående på bordet, slik at man kan kverne over litt ekstra på tallerkenen undereis i måltidet om ønsket.

Eggesalt fås kjøpt på en del helsekostbutikker, på nett eller i asiatiske butikker. Får du ikke tak i, kan du fint bruke helt vanlig salt i denne retten isteden. Godt blir det uansett!


Deilig deilig!Tips:
- Eggesalt kan ev. ersattes av vanlig salt.


(4 porsjoner)
1 gul løk
500 g fast tofu
2 ss olivenolje
4 krm malt gurkemeie
2 avokado
6 vårløk (= ca 100 g)
eggesalt (svart salt) (kan ev. sløyfes og erstattes med vanlig salt)
nykvernet sort pepper

1. Hakk løken smått og ha den i en stor stekepanne. Smuldre tofuen i grove biter med hendene og ha den i panna sammen med løken. Stek i oljen på ganske høy varme til det er gyllent, ca 6-8 min. Dryss over gurkemeie og bland godt.
2. Kutt avokadoen i biter og hakk vårløken. Tilsett dette i stekepanna og stek til alt er gjennomvarmt, ca 2 min.
3. Smak til med eggesalt (ev. vanlig salt) og pepper.* Server med grovbrød smurt med plantemargarin, og gjerne en salat eller andre friske grønnsaker ved siden av.

* Tomatbønner og ovnsstekte båtpoteter smaker også kjempegodt til.


Omtrentlig næringsinnhold per porsjon (ikke medberegnet brød):
Kalorier: 345
Fett: 26,3 g
Karbohydrat: 11,7 g
Fiber: 8,5 g
Protein: 17,6 g


Nom nom!


* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebookinstagram @veganmisjonen eller snapchat: janesmat.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...